Forside » Brød » Kanelsnurrer

Kanelsnurrer

Svenske kanelbullar

Kanelbullar. Kanelsnurrer. Kanelsnegle ...
Kært barn har mange navne, men når alt kommer til alt taler vi om det samme fantastiske bagværk. Svampede, snaskede kanelsnurrer fyldt med herlig kanel- og marcipanremonce. For slet ikke at forglemme den fantastiske duft af kanel og kardemomme, som lægger sig som havgus i Skærgården når først kanelsnurrerne sættes i ovnen. Mundvandrivende bagværk hvis du spørger mig. Og noget af det mest autentiske fra Sverige udover IKEA, köttbullar, Volvo og ABBA. Det er stort.

Prøv lige at se opskriften på: Fødselsdagsboller

Opskriften på disse kanelsnurrer er:

  • Svampede og snaskede med lækker kanelremonce med revet marcipan
  • Luksusudgaven af dem du kan købe i Sverige
  • Nemme at fremstille på 30 minutter plus bage- og hævetid
  • Fryseegnede i op til tre måneder
Svenske kanelbullar eller snurrer

Kanelbullens Dag

Tro det eller ej, men de sveske kanelbullar har faktisk deres helt egen mærkedag i Sverige, idet befolkningen hvert år den 4. oktober fejrer disse populære snaskede gærboller. Det hele startede tilbage i 1950'erne, hvor de store svenske producenter af mel, gær, mælk og sukker havde én enkelt mission - at få den svenske befolkning til at bage mere, og dermed sætte gang i salget af fødevarer.

Prøv lige at se opskriften på: Kanelstang med lækker remonce og vaniljecreme

Disse producenter etablerede Hembakningsrådet, hvis primære formål var at inspirere svenskerne til at bage mere. I 1999 blev "Kanelbullens Dag" skabt som en kommerciel mærkedag af Hembakningsrådet, hvis primære formål igen var at få svenskerne til at bage noget mere. Og efter en veloverstået tur til Småland i sommeren 2019 må jeg konstare, at missionen ser ud til at være lykkedes. Man ser kanelbullar alle steder. I supermarkeder som ICA, City Gross og Coop samt på caféer, tankstationer og ude i det smukke skovklædte Småland.

Prøv lige at se opskriften på: Snickerskage

Min begejstring for kanelsnurrer

Hvis du er kommet hertil i opskriften, har du nok bemærket min store begejstring for de svenske kanelsnurrer, som jo ret beset består af blød gærdej med kanelremonce. Men ofte er det også den mest simple mad der smager bedst. Denne opskrift på kanelsnurrer er inspireret af en svensk opskrift, som jeg fandt på nettet imens jeg sad i vores bjælkehytte i Småland og nød en kanelsnurre i selskab med en god kop kaffe. En opskrift på kanelsnurrer, som både består af kanel- og marcipanremonce.

Prøv lige at se opskriften på: Søren Ryge kringle med marcipanremonce

Svampet og snasket

Det er lidt en smagssag om man anvender marcipan i opskriften, men det gør lige remoncen det mere snasket og sødmefuld. En luksusudgave af de velkendte kanelbullar så at sige. Selve tilberedningen er ikke spor besværlig, og kan klares på ca. 30 minutter. Det er hævningen der kræver lidt tålmodighed, men belønningen er stor, når først du sætter tænderne i disse svampede snaskede kanelsnurrer.

Prøv lige at se opskriften på: Verdens bedste brownie

Svenske kanelbullar

Prøv lige at se opskriften på: Scones med chokolade

Det perfekte kaffebrød

Kanelsnurrer er det perfekte kaffebrød eller en oplagt kandidat til fødselsdagsbordet, hvis du ikke lige vil servere de klassiske fødselsdagsboller. Takket være glaseringen med sukkerlage når de kommer ud af ovnen, kan de holde sig friske i flere dage i en tætlukket pose. De smager bedst hvis de lige lunes inden servering, og er også meget velegnede til at komme i fryseren, så du altid lige har nogle kanelsnurrer ved hånden, når du bliver sulten for sjov eller får uventede gæster.

God bagelyst.

Kanelsnurrer

Print
Serves: 24 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 400 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 22 voted )

Ingredients

  • Dejen til kanelsnurrer:
  • 30 gr. gær
  • 2½ dl. mælk
  • 110 gr. stuetempereret smør
  • 575 gr. hvedemel
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk. kardemomme
  • 1 dl. økologisk rørsukker
  • 1 æg samt 1 æg til pensling
  • Perlesukker
  • Fyld:
  • 200 gr. marcipan
  • 150 gr. stuetempereret smør
  • 1 spsk. vaniljesukker
  • ½ dl. kanel (reklamelink)
  • Sukkerlage til pensling:
  • 1½ dl. vand
  • 1 dl. sukker

Instructions

  1. Start med at smuldre gæret i en røreskål, og tilsæt den lune mælk (37° grader). Rør gæren godt ud i mælken.
  2. Tilsæt nu de øvrige ingredienser på nær det stuetempererede smør. Rør det hele godt rundt i skålen med en røremaskine eller allerbedst i en køkkenmaskine. Tilsæt nu smørret lidt efter lidt, og ælt dejen i ca. 10 minutter til du har en rigtig smidig og glat gærdej, som lige akkurat slipper fingeren når du prikker i dejen.
  3. Drys lidt mel ud på køkkenbordet, og læg dejen til hvile på bordet i ca. 20 minutter.
  4. Imens blander du nu remoncen og den hjemmelavede sukkerlage.
  5. Bring vandet i kog i en lille gryde og tilsæt sukker. Lad blandingen småkoge i et par minutter indtil sukkeret er opløst, og stil gryden til side.
  6. Riv marcipanen groft på et rivejern, og hæld det i en røreskål. Tilsæt vaniljesukker, kanel og smør og rør godt rundt med en røremaskine med dejkroge indtil du har en ensartet remonce.
  7. Rul nu dejen ud til en stor firkant på 3-4 mm. tykkelse. Dejen skal foldes på midten, så det er vigtigt at dejen er lidt højere end bred. Smør remoncen ud på dejen med en spartel, og fold forsigtigt dejen på midten, så du står med to lag dej med remonce i midten. 
  8. Med en pizzaskærer eller dejsnitter skærer du nu forsigtigt ca. 24 strimler dej på den lodrette led. Strimlerne skal være ca. 1½ cm. brede. Saml din pegefinger og langefinger og sno dejen to gange rundt om fingrene, og afslut med en ekstra halv omgang, hvor du kører strimlen ned imellem de to fingre og fæstner enden af dejen under bollen. Denne proces gentages indtil du ikke har flere strimler dej. 
  9. Placer løbende kanelsnurrerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  10. Lad dem nu efterhæve til dobbelt størrelse - det tager ca. 1½-2 timer.
  11. Opvarm ovnen på 190° grader varmluft, pensl kanelsnurrerne med et sammenpisket æg og strø lidt perlesukker ud på bollerne. Bag dem smukke lysebrune i ca. 9-11 minutter, og placer de færdigbagte boller på en bagerist.
  12. Pensl nu bollerne med sukkerlagen, som både giver kanelsnurrerne en smuk glinsende overflade, og som samtidig medvirker til at holde bollerne svampede og snaskede i længere tid.
  13. Velbekomme.

Notes

Kanelsnurrer er meget velegnede til at komme i fryseren, og skal blot optø og opvarmes inden servering. Glaseringen med sukkerlagen kan undlades, men "forsegler" kanelsnurren så den forbliver svampet i længere tid.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *