Ærter francaise er vaskeægte mormormad. Også kendt som franske ærter eller ærter bonne-femme. Ærter francaise er det perfekte tilbehør til en wienerschnitzel, bøf bearnaise, fisk eller en veltilberedt culottesteg. Ærter francaise består kort og godt af sprødstegte bacontern, løg, smør og eventuelt lidt hjertesalat.
Du kan bruge syltede perleløg, almindelige løg eller rødløg. De syltede perleløg giver en syrlig kontrast til de øvrige ingredienser i retten, men det kan du også få ved at benytte almindelige løg og så tilsætte lidt æbleeddike og sukker. Jeg er stor fan af kombinationen rødløg og æbleeddike i retten, da jeg selv kan styre syren og sødmen, og løbende smage retten til.
Prøv lige at se opskriften på: Boller i karry i ovn
Denne opskrift på ærter francaise er:
- Det perfekte tilbehør til en wienerschnitzel, jægerschnitzel, bøf bearnaise eller fisk
- Franske ærter med sprødstegt bacon, løg, hvidløg og timian
- Også kendt som ærter bonne-femme med bacon
- Vaskeægte mormormad med en stor tyk streg under retro
Prøv lige at se opskriften på: Wienerschnitzel
Disse ingredienser skal du bruge:
- Fine ærter
- Bacontern
- Smør
- Rødløg eller almindelig løg (syltede perleløg kan også anvendes)
- Hvidløg
- Tørret timian
- Æbleeddike
- Rørsukker
- Hjertesalat (kan sagtens undlades)
Prøv lige at se opskriften på: Jægerschnitzel med jægersovs
Prøv lige at se opskriften på: Kokkens gryderet med svinemørbrad og chorizo
Klassisk fransk garniture
Ærter francaise er klassisk fransk garniture, som serveres til måltider med rødt kød, fisk, wienerschnitzel eller jægerschnitzel. Når det er sagt, kan du servere franske ærter til lige nøjagtig det du har lyst til - lige fra madplanens klassiske frikadelle, bøf bearnaise til weekendens culottesteg. Den oprindelige opskrift er uden sprødstegte bacontern - indgår bacon i opskriften går den under betegnelsen "ærter-bonne-femme". Potato potato - jeg tror de fleste kender denne franske garniture som franske ærter eller ærter francaise. Med eller uden syltede perleløg.
God fornøjelse.
Ingredients
- 400 gr. frosne ærter (fine)
- 200 gr. bacontern
- 20 gr. smør
- 1 stort rødløg, finthakket
- 2 fed hvidløg, fintpresset
- 1 tsk. tørret timian
- 2 spsk. æblecidereddike
- 1 spsk. økologisk rørsukker
- Salt
- Friskkværnet peber
- 1 hjertesalat (kan sagtens undlades)
Instructions
- Steg baconternene sprøde i en gryde eller pande ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen). Du kan evt. hælde lidt af baconfedtet fra panden inden du tilsætter de øvrige ingredienser, hvis du synes der er for meget fedt på panden.
- Tilsæt rødløg og hvidløg og steg løgene klare i ca. 3-4 minutter.
- Vend de frosne ærter ned til de øvrige ingredienser på panden, og varm det hele godt igennem under jævnlig omrøring i ca. 3-4 minutter.
- Skrab alle ingredienserne på panden eller gryden ud til siderne, og hæld æbleeddike og sukker ud midt på panden. Lad æbleeddiken bruse op og fordampe lidt i ca. 1-2 minutter, og rør herefter alle ingredienserne sammen på panden.
- Rør smørret i og tilsæt tørret timian, salt og friskkværnet peber. Smag retten til og tilsæt eventuelt lidt mere æbleeddike, hvis du savner lidt syre.
- Vend salatbladene i retten lige inden servering (hvis du bruger hjertesalat), da de blot lige skal falde sammen, men stadigvæk være sprøde. Server dine ærter francaise med det samme.
- Velbekomme.
Notes
Jeg er ikke så stor fan af hjertesalat i retten, men det er jo en smagssag. Det giver en fyldigere udgave af ærter francaise med hjertesalat, som kan serveres som en måltidssalat. Du kan også koge lidt frisk fettuccine og blande i retten, som så kan udgøre det for et hovedmåltid på en travl hverdag.