Brasede kartofler

Tyskland er måske ikke det mest kulinariske land i verden, når det kommer til iderigdom og gastronomisk kunnen, men de har udover biler, grænsebutikker og Oktoberfest lidt at byde ind med. Bratkartoffeln, Wienerschnitzel und Weissbier. Bitte sehr. Så er der serveret tysk bondekost i lange baner. Hjemmelavede brasede kartofler, som er gyldne og sprøde og ikke smattede eller bløde i konsistensen. Vellykkede brasede kartofler der går direkte i hjertekulen på enhver med hang til mormormad og tyske Bratkartoffeln stegt i smør.

Prøv lige at se opskriften på: Stegt flæsk i ovn

Bratkartoffeln eller på dansk brasede kartofler, er vel nok tyskernes svar på pommes frites, og bistår mange forskellige kødretter på et tysk menukort. Det kan næsten ikke blive mere simpelt, da brasede kartofler består af forkogte kolde kartofler stegt i rigelige mængder smør. Hvis de gastronomiske ambitioner skal udfordres lidt, kan du stege løg og bacon sammen med dine brasede kartofler – luksusudgaven af Bratkartoffeln.

Prøv lige at se opskriften på: Kartofler i ovn med gremolata

Opskriften på disse brasede kartofler er:

 • Såre simpel tilberedning
 • Mundvandsdrivende lækkert tilbehør
 • Ægte tysk bondekost (mormormad)
 • En oplagt mulighed for at få gavn af overskydende kogte kartofler
 • Det perfekte tilbehør til wienerschnitzel
 • Med både små stykker bacon og løgtern

Prøv lige at se opskriften på: Smørstegte kartofler

Brasede kartofler
Brasede kartofler anvendes ofte som tilbehør til den klassiske wienerschnitzel, men kan også anvendes til en lang række andre måltider, eller blot spises uden andet tilbehør. Når jeg laver brasede kartofler steger jeg altid lidt bacon og løg sammen med kartoflerne, som tilfører en ekstra god smag.

Vejen til velykkede brasede kartofler

Vejen til en mands hjerte går gennem maven siger man. Vejen til vellykkede brasede kartofler kræver kolde forkogte kartofler, rigelige mængder smør og en god varm pande. Resultatet er sprøde gyldne brasede kartofler, som er et must til wienerschnitzel med en wienerdreng på toppen. Og fedtstoffet skal være smør. Ingen smørbar eller flydende plantemargarine. S-M-Ø-R.

Prøv lige at se opskriften på: Fattigmands tournedos

Høj varme og rigeligt med smør

Kunsten består i at stege de kolde forkogte kartofler ved høj varme i rigeligt smør, og med ikke alt for mange kartofler på panden af gangen, da det vil vanskeliggøre at få en ordentlig sprød stegeskorpe. Undgå at vende kartoflerne alt for mange gange – lad dem stege et par minutter inden du vender dem. Når de først har stegt et par minutter på hver side, og de har fået en let gylden stegeskorpe, kan du evt. skrue lidt ned for varmen. Stegetiden er ca. 10 minutter.

Prøv lige at se opskriften på: Frikadeller i fad

Sådan laver du de perfekte brasede kartofler:

 • Forkog kartoflerne dagen i forvejen og sæt dem på køl
 • Opvarm panden ved høj varme
 • Brug rigeligt med smør
 • Undgå at kartoflerne ligger i alt for mange lag på panden
 • Vend dem kun hvert 2-3 minut
 • Krydre med salt og masser af friskkværnet peber
 • De brasede kartofler er færdige når de er gyldne og sprøde
 • Skal du lave en stor portion, kan du opvarme ovnen til 100° grader, og så opbevare de færdige brasede kartofler i et ildfast fad i ovnen indtil de skal serveres

