Her får du opskriften på klassisk wienerschnitzel toppet med en dreng, og selvfølgelig masser af sprøde brasede kartofler og dampede ærter.
Wienerschnitzel med "dreng" eller "wienerdreng" er klassisk dansk mormormad når det skal være rigtig godt.
Selvfølgelig ledsaget af sprøde brasede kartofler, ærter og brunet smørsovs.
Den er oprindelig en traditionel ret fra Østrig, tilberedt af kalvekød, der har fået et par dask med en kødhammer, så kødet bliver mørnet og mere fladt.
Den danske udgave af wienerschnitzel serveres med en "dreng", som består af en citronskive toppet med frisk peberrod, kapers og benfri sild. Klassisk fordansket garniture, som er med til at fuldende wienerschnitzel med det hele.
Se også de lækre opskrifter på:
Opskrift på wienerschnitzel
Bag om opskriften
- Tysk bondekost på den helt store klinge
- Klassisk dansk wienerschnitzel med dreng (wienerdreng) og masser af sprøde brasede kartofler
- Stegt i rigelige mængder smør
- Saftig og med sprød panering vendt i mel, sammenpiskede æg og rasp
- Tilberedt på svinemørbrad (wienerschnitzel laves på kalvekød, men denne udgave er mindst lige så lækker)
Bare et stykke paneret kød
Det kan godt tage pusten fra mange at servere klassisk wienerschnitzel med både "dreng", brasede kartofler, dampede ærter og brunet smørsovs, men det er der absolut ingen grund til.
Når alt kommer til alt er det jo et forholdsvis simpelt måltid bestående af et stykke paneret kød, og nogle sprødstegte kartofler på panden sammen med lidt garniture.
Det hele handler om forberedelse, da det er den halve sejr og arbejde. God forberedelse minimerer stress i køkkenet, og desto større bliver glæden ved at stå og lave mad.
Sådan laver du den perfekte schnitzel-menu:
- Start med at koge kartoflerne dagen i forvejen. Kartoflerne skrælles og skæres i rustikke stykker eller skiver. De skal ikke være gennemkogte, men stadigvæk have godt med bid og faste i konsistensen. Stil de færdigkogte kartofler på køl.
- Samtidig med at du tilbereder kartoflerne, kan du afpudse de to svinemørbrad og følge hele processen til-og-med den færdige panering. Her kommer det smarte trick så - frys de panerede schnitzler ned, og steg dem direkte fra frost dagen efter. Stegetiden er blot 2-3 minutter længere på hver side end der står angivet i opskriften.
- På selve dagen hvor den klassiske wienerschnitzel skal serveres, skal du starte med at tilberede de brasede kartofler. Steg kartoflerne af flere omgange, så de ikke ligger i for mange lag på panden. Hæld de sprøde brasede kartofler over i et ovnfast fad, og stil dem tildækket ind i ovnen ved 100° grader.
- Steg de panerede wienerschnitzler (enten friske eller fra frost) på en varm pande i rigeligt smør og lidt rapsolie. Steg et par stykker af gangen på panden, og læg de færdigstegte schnitzler ned i et fad og stil dem tildækket ind i ovnen til de skal serveres.
- Læg en stor klat smør på panden, og lad det smelte og bruse op ved middel varme indtil smørret har en nøddebrun farve. Hæld den brunede smørsovs op i en sovseskål.
- Imens du tilberede den brunede smørsovs, koger du ærterne i et par minutter i letsaltet vand. Hæld vandet fra de letkogte ærter, og vend dem ned i en skål sammen med en klat smør.
- Nu er du klar til at servere og anrette - husk "drengen" som kronen på værket ovenpå wienerschnitzlerne.
Wienerschnitzel af kalvekød eller grisekød?
Skal wienerschnitzel tilberedes af kalvekød eller svinekød? Det er et af de helt store spørgsmål der optager folk, når snakken falder på den berømte schnitzel.
En klassisk wienerschnitzel skal tilberedes af kalvekød, og her kan man anvende både kalvefilet, kalvetyksteg eller kalveinderlår.
Jeg har altid været af den overbevisning, at en rigtig wienerschnitzel skal fremstilles af kalvekød, men i dag er jeg ikke helt så sort og hvid længere.
Min svigermor har lært mig at lave den af svinemørbrad, og jeg må faktisk indrømme, at udgaven med svinekød smager mindst lige så godt som den klassiske wienerschnitzel af kalvekød, men det er jo en smagssag.
En svinemørbrad er ofte nemmere at få fat i end kalvekød, og hovedet på blokken - jeg er mindst lige så begejstret for udgaven med svinemørbrad, da kødet faktisk er mere mørt og saftigt.
Tak fordi du bruger opskriften og skriv gerne din mening om den her.