Stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål er en gudespise hvis du spørger mig. Det er klassisk mormormad på den helt store klinge, og vækker barndomsminder fra dengang ens mor eller mormor stod og stuvede hvidkål ved komfuret. Flødestuvet hvidkål er et fantastisk tilbehør til karbonader, frikadeller, farsbrød og julemad som fx juleskinke og medister, hvis man ikke går all-in og laver julekål. Jeg tænker mange nok forbinder stuvet hvidkål med julemad, men i min optik kan og bør det spises hele året rundt, da du både får masser af grøntsager og fibre indenbords. Hvidkål er sundt og fyldt med vitaminer. Og så er det vildt billigt.

Prøv lige at se opskriften på: Fattigmands tournedos

Denne opskrift på stuvet hvidkål er:

  • Snittet kogt hvidkål i opbagt sovs med fløde, mælk og smør
  • Klassisk mormormad, som er helt ideel til farsretter som fx frikadeller og medister
  • Rigtig gammeldags stuvet hvidkål, som er lækker cremet i konsistensen
  • Nem at tilberede på godt og vel en halv time

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Hvidkål
  • Fløde
  • Smør
  • Mælk
  • Salt
  • Friskkværnet peber
Stuvet hvidkål
Stuvet hvidkål i gryde

Sådan gør du i korte træk:

Det er meget nemt og enkelt at lave stuvet hvidkål, og jeg plejer altid at koge et helt hvidkålshoved, som jeg så snitter og fordeler i grydeklare portioner i fryseposer. På frost kan kogt fintsnittet hvidkål holde sig i minimum 9-12 måneder, og på denne måde kan du nemt og bekvemt servere stuvet hvidkål i løbet af ingen tid.

  1. Fjern de yderste blade fra hvidkålshovedet, og skær hvidkålen i store stykker på størrelse med et halvt æble.
  2. Kog hvidkålen ved middel varme i 12-15 minutter under låg.
  3. Hæld vandet fra gryden og lad hvidkålen dryppe af og køle af.
  4. Fordel den afkølede hvidkål på et rent viskestykke, og vrid hvidkålen fri for væde.
  5. Hak hvidkålen fint på et stort skærebræt.
  6. Kom fløde, mælk og smør i en gryde, og bring det i kog under jævnlig omrøring.
  7. Tilsæt det fintsnittede hvidkål og lad blandingen koge op igen under omrøring.
  8. Smag til med salt og friskkværnet peber (evt. muskatnød og lidt friskrevet citronskal).
  9. Læg låg på gryden og hold den stuvede hvidkål varm indtil den skal serveres.

Gammeldags stuvet hvidkål

Denne opskrift på stuvet hvidkål er den helt klassiske opskrift på gammeldags stuvet hvidkål uden opbagning med mel. Der skal ganske enkelt ikke mel i stuvet hvidkål. Det er helt unødvendigt hvis du spørger mig. Stuvet hvidkål skal stuves med fløde og mælk. Eller bare fløde. Den fintsnittede kogte hvidkål suger det meste af væsken til sig, og har ikke brug for at blive samlet med en opbagning. Bliver sådan en opbagning med mel ikke lavet korrekt, kan det nemt komme til at smage af mel, og fremfor alt er det ikke nødvendigt.

Prøv lige at se opskriften på: Grønkålssalat med æble, tranebær, appelsin og feta

Kan man fryse stuvet hvidkål

Det korte svar er ja. Det kan du sagtens. Du skal blot fryse den stuvede hvidkål ned i en frysepose, og så tø den langsomt op i køleskabet i ca. et døgn før det skal genopvarmes. Du kan også tø den frosne hvidkål op i en skål med koldt vand, hvilket går noget hurtigere end optøningen i køleskabet.

Stuvet hvidkål kan godt ændre både konsistens og smag efter en tur i fryseren, så personligt plejer jeg at fryse hvidkålen ned efter den er blevet kogt og snittet, så man blot lige skal lave stuvningen når kålen er tøet op.

Prøv lige at se opskriften på: Gratineret rosenkålssalat med bacon, pære og tranebær

Kan man genopvarme stuvet hvidkål

Du kan sagtens genopvarme stuvet hvidkål fra både køleskabet og fryseren. Sørg for at genopvarme din stuvede hvidkål ved svag varme, så det ikke brænder på, og tilsæt evt. lidt ekstra mælk eller fløde under opvarmningen. Smag hvidkålen til med salt og peber inden servering. Har du lavet en stor portion stuvet hvidkål, kan det sagtens holde sig i 2-3 dage på køl. Det kan ikke anbefales at genopvarme den samme portion hvidkål af flere omgange, da fløden så kan risikere at blive sur.

God fornøjelse.

Stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål

Antal personer: 6 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 350 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 371 bedømmelser )

Ingredienser:

  • ½ hvidkålshoved, skåret i store stykker (ca. 1500 gr.)
  • 5 dl. piskefløde 38%
  • 1 dl. mælk
  • 40 gr. smør
  • 2 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • ½ tsk. stødt muskatnød (kan undlades)
  • Lidt friskrevet citronskal fra en økologisk citron (kan undlades)

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Fjern de yderste blade fra hvidkålshovedet, og skær hvidkålen i store stykker på størrelse med en knyttet hånd.
  2. Bring vand i kog i en stor gryde, og kom hvidkålsstykkerne ned i det kogende vand og tilsæt lidt salt.
  3. Kog hvidkålen ved middel varme i 10-12 minutter under låg eller indtil den næsten er mør.
  4. Hæld vandet fra gryden og lad hvidkålen dryppe af og køle af.
  5. Fordel den afkølede hvidkål på et rent viskestykke, og vrid hvidkålen fri for væde.
  6. Hak hvidkålen fint på et stort skærebræt.
  7. Kom fløde, mælk og smør i en gryde, og bring det i kog under jævnlig omrøring.
  8. Tilsæt det fintsnittede hvidkål og lad blandingen koge op igen under omrøring.
  9. Smag til med salt og friskkværnet peber (evt. muskatnød og lidt friskrevet citronskal).
  10. Læg låg på stuvningen i gryden og hold hvidkålen varm indtil den skal serveres.
  11. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Ønsker du at spare på kalorierne, kan du udskifte lidt af fløden med kogevandet fra hvidkålen. Du kan også droppe både fløde og mælk, og så blot jævne den kogte snittede hvidkål med fx 2 spsk. hvedemel og 4 spsk. koldt vand. Det er selvfølgelig ikke det samme som god gammeldags stuvet hvidkål med fløde og smør, men det kan lade sig gøre. Prøv at udskifte hvidkålen med et spidskål, hvis du føler dig udfordret med at få spist et helt hvidkålshoved. Spidskål er både mindre og mere sød i smagen.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner