Blinis med stenbiderrogn er en fantastisk forret eller lækker snack-anretning, som har vundet stor popularitet over hele verden. Blinis er kort fortalt en form for russisk mini-pandekage fremstillet af gærdej, som serveres traditionelt med creme fraiche og røget laks eller stenbiderrogn. I denne opskrift vil jeg guide dig igennem, hvordan du kan lave de lækreste blinis med stenbiderrogn, og samtidig fortælle lidt om ingredienserne og historien bag denne populære forret.
Mini-pandekage med russisk stamtavle
Blinis har en lang historie og blev først skabt af russiske bønder i det 19. århundrede. De lavede oprindeligt pandekagerne af boghvedemel og spiste dem som datidens fastfood - et let og enkelt måltid. Efterhånden som tiden gik, blev blinis mere og mere populære, og de blev en del af den russiske kogekunst. I dag serveres blinis i mange forskellige udgaver, men en af de mest populære af slagsen er uden tvivl med stenbiderrogn.
Denne opskrift på blinis med stenbiderrogn er:
- Den ultimative forret eller snack-anretning
- Små pandekager toppet med frisk stenbiderrogn og cremefraiche
- Blinis opskrift uden gær og boghvedemel
- En uimodståelig portionsanrettet forret, som kan tilberedes i forvejen
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hvedemel
- Bagepulver
- Æg
- Smør
- Mælk
- Stenbiderrogn
- Rødløg
- Frisk dild
- Økologisk citron
- Cremefraiche 38%
Opskriften på disse små mini-pandekager er lige til at gå til, og kræver ikke det store gastronomiske kørekort. Du kan have dine hjemmelavede blinis klar til servering inden du når at stave dig igennem “Speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode” bagfra. Med andre ord laver du fremover selv disse mini-pandekager, da det på ingen måde kan betale sig at købe de færdiglavede i køledisken - de tåler ganske enkelt ingen sammenligning med den hjemmelavede udgave. Aftale?
En særlig delikatesse
Stenbiderrogn er en særlig delikatesse, der er lavet af de små æg fra stenbiderfisken. Rognen har en delikat og letsaltet smag af havvand, og dens sprøde konsistens gør den til et fantastisk fyld ovenpå små lune blinis. For at forberede stenbiderrognen skal du sørge for at få fat i frisk rogn af høj kvalitet, som du kan købe hos en fiskehandler eller i en specialbutik, når stenbiderrogn er i sæson.
Sådan tilbereder du blinis
Når din dej er klar, skal du varme en pande op og tilsætte lidt smør eller olie. Så skal du tage et decilitermål og hælde en halv deciliter dej på panden. Steg pandekagen i et par minutter på hver side eller indtil de er gyldenbrune. Gentag processen indtil du har bagt alle dine blinis. Det er og bliver en smagssag, hvor store ens blinis skal være. Hvis du hælder en halv deciliter dej på panden, får du en blinis med en diameter på ca. 8 centimeter.
Når dine blinis er klar, kan du begynde at forberede fyldet. Traditionelt serveres blinis med en fuldfed cremefraiche, koldrøget laks og rødløg, men i dette tilfælde laver vi en udgave med frisk stenbiderrogn. Fordel en skefuld cremefraiche ovenpå de lune blinis, og top med en skefuld stenbiderrogn, rødløg og finthakket dild eller purløg.
God fornøjelse.
Ingredients
- Dej til blinis:
- 120 gr. hvedemel
- 1 tsk. bagepulver
- 2 æg
- 25 gr. smør, smeltet
- 0,5 dl. mælk
- 0,25 tsk. salt
- Smør til stegning
- Stenbiderrogn og topping:
- 200 gr. stenbiderrogn (renset)
- 2 dl. cremefraiche 38%
- 1 økologisk citron (kun skallen)
- Frisk dild eller purløg
- 1 rødløg, finthakket
- Salt
- Friskkværnet peber
Instructions
Dej til blinis:
- Rør hvedemel, bagepulver og salt sammen i en røreskål.
- Smelt smørret og lad det køle lidt af.
- Vend æg, smeltet smør og mælk ned til de tørre ingredienser i skålen, og pisk alle ingredienserne godt sammen til en ensartet tyktflydende dej.
- Smelt lidt smør på en stegepande ved middelhøj varme (6 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen), og fordel 4 klatter dej på stegepanden. Anvend et decilitermål - der går ca. en halv deciliter dej til hver enkelt blinis, hvis du laver dem store som vist på mine billeder med en diameter på ca. 8-10 cm. Du kan også lave dem mindre og servere 2-3 blinis per person.
- Steg dem let gyldne i ca. et par minutter på hver side, og vend dem halvvejs når der begynder at vise sig bobler på overfladen af dejen.
- Lad de færdigstegte blinis køle af på en tallerken inden du anretter dem med de friske stenbiderrogn.
Stenbiderrogn og topping:
- Pil og hak rødløget fint.
- Hak krydderurterne fint.
- Riv citronskallen fint på et rivejern. Rør citronskallen sammen med cremefraiche og smag til med salt og peber.
- Anret de lune blinis på en tallerken eller fad med en lille spiseskefuld cremefraiche, og top med seriøse mængder stenbiderrogn, rødløg og krydderurter på toppen.
- Velbekomme.
Notes
Er stenbiderrogn ikke i sæson, kan du erstatte stenbiderrogn med koldrøget laks i skiver.