Undgå madspild og spar op til en omgang brasede kartofler

Næste gang du står med en slat kogte kartofler efter aftensmaden, skal du ikke smide dem ud. Du skal derimod skære dem ud i rustikke stykker eller fingertykke skiver, og så fryse dem ned. Det gør du fremadrettet indtil du står med en passende mængde kartofler, som kan anvendes til … B-R-A-S-E-D-E K-A-R-T-O-F-L-E-R. Intet madspil, men en gratis omgang brasede kartofler, som kan få lov til at gøre gavn endnu en gang. Ingen indkøb af kartofler. Ingen forkogning. Du kan springe direkte til stegningen af disse gyldne sprøde kartofler, og overraske familien med en omgang brasede kartofler næste gang du serverer frikadeller, wienerschnitzel eller noget helt tredje.

God fornøjelse.

Brasede kartofler

Brasede kartofler

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 110 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.9/5
( 150 bedømmelser )

Ingredienser:

 • Ca. 1,2 kg. bagekartofler - forkogte og kolde i rustikke tern eller skiver (almindelige kartofler kan også anvendes)
 • 2 løg
 • 200 gr. bacon i skiver (kan undlades)
 • 50-75 gr. smør (rigeligt med smør)
 • Salt
 • Friskkværnet peber
 • Evt. lidt friskhakket persille som topping

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Skræl kartoflerne og skær dem ud i rustikke tern eller tykke skiver på en lillefingertykkelse.
 2. Kog kartoflerne i letsaltet vand i ca. 10 minutter under låg. De skal stadigvæk være faste i konsistensen, da de bliver møre under tilberedningen på panden.
 3. Skær baconskiverne ud i mindre stykker.
 4. Hak løgene fint.
 5. Smelt smørret på panden ved middel varme, og steg baconstykkerne og de finthakkede løg heri i ca. 6-7 minutter. Rør rundt i løgene og baconen et par gange undervejs.
 6. Skru nu op for varmen og vend de afkølede kartofler i tern eller skiver på panden. Sørg for at panden er godt varm, og at der er rigeligt med fedtstof på panden, så kartoflerne kan få en fin lys gylden stegeskorpe. Krydre med salt og friskkværnet peber.
 7. Steg kartoflerne i ca. 12-15 minutter i alt, og vend dem kun et par gange undervejs. Du kan evt. nøjes med at ryste panden, og det er vigtigt at der ikke ligger for mange kartofler ovenpå hinanden, da de så bliver bløde. Du kan derfor med fordel stege kartoflerne af flere omgange, og opbevare de brasede kartofler i et fad tildækket med alufolie i en varm ovn på 100° grader.
 8. Når de brasede kartofler har fået fin stegeskorpe og er møre, er de klar til servering.
 9. Drys evt. lidt friskhakket persille ovenpå kartoflerne inden de serveres.
 10. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Du skal ikke være fedtforskrækket, når du laver brasede kartofler. Vejen til sprøde brasede kartofler er rigeligt med smør på panden og forholdsvis høj varme - og så skal de ikke ligge i stakke ovenpå hinanden, da de så bliver bløde. Det bedste stegeresultat opnås ved at anvende kolde forkogte kartofler, så hvis du har mulighed for at koge dem dagen forinden og så stille dem i køleskabet, vil det være det bedste. Brasede kartofler er også en oplagt mulighed for at få brugt en rest kogte kartofler fra et andet måltid.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Brasede kartofler
Brasede kartofler

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

2 kommentarer

Inge Oxhøj 18. december 2021 - 21:05

Hvis man gemmer kogte kartofler i fryseren, skal de så tøs op og tørre inden de kan bruges til brasede kartofler ?
Med venlig Inge Oxhøj

Besvar
Thomas fra Barego'mad 19. december 2021 - 11:12

Hej Inge,
Mange tak for det relevante spørgsmål 😊 Det er ikke optimalt at fryse kogte kartofler ned, da de indeholder meget vand, som vil krystallisere og give nogle kedelige og smattede kartofler, når de er tøet op. Tricket med vellykkede brasede kartofler er kogte kartofler, som er faste, tørre og har stuetemperatur. Håber det giver mening 😊

Venlig hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner