Knuste kartofler er noget af det lækreste tilbehør indenfor kartoffel-verdenen, hvis jeg selv skal sige det. Og samtidig noget af det mest simple at tilberede. Men det bliver disse knuste kartofler absolut ikke ringere af. Tværtimod. Nem mad er god mad. Knuste kartofler er super nemme at fremtrylle i køkkenet på en travl hverdag, og skal bare koges møre og så en tur i ovnen penslet med lidt smeltet smør eller olie, friskhakkede krydderurter og masser af friskrevet parmesan. Det er opskriften på knuste kartofler eller "smashed potatoes", som de benævnes på engelsk, og som smager ualmindelig godt.
Prøv lige at se opskriften på: Brasede kartofler
Knuste kartofler er et sundere alternativ til ris og pasta
Den kære kartoffel har lagt ryg til mangt og meget, og mange mennesker har et hadkærlighedsforhold til den kære lille rodfrugt fra den mørke muld. Kartoflen er nok den mest benyttede og forarbejdede fødevare i verden, og tænk sig at noget så simpelt som en kartoffel kan smage så godt. Og være så udskældt på grund af dens stivelse.
Lad os derfor lige blive enige om en ting med det samme - kartofler feder ikke, og er faktisk den fødevarer der mætter mest for færrest kalorier. De er klimavenlige og budgetvenlige. Samtidig er kartofler rige på C-vitaminer og andre mineraler, og indeholder ikke nær så mange kalorier som fx pasta og ris. Med andre ord kan du spise disse knuste kartofler med god samvittighed, og som i min verden er noget nær en gudespise. Du går ganske enkelt glip af en rigtig skøn madoplevelse fra det danske spisekammer, hvis du hører til den del af befolkningen, der har en fobi for kartofler på grund af stivelsen.
Prøv lige at se opskriften på: Smørstegte kartofler
Denne opskrift på knuste kartofler er:
- Et hit som tilbehør til en lang række måltider med eller uden kød
- Med sprød gylden parmesan og grofthakkede krydderurter
- Nem at tilberede, og kan med fordel laves i forvejen
- En super lækker måde at spise kartofler på
- Helt oplagt, når du står med en rest kogte kartofler
Prøv lige at se opskriften på: Kylling i cremet tomatflødesovs
Knuste kartofler kan spises til stort set alt
Personligt kan jeg spise knuste kartofler til stort set alt. Lige fra frikadeller til græsk farsbrød med tzatziki. De smager også godt som mættende tilbehør til en let sommersalat, og får du nogle kartofler tilovers, smager de rigtig godt ovenpå et stykke rugbrød - en moderne udgave af en klassisk kartoffelmad.
- Al slags grillmad
- Forskellige stege (culotte, cuvette, roastbeef, oksemørbrad, lammekrone)
- Mormormad (lige fra frikadeller til stegt flæsk)
- Som et måltid i sig selv på lige fod med pomfritter
- Som mættende tilbehør til en let salat
Prøv lige at se opskriften på: Kartofler i ovn med gremolata
Følgende ingredienser skal du anvende til knuste kartofler:
- Små kartofler med skræl på
- Forskellige krydderurter som fx timian, rosmarin og persille
- Smør eller olivenolie
- Hvidløg
- Parmesan
- Salt
- Friskkværnet peber
Prøv lige at se opskriften på: Ratatouille
Sådan laver du knuste kartofler
Knuste kartofler er noget af det nemmeste at fremtrylle i køkkenet. Der skal koges nogle kartofler, og har du børn i hjemmet, kan de få lov til at knuse kartoflerne med bunden af et glas eller klør fem. Du kan både bruge smeltet smør eller en god sjat olivenolie til knuste kartofler. Pres hvidløget ned i olien eller smørret, og pensle alle de knuste kartofler på bagepladen. Hak nogle friske krydderurter, og drys dem ovenpå kartoflerne, og slut af med friskrevet parmesan. Det bliver ikke nemmere vel? Og har du lavet en madplan for ugen, hvor der fx indgår kogte kartofler en af dagene, kan du jo med fordel koge en dobbelt portion, så kartoflerne blot skal knuses og en tur ind i ovnen.
God fornøjelse.
Ingredients
- Ca. 1 kg. små kartofler (fx nemme kartofler i pose eller helt nye danske små kartofler)
- 5-6 spsk. olivenolie eller smeltet smør til pensling
- 1 fed hvidløg
- 1 stor håndfuld friske krydderurter (fx timian, rosmarin og persille)
- Ca. 75-100 gr. friskrevet parmesan
- Groft salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Start med at skrubbe kartoflerne under koldt vand med fx en ny grydesvamp - de skal ikke skrælles.
- Kog dem møre i letsaltet vand i ca. 20 minutter. De skal være helt møre, så du uden problemer kan knuse dem på bagepladen.
- Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
- Imens kartoflerne koger møre, hakker du de friske krydderurter.
- Pres hvidløget ned i olivenolien, og rør rundt.
- Riv parmesanen fint på et rivejern.
- Hæld vandet fra de færdigkogte kartofler, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Knus kartoflerne med bunden af et glas, en gaffel eller blot med fingrene.
- Pensle hvidløgsolien ovenpå de knuste kartofler, og drys de grofthakkede krydderurter ovenpå kartoflerne.
- Slut af med at drysse den friskrevne parmesan ovenpå kartoflerne.
- Bag de knuste kartofler i ovnen i ca. 15-20 minutter, eller til kartoflerne er gyldne og sprøde på toppen.
- Server de knuste kartofler imens de er varme.
- Velbekomme.
Notes
Knuste kartofler er noget af det nemmeste tilbehør at stå med i køkkenet. Du kan koge kartoflerne dagen i forvejen, så de blot skal knuses på bagepladen og bages gyldne og sprøde i ovnen. Jeg synes kombinationen af persille, rosmarin og timian er rigtig lækker ovenpå de knuste kartofler, men du kan også prøve dig frem med andre krydderurter som fx estragon, oregano, kørvel og basilikum.