Forside » Brød » Gulerodsbrud

Gulerodsbrud

Gulerodsbrud

Friskbagte gulerodsbrud med masser af groftrevne gulerødder, solsikkekerner og fuldkorn. Svampede, luftige og lækre. Og legende lette at fremtrylle i køkkenet med eller uden køkkenmaskine. Det er den perfekte opskrift på gulerodsbrud, som med statsgaranti kan konkurrere med bagerens henne om hjørnet.

Der er mange opskrifter på gulerodsbrud der foreskriver, at man skal ælte gulerødder, solsikkekerner og æg ind i dejen på køkkenbordet, og nærmest klippe dejen i stykker. Efter min mening er det unødvendigt og giver bare mere oprydning - dejen skal blot forblive i røreskålen, og samles groft med fingrene. Nemmere bliver det ikke.

Prøv lige at se opskriften på: Kanelsnegle med fuldkorn som pull-apart

Denne opskrift på gulerodsbrud er:

  • Min favoritopskrift på hjemmelavede gulerodsbrud - luftige, bløde og svampede
  • Med masser af fuldkornsmel, som gør disse gulerodsbrud ekstra sunde og mættende
  • Med både solsikkefrø, groftrevne gulerødder og æg
  • Perfekte til madpakken, morgenbordet, brunch eller eftermiddagskaffen - eller når du lige er sulten for sjov
  • Fryseegnet i op til seks måneder

Prøv lige at se opskriften på: Fødselsdagsboller

Er gulerødder sunde?
Gulerødder er en af de sundeste grøntsager du kan putte i munden, og placerer sig i toppen af pyramiden over grøntsager. Samtidig er den orangefarvede gulerod også en af de mest alsidige grøntsager der findes, idet den kan anvendes som råkost i fx gulerodsbrud og kager, men som samtidig er yderst velegnet i ovn, saft, supper og ikke mindst dampet eller kogt. En almindelig gulerod indeholder kun 25-30 kalorier, men indeholder en lang række sunde vitaminer, som blandt andet er gavnlige for synet, forebyggelse af kræft og regulering af blodsukkeret. At gulerødder regulerer ens blodsukker kender jeg alt til, da en gulerod med skræl er min foretrukne snack når blodsukkeret er lavt, og lysten til noget sødt melder sig (kilde: iFORM.dk).

Gulerodsbrud

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Hvedemel
  • Fuldkornsmel
  • Grahamsmel
  • Vand
  • Gær
  • Solsikkeolie eller rapsolie
  • Æg
  • Solsikkekerner
  • Gulerødder
  • Rørsukker
  • Salt

Prøv lige at se opskriften på: Æltefrit grydebrød

Sund og mættende opskrift på gulerodsbrud

Der findes rigtig mange opskrifter på gulerodsbrud, men denne opskrift er helt klart min favorit, som er blevet til efter flere forsøg med forskellige melblandinger, mængder og ikke mindst fedtstof. Blot fordi du putter et par groftrevne gulerødder i en dej baseret på almindelig hvedemel, bliver dine gulerodsbrud ikke nævneværdigt sundere af den grund. Der skal mere til. Fuldkorn. Grovere meltyper som fx grahamsmel, rugmel og hvid hvede, hvor alle dele af kornet indgår i melet. Det er blandt andet godt for fordøjelsen, mæthedsfornemmelsen og ikke mindst din sundhed.

Prøv lige at se opskriften på: Græsk pitabrød

Jeg er kommet frem til tre meltyper, som giver luftige og svampede gulerodsbrud - og ikke mindst en laaaang mæthedsfornemmelse og stabilt blodsukker. Hvedemel, fuldkornsmel og grahamsmel. Denne kombination med lige dele fuldkornsmel og almindelig hvedemel, giver en mørkere krumme og skorpe end mange gulerodsbrud fremstillet på rent hvedemel, men resultatet er markant bedre med mere smag og frem for alt sund og mættende. Og så er der også skruet godt op for mængden af gulerødder i opskriften, hvilket giver en god saftig krumme.

God bagelyst.

Gulerodsbrud

Print
Serves: 16-20 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 325 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 7 voted )

Ingredients

  • 500 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 400 gr. økologisk fuldkornsmel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 100 gr. økologisk grahamsmel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 5 dl.  lunkent vand (ca. 37° grader)
  • 50 gr. gær
  • 1 dl. olie (fx solsikkeolie eller rapsolie)
  • 2 æg
  • 150 gr. solsikkekerner
  • 275 gr. groftrevet gulerod
  • 40 gr. økologisk rørsukker
  • 3 tsk. salt

Instructions

  1. Rør gæren ud i det fingervarme vand indtil det er helt opløst.
  2. Tilsæt sukker, salt og olie og herefter melet lidt efter lidt.
  3. Ælt dejen godt igennem - gerne på en køkkenmaskine i 10-15 minutter indtil dejen er smidig og blank.
  4. Lad dejen hæve tildækket i 30-45 minutter.
  5. Riv gulerødderne groft på et rivejern.
  6. Tilsæt nu gulerødder, solsikkekerner og æg til de øvrige ingredienser i røreskålen, og slå dejen groft sammen med fingrene, så alle ingredienserne bliver jævnt fordelt i dejen. Dejen skal ikke være perfekt og helt samlet.
  7. Forvarm ovnen til 220° grader almindelig over- og undervarme.
  8. Dyp en grydeske i koldt vand, og form 16-20 rustikke gulerodsbrud, som placeres på et par bageplader beklædt med bagepapir. 
  9. Lad gulerodsbrudene efterhæve tildækket i yderligere 30 minutter.
  10. Bag gulerodsbrudene i ca. 15-20 minutter eller til de er gyldne og gennembagte.
  11. Lad dem køle lidt af inden de serveres lune.
  12. Velbekomme.

Notes

Opskriften på disse gulerodsbrud er fryseegnet i op til tre måneder. Prøv at udskifte gulerødderne med samme mængde revet squash eller rødbede. Du kan også anvende andre grove meltyper alt efter hvad du lige har på lager.

De bedste gulerodsbrud

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *