Persillesovs

af Baregomad.dk
Persillesovs
0 kommentar
0

Persillesovs.
Glem alt om sauce eller glace.
Det hedder sovs.
Punktum.
Ikke til diskussion.
Persillesovs skal staves som det udtales.
S-O-V-S.
Så inden vi tager hul på denne guddommelige opbagte hvide sovs, vil jeg pænt bede dig pakke din indre frankofile “Le Chef” væk for en kort stund.
Helt væk.
Kokkehuen kan du også godt lægge ned i skuffen.
Sådan.
Hov.
Du glemte også lige din fedtforskrækkethed.
Den skal også gemmes helt væk.
Yes.
Så er vi klar.

Opbagt nostalgi tilsat et grønt twist

I dag skal vi ikke beskæftige os med høj kogekunst.
Ingen fyrrenåle eller frysetørrede krydderurter.
Blot en opbagt hvid sovs.
Med masser af friskhakket persille.
Præcis som min kære mor lavede den.
Og hendes mor.
Ja, helt tilbage til de glade 1960’ere, hvor de kære husmødre stod for madlavningen.
Og hvor alle måltider lige skulle have et frisk grønt drys inden servering.
Datidens gastronomiske formåen.
Nutidens nostalgiske arvesølv.

Stegt flæsk og persillesovs

Stegt flæsk og persillesovs er to uforlignelige størrelser.
Den danske udgave af yin og yang.
To fødevarer, som hver for sig er ganske anonyme.
Jeg fristes til at sige identitetsløse.
En opbagt sovs på mel og smør.
Nogle tykke skiver flæsk fra grisens kam.
Men tilsammen et guddommeligt måltid.
Danmarks nationalret.
Gastronomisk magi.
Glem alt om Michelinbestjernede etablissementer.
Her snakker vi seriøs dansk bondekost.
Masser af smag og fedt.
Vaskeægte dansk kogekunst fra det forrige århundrede.
Et måltid, som rigtig sætter sig på sidebenene.
Og giver seriøs åreforkalkning.
Altså hvis det var grundkosten anno 2018.
Det er det heldigvis ikke.
Så meget desto større nydelse, når vi indimellem sætter tænderne i en omgang stegt flæsk med hjemmelavet persillesovs.
Danmarks officielle nationalret.
Danmark dejligst.
Livet er skønt.

Velbekomme.

Sådan laver du den perfekte persillesovs:

  1. Brug sødmælk – det tilfører mere smag til sovsen
  2. Prøv at tilsætte lidt friskpresset citronsaft til den færdige sovs – det tilfører sovsen en diskret syrlighed, som komplimenterer den opbagte sovs rigtig godt
  3. Brug masser af persille – man kan kun få for lidt persille i en persillesovs
  4. Tilsæt først persillen lige inden servering
  5. Lad jævningen “bage” i gryden et par minutter inden mælken tilsættes, så melsmagen forsvinder
Persillesovs

Persillesovs

Persillesovs. Glem alt om sauce eller glace. Det hedder sovs. Punktum. Ikke til diskussion. Persillesovs skal staves som det udtales. S-O-V-S. Så… Salater og tilbehør Persillesovs European Print opskrift
Antal personer: 4 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 140 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 8 bedømmelser )

Ingredienser

  • 45 gram smør
  • 7-8 dl. sødmælk
  • 5 spsk. hvedemel
  • Et stort bundt persille
  • Saften fra ½ citron
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Muskatnød
  • Evt. lidt kartoffelvand

Sådan gør du

Smelt smørret ved middel varme i en tykbundet gryde.

Tilsæt melet lidt af gangen under grundig omrøring med et piskeris.

Fortsæt med at piske godt indtil du har en glat ensartet jævning.

Lad jævningen "bage" i gryden et par minutter inden du tilsætter mælken, så melsmagen bliver brændt af.

Tilsæt nu mælken løbende under kraftig omrøring, og lad sovsen koge op og simre i ca. 10 minutter.

Du kan også erstatte lidt af mælken med 1 dl. af kogevandet fra kartoflerne.

Smag sovsen til med salt, peber, lidt revet muskatnød og lidt friskpresset citronsaft.

Tilsæt herefter masser af friskhakket persille til sovsen (gem evt. lidt af persillen som pynt til sovsen).

Server nu den færdige persillesovs til en omgang stegt flæsk med hjemmelavet agurkesalat.

Persillesovs

0 kommentar
0

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.