Hjemmelavet pizzasauce på 5 minutter. Lyder det ikke fantastisk? Og med ganske få basisråvarer, som du med stor sandsynlighed allerede har liggende. Denne krydrede tomatsovs er den nemmeste pizzasauce du kan gå i gang med at tilberede, og samtidig er den også helt perfekt til fx pasta, pølsehorn og pizzasnegle. Du kan lave tomatsovsen i forvejen, og opbevare den på køl i op til en uge, så du lynhurtigt kan servere hjemmelavede pizzaer for familien på selv en travl hverdag.
Det er kort og godt klassisk pizzasovs, som sagtens kan måle sig med selv den bedste tomatsovs fra øverste hylde i supermarkedet. En tomatsovs, som ikke først skal stå og simre i en gryde, men som bare skal blendes, og så smøres på din hjemmelavede pizzadej. En rigtig pizzasauce skal nemlig ikke koges som en pastasovs, men tilberedes af friske råvarer.
Prøv lige at se opskriften på: Pizzadej
Opskrift på pizzasauce
Om få minutter kan du stå med den mest velsmagende pizzasauce, som med statsgaranti er noget af det nemmeste du kan tilberede i et køkken. Helt grundlæggende skal du bare hælde alle ingredienserne op i en skål, og så blende tomatsovsen indtil den er ensartet. Det tager ganske få sekunder, og det er det. Det bliver altså ikke nemmere. Denne tomatsovs kan tilberedes hurtigere, end du kan nå at ringe til din lokale pizzamand, og bestille en nummer 22 uden ananas. Det er italiensk fastfood når det er bedst.
Skal man blende eller håndmose tomaterne?
Der er lidt delte meninger om, hvorvidt tomaterne skal blendes eller håndmoses. Det siges, at en rigtig napolitansk pizzasovs skal håndmoses og ikke blendes. Når tomatkernerne bliver bearbejdet og knust med en blender, afgiver de bitterstoffer til tomatsovsen, hvilket tydeligt kan smages (siger pizzanørderne). Jeg blender nu altid mine tomater, og har aldrig lagt mærke til de omtalte bitterstoffer. En kold tomatsuppe som gazpacho bliver jo også blendet, men det kan selvfølgelig komme an på en prøve en dag.
Prøv lige at se opskriften på: Bløde og luftige pølsehorn
Denne opskrift på pizzasauce er:
- Den lækreste tomatsovs til hjemmelavede pizzaer
- Den nemmeste pizzasovs, som tager under 5 minutter at tilberede
- Klassisk italiensk tomatsovs med tomater, løg, hvidløg og krydderurter
- Fryseegnet med en holdbarhed på minimum 2-3 måneder
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hele eller grofthakkede tomater i dåse (friske tomater kan også anvendes)
- Tomatpuré
- Løg
- Hvidløg
- Tørret oregano
- Tørret basilikum
- Sukker
- Salt
Prøv lige at se opskriften på: Romesco sauce
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart
Sådan laver du den nemmeste pizzasauce
Pizzasovs er fantastisk til meget mere end bare pizzaer. Denne fyldige tomatsovs kan du fx også anvende i pastaretter, eller som dyppelse til fx græske frikadeller, grillet squash med parmesan eller tapas. Tomatsovsen vil variere i smag alt efter hvilke tomater du anvender.
- Hvis du ikke lige har dåsetomater på lager, kan du sagtens anvende friske tomater. Dyp de friske tomater i kogende vand i et par sekunder, og læg dem herefter ned i en skål med køleskabskoldt vand, som letter arbejdet med at løsne skindet. Hak tomaterne groft, og hæld evt. lidt af væden fra gennem en sigte.
- Hvis du ønsker en intens tomatsovs med smagen af umami, kan du blende en enkelt ansjosfilet med i tomatsovsen. Det gør jeg altid, da det tilfører en skøn smag af umami i sovsen. Selvom du ikke kan lide ansjoser, skal du give det en chance, da det smagsmæssigt løfter tomatsovsen til nye højder.
- Lad være med at opvarme tomatsovsen. De friske tomater, løg og hvidløg tilfører sovsen en lækker friskhed, som går tabt ved opvarmning.
- Smag tomatsovsen til med salt og evt. lidt ekstra æbleeddike.
Prøv lige at se opskriften på: Fetacreme
Kan jeg fryse hjemmelavet pizzasauce?
Ja. Du kan sagtens fryse hjemmelavet pizzasauce i en tætlukket beholder. Holdbarheden på frost er minimum 2-3 måneder. På køl kan tomatsovsen holde sig frisk i minimum en uge i et tætlukket glas.
Hvor meget pizzasauce giver denne opskrift?
Denne opskrift på hjemmelavet pizzasovs giver ca. 5 deciliter, hvilket svarer til et mellemstort sylteglas. Tomatsovsen rækker til minimum 8-10 hjemmelavede pizzaer. Du kan med fordel lave en dobbeltportion, og så fryse den overskydende tomatsovs ned i fryseposer, som i mængde fx passer til fire pizzaer.
God fornøjelse.
Ingredients
- 1 ds. hele eller grofthakkede tomater (en god kvalitet)
- 1 ds. tomatpuré (140 gr.)
- 0,25 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 tsk. tørret oregano (med top)
- 1 tsk. tørret basilikum (med top)
- 1 tsk. sukker (med top)
- 2-3 spsk. olivenolie
- 1,5 tsk. salt (med top)
Instructions
- Hæld alle ingredienserne op i en blender eller et højt glas (hvis du anvender en stavblender), og blend alle ingredienserne godt indtil konsistensen er ensartet. Smag pizzasaucen til.
- Stil tomatsovsen til dine hjemmelavede pizzaer på køl, indtil den skal anvendes.
- Velbekomme.
Notes
Hjemmelavet pizzasovs kan holde sig frisk på køl i et tætlukket glas i minimum en uge. Tomatsovsen er også fryseegnet med en holdbarhed på op til 3 måneder. Olivenolien legerer tomatsovsen, så den ikke så let trænger ned i pizzabunden under bagningen.