Kartoffelmos er en god gammel kending i de danske hjem, hvor den serveres til en lang række forskellige gryde- og simreretter som fx bøf stroganoff, langtidssimret oksegryde, mørbradgryde og brændende kærlighed. Og lad os lige få en ting på plads med det samme. Du har fra dette øjeblik købt det sidste brev med kartoffelmos-pulver - den ægte vare smager bare så meget bedre, og uanset om du er til traditionel kartoffelmos eller gratineret kartoffelmos, er det nemt og enkelt at tilberede.
Prøv lige at se opskriften på: Brændende kærlighed
Denne opskrift på gratineret kartoffelmos er:
- En udvidet udgave af klassisk kartoffelmos
- Utrolig nem og enkel at tilberede
- Dejlig krydret med friskhakkede krydderurter
- Parmesanosten giver ekstra smag og umami til mosen
Prøv lige at se opskriften på: Brasede kartofler
Gratineret kartoffelmos kan varieres i det uendelige
Kartoffelmos kan varieres i det uendelige og kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan lave af alternative udgaver. Både unge og ældre elsker kartoffelmosen og mange har sikkert stiftet bekendtskab med den klassiske kartoffelret i forbindelse med "Brændende kærlighed" eller klassisk mørbradgryde.
Prøv lige at se opskriften på: Smørstegte kartofler
Gratineret kartoffelmos med parmesan er en udvidet udgave af den klassiske kartoffelmos, hvor den lige er blevet piftet op med friskrevet parmesanost og friske krydderurter som timian og persille. Du kan også med fordel tilsætte en håndfuld grofthakkede hasselnødder til mosen, eller koge et par pastinakker sammen med kartoflerne, som tilfører en rigtig lækker nøddeagtig smag.
God fornøjelse.
Ingredients
- Ca. 2 kg. kartofler
- 100 gr. friskrevet parmesanost
- 2 æg
- Mælk
- 1 håndfuld frisk persille (ca. 1 potte)
- Salt og friskkværnet peber
- 75 gr. smør
Instructions
- Kartoflerne skrælles og skæres i små tern, hvorefter de hældes i en gryde med vand og bringes i kog. 2 tsk. salt tilsættes når vandet koger.
- Kartoflerne koges i ca. 20-25 minutter - de skal være godt kogte.
- Imens hakkes persillen, så du har 2-3 spsk. friskhakket persille.
- Når kartoflerne er færdigkogte, hældes vandet fra gryden på nær ½ dl. og smøret tilsættes sammen med lidt mælk. Mælken skal tilsættes lidt ad gangen indtil man har en lind konsistens.
- Kartoflerne piskes med en røremaskine i gryden indtil du har en lind kartoffelmos. Parmesanosten, persillen og de to æg tilsættes og kartoffelmosen smages til sidst til med salt og friskkværnet peber.
- Herefter hældes kartoffelmosen over i en smurt, ildfast fad og sættes i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 20-25 minutter. Hold øje med karfoffelmosen, så den ikke bliver for brun - den skal blot gratineres.
- Herefter er den gratinerede kartoffelmos med parmesan færdig og du kan evt. pynte fadet med lidt friskhakket timian.
- Velbekomme.
Notes
Gratineret kartoffelmos med parmesan kan anvendes som tilbehør til mange forskellige retter. Gratineret kartoffelmos med parmesan går bl.a. rigtig godt i spænd sammen med den skønne, franske simreret, Boeuf Bourguignon, som den perfekte ledsager.