Forside » Oksekød » Fattigmands tournedos

Fattigmands tournedos

Fattigmands tournedos

Her får du min opskrift på fattigmands tournedos, der er hakkebøffer svøbt i bacon tilberedt i en lækker flødesovs med bl.a. champignon.

Så er der fattigmands tournedos.

For en rigtig tournedos skæres af afpudset oksemørbrad i 3-4 cm. tykke skiver, og svøbes ind i bacon.

Det smager godt, men mindre kan altså også gøre det uden man skal pantsætte huset for at bespise familien eller sine gæster.

Jeg taler om fattigmands tournedos. En mindre kostbar affære, som absolut ikke kaster en ringere madoplevelse af sig, hvis du spørger mig. Fattigmands tournedos fremstillet på hakket oksekød svøbt ind i bacon, og stedt til hvile i en syndig mormor-flødesovs.

Så kan den dyre tournedos på oksemørbrad godt gå hjem.

Se også de inspirerende opskrifter på:

Opskrift på fattigmands tournedos

  • Virkelig lækker med syndig mormor-flødesovs
  • Med lækre krydrede hakkebøffer svøbt i bacon
  • Lækker gæstemad eller overskudsagtig aftensmad i hverdagen
  • Næsten bedre end en tournedos af skært kød
  • Fryseegnet
  • Kan tilberedes i forvejen, så den blot skal varmes i ovnen i ca. 30 minutter
Fattigmands tournedos

Fattigmands tournedos

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på fattigmands tournedos, der er hakkebøffer svøbt i bacon tilberedt i en lækker flødesovs med bl.a. champignon.
Print Facebook Pinterest
RetAftensmad
KøkkenDansk
Forb. tid25 minutter
Tilb. tid30 minutter
Samlet tid55 minutter
Antal5 personer
Skrevet afThomas

Ingredienser

Oksekødsfars

  • 1000 g hakket oksekød - 8-12%
  • 250 g bacon - i skiver.
  • 0,5 løg - finthakket
  • 3 fed hvidløg - presset
  • 2 spsk persille - grofthakket
  • 2 spsk basilikum - grofthakket, eller 1 spsk. tørret basilikum
  • 3 spsk rasp
  • 1 spsk tomatpuré
  • 1 æg
  • 0,5 tsk koriander - stødt
  • 2 tsk salt
  • friskkværnet peber

Sovs

  • 100 g chorizopølse - skiveskåret som pålæg, skåret i mindre tern
  • 200 g cocktailpølser
  • 1 rød peberfrugt - i mindre tern
  • 1 løg - finthakket
  • 3 fed hvidløg - presset
  • 3 forårsløg - i tynde skiver
  • 350 g champignon - i kvarte
  • 2 spsk tomatpuré
  • 0,5 l madlavningsfløde - 18%, eller rigtig syndig fløde på 38%
  • 1 spsk sukker
  • 2 spsk paprika
  • 0,5 tsk chili - kan udelades
  • salt og friskkværnet peber
  • majsstivelse - til jævning
  • olie - til stegning

Fremgangsmåde

Oksekødsfars

  • Start med at blande alle ingredienserne til oksekødsfarsen i en røreskål.
  • Form oksekødsfarsen til fem hakkebøffer og svøb to skiver bacon rundt om hver bøf. Fastgør evt. baconskiverne med et par runde tandstikker i træ.
  • Opvarm lidt olie på en pande, og brun hakkebøfferne ved høj varme i ca. 3 minutter på hver side eller indtil de har fået en fin stegeskorpe.
  • Læg hakkebøfferne over i et fad når de er blevet brunet.

Sovs

  • Start med at skære chorizopølsen ud i mindre tern, og brun dem i 3-4 minutter i en stor gryde ved forholdsvis høj varme. Har du et par baconskiver tilovers fra dine tournedos, kan du skære baconskiverne ud i mindre stykker og stege dem sprøde i gryden inden du tilsætter chorizopølsen.
  • Tilsæt hakket løg og hvidløg og lad det stege med i et par minutter.
  • Tilsæt paprika, sukker og tomatpuré og lad det stege med i yderligere et par minutter under jævnlig omrøring.
  • Skær peberfrugten ud i mindre tern, forårsløgene i tynde skiver og champignon i kvarter, og tilsæt alle grøntsagerne til de øvrige ingredienser i gryden. Rør alle ingredienserne godt sammen i gryden.
  • Tilsæt madlavningsfløde og flødesovsen i kog under omrøring.
  • Lad flødesovsen koge i et par minutter, og smag den krydrede paprikasovs til med salt og friskkværnet peber.
  • Er sovsen for tynd, kan du evt. jævne den med lidt majsmel rørt op i lidt koldt vand.
  • Fordel nu den færdige flødesovs ud over hakkebøfferne i fadet, og sæt fadet i ovnen i ca. 30 minutter ved 180 grader varmluft eller 200 grader almindelig ovnvarme.
  • Server de færdige fattigmands tournedos med kogte ris eller hjemmelavet kartoffelmos.
  • Top evt. fadet med lidt friskhakket persille.

Bemærkninger

Du kan sagtens tilberede retten tidligere på dagen, så den blot skal sættes i ovnen ca. 30 minutter før den skal serveres.
Jeg anvender chorizopølse i sovsen, da det tilfører en lækker krydret smag til sovsen.
Fattigmands tournedos er fryseegnede i op til tre måneder, og kan holde sig på køl i 2-3 dage, hvor retten så blot skal opvarmes til minimum 75 grader inden servering.

Næringsindhold

Næringsindhold
Fattigmands tournedos
Mængde pr. portion
Kalorier
802
% Daglig værdi*
Fedt
 
51
g
78
%
Mættet fedt
 
20
g
125
%
Transfedt
 
2
g
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
19
g
Kolesterol
 
220
mg
73
%
Natrium
 
3.044
mg
0
%
Kalium
 
1.306
mg
0
%
Kulhydrater
 
23
g
8
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
13
g
14
%
Protein
 
63
g
126
%
Vitamin A
 
2.734
IU
0
%
Vitamin C
 
44
mg
53
%
Calcium
 
213
mg
21
%
Jern
 
7
mg
39
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Fattigmands tournedos
Server dine fattigmands tournedos til kogte ris eller hjemmelavet kartoffelmos.

Sådan laver du fattigmands tournedos i den rigtige rækkefølge

  1. Start med at lave oksefarsen, form bøfferne og svøb dem ind i bacon.
  2. Lynsteg bøfferne i noget fedtstof på en pande indtil de har en fin stegeskorpe.
  3. Læg de brunede fattigmands tournedos ned i fadet.
  4. Skær chorizopølsen ud i mindre tern, og brun den ved middel varme i en stor gryde.
  5. Imens ordner du alle grøntsagerne.
  6. Så er turen kommet til selve sovsen.
  7. Når sovsen er klar fordeles den i fadet over bøfferne.
  8. Ca. 30 minutter i ovnen, og retten er klar til servering.
Fattigmands tournedos
Den krydrede oksefars formes til runde bøffe, og svøbes ind i et par skiver bacon inden de brunes på panden ved høj varme, så de får en lækker stegeskorpe. De skal ikke gennemsteges, men blot brunes i ca. 3 minutter på hver side.

Et levn fra 80'erne og ens barndom

Opskriften på fattigmands tournedos er et levn fra min barndom og de glade 80'ere, hvor "Re-Sepp-ten" spillede i radioen, og Sepp's drenge for en kort stund var uovervindelige i Mexico.

Det var dengang madpyramiden så anderledes ud, og sovs og kartofler var dagligdag i de mange danske hjem.

Det var også i dette årti, at jeg første gang stiftede bekendtskab med begrebet "fattigmands tournedos", som er alt andet end fattig på smag og god madoplevelse.

En god gammeldags hakkebøf svøbt ind i bacon, og stedt til hvile i vaskeægte mormor-sovs. Det er guf.

Jeg har også prøvet at få denne "bilig-udgave" af en tournedos tilberedt i alufolie, hvor bøffen så brunes og pakkes ind i alufolie sammen med grøntsager og revet ost, inden den sættes i ovnen.

Det korte af det lange er, at du kan lave lige den udgave du har lyst til. Jeg har valgt at krydre hakkebøfferne i opskriften, da det bare løfter smagen i kødet til nye højder, men det er jo smag og behag.

3 kommentarer til “Fattigmands tournedos”

  1. Tak for inspiration til en virkelig lækker ret - prøvede den i dag og der er rester til i morgen 🙂 Jeg serverede spidskålssalat med vandmelon, feta og olivenolie til - kongemad 🙂

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Gitte,
      Mange tak for din besked og positive tilbagemelding på opskriften. Fattigmands tournedos og spidskålssalat lyder som en rigtig god kombi 😊

      Hilsen
      Thomas

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.