En skål salat er ikke kun forbeholdt sommerhalvåret, men har i den grad også sin berettigelse i vinterhalvåret, hvor moder natur byder på et sandt overflødighedshorn af grøntsager som fx grønkål, rosenkål og ikke mindst rødbeder. Med andre ord skal du gå i en stor bue udenom icebergsalaten i supermarkedet, når havemøblerne er kommet i vinterhi, og derimod kaste dig over de lækre sæsonaktuelle grøntsager, som er som skabt til vinterens simreretter og tungere madlavning.
Prøv lige at se opskriften på: Gratineret rosenkålssalat med bacon, pære og tranebær
Denne opskrift på rødbedesalat med valnødder og hvidløgsmayonnaise er:
- Legende let at tilberede med en helt uimodståelig smag og tekstur
- Det perfekte tilbehør til al slags kød året rundt, men i særdeleshed i vinterhalvåret
- Med en mundvandsdrivende lækker hvidløgsmayonnaise
- Groftrevne rødbeder, valnødder og krydderurter vendt i en vandig hvidløgsmayonnaise
Prøv lige at se opskriften på: Grønkålssalat med æble, tranebær, appelsin og feta
Rødbedesalat med ganske få ingredienser
Denne opskrift på rødbedesalat er legende let at fremtrylle i køkkenet, og samtidig kræver den ikke ret mange ingredienser. Det er med andre ord en simpel og billig salat, men lad dig ikke snyde af det. Når først du får denne rødbedesalat i munden, er jeg ret sikker på, at den fremover bliver en af dine foretrukne vintersalater.
Prøv lige at se opskriften på: Stuvet hvidkål
Smagen vil med statsgaranti overraske dig positivt takket være den lækre hvidløgsmayonnaise, og ikke mindst de grofthakkede krydderurter i form af persille og dild, som tilfører en lækker friskhed til salaten. Det er en rødbedesalat, som både byder på en lækker friskhed og en pikant aromatisk sødme. En universal-salat, som går i spænd med lidt af det hele.
Hvidløgsmayonnaise som dressing
Hvidløgsmayonnaise, rødbeder, valnødder og krydderurter. Ved første øjekast en lidt sjov cocktail, men efter første mundfuld sidder du med et veltilfreds smil på læben og tænker "selvfølgelig". Kombinationen af hvidløgsmayonnaise og groftrevne rødbeder er som yin og yang. Det perfekte match i en vintersalat som denne.
God fornøjelse.
Ingredients
- Rødbedesalat:
- 1 kg. rødbeder
- 1 håndfuld grofthakkede valnødder
- 1 lille potte grofthakket persille (svarende til ca. 2-3 spsk. grofthakket persille)
- 1 lille potte grofthakket dild (svarende til ca. 2-3 spsk. grofthakket dild)
- Salt
- Friskkværnet peber
- Hvidløgsmayonnaise:
- Den dovne udgave med færdiglavet mayonnaise fra supermarkedet
- 1 dl. færdiglavet mayonnaise
- 1 spsk. hvidvins- eller æbleeddike
- 1½ tsk. dijonsennep
- 1 fed presset hvidløg
- 1 spsk. koldt vand (gør dressingen mere lind i konsistensen)
- ½ tsk. salt
- Friskkværnet peber
- Den hjemmelavede udgave med stavblender på 10 sekunder
- 1 hel æg
- 1 spsk. hvidvins- eller æbleeddike
- 1½ tsk. dijonsennep
- 2 dl. smagsneutral olie (fx solsikke- eller rapsolie)
- 1 fed presset hvidløg
- ½ tsk. salt
- Friskkværnet peber
- 1 spsk. koldt vand (som først røres i den færdige mayonnaise)
- Den hjemmelavede udgave giver ca. 2 dl. færdig hvidløgsmayonnaise, men du skal kun bruge ca. 1 dl. til rødbedesalaten. Den anden halvdel kan du gemme på køl i tætlukket emballage i minimum en uge - perfekt til pomfritter, rugbrødsmadder og meget andet.
Instructions
Rødbedesalat:
- Skyl rødbederne under koldt vand, og læg dem i en gryde med vand. Sæt låg på gryden og bring vandet i kog. Lad rødbederne småkoge i ca. 25 minutter eller til de er næsten møre. De skal stadigvæk have bid, så de må ikke koges helt bløde. Rødbederne skal koges med skrællen på, så de bevarer deres saft.
- Hæld vandet fra de færdigkogte rødbeder, og køl dem ned med koldt vand af flere omgange.
- Fjern skrællen af de afkølede rødbeder med en grøntsagskniv eller blot ved at gnubbe skrællen af med fingrene.
- Riv rødbederne groft på et rivejern eller i en foodprocessor, og hæld rødbederne op i en stor skål.
- Vend de grofthakkede valnødder og krydderurter ned til rødbederne i skålen.
- Fordel den færdiglavede hvidløgsmayonnaise ovenpå rødbedesalaten og vend det hele godt rundt med et par gafler eller skeer, men gem lige et par spiseskefulde mayonnaise til pynt.
- Fordel det sidste hvidløgsmayonnaise ovenpå rødbedesalaten, og drys lidt ekstra grofthakkede valnødder og krydderurter ovenpå salaten.
- Krydre med salt og friskkværnet peber
- Velbekomme.
Hvidløgsmayonnaise:
Den dovne udgave med færdiglavet mayonnaise fra supermarkedet
- Fordel alle ingredienserne i en lille skål, og rør godt rundt i mayonnaisen til den har en ensartet konsistens.
Den hjemmelavede udgave med stavblender på 10 sekunder
- Kom det hele æg i en høj skål eller bæger som passer til stavblenderen. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og slut af med olien, som hældes i glasset.
- Sæt stavblenderen ned i bunden af glasset og pisk grundigt i nogle sekunder indtil hvidløgsmayonnaisen begynder at tykne i bunden. Kør stavblenderen op og ned nogle gange indtil mayonnaisen har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber.
- Vend en spiseskefuld koldt vand ned i den hjemmelavede mayonnaise, og rør godt rundt med en ske til konsistensen er ensartet og lidt mere vandig.
Notes
Du kan evt. servere lidt ekstra hvidløgsmayonnaise i en lille skål ved siden af rødbedesalaten, så man selv kan tage lidt ekstra dressing hvis man ønsker det (og det tror jeg nok lige du gør, da denne hvidløgsmayonnaise er mundvandsdrivende lækker). Rødbedesalaten kan holde sig frisk i tætlukket beholder på køl i 3-5 dage.