Forside » Svinekød » Wienerschnitzel

Wienerschnitzel

billede med wienerschnitzel

Her får du opskriften på klassisk wienerschnitzel toppet med en dreng, og selvfølgelig masser af sprøde brasede kartofler og dampede ærter.

Wienerschnitzel med "dreng" eller "wienerdreng" er klassisk dansk mormormad når det skal være rigtig godt.

Selvfølgelig ledsaget af sprøde brasede kartofler, ærter og brunet smørsovs.

Den er oprindelig en traditionel ret fra Østrig, tilberedt af kalvekød, der har fået et par dask med en kødhammer, så kødet bliver mørnet og mere fladt.

Den danske udgave af wienerschnitzel serveres med en "dreng", som består af en citronskive toppet med frisk peberrod, kapers og benfri sild. Klassisk fordansket garniture, som er med til at fuldende wienerschnitzel med det hele.

Se også de lækre opskrifter på:

Opskrift på wienerschnitzel

billede med wienerschnitzel

Wienerschnitzel

5 fra 1 stemme
Her får du opskriften på klassisk wienerschnitzel toppet med en dreng, og selvfølgelig masser af sprøde brasede kartofler og dampede ærter.
Udskriv Facebook Pinterest
RetAftensmad
KøkkenDansk
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid30 minutter
Samlet tid45 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

Wienerschnitzel

  • 2 svinemørbrad - afpudsede
  • 2 æg
  • 2 dl hvedemel
  • 3 dl rasp
  • salt og friskkværnet peber
  • 150 g smør
  • rapsolie

Dreng

  • 1 ds sild - benfri
  • 1 ds peberrod - frisk
  • 2 citroner - økologiske
  • 1 glas kapers

Tilbehør

  • 600 kartofler - brasede
  • 500 g ærter - friskbælgede eller frosne ærter

Brunet smørsovs

  • 200 g smør

Sådan gør du

Wienerschnitzel

  • Start med at afpudse de to svinemørbrad fri for fedt, hinder og den store sølvsene.
  • Skær svinemørbraden ud i to eller tre stykker (alt efter hvor stor en wienerschnitzel du ønsker at servere).
  • Lav et snit på langs ca. totrededel ned gennem kødstykkerne, og vend derefter kødet om med skæresiden ned mod skærebrættet. Læg noget vitawrap eller en frysepose hen over kødet, og bank det ud til et stort stykke kød med en tykkelse på 1-1½ cm. - det må ikke blive for tyndt, da kødet så bliver hurtigere tørt. Du kan enten bruge en kødhammer eller forsigtigt med dine knoer på fingrene.
  • Pisk æggene sammen i en dyb tallerken, og hæld henholdsvis mel og rasp op i to andre tallerkener.
  • Dup kødet lidt med et stykke køkkenrulle, og vend så wienerschnitzlerne i først mel, så æg og til sidst rasp. Sørg for at der kommer rasp på alle sider og kanter.
  • Læg de panerede wienerschnitzler på et skærebræt, og lad paneringen sætte sig lidt.
  • Smelt smørret og lidt rapsolie på en stor pande ved forholdsvis høj varme og lad fedtstoffet bruse af.
  • Overvej at stege wienerschnitzlerne af flere omgange på panden, da de fylder godt på en almindelig stegepande. Du kan opvarme ovnen til 100° grader og lægge de færdigstegte schnitzler i et fad tildækket med staniol, så de holder sig varme imens du steger alt kødet.
  • Brun kødet i det varme smør i 1-2 minutter på hver side, så de får en flot gylden sprød stegeskorpe.
  • Skru ned for varmen og lad dem stege videre i 1-2 minutter på hver side. Sørg for at der er godt med fedtstof på panden.
  • Læg de færdigstegte wienerschnitzler til side i et fad eller lignende.
  • Læg smørret til den brune smørsovs på panden, og lad det smelte ved middel varme. Lad smørret bruse op og blive nøddebrunt på panden.
  • Hæld det brunede smør over i en sovseskål - evt. igennem en sigte, hvis du vil have en helt klar brunet smørsovs. Det er lidt en smagssag - nogle elsker det rasp der er tilbage på panden, og som kommer med over i smørsovsen.
  • Server de færdigstegte wienerschnitzler sammen med den brunede smørsovs, brasede kartofler, dampede ærter og den obligatoriske "dreng".

Dreng

  • Skyl citronen og skær den ud i skiver med en tykkelse på ca. 5 mm.
  • Læg et par benfri sild på citronskiven med en teskefuld kapers ovenpå og slut af med friskrevet peberrod.
  • Læg den færdige "dreng" ovenpå de færdigstegte wienerschnitzler og server dem straks.

Næringsindhold

Næringsindhold
Wienerschnitzel
Mængde pr. portion
Kalorier
1120
% Daglig værdi*
Fedt
 
63
g
97
%
Mættet fedt
 
36
g
225
%
Transfedt
 
2
g
Flerumættet fedt
 
5
g
Enkelumættet fedt
 
18
g
Kolesterol
 
345
mg
115
%
Natrium
 
1647
mg
72
%
Kalium
 
2138
mg
61
%
Kulhydrater
 
70
g
23
%
Kostfibre
 
14
g
58
%
Sukker
 
12
g
13
%
Protein
 
70
g
140
%
Vitamin A
 
2627
IU
53
%
Vitamin C
 
112
mg
136
%
Calcium
 
144
mg
14
%
Jern
 
8
mg
44
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Bag om opskriften

  • Tysk bondekost på den helt store klinge
  • Klassisk dansk wienerschnitzel med dreng (wienerdreng) og masser af sprøde brasede kartofler
  • Stegt i rigelige mængder smør
  • Saftig og med sprød panering vendt i mel, sammenpiskede æg og rasp
  • Tilberedt på svinemørbrad (wienerschnitzel laves på kalvekød, men denne udgave er mindst lige så lækker)
Wienerschnitzel
Her ser du det færdige resultat - wienerschnitzel med "dreng", dampede ærter og brasede kartofler. De brasede kartofler har jeg stegt sammen med bacontern og finthakket løg, som giver en ekstra dimension til de i forvejen lækre sprøde kartofler.

Bare et stykke paneret kød

Det kan godt tage pusten fra mange at servere klassisk wienerschnitzel med både "dreng", brasede kartofler, dampede ærter og brunet smørsovs, men det er der absolut ingen grund til.

Når alt kommer til alt er det jo et forholdsvis simpelt måltid bestående af et stykke paneret kød, og nogle sprødstegte kartofler på panden sammen med lidt garniture.

Det hele handler om forberedelse, da det er den halve sejr og arbejde. God forberedelse minimerer stress i køkkenet, og desto større bliver glæden ved at stå og lave mad.

Sådan laver du den perfekte schnitzel-menu:

  1. Start med at koge kartoflerne dagen i forvejen. Kartoflerne skrælles og skæres i rustikke stykker eller skiver. De skal ikke være gennemkogte, men stadigvæk have godt med bid og faste i konsistensen. Stil de færdigkogte kartofler på køl.
  2. Samtidig med at du tilbereder kartoflerne, kan du afpudse de to svinemørbrad og følge hele processen til-og-med den færdige panering. Her kommer det smarte trick så - frys de panerede schnitzler ned, og steg dem direkte fra frost dagen efter. Stegetiden er blot 2-3 minutter længere på hver side end der står angivet i opskriften.
  3. På selve dagen hvor den klassiske wienerschnitzel skal serveres, skal du starte med at tilberede de brasede kartofler. Steg kartoflerne af flere omgange, så de ikke ligger i for mange lag på panden. Hæld de sprøde brasede kartofler over i et ovnfast fad, og stil dem tildækket ind i ovnen ved 100° grader.
  4. Steg de panerede wienerschnitzler (enten friske eller fra frost) på en varm pande i rigeligt smør og lidt rapsolie. Steg et par stykker af gangen på panden, og læg de færdigstegte schnitzler ned i et fad og stil dem tildækket ind i ovnen til de skal serveres.
  5. Læg en stor klat smør på panden, og lad det smelte og bruse op ved middel varme indtil smørret har en nøddebrun farve. Hæld den brunede smørsovs op i en sovseskål.
  6. Imens du tilberede den brunede smørsovs, koger du ærterne i et par minutter i letsaltet vand. Hæld vandet fra de letkogte ærter, og vend dem ned i en skål sammen med en klat smør.
  7. Nu er du klar til at servere og anrette - husk "drengen" som kronen på værket ovenpå wienerschnitzlerne.

Wienerschnitzel af kalvekød eller grisekød?

Skal wienerschnitzel tilberedes af kalvekød eller svinekød? Det er et af de helt store spørgsmål der optager folk, når snakken falder på den berømte schnitzel.

En klassisk wienerschnitzel skal tilberedes af kalvekød, og her kan man anvende både kalvefilet, kalvetyksteg eller kalveinderlår.

Jeg har altid været af den overbevisning, at en rigtig wienerschnitzel skal fremstilles af kalvekød, men i dag er jeg ikke helt så sort og hvid længere.

Min svigermor har lært mig at lave den af svinemørbrad, og jeg må faktisk indrømme, at udgaven med svinekød smager mindst lige så godt som den klassiske wienerschnitzel af kalvekød, men det er jo en smagssag.

En svinemørbrad er ofte nemmere at få fat i end kalvekød, og hovedet på blokken - jeg er mindst lige så begejstret for udgaven med svinemørbrad, da kødet faktisk er mere mørt og saftigt.

1 kommentar til “Wienerschnitzel”

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.