Hvad siger du til at kunne lave dine helt egne arabiske fladbrød på under en halv time, og med kun ganske få ingredienser i røreskålen? Du skal hverken være leveringsdygtig i gær eller yoghurt, men er kørende ved hjælp af blot hvedemel, vand, rapsolie, bagepulver, akaciehonning (eller sukker) og salt. De mest basale ingredienser i enhver husholdning, og tro mig – det bliver disse fladbrød absolut ikke ringere af.
Prøv lige at se opskriften på: Græsk gyros
Opskrift på luftige og bløde fladbrød
Bløde og saftige fladbrød, som med statsgaranti ikke flækker eller revner, når du ruller dem sammen til en tortilla eller durumrulle fyldt med græsk gyros, eller blot som mundvandsdrivende madbrød til en omgang indisk dahl. Og hov – det gør vel heller ikke noget, at du hverken skal bruge køkkenmaskine eller teste familiens tålmodighed med lange hævetider. Disse fladbrød er klar på under en halv time, og giver seks lækre fladbrød.
Prøv lige at se opskriften på: Ostebrød med krydderurter som pull-apart
Denne opskrift på fladbrød er:
- De perfekte hjemmelavede fladbrød helt uden gær og yoghurt
- Såre simple at tilberede på under en halv time fra start til servering
- Perfekt til græsk gyros, shawarma, durum, pita og som madbrød, der er som skabt til at suge sovs og dressinger op med
- Bløde og saftige i konsistensen, og perfekte til fyld uden dejen revner
- Inspireret af arabiske fladbrød
Prøv lige at se opskriften på: Naanbrød
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hvedemel
- Koldt vand
- Rapsolie
- Salt
- Bagepulver
- Akaciehonning (sukker kan også anvendes)
- Rapsolie til stegning på panden
Sådan bager du med tørgær
Hvad er bedst? Tørgær eller frisk gær? Dit bageresultat bliver det samme – uanset om du anvender tørgær eller frisk gær i langt de fleste bageopskrifter. Når det er sagt, er der dog nogle ting du skal tage højde for undervejs i processen. Læs her hvordan du omgås tørgær, og lykkedes med dit næste bageprojekt.
Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart
Det universale flade madbrød
Hjemmelavede fladbrød er inspireret af det mellemøstlige køkken, hvor fladbrød spises til fx hummus, salater, falafel, tagine af lam, tabbouleh og meget andet. I de arabiske lande benævnes disse fladbrød “khubz”, og tilberedes på en stor varm sten eller pande. Mange opskrifter på fladbrød her i Danmark er med gær, men det originale fladbrød fra lande som Tyrkiet, Syrien, Marokko og Libyen tilberedes uden gær, hvilket absolut ikke gør disse fladbrød ringere, tværtimod. Fladbrød skal være bløde og saftige i konsistensen, og samtidig være lige så tynde som en tortilla. Bager du med gær ender du nemt op med noget der minder om et naanbrød, og det ønsker vi ikke, når det er tynde fladbrød vi efterspørger.
God bagelyst.
Ingredienser:
- Ca. 350 gr. hvedemel
- 2 dl. koldt vand
- 2 spsk. rapsolie
- 1 tsk. salt
- 1,5 tsk. bagepulver
- 1 tsk. akaciehonning (sukker kan også anvendes)
- Rapsolie til stegning på panden
Opskrift - sådan gør du trin for trin:
- Bland mel, salt og bagepulver i en røreskål.
- Lav en fordybning i midten af melet, og hæld vand, rapsolie og akaciehonning ned i melblandingen. Gem et par spiseskefulde af vandet.
- Rør de våde ingredienser sammen med melblandingen med en dejskraber, og ælt herefter dejen godt igennem i ca. 5 minutter, eller til dejen er ensartet og glat. Tilsæt evt. det sidste vand under æltningen, hvis dejen virker for tør. Dejen skal være let blød, men ikke klistret. Du kan også ælte dejen på en køkkenmaskine. Læg et rent viskestykke over dejen i røreskålen, og lad dejen hvile i ca. 10 minutter.
- Del herefter dejen i seks lige store portioner.
- Form de seks portioner dej til seks runde boller, og rul dem ud til fladbrød med en kagerulle - de skal have en diameter på ca. 20 cm. og en tykkelse på 2-3 mm.
- Opvarm en stegepande ved middel varme (på en skala fra 1-9 bager jeg mine fladbrød ved 6-7), og tilsæt et par spiseskefulde rapsolie.
- Bag nu fladbrødene på den varme pande i ca. 1-1,5 minut på hver side. Fladbrødene er færdige, når de har fået fine gyldne pletter på overfladen.
- Læg de færdigbagte fladbrød på en tallerken, og dæk fladbrødene med et viskestykke indtil de skal serveres, og du er færdig med at bage.
- Drys de færdigbagte fladbrød med lidt grofthakkede krydderurter som fx persille eller frisk oregano, og server dem som madbrød eller fyld dem ud med fx græsk gyros eller shawarma. Du kan også presse et fed hvidløg ned i et par spiseskefulde olivenolie, og så pensle dine fladbrød når de tages af panden - det smager ekstremt godt.
- Velbekomme.
Har du set den nye kogebog fra Baregomad.dk, som indeholder mere end 100 af de mest populære opskrifter på bloggen, og som med garanti vil give dig nye ideer til familiens madplan. Køb den her.
Yderligere kommentarer
Lav en større portion dej, og opbevar den på køl i op til tre dage, så du kan forkæle dig selv og familien med friskbagte fladbrød. Opskriften på disse fladbrød er fryseegnede i op til tre måneder. Ønsker du en lækker smag af fx hvidløg på fladbrødene, kan du smelte lidt smør og røre det sammen med et fed presset hvidløg, som du så kan stege fladbrødene i - det er den mundvandsdrivende luksusudgave.
6 kommentarer
Ønsker at modtage nyhedsbrev
Hej Johan,
Mange tak for din besked og interesse. Jeg kan desværre ikke tilmelde dig til nyhedsbrevet – det skal du lige selv gøre på bloggen, hvor der et stykke under opskrifterne er en blog med tilmelding til nyhedsbrev. Håber du lykkedes med tilmeldingen.
Hilsen
Thomas
Undskyld er slem til at bage
men er du sikker på den mængde mel da jeg skulle bruge meget mere
har eller sagt jeg ikke kommer til at strikke eller bage (brød/boller) men er igang dog ikke med at strikke
Hej Lars,
Mange tak for dit feedback på opskriften :-) Jeg elsker også at bage og generel stå bag kødgryderne – det er dejligt afstressende. Mængden af mel vil altid variere lidt, men jeg synes nu mængderne plejer at passe plus minus måske 20 gram mel. Jeg har opjusteret mængden af mel og en lille smule mere vand efter at have nærlæst opskriften, så den forhåbentlig sidder lige i skabet. Jeg håber resultatet blev godt – det er en populær opskrift på fladbrød.
God bagelyst.
Venlig hilsner
Thomas
Må sige jeg holder med Lars jeg bager ofte og skulle brge omkring 100-150 gram mere mel
Hej Freja,
Tak for dit indspark – altid dejligt når I kommer tilbage med input 😊 Har forhøjet mængden af mel lidt, men som nævnt i opskriften skal man holde lidt igen med vandet eller evt. tilsætte lidt ekstra – og melmængden er altid vejledende.
Ellers håber jeg du blev tilfreds med fladbrødene.
Venlig hilsen
Thomas