Forside » Brød » Focaccia brød

Focaccia brød

billede med focaccia

Få en nem opskrift på italiensk focaccia brød, der smager himmelsk. Lækkert brød bagt med rosmarin og oliven. Det perfekte madbrød hele ugen.

Foccacia brød skal være luftig og svampet med en sprød gylden skorpe. En let saltet smag af det azurblå Middelhav, og delikate aromaer af en frodig italiensk olivenlund.

Skorpen skal være sej og let fedtet, men på ingen måder sejle i olivenolie. Et madbrød spækket med smag og sydlandsk feriestemning.

Se det er den ultimative opskrift på hjemmelavet foccacia brød. En tyk udgave af den legendariske napolitanske pizza.

Foccacia kan tilberedes med eller uden fyld. Det er og bliver en smagssag, og der er frit valg fra alle hylder, da fyld og pynt kan varieres i det uendelige.

Dette luftige italienske madbrød kan nydes året rundt - lige fra vinterens tunge simreretter til grillmåltider på terrassen og lette sommersalater.

Det er med andre ord et lækkert brød, som du både kan stille på bordet i hverdagen eller til gæstemiddagen i weekenden.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på focaccia brød

billede med focaccia

Focaccia brød

5 fra 1 stemme
Få en nem opskrift på italiensk focaccia brød, der smager himmelsk. Lækkert brød bagt med rosmarin og oliven. Det perfekte madbrød hele ugen.
Udskriv Facebook Pinterest
RetBrød
KøkkenItaliensk
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid20 minutter
Samlet tid50 minutter
Antal8 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 400 g hvedemel - Tipo 00 eller almindelig hvedemel
  • 2,5 dl vand - fingervarm ca. 37 grader
  • 1 tsk sukker
  • 0,5 dl olivenolie
  • 6 g tørgær - ca. 2 tsk
  • 2 tsk salt

Topping

  • 1 tsk havsalt
  • rosmarin - blade
  • 1 håndfuld løg - skåret i tynde skiver eller både
  • 4 spsk olivenolie

Sådan gør du

  • Rør vand og sukker sammen i en skål indtil sukkeret er opløst.
  • Bland mel, gær og salt sammen i en anden skål, og hæld det opløste sukkervand ned i melblandingen.
  • Rør dejen sammen med en spatel indtil den er ensartet i konsistensen og let klistret. Dejen skal på dette tidspunkt ikke formes, men blot røres sammen i skålen.
  • Dæk skålen til med et viskestykke, og lad dejen hvile i ca. 10 minutter.
  • Form dejen til en stor kugle, og smør dejen ind i et par spiseskefulde olivenolie.
  • Lad nu dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 90 minutter, eller indtil dejen er hævet til dobbelt størrelse.
  • Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
  • Beklæd en springform med bagepapir, og fordel dejen i formen. Sørg for at trykke dejen godt ud i hjørnerne med fingrene, men skånsomt så du ikke presser al luften ud af dejen.
  • Stik dine fingre ned i dejen, og lav huller i overfladen (det får luften til at komme op af dejen, så den lækre olivenolie trænger ned i foccacia brødet).
  • Smør lidt olivenolie ud over dejen i springformen, og drys med rosmarin og løgskiver.
  • Lad dejen efterhæve i yderligere 30 minutter.
  • Bag foccacia brødet midt i ovnen i ca. 20 minutter eller til det er gennembagt og let gyldent i skorpen. Bagetiden vil variere alt efter ovntype, så hold løbende øje med brødet i ovnen.

Noter

Lad det færdigbagte madbrød køle lidt af på en rist.

Næringsindhold

Næringsindhold
Focaccia brød
Mængde pr. portion
Kalorier
305
% Daglig værdi*
Fedt
 
14
g
22
%
Mættet fedt
 
2
g
13
%
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
10
g
Natrium
 
876
mg
38
%
Kalium
 
66
mg
2
%
Kulhydrater
 
39
g
13
%
Kostfibre
 
2
g
8
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
16
IU
0
%
Vitamin C
 
0.3
mg
0
%
Calcium
 
16
mg
2
%
Jern
 
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Nem opskrift på italiensk madbrød

Denne opskrift på foccacia brød er nem og lige til at gå til. Det kræver kun en røreskål og ganske få ingredienser. Ingen køkkenmaskine. Ingen langstrakt hæveproces.

Dette madbrød er autentisk bagværk som i det gode gamle antikke Rom. Her blev madbrødet serveret til kirkelige højtider og bryllupsfester.

Som lovet ingen køkkenmaskine. Læg først alle ingredienserne i en stor skål, og rør dejen sammen med en spatel.

Når dejen er samlet og let klistret, skal den hvile i skålen tildækket i 10 minutter.

Herefter skal dejen formes til en stor kugle, som bliver smurt ind i et par spiseskefulde olivenolie. Lad dejen hæve i ca. halvanden time, eller til dejen er hævet til dobbelt størrelse.

Fordel herefter dejen i en springform beklædt med bagepapir, og stik fingrene ned i dejen, så der kommer en masse fordybninger.

Drys med salt og valgfrit tilbehør, og slut af med et par stænk olivenolie.

Bag madbrødet i en forvarmet ovn i ca. en halv time, og lad det køle lidt af på en rist inden du sætter tænderne i dit friskbagte focaccia brød.

Denne opskrift er:

  • Den ultimative opskrift på autentisk foccacia brød
  • Autentisk madbrød fra det antikke Rom
  • Helt uden brug af køkkenmaskiner
  • Det perfekte madbrød til alt lige fra tunge simreretter til sommerens grillmåltider
  • Luftig, svampet og med en uimodståelig sprød gylden skorpe
Dej til foccacia brød
Foccacia i springform
Foccacia brød

Velegnet fyld til foccacia brød

Mulighederne er uendelige, når det kommer til fyld på foccacia brød. Det kan varieres lige fra havsalt og rosmarin til cherrytomer, oliven, løg, hvidløg, spiselige blomster, capers, pesto og champignon.

Min personlige favorit er denne udgave med løg, oliven og lidt havsalt toppet med et par stænk god olivenolie.

Rosmarin er næsten selvskreven oven på dette italienske madbrød, men igen kommer det an på hvad det skal serveres til.

Rosmarin og hvidløg kan i for store mængder nemt tage opmærksomheden fra det øvrige tilbehør på bordet.

Ideer til fyld:

  • Rosmarin
  • Havsalt
  • Spiselige blomster
  • Tomater
  • Capers
  • Squash
  • Valnødder
  • Oliven
  • Løg
  • Hvidløg
  • Ramsløg
  • Pesto
  • Champignon
  • Chili

Opbevaring af foccacia

Det meste brød smager allerbedst friskbagt - direkte fra ovnen og stadigvæk lunt. Kan du fornemme duften af foccaciabrød toppet med rosmarin og hvidløg? Det kan jeg.

Og til trods for at dette uimodståelige madbrød bliver ved med at lokke med endnu et stykke, vil der med stor sandsynlighed være noget tilovers.

Det kan du gemme, så du også i morgen kan forkæle dig selv og familien med frisk madbrød.

Hvis du ikke har planer om at spise resterne i morgen, kan du fryse det ned i op til 4-6 måneder.

Du skal gøre følgende:

Du skal selvfølgelig undgå at brødet tørrer ud.

Pak det overskydende brød ind i husholdningsfilm, og stil det på køl. Opvarm ovnen til 200° grader varmluft, og fjern husholdningsfilmen.

Sæt brødet i ovnen på en rist, og lun det i 3-4 minutter.

Skorpen bliver sprød og krummen forbliver stadigvæk svampet takket være husholdningsfilmen, som har holdt på fugten i brødet.

Valg af meltyper

Udbuddet af meltyper er på grænsen til det uoverskuelige nu-om-dage, og mel er ikke bare mel.

Det mest nærliggende er ganske almindelig hvedemel, når du vil i gang med at bage foccacia brød.

Bageegenskaberne i melet afhænger af glutenkvaliteten, som er et protein der findes i frøhviden i kornet, og som har indflydelse på hæveevnen og din krumme i det færdige madbrød.

Jeg bruger ofte Tipo 00 hvedemel til foccacia, eller en kombination af Tipo 00 og almindelig hvedemel.

Du kan også erstatte fx 100 gram af hvedemelet med fuldkornshvedemel eller hvid hvede, som tilfører ekstra smag og kostfibre til madbrødet.

1 kommentar til “Focaccia brød”

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.