Kartoflen er ikke den mest sexede råvare at stå med i køkkenet, men lad dig ikke narre af dens udseende. Skindet bedrager i den grad. Og nej - kartoflen er heller ikke usund og årsagen til at du tager på i vægt. Tværtimod er kartofler faktisk rigtig sunde, og spækket med gode og sunde vitaminer, alt efter hvordan du tilbereder en kartoffel. Det er klart, at pomfritter og chips stegt i olie falder uden for kategorien af gode egenskaber ved kartoflen, men hvis du sammenligner en kartoffel med fx ris og pasta, skal du kun spise ca. 250 gram kartoffel med skræl for at få dækket halvdelen af dit dagsbehov af c-vitamin.
Prøv lige at se opskriften på: Smørstegte kartofler
Hvordan laver du de sprødeste kartofler i ovnen?
- Udblød kartoflerne i koldt vand i minimum 30 minutter - gerne et par timer, hvor du så udskifter vandet et par gange
- Forkog kartoflerne i 5 minutter - evt. tilsat 1 tsk. bagepulver, som får kartoflerne til at blive ekstra sprøde i ovnen
- Brug rigelige mængder god olie (du kan også anvende ande- eller baconfedt, hvis det skal være rigtig syndigt)
- Spar ikke på det grove salt
- Lad kartoflerne ligge i et lag på bagepladen
- Steg dem i ovnen ved høj varme - minimum 200° grader varmluft i ca. 40 minutter
Prøv lige at se opskriften på: Græsk kartoffelsalat
Hvad er gremolata?
Gremolata består i al sin enkelhed af friskhakkede krydderurter, hvidløg, citronsaft, citronskal og olivenolie, men kan variere i det uendelige alt efter årstid og anvendelse. Gremolata kommer oprindeligt fra Italien i området omkring Milano, og finder ofte anvendelse som topping ovenpå fx Osso Buco og kraftige simreretter. Gremolata smager også fortryllende godt ovenpå ovnstegte kartofler, som virkelig løfter denne simple rodfrugt fra den jyske muld til nye kulinariske højder.
God fornøjelse.
Ingredients
- Gremolata:
- 1 stort bdt. persille
- 1 håndfuld mynte
- 4 fed hvidløg
- 3 spsk. olivenolie
- Saften fra ½ økologisk citron
- Skallen fra en økologisk citron
- Salt
- Friskkværnet peber
- Evt. lidt tørrede chiliflager
- Kartofler i ovn:
- 1½ kg. nemme kartofler
- ½ dl. olivenolie
- 2 tsk. salt
Instructions
Gremolata:
- Hak krydderurterne groft på et skærebræt og hæld dem ned i en skål.
- Pres de fire fed hvidløg ned i skålen.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det hele godt rundt.
- Stil den færdige gremolata til side indtil kartoflerne er færdige.
Kartofler i ovn:
- Skyl kartoflerne godt under koldt vand og halver kartoflerne på midten.
- Læg dem i blød i koldt vand i en til to timer for at trække stivelsen ud af kartoflerne (har du meget travlt kan du springe denne proces over).
- Opvarm ovnen til 200° grader varmluft.
- Hæld vandet fra kartoflerne og put dem op i en gryde med kogende vand.
- Kog kartoflerne i ca. 5 minutter - prik i dem et par gange med en gaffel, da det er vigtigt at de stadigvæk er faste i konsistensen.
- Hæld vandet fra kartoflerne, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Hæld olie og salt over kartoflerne, og få olien godt fordelt.
- Sæt kartoflerne i ovnen, og steg dem sprøde i ca. 40 minutter - tiden kan variere lidt alt efter ovntype.
- Hæld kartoflerne op i en skål eller i et fad, og fordel gremolataen i de ovnstegte kartofler.
- Velbekomme.
Notes
Gremolata kan du sagtens lave et par dage i forvejen og stille på køl, da det blot tilfører denne topping endnu mere smag, da hvidløg og krydderurter får lov til at trække godt ind i olien. Prøv at hakke lidt saltmandler groft og bland dem i din gremolata - det bliver den absolut ikke ringere af.