Aioli

Aioli

Mange forbinder et cafébesøg med hjemmelavet aioli, håndskårne fritter og en saftig, grillet oksekødsburger. Hjemmelavet aioli kan virke afskrækkende på mange mennesker, idet man forbinder aioli og hjemmelavet mayonnaise med æg og olie der skiller og skaber store frustrationer ...

Aioli er noget af det nemmeste at tilberede

Fakta er at aioli er noget af det nemmeste at tilberede i et køkken, og hvor ens indsats kommer tifoldig tilbage. Det samme gør sig i øvrigt gældende med hjemmelavet bearnaise sauce. Det kræver blot, at man en gang for alle lærer nogle få, men vigtige grundprincipper omkring tilberedningen og håndteringen af æg og olie.

Prøv lige at se opskriften på: Smørstegte kartofler

Denne opskrift på aioli er:

  • Den bedste hvidløgs-mayonnaise nord for alperne
  • Hvidløgsmayonnaise på få sekunder
  • Noget af det nemmeste du kan tilberede i et køkken
  • Det perfekte tilbehør til håndskårne fritter, kød, skaldyr og som dip til tapas
  • Hvidløgsmayonnaise lavet helt fra bunden af, som med statsgaranti ikke vil mislykkedes

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Æg
  • Hvidvins- eller æbleeddike
  • Dijonsennep
  • Solsikke- eller rapsolie
  • Hvidløg
  • Citronsaft
  • Salt
  • Peber
Aioli

Hvidløgsmayonnaise på få sekunder

Jeg fremstiller min aioli på min Bamix stavblender, som med sit standard multifunktionsblad kan forvandle æg og olie til den skønneste hvidløgsmayonnaise på blot få sekunder. Er du ikke den lykkelige ejer af en Bamix stavblender, kan du på helt traditionel vis bruge et piskeris og en røreskål og få samme resultat.

Prøv lige at se opskriften på: Hjemmelavet chilimayo

Hjemmelavet aioli laver du egentlig ud fra en grundopskrift på mayonnaise, hvor du så blot tilsætter hvidløgene i processen. Ønsker du en chilimayonnaise, erstatter du blot hvidløgene med et par tsk. chilisauce og en tsk. sambal oelek.

God fornøjelse.

Aioli

Print
Serves: 6 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 100 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 16 voted )

Ingredients

  • 1 hel æg
  • 2-3 tsk. hvidvins- eller æbleeddike
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 2 dl. smagsneutral olie (fx solsikke- eller rapsolie)
  • 2-3 fed presset hvidløg
  • 1 spsk. citronsaft
  • ½ tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Instructions

Med el-pisker:

  1. Pisk æg, dijonsennep, eddike, citronsaft, presset hvidløg, salt og peber sammen i en røreskål.
  2. Tilsæt langsomt olien i en tynd stråle under omrøring med el-piskeren indtil aiolien har den rette konsistens.
  3. Smag til med salt, peber, citronsaft og eddike efter behov.

Med stavblender:

  1. Slå ægget ud i en høj skål eller bæger som passer til stavblenderen. Tilsæt nu alle de øvrige ingredienser og slut af med olien, som hældes forsigtigt i glasset.
  2. Sæt stavblenderen ned i bunden af glasset og pisk grundigt i nogle sekunder indtil aiolien begynder at tykne i bunden. Kør stavblenderen op og ned nogle gange indtil aiolien har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere citronsaft eller knust hvidløg, som blot røres i mayonnaisen.
  3. Har du en Bamix stavblender skal du anvende multifunktionsbladet som er standard, og som benyttes til langt de fleste køkkenopgaver.
  4. God fornøjelse.

Notes

Aioli kan holde sig minimum en uge på køl i en tætlukket beholder.

Aioli

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *