Forside » Aftensmad » Dahl

Dahl

billede med indisk dahl

Opskrift på indisk dahl, der er en både nem og aromatisk vegetargryderet, og så er den 100% vegansk med røde linser, raita og brune ris.

Indisk dahl er en velsmagende gryderet, som er meget udbredt i det indiske køkken.

Indisk dahl kan kombineres i det uendelige - med eller uden kød, og er en rigtig taknemmelig gryderet, som du selv kan komponere alt efter hvad du har liggende af grøntsager i dit køleskab.

Denne opskrift er 100% vegansk og vegetarisk, men det bliver den absolut ikke ringere af. Nå ja, så er den også rig på plantebaserede proteiner og antiinflammatoriske krydderier, og skulle efter sigende også have en gavnlig effekt på krop og sjæl.

Serveres med raita, som du finder opskriften på i linket.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på dahl

billede med indisk dahl

Dahl

5 fra 1 stemme
Opskrift på indisk dahl, der er en både nem og aromatisk vegetargryderet, og så er den 100% vegansk med røde linser, raita og brune ris.
Udskriv Facebook Pinterest
RetAftensmad
KøkkenIndisk
Forb. tid1 time
Tilb. tid15 minutter
Samlet tid1 time 15 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 1 æble
  • 2 gulerødder
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 5 cm ingefær - frisk
  • 250 g røde linser
  • 2 spsk tomatpuré
  • 2 dåse hakkede tomater
  • 1 dåse okosmælk
  • 3 dl grøntsagsbouillon
  • 3 tsk karry
  • 2 tsk koriander
  • ½ tsk kardemomme
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 knsp nelliker - stødt
  • 0,5 tsk chiliflager - tørrede
  • salt og friskkværnet peber
  • olie - til stegning

Sådan gør du

  • Start med at hakke løg, hvidløg og ingefær fint.
  • Skræl æblet og gulerødderne, og skær æblet i små tern og gulerødderne i tynde skiver.
  • Opvarm lidt olie på en pande eller i en gryde, og steg de finthakkede løg, gulerødder, hvidløg og ingefær sammen med alle krydderierne i en 3-4 minutter ved forholdsvis høj varme.
  • Skru lidt ned for varmen og tilsæt nu lidt tørret chili og tomatpuré og fordel det godt i grøntsagerne.
  • Skyl linserne godt af flere omgange under koldt vand, og lad dem dryppe af i en si.
  • Hæld nu kokosmælk, hakkede tomater, grøntsagsbouillon og linser ned til grøntsagerne, og lad retten koge op.
  • Lad nu gryderetten simre i ca. 30 minutter under låg (det kan være nødvendigt at tilsætte lidt mere vand alt efter hvor meget væske linserne suger til sig), og tilsæt så æbleternene efter de 30 minutter, da de stadigvæk skal have lidt bid når retten serveres. Rør af og til i gryden.
  • Lad retten simre videre under låg i ca. 15 minutter. Rør af og til i gryden.
  • Smag retten til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt mere chili efter behov.
  • Server nu retten sammen med lidt naanbrød, raita og ris.

Noter

Denne gryderet er velegnet til at komme en tur i fryseren, så lav en dobbelt portion og frys den ned til en dag, hvor overskuddet eller tiden ikke lige er til de helt store udskejelser køkkenet.
Du kan med fordel lave gryderetten dagen forinden, så krydderierne rigtig når at sætte sig i retten - den bliver kun endnu bedre af det.

Næringsindhold

Næringsindhold
Dahl
Mængde pr. portion
Kalorier
559
% Daglig værdi*
Fedt
 
26
g
40
%
Mættet fedt
 
19
g
119
%
Transfedt
 
0.01
g
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Natrium
 
1096
mg
48
%
Kalium
 
1519
mg
43
%
Kulhydrater
 
67
g
22
%
Kostfibre
 
25
g
104
%
Sukker
 
16
g
18
%
Protein
 
21
g
42
%
Vitamin A
 
6114
IU
122
%
Vitamin C
 
33
mg
40
%
Calcium
 
172
mg
17
%
Jern
 
12
mg
67
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Indisk dahl

Jeg elsker indisk mad

Jeg er helt vild med det indiske køkken, og sommertider tager jeg munden for fuld, og ender med at svede tran ved bordet, hvis jeg selv har været for rundhåndet med krydderierne.

Indisk mad kan være stærkt, men det er de mange aromaer i det indiske køkken, der tiltager mig.

En gryderet som indisk dahl ser måske ikke ud af så meget, men den imponerer og overrasker rent smagsmæssigt takket være de mange forskellige krydderier.

Denne opskrift på dahl er:

  • 100% vegansk og vegetarisk
  • Dejlig krydret og velsmagende
  • Sund og mættende med linser og hakkede tomater
  • Budgetvenlig
  • Nem hverdagsmad og spændende gæstemad

Indisk gryderet med både kokosmælk og tomater

Skal en gryderet som denne tilberedes med eller uden kokosmælk?

Personligt foretrækker jeg helt klart kokosmælk i denne gryderet, da det sammen med de hakkede tomater og de mange krydderier giver en dejlig cremet og aromatisk sovs.

I denne opskrift anvender jeg røde linser, som langsomt koges ind i den cremede sovs - resultatet er indisk simremad spækket med varme og smag.

Tilbehør til indisk dahl:

  • Raita eller cremefraiche
  • Brune ris eller kartoffelmos
  • Naanbrød
  • Friskhakket persille eller koriander

Hvorvidt du vil servere retten med eller uden kød er helt op til dig. Du kan faktisk lave en både-og-udgave, idet en kødtype som kylling sagtens kan indgå i denne indiske gryderet.

Når du er parat til at tilsætte væsken og linserne ifølge opskriften, skal du blot lægge et par kyllingebryster ned i gryden og lade dem simre med.

Det giver både ekstra smag til retten, og kødet kommer til at smage helt fantastisk.

1 kommentar til “Dahl”

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.