Forside » Salater og tilbehør » Brasede kartofler

Brasede kartofler

brasede kartofler med smør

Her får du en opskrift på de bedste brasede kartofler, som nemt slår de tyske Bratkartoffeln. Med gylden stegeskorpe stegt i rigeligt smør.

Brasede kartofler. Tyskland er måske ikke det mest kulinariske land i verden, når det kommer til iderigdom og gastronomisk kunnen, men de har udover biler, grænsebutikker og Oktoberfest lidt at byde ind med. Bratkartoffeln, Wienerschnitzel und Weissbier. Bitte sehr.

Så er der serveret tysk bondekost i lange baner. Hjemmelavede brasekartofler, som er gyldne og sprøde og ikke smattede eller bløde i konsistensen.

Vellykkede brasede kartofler der går direkte i hjertekulen på enhver med hang til mormormad og tyske Bratkartoffeln stegt i smør.

Bratkartoffeln eller på dansk brasede kartofler, er vel nok tyskernes svar på pommes frites, og bistår mange forskellige kødretter på et tysk menukort.

Det kan næsten ikke blive mere simpelt, da brasede kartofler består af forkogte kolde kartofler stegt i rigelige mængder smør.

Hvis de gastronomiske ambitioner skal udfordres lidt, kan du stege løg og bacon sammen med dine brasede kartofler - luksusudgaven af Bratkartoffeln.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på brasede kartofler

brasede kartofler med smør

Brasede kartofler

5 fra 1 stemme
Her får du en opskrift på de bedste brasede kartofler, som nemt slår de tyske Bratkartoffeln. Med gylden stegeskorpe stegt i rigeligt smør.
Udskriv Facebook Pinterest
RetTilbehør
KøkkenTysk
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid15 minutter
Samlet tid45 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 1,2 kg bagekartofler - forkogte og kolde i rustikke tern eller skiver (almindelige kartofler kan også anvendes)
  • 2 løg
  • 200 g bacon - i skiver, kan undlades
  • 75 g smør - rigeligt med smør
  • salt og friskkværnet peber
  • persille - hakket, som topping

Sådan gør du

  • Skræl kartofler og skær dem ud i rustikke tern eller tykke skiver på en lillefingertykkelse.
  • Kog kartoflerne i letsaltet vand i ca. 10 minutter under låg. De skal stadigvæk være faste i konsistensen, da de bliver møre under tilberedningen på panden.
  • Skær baconskiver ud i mindre stykker.
  • Hak løg fint.
  • Smelt smør på panden ved middel varme, og steg baconstykkerne og de finthakkede løg heri i ca. 6-7 minutter. Rør rundt i løgene og baconen et par gange undervejs.
  • Skru nu op for varmen og vend de afkølede kartofler i tern eller skiver på panden. Sørg for at panden er godt varm, og at der er rigeligt med fedtstof på panden, så kartoflerne kan få en fin lys gylden stegeskorpe. Krydr med salt og friskkværnet peber.
  • Steg kartoflerne i ca. 12-15 minutter i alt, og vend dem kun et par gange undervejs. Du kan evt. nøjes med at ryste panden, og det er vigtigt at der ikke ligger for mange kartofler ovenpå hinanden, da de så bliver bløde. Du kan derfor med fordel stege kartoflerne af flere omgange, og opbevare de brasede kartofler i et fad tildækket med alufolie i en varm ovn på 100° grader.
  • Når de brasede kartofler har fået fin stegeskorpe og er møre, er de klar til servering.
  • Drys evt. lidt friskhakket persille ovenpå kartoflerne inden de serveres.

Noter

Du skal ikke være fedtforskrækket, når du laver brasede kartofler. Vejen til sprøde brasede kartofler er rigeligt med smør på panden og forholdsvis høj varme - og så skal de ikke ligge i stakke ovenpå hinanden, da de så bliver bløde.
Det bedste stegeresultat opnås ved at anvende kolde forkogte kartofler, så hvis du har mulighed for at koge dem dagen forinden og så stille dem i køleskabet, vil det være det bedste.
Brasede kartofler er også en oplagt mulighed for at få brugt en rest kogte kartofler fra et andet måltid.

Næringsindhold

Næringsindhold
Brasede kartofler
Mængde pr. portion
Kalorier
446
% Daglig værdi*
Fedt
 
18
g
28
%
Mættet fedt
 
11
g
69
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
40
mg
13
%
Natrium
 
1722
mg
75
%
Kalium
 
1348
mg
39
%
Kulhydrater
 
58
g
19
%
Kostfibre
 
8
g
33
%
Sukker
 
5
g
6
%
Protein
 
17
g
34
%
Vitamin A
 
476
IU
10
%
Vitamin C
 
63
mg
76
%
Calcium
 
54
mg
5
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Det får du med denne opskrift:

  • Såre simpel tilberedning
  • Mundvandsdrivende lækkert tilbehør
  • Ægte tysk bondekost (mormormad)
  • En oplagt mulighed for at få gavn af overskydende kogte kartofler
  • Det perfekte tilbehør til wienerschnitzel
  • Med både små stykker bacon og løgtern
Brasede kartofler
Brasede kartofler anvendes ofte som tilbehør til den klassiske wienerschnitzel, men kan også anvendes til en lang række andre måltider, eller blot spises uden andet tilbehør. Når jeg laver brasede kartofler steger jeg altid lidt bacon og løg sammen med kartoflerne, som tilfører en ekstra god smag.

Vejen til velykkede brasede kartofler

Vejen til en mands hjerte går gennem maven siger man. Vejen til vellykkede brasede kartofler kræver kolde forkogte kartofler, rigelige mængder smør og en god varm pande.

Resultatet er sprøde gyldne brasede kartofler, som er et must til wienerschnitzel med en wienerdreng på toppen.

Og fedtstoffet skal være smør. Ingen smørbar eller flydende plantemargarine. S-M-Ø-R.

Høj varme og rigeligt med smør

Kunsten består i at stege de kolde forkogte kartofler ved høj varme i rigeligt smør, og med ikke alt for mange kartofler på panden af gangen, da det vil vanskeliggøre at få en ordentlig sprød stegeskorpe.

Undgå at vende kartoflerne alt for mange gange - lad dem stege et par minutter inden du vender dem.

Når de først har stegt et par minutter på hver side, og de har fået en let gylden stegeskorpe, kan du evt. skrue lidt ned for varmen. Stegetiden er ca. 10 minutter.

Sådan laver du de perfekte brasekartofler:

  • Forkog kartoflerne dagen i forvejen og sæt dem på køl
  • Opvarm panden ved høj varme
  • Brug rigeligt med smør
  • Undgå at kartoflerne ligger i alt for mange lag på panden
  • Vend dem kun hvert 2-3 minut
  • Krydre med salt og masser af friskkværnet peber
  • De brasede kartofler er færdige når de er gyldne og sprøde
  • Skal du lave en stor portion, kan du opvarme ovnen til 100° grader, og så opbevare de færdige brasede kartofler i et ildfast fad i ovnen indtil de skal serveres

Undgå madspild og spar op til en omgang brasede kartofler

Næste gang du står med en slat kogte kartofler efter aftensmaden, skal du ikke smide dem ud. Du skal derimod skære dem ud i rustikke stykker eller fingertykke skiver, og så fryse dem ned.

Intet madspil, men en gratis omgang brasede kartofler, som kan få lov til at gøre gavn endnu en gang. Ingen indkøb af kartofler.

Ingen forkogning. Du kan springe direkte til stegningen af disse gyldne sprøde kartofler, og overraske familien med en omgang brasede kartofler næste gang du serverer frikadeller, wienerschnitzel eller noget helt tredje.

Brasede kartofler

3 kommentarer til “Brasede kartofler”

  1. Hvis man gemmer kogte kartofler i fryseren, skal de så tøs op og tørre inden de kan bruges til brasede kartofler ?
    Med venlig Inge Oxhøj

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Inge,
      Mange tak for det relevante spørgsmål 😊 Det er ikke optimalt at fryse kogte kartofler ned, da de indeholder meget vand, som vil krystallisere og give nogle kedelige og smattede kartofler, når de er tøet op. Tricket med vellykkede brasede kartofler er kogte kartofler, som er faste, tørre og har stuetemperatur. Håber det giver mening 😊

      Venlig hilsen
      Thomas

  2. Tak fordi du bruger opskriften på brasekartofler her på siden. Kom også gerne med din vurdering af den.

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.