Romesco sauce. Grillede røde peberfrugter, persille, hvidløg, blommetomater, olivenolie, salt, mandler, og en friskpresset citronsaft. Hæld alle ingredienserne op i en blender, og tryk på start. Et par minutter senere kan du servere den mest fantastiske koldsovs, som er spækket med smag og sydlandsk sommerstemning. Romesco sauce er en klassisk spansk dip eller koldsovs, som er som skabt til grillmåltider, grøntsager, fisk, tapas, kogt pasta, sandwicher, burgere og brød. Blot lige for at nævne nogle få anvendelsesmuligheder. Den kan stort set anvendes til lidt af det hele, og rummer alle fem grundsmage - salt, syrligt, bittert, sødt og umami. Essenssen af det spanske køkken.
Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri
Opskrift på romesco sauce
Har du en blender og en dejspatel? Så er du faktisk kørende, og kan indenfor de næste fem minutter fremtrylle den mest velsmagende kryddersovs spækket med sydlandsk feriestemning. Perfekt som koldsovs ovenpå en grillet bøf, et stykke friskbagt brød eller som dip til pommes ratatouille. Fundamentet i denne koldsovs er de grillede peberfrugter, som du enten selv hurtigt kan grille i din ovn eller grill. Du kan også købe færdiglavede grillede peberfrugter på glas i flere supermarkeder og specialbutikker.
De røde peberfrugter skal grilles ved høj varme indtil skallen er sort og krøllet. Læg de grillede peberfrugter i en frysepose, og lad dem køle af. Pil herefter det sorte skind af alle peberfrugterne og læg dem ned i blenderglasset til de øvrige ingredienser. Pulser sovsen indtil konsistensen er glat og cremet, og smag den til med salt. Det er det. Hjemmelavet romesco sauce på få minutter. Hæld sovsen op i et skoldet glas, og stil det på køl indtil det skal anvendes.
Prøv lige at se opskriften på: Fetacreme
- Grillede eller ovnbagte røde peberfrugter - det tager ikke lang tid at grille eller gratinere peberfrugter, men du kan også købe dem færdiglavede på glas.
- Tomater - du kan sagtens anvende dåsetomater, men hvis du laver romesco sauce om sommeren, vil det være helt oplagt at anvende solmodne tomater - måske endda fra egen avl?
- Mandler, hasselnødder eller valnødder - de tilfører tekstur og gør sovsen mere cremet i konsistensen. Samtidig giver nødderne en skøn smag af umami, som gør sovsen helt uimodståelig. Du kan anvende forskellige typer af nødder - jeg foretrækker personligt mandler.
- Olivenolie - her er der virkelig tale om emulsion i skøn harmoni med friskpresset citronsaft, persille, hvidløg, røget paprika, salt, friskkværnet peber og sukker. Røget paprika er et must i denne catalanske koldsovs, som tilfører en diskret røget aroma.
Denne opskrift på romesco sauce er:
- En mundvandsdrivende lækker koldsovs ovenpå et stykke grillet kød, gratinerede grøntsager, brød, fisk, tapas og pasta
- Utrolig nem og enkel at tilberede på få minutter, når først du har grillet peberfrugterne
- Klassisk spansk udgave inspireret af den catalanske udgave, som ofte serveres til fisk og skaldyrsretter, og som repræsenterer essensen af det spanske køkken
- Sovs og dip af grillede peberfrugter (som du kan grille selv, eller købe færdiglavede på glas)
Disse ingredienser skal du bruge:
- Røde peberfrugter (grillede)
- Hvidløg
- Cherry- eller blommetomater
- Persille
- Olivenolie
- Mandler
- Æbleeddike
- Citronsaft
- Røget paprika
- Sukker
Prøv lige at se opskriften på: Pommes ratatouille
Prøv lige at se opskriften på: Foccacia brød
Ofte stillede spørgsmål til romesco sauce
Kan romesco sauce fryses?
Ja da. Denne herlige koldsovs er fryseegnet i op til 6 måneder, og skal blot tø op i køleskabet.
Kan jeg lave sovsen uden nødder?
Det korte svar er ja. Du kan sagtens lave koldsovsen uden nødder, som kan erstattes med fx solsikke- eller græskarkerner. Nogle opskrifter er med hvidt brød uden skorpe, som er med til at tykne sovsen og give den tekstur, så er du allergisk overfor nødder, kan du sagtens lave sovsen med kerner og eventuelt et par skiver hvidt brød.
Kan jeg bruge dåsetomater i stedet for friske tomater?
Ja. Du kan sagtens anvende dåsetomater til erstatning for friske tomater. Jeg vil faktisk anbefale dig at anvende dåsetomater uden for sommersæsonen, da der er langt mere smag i en god dåse kvalitetstomater end halvmodne drivhustomater.
Prøv lige at se denne opskrift: Bearnaisemayonnaise
Hvor længe kan denne spanske koldsovs holde sig i køleskabet?
Romesco sauce kan holde sig frisk på køl i minimum 3-4 dage, og ofte længere. Se. Duft. Smag. Det er med til at forlænge holdbarheden på mange fødevarer, da der ikke er nogen grund til at kassere mad, som stadigvæk kan spises uden nogen sundhedsrisiko.
Hvor stammer romesco saucen fra?
Romesco stammer fra en by ved navnTarragona i Catalonien, som er den nordøstligste region i Spanien, der grænser op til Frankrig. Tarragona er en havneby, hvor fiskerne oprindeligt lavede sovsen for at sætte gang i salget af dagens fangster. Den helt klassiske sovs i Catalonien fremstilles af soltørrede tomater og "bitxo-peberfrugter", som de benævnes i Catalonien. De minder i udseende og smag om små mexicanske chili-peberfrugter og almindelige røde peberfrugter. Tilføjelsen af røget paprika i opskriften kompenserer for de soltørrede tomater og chili-peberfrugter.
Sådan anvender du romesco sauce
Romesco sauce er en utrolig alsidig koldsovs, som kan serveres til lidt af hvert. Det er kun fantasien der sætter grænser for dets anvendelsesmuligheder. Her er et par ideer til, hvad du kan servere sovsen til:
- Brug det som dip til madpandekager og kartoffelretter som fx knuste kartofler og pommes ratatouille
- Anvend sovsen som pesto til frisk pasta og nudler
- Som smørelse i sandwicher og burgere som supplement eller erstatning for mayonnaise og burgerdressing
- Som koldsovs til grillede og ovnstegte grøntsager som fx broccoli, auberginer, squash, rosenkål, asparges og meget andet
- Dip til tapas
- Fisk og grillet kød
God fornøjelse.
Ingredients
- 4 hele røde peberfrugter, grillede
- 4 fed hvidløg
- 1 håndfuld cherry- eller blommetomater (svarende til ca. to almindelige tomater)
- 1 lille bdt. persille
- 1 dl. olivenolie
- 100 gr. mandler, ristet på tør pande (andre nødder som fx hassel- eller valnødder kan også anvendes)
- 3 spsk. æbleeddike
- 3 spsk. friskpresset citronsaft
- 0,5 tsk. røget paprika
- 1 tsk. sukker
- 1 tsk. salt (smag dig lidt frem)
- Friskkværnet peber
Instructions
- Spring dette punkt over, hvis du anvender færdiglavede grillede peberfrugter. Forvarm din grill eller ovn til højeste temperatur - gerne grillfunktion på ovnen. Skær peberfrugterne ud i kvarter, og fjern kernehus og stilk. Placer peberfrugterne på en bageplade med skindsiden opad, eller direkte på risten på din grill , og grill nu peberfrugterne indtil skindet er helt sort og krøllet. Læg de grillede peberfrugter i en frysepose, og lad dem køle af. Pil det sorte skind af alle peberfrugterne.
- Imens du griller peberfrugterne, kan du riste mandlerne på en tør pande indtil de er gyldne.
- Hæld alle ingredienserne op i din blender, og pulser sovsen indtil konsistensen er glat og cremet. Jeg foretrækker en tekstur, hvor du stadigvæk kan "tygge" lidt på nogle af ingredienserne i sovsen.
- Smag til med salt, citronsaft og evt. lidt ekstra æbleeddike.
- Sæt den færdige romesco sauce på køl i en tætlukket beholder indtil den skal serveres.
- Velbekomme.
Notes
Er du allergisk overfør nødder, kan du erstatte nødder med fx solsikke- eller græskarkerner.