Foccacia brød

Foccacia brød skal være luftig og svampet med en sprød gylden skorpe. En let saltet smag af det azurblå Middelhav, og delikate aromaer af en frodig italiensk olivenlund. Skorpen skal være sej og let fedtet, men på ingen måder sejle i olivenolie. Et madbrød spækket med smag og sydlandsk feriestemning. Se det er den ultimative opskrift på hjemmelavet foccacia brød. En tyk udgave af den legendariske napolitanske pizza.

Foccacia kan tilberedes med eller uden fyld. Det er og bliver en smagssag, og der er frit valg fra alle hylder, da fyld og pynt kan varieres i det uendelige. Dette luftige italienske madbrød kan nydes året rundt – lige fra vinterens tunge simreretter til grillmåltider på terrassen og lette sommersalater. Det er med andre ord et mundvandsdrivende lækkert brød, som du både kan stille på bordet i hverdagen eller til gæstemiddagen i weekenden.

Prøv lige at se opskriften på: Fetacreme

Opskrift på foccacia brød

Denne opskrift på foccacia brød er nem og lige til at gå til. Det kræver kun en røreskål og ganske få ingredienser. Ingen køkkenmaskine. Ingen langstrakt hæveproces. Dette madbrød er autentisk bagværk som i det gode gamle antikke Rom. Her blev madbrødet serveret til kirkelige højtider og bryllupsfester.

Som lovet ingen køkkenmaskine. Læg først alle ingredienserne i en stor skål, og rør dejen sammen med en spatel. Når dejen er samlet og let klistret, skal den hvile i skålen tildækket i 10 minutter. Herefter skal dejen formes til en stor kugle, som bliver smurt ind i et par spiseskefulde olivenolie. Lad dejen hæve i ca. halvanden time, eller til dejen er hævet til dobbelt størrelse.

Fordel herefter dejen i en springform beklædt med bagepapir, og stik fingrene ned i dejen, så der kommer en masse fordybninger. Drys med salt og valgfrit tilbehør, og slut af med et par stænk olivenolie. Bag madbrødet i en forvarmet ovn i ca. en halv time, og lad det køle lidt af på en rist inden du sætter tænderne i dit friskbagte foccacia brød.

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart

Denne opskrift på foccacia brød er:

  • Den ultimative opskrift på autentisk foccacia brød
  • Autentisk madbrød fra det antikke Rom
  • Helt uden brug af køkkenmaskiner
  • Det perfekte madbrød til alt lige fra tunge simreretter til sommerens grillmåltider
  • Luftig, svampet og med en uimodståelig sprød gylden skorpe

Prøv lige at se opskriften på: Ostebrød med krydderurter som pull-apart

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Hvedemel
  • Vand
  • Rørsukker
  • Olivenolie
  • Tørgær
  • Salt
  • Løg (kan erstattes med hvidløg)
  • Oliven (kan erstattes med rosmarin)

Sådan bager du med tørgær
Hvad er bedst? Tørgær eller frisk gær? Dit bageresultat bliver det samme – uanset om du anvender tørgær eller frisk gær i langt de fleste bageopskrifter. Når det er sagt, er der dog nogle ting du skal tage højde for undervejs i processen. Læs her hvordan du omgås tørgær, og lykkedes med dit næste bageprojekt.

Dej til foccacia brød
Foccacia i springform
Foccacia brød

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Velegnet fyld til foccacia brød

Mulighederne er uendelige, når det kommer til fyld på foccacia brød. Det kan varieres lige fra havsalt og rosmarin til cherrytomer, oliven, løg, hvidløg, spiselige blomster, capers, pesto og champignon. Min personlige favorit er denne udgave med løg, oliven og lidt havsalt toppet med et par stænk god olivenolie. Rosmarin er næsten selvskreven oven på dette italienske madbrød, men igen kommer det an på hvad det skal serveres til. Rosmarin og hvidløg kan i for store mængder nemt tage opmærksomheden fra det øvrige tilbehør på bordet.

Prøv lige at se opskriften på: Vandmelonsalat

Ideer til fyld:

  • Rosmarin
  • Havsalt
  • Spiselige blomster
  • Tomater
  • Capers
  • Squash
  • Valnødder
  • Oliven
  • Løg
  • Hvidløg
  • Ramsløg
  • Pesto
  • Champignon
  • Chili

Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri

Opbevaring af foccacia

Det meste brød smager allerbedst friskbagt – direkte fra ovnen og stadigvæk lunt. Kan du fornemme duften af foccaciabrød toppet med rosmarin og hvidløg? Det kan jeg. Og til trods for at dette uimodståelige madbrød bliver ved med at lokke med endnu et stykke, vil der med stor sandsynlighed være noget tilovers. Det kan du gemme, så du også i morgen kan forkæle dig selv og familien med frisk madbrød. Hvis du ikke har planer om at spise resterne i morgen, kan du fryse det ned i op til 4-6 måneder.

Prøv lige at se opskriften på: Agurkesalat med mynte

Du skal gøre følgende:

Du skal selvfølgelig undgå at brødet tørrer ud. Pak det overskydende brød ind i husholdningsfilm, og stil det på køl. Opvarm ovnen til 200° grader varmluft, og fjern husholdningsfilmen. Sæt brødet i ovnen på en rist, og lun det i 3-4 minutter. Skorpen bliver sprød og krummen forbliver stadigvæk svampet takket være husholdningsfilmen, som har holdt på fugten i brødet.

Prøv lige at se opskriften på: Spaghetti carbonara

Sådan bager du med tørgær
Hvad er bedst? Tørgær eller frisk gær? Dit bageresultat bliver det samme – uanset om du anvender tørgær eller frisk gær i langt de fleste bageopskrifter. Når det er sagt, er der dog nogle ting du skal tage højde for undervejs i processen. Læs her hvordan du omgås tørgær, og lykkedes med dit næste bageprojekt.

Valg af meltyper

Udbuddet af meltyper er på grænsen til det uoverskuelige nu-om-dage, og mel er ikke bare mel. Det mest nærliggende er ganske almindelig hvedemel, når du vil i gang med at bage foccacia brød. Bageegenskaberne i melet afhænger af glutenkvaliteten, som er et protein der findes i frøhviden i kornet, og som har indflydelse på hæveevnen og din krumme i det færdige madbrød. Jeg bruger ofte Tipo 00 hvedemel til foccacia, eller en kombination af Tipo 00 og almindelig hvedemel. Du kan også erstatte fx 100 gram af hvedemelet med fuldkornshvedemel eller hvid hvede, som tilfører ekstra smag og kostfibre til madbrødet.

God bagelyst.

Foccacia brød

Foccacia brød

Antal personer: 8 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 250 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 5.0/5
( 6 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 400 gr. Tipo 00 hvedemel eller almindelig hvedemel (reklamelink)
  • 2,5 dl. vand, fingervarm ca. 37° grader
  • 1 tsk. sukker
  • 0,5 dl. olivenolie
  • 6 gr. tørgær (2 tsk.)
  • 2 tsk. salt

Topping:

  • 1 tsk. havsalt
  • Rosmarin
  • 1 håndfuld løg, skåret i tynde skiver eller både
  • 3-4 spsk. olivenolie

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Rør vand og sukker sammen i en skål indtil sukkeret er opløst.
  2. Bland mel, gær og salt sammen i en anden skål, og hæld det opløste sukkervand ned i melblandingen.
  3. Rør dejen sammen med en spatel indtil den er ensartet i konsistensen og let klistret. Dejen skal på dette tidspunkt ikke formes, men blot røres sammen i skålen.
  4. Dæk skålen til med et viskestykke, og lad dejen hvile i ca. 10 minutter.
  5. Form dejen til en stor kugle, og smør dejen ind i et par spiseskefulde olivenolie.
  6. Lad nu dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 90 minutter, eller indtil dejen er hævet til dobbelt størrelse.
  7. Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
  8. Beklæd en springform med bagepapir, og fordel dejen i formen. Sørg for at trykke dejen godt ud i hjørnerne med fingrene, men skånsomt så du ikke presser al luften ud af dejen.
  9. Stik dine fingre ned i dejen, og lav huller i overfladen (det får luften til at komme op af dejen, så den lækre olivenolie trænger ned i foccacia brødet).
  10. Smør lidt olivenolie ud over dejen i springformen, og drys med oliven og løgskiver.
  11. Lad dejen efterhæve i yderligere 30 minutter.
  12. Bag foccacia brødet midt i ovnen i ca. 20 minutter eller til det er gennembagt og let gyldent i skorpen. Bagetiden vil variere alt efter ovntype, så hold løbende øje med brødet i ovnen.
  13. Lad det færdigbagte madbrød køle lidt af på en rist.
  14. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Foccacia brød

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner