Forside » Salater og tilbehør » Smørstegte kartofler

Smørstegte kartofler

smørstegte kartofler

Den bedste opskrift på smørstegte kartofler, der kan laves med både nye og gamle kartofler. Lækkert tilbehør til mange forskellige retter.

Smørstegte kartofler er indbegrebet af nye danske kartofler og højsommer.

Og lad os lige få en ting på plads med det samme. Kartofler feder ikke. Vel og mærke hvis de indtages med måde som med alle andre fødevarer.

Det har flere store undersøgelser slået fast, og det paradoksale er faktisk at antallet af overvægtige danskere er steget samtidig med at forbruget af kartofler er faldet drastisk.

Det forholder sig faktisk sådan, at kartofler mætter mere end både kød, fisk og bønner, og indeholder samtidig flere proteiner på lige fod med bælgfrugter som ærter og bønner (kilde: Samvirke.dk).

Samtidig er kartofler rige på C-vitaminer, og indeholder ikke nær så mange kalorier som fx pasta og ris, så at lade sig snyde for denne gudespise som smørstegte kartofler vil være synd og skam.

Du går glip af en rigtig skøn madoplevelse fra det danske spisekammer.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på smørstegte kartofler

  • Bedst med små nyopgravede kartofler (nemme kartofler på pose er også velegnede)
  • Lækkert tilbehør til gæstemiddagen
  • Det perfekte tilbehør til grillmaden om sommeren toppet med friskhakkede krydderurter
  • Nem tilberedning på ca. 30 minutter
  • Velegnet til at blive tilberedt i forvejen ved at koge kartoflerne, så de blot skal smørsteges inden servering
smørstegte kartofler

Smørstegte kartofler

5 fra 1 stemme
Den bedste opskrift på smørstegte kartofler, der kan laves med både nye og gamle kartofler. Lækkert tilbehør til mange forskellige retter.
Udskriv Facebook Pinterest
RetTilbehør
KøkkenDansk
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid25 minutter
Samlet tid35 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 1000 g kartofler - gerne små nye danske kartofler
  • 1 håndfuld persille - finthakket
  • 75 g smør
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Start med at skylle de nye danske kartofler under kold vand. Er de helt nyopgravede kan du fjerne skrællen ved blot at gnubbe dem med hænderne. Sidder skrællen for godt fast kan du bruge en ny grydesvamp.
  • Hæld kartoflerne op i en gryde og fyld gryden med vand så kartoflerne lige akkurat er dækkede.
  • Tilsæt et par tsk. salt når vandet koger.
  • Lad nu kartoflerne småkoge ved jævn varme i ca. 15 minutter, eller til de er møre, men faste. Du kan teste om kartoflerne har fået nok ved at prikke i dem med en kødnål. Det er vigtigt at de ikke koger for meget, da de så vil gå i stykker når de skal steges i smør efterfølgende. Hellere for lidt end for meget.
  • Hæld vandet fra de kogte kartofler og stil gryden over på blusset igen for at lade dem dampe tørre uden låg i et par minutter.
  • Imens smelter du smørret i en tykbundet gryde eller pande, og når fedtstoffet er bruset af hælder du forsigtigt kartoflerne op i gryden eller panden.
  • Steg kartoflerne ved forholdsvis høj varme så de hurtigt får lidt stegeskorpe.
  • Når kartoflerne er færdigstegte efter en 6-8 min. tilsætter du det friskhakkede persille og drysser med klassisk Læsø Salt, som bare smager helt fantastisk oven på nye danske smørstegte kartofler.

Noter

Du kan også krydre dine smørstegte kartofler med andre krydderurter som fx lidt friskhakket timian eller rosmarin.

Næringsindhold

Næringsindhold
Smørstegte kartofler
Mængde pr. portion
Kalorier
327
% Daglig værdi*
Fedt
 
15
g
23
%
Mættet fedt
 
10
g
63
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
40
mg
13
%
Natrium
 
717
mg
31
%
Kalium
 
1063
mg
30
%
Kulhydrater
 
44
g
15
%
Kostfibre
 
6
g
25
%
Sukker
 
2
g
2
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
558
IU
11
%
Vitamin C
 
51
mg
62
%
Calcium
 
36
mg
4
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Indbegrebet af dansk sommer

Nyopgravede danske kartofler er indbegrebet af dansk sommer, køkkenhaver og lyse sommernætter. Helt på lige fod med danske jordbær, asparges og rabarber.

Smørstegte kartofler er en himmelsk spise, som ofte kommer på menuen herhjemme i sommermånederne, idet dette tilbehør går godt til al slags kød og diverse salater.

Du kan også servere smørstegte kartofler til stegt flæsk med persillesovs, hvis du gerne vil have en luksusudgave af denne herlige rodfrugt til Danmarks nationalret.

Smørstegte kartofler

Smørstegte kartofler hele året rundt

Smørstegte kartofler kan du for den sags skyld spise hele året rundt, men der er nu noget helt særligt over nyopgravede danske kartofler - deres konsistens og smag er på grænsen til det mundvandsdrivende.

Smørstegte kartofler kan serveres både i hverdagen, hvor du fx kan koge dem aftenen forinden og stille dem på køl, eller servere dem som lækkert tilbehør til en gæstemiddag.

Og så har vi den klassiske danske kartoffelmad med kolde kartoffelskiver, mayonnaise og friskklippet purløg toppet med Læsø Salt.

Her taler vi om smørebrød på den helt store klinge.

Er det ikke lige sæson for nye kartofler, plejer jeg at købe "små-nemme-kartofler" i supermarkedet, som både er små i størrelsen og vaskede - lige til at putte i gryden eller mikrobølgeovnen, hvis det skal gå ekstra hurtigt.

Du kan variere smørstegte kartofler i det uendelige. Denne opskrift er med friskhakket persille, som blev serveret til serbiske koteletter, men du kan også sagtens stege kartoflerne i friskpresset hvidløg, timian, rosmarin eller kryddersalt fra fx Læsø Salt.

1 kommentar til “Smørstegte kartofler”

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.