Indisk dahl
0 kommentar
3

Indisk dahl er en velsmagende gryderet, som er meget udbredt i det indiske køkken. Indisk dahl kan kombineres i det uendelige – med eller uden kød, og er en rigtig taknemmelig gryderet, som du selv kan komponere alt efter hvad du har liggende af grøntsager i dit køleskab. Denne opskrift er 100% vegansk og vegetarisk, men det bliver den absolut ikke ringere af. Nå ja, så er den også rig på plantebaserede proteiner og antiinflammatoriske krydderier, og skulle efter sigende også have en gavnlig effekt på krop og sjæl. Det bliver næsten ikke bedre …

Jeg elsker indisk mad

Jeg er helt vild med det indiske køkken, og sommertider tager jeg munden for fuld, og ender med at svede tran ved bordet, hvis jeg selv har været for rundhåndet med krydderierne. Indisk mad kan være stærkt, men det er de mange aromaer i det indiske køkken, der tiltager mig. En gryderet som indisk dahl ser måske ikke ud af så meget, men den imponerer og overrasker rent smagsmæssigt takket være de mange forskellige krydderier.

LÆS OGSÅ: Veganergryde

Denne opskrift på indisk dahl er:

  • 100% vegansk og vegetarisk
  • Dejlig krydret og velsmagende
  • Sund og mættende med linser og hakkede tomater
  • Budgetvenlig
  • Nem hverdagsmad og spændende gæstemad

LÆS OGSÅ: Veganske kødboller i indisk karrysovs

Indisk dahl

Indisk gryderet med både kokosmælk og tomater

Skal en gryderet som denne tilberedes med eller uden kokosmælk? Personligt foretrækker jeg helt klart kokosmælk i denne gryderet, da det sammen med de hakkede tomater og de mange krydderier giver en dejlig cremet og aromatisk sovs. I denne opskrift anvender jeg røde linser, som langsomt koges ind i den cremede sovs – resultatet er indisk simremad spækket med varme og smag.

Tilbehør til indisk dahl:

  • Raita eller cremefraiche
  • Brune ris eller kartoffelmos
  • Naanbrød
  • Friskhakket persille eller koriander

LÆS OGSÅ: Chili sin carne

Hvorvidt du vil servere retten med eller uden kød er helt op til dig. Du kan faktisk lave en både-og-udgave, idet en kødtype som kylling sagtens kan indgå i denne indiske gryderet. Når du er parat til at tilsætte væsken og linserne ifølge opskriften, skal du blot lægge et par kyllingebryster ned i gryden og lade dem simre med. Det giver både ekstra smag til retten, og kødet kommer til at smage helt fantastisk.

God fornøjelse.

Indisk dahl

Indisk dahl

Indisk dahl er en velsmagende gryderet, som er meget udbredt i det indiske køkken. Indisk dahl kan kombineres i det uendelige –… Vegetarmad Indisk dahl European Print opskrift
Antal personer: 4 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 400 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 5 bedømmelser )

Ingredienser

Indisk dahl:

  • 1 æble
  • 2 gulerødder
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 5 cm. frisk ingefær
  • 250 gr. røde linser
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 2 ds. hakkede tomater
  • 1 ds. kokosmælk
  • 3 dl. grøntsagsbouillon
  • 3 tsk. karry
  • 2 tsk. koriander
  • ½ tsk. kardemomme
  • 1 spsk. spidskommen
  • 1 knsp. stødt nelliker
  • ½ tsk. tørrede chiliflager
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Olie til stegning

Raita:

  • 2½ dl. græsk yoghurt eller cremefraiche
  • ½ agurk
  • Lidt frisk limesaft (kan undlades)
  • 2 spsk. friskhakket mynte
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Evt. lidt sukker

Sådan gør du

Indisk dahl:

  1. Start med at hakke løg, hvidløg og ingefær fint.
  2. Skræl æblet og gulerødderne, og skær æblet i små tern og gulerødderne i tynde skiver.
  3. Opvarm lidt olie på en pande eller i en gryde, og steg de finthakkede løg, gulerødder, hvidløg og ingefær sammen med alle krydderierne i en 3-4 minutter ved forholdsvis høj varme.
  4. Skru lidt ned for varmen og tilsæt nu lidt tørret chili og tomatpuré og fordel det godt i grøntsagerne.
  5. Skyl linserne godt af flere omgange under koldt vand, og lad dem dryppe af i en si.
  6. Hæld nu kokosmælk, hakkede tomater, grøntsagsbouillon og linser ned til grøntsagerne, og lad retten koge op. 
  7. Lad nu gryderetten simre i ca. 30 minutter under låg (det kan være nødvendigt at tilsætte lidt mere vand alt efter hvor meget væske linserne suger til sig), og tilsæt så æbleternene efter de 30 minutter, da de stadigvæk skal have lidt bid når retten serveres. Rør af og til i gryden.
  8. Lad retten simre videre under låg i ca. 15 minutter. Rør af og til i gryden.
  9. Smag retten til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt mere chili efter behov.
  10. Server nu retten sammen med lidt naanbrød, raita og ris.
  11. Velbekomme.

Raita:

  1. Skyl agurken under koldt vand, og riv den groft på et rivejern. Pres det meste af væden ud af agurken.
  2. Bland yoghurt, agurk, limesaft, grofthakket mynte sammen i en røreskål, og smag raitaen til med salt og friskkværnet peber. Evt. lidt mere limesaft og mynte efter behov.
  3. Server raitaen sammen med indisk dahl og naanbrød.

Yderligere kommentarer

Denne gryderet er velegnet til at komme en tur i fryseren, så lav en dobbelt portion og frys den ned til en dag, hvor overskuddet eller tiden ikke lige er til de helt store udskejelser køkkenet. Du kan med fordel lave gryderetten dagen forinden, så krydderierne rigtig når at sætte sig i retten - den bliver kun endnu bedre af det.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre om det! Smid mig en kommentar nedenfor, eller tag #baregomad og dine billeder på Instagram. Det vil betyde rigtig meget for mig.

Indisk dahl

0 kommentar
3

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.