Forside » Svinekød » Forloren hare

Forloren hare

billede med forloren hare

Få den bedste opskrift på forloren hare med bacon og vildtsovs. En dansk klassiker med masser af smag, som hele familien elsker og holder af.

Forloren hare. Farsbrød med bacon tilberedt i ovn. Klassisk mormormad, som alle elsker.

Her får du den ultimative opskrift på gammeldags forloren hare med den mest uimodståelige vildtsovs, som løfter dette populære farsbrød til nye kulinariske højder.

Et stykke dansk madkultur, som nyder stor popularitet blandt alle aldersgrupper. Hvem kan modstå et farsbrød spækket med smag, og toppet med den mest velsmagende vildtsovs, som selv det mest sovse-forskrækkede individ må bukke under for.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på forloren hare

billede med forloren hare

Forloren hare

5 fra 1 stemme
Få den bedste opskrift på forloren hare med bacon og vildtsovs. En dansk klassiker med masser af smag, som hele familien elsker og holder af.
Udskriv Facebook Pinterest
RetAftensmad
KøkkenDansk
Forb. tid25 minutter
Tilb. tid1 time 5 minutter
Samlet tid1 time 30 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 500 g hakket kalv og flæsk
  • 150 g bacon - i tern, stegt sprøde
  • 150 g bacon - i skiver
  • 2 løg - finthakket
  • 2 dl mælk
  • 2 æg
  • 1 spsk ribsgelé
  • 1 dl rasp
  • 2 spsk havregryn - finvalsede
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk friskkværnet peber

Stegesky fra haren

  • 2 dl mælk
  • 2 dl svinebouillon

Vildtsauce til forloren hare

  • Stegesky - fra haren, sigtet
  • 3.5 dl piskefløde
  • 2 spsk gastrik - (2 spsk. æbleeddike og 1 spsk. rørsukker kan også anvendes)
  • 2 spsk ribsgelé
  • 25 g blåskimmelost - (kan undlades, men giver en god vildtsmag)
  • madkulør
  • salt og friskkværnet peber
  • Maizena - til jævning

Sådan gør du

Selve farsbrødet (forloren hare)

  • Forvarm ovnen til 250° grader almindelig over- og undervarme.
  • Steg baconternene sprøde i en gryde. Når baconternene er ved at være sprøde, vender du de hakkede løg ned til baconternene i gryden. Steg løgene klare og bløde i ca. 4-5 minutter, og tag gryden af varmen.
  • Rør kødet sejt med salt og friskkværnet peber. Tilsæt æg, mælk, rasp, ribsgelé, havregryn, sprødstegte bacontern og løg, og rør farsen ensartet og fast med en håndmixer.
  • Form farsen til et aflangt farsbrød i et smurt ildfast fad, og fordel baconskiverne ovenpå farsbrødet. Tryk baconskiverne godt ind under farsbrødet, så de ikke flytter sig under tilberedningen i ovnen.
  • Bag farsbrødet ved 250 grader i 20 minutter, og skru herefter ned for varmen til 180° grader.
  • Hæld mælk og svinebouillon ned i fadet, og lad farsbrødet stege videre i ca. 30 minutter.
  • Tag det ildfaste fad ud af ovnen, og læg den forlorne hare over på et skærebræt, og dæk farsbrødet til med staniol.
  • Skær farsbrødet ud i fingertykke skiver, og server den forlorne hare sammen med det øvrige tilbehør.

Sauce

  • Hæld stegeskyen fra det ildfaste fad gennem en sigte ned i en passende gryde, og tilsæt piskefløde, ribsgelé, gastrik, blåskimmelost og madkulør. Har du ikke gastrik, skal du blot tilsætte et par spiseskefulde æbleeddike og en spiseskefuld sukker. Det tilfører dybde og syre til sovsen.
  • Bring sovsen i kog og lad sovsen koge videre i 3-4 minutter under omrøring. Du kan evt. jævne sovsen med lidt majsmel opløst i koldt vand, hvis sovsen skal være tykkere i konsistensen.
  • Smag sovsen til med salt, friskkværnet peber, ribsgelé og blåskimmelost. Blåskimmelosten smelter i sovnen, og giver en fantastisk smag af vildt.

Noter

Tilbehør:
Kogte kartofler eller smørstegte kartofler
Dampede haricots verts (grønne bønner) eller bønnesalat med bacon
Glaserede perleløg
Persille til pynt, finthakket

Næringsindhold

Næringsindhold
Forloren hare
Mængde pr. portion
Kalorier
965
% Daglig værdi*
Fedt
 
68
g
105
%
Mættet fedt
 
35
g
219
%
Transfedt
 
0.01
g
Flerumættet fedt
 
5
g
Enkelumættet fedt
 
22
g
Kolesterol
 
247
mg
82
%
Natrium
 
3793
mg
165
%
Kalium
 
772
mg
22
%
Kulhydrater
 
39
g
13
%
Kostfibre
 
2
g
8
%
Sukker
 
18
g
20
%
Protein
 
49
g
98
%
Vitamin A
 
1566
IU
31
%
Vitamin C
 
7
mg
8
%
Calcium
 
292
mg
29
%
Jern
 
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Er der hare i forloren hare?

Og nej. Dette populære måltid har intet med hare at gøre. Det er en snyderet, som måske kun i facon minder lidt om en tilberedt hare i fad.

Dette farsbrød svøbt ind i bacon minder mig om min mormor, som mestrede mormormad til perfektion. Jeg mindes hun lavede forloren hare til fødselsdage, som blev serveret med den mest uimodståelige vildtsovs.

Vildtsmagen i sovsen skabte hun med blåskimmelost, gastrik og ribsgelé. Blåskimmelost i sovs? Ja, den er god nok.

Det er den ultimative smagsforstærker i sovs, hvor du ønsker en smag af vildt. Hvordan du laver den mest fantastiske vildtsovs med blåskimmelost afslører jeg i opskriften.

Gammeldags forloren hare
Værsgo - så er der serveret. Forloren hare med glaserede perleløg, bønnesalat, smørstegte kartofler og den mest velsmagende vildtsovs.

Simpel opskrift

Det er nemt og enkelt at lave forloren hare. Du skal blot røre en fars sammen bestående af hakket kalve- og svinekød, løg, mælk, æg, rasp, havregryn og ikke mindst sprødstegte bacontern.

Farsen minder i store træk om en frikadellefars, og tager kun ganske få minutter at samle i en røreskål med en håndmixer.

Farsbrødet skal du samle i et stort ildfast fad, hvor der også skal være plads til mælk og svinebouillon, som udgør stegeskyen fra haren, og som du skal anvende i vildtsovsen.

Farsbrødet pakker du stramt ind med bacon i skiver, og sørg for at få baconskiverne skubbet godt ind under farsen, så de ikke flytter sig under tilberedningen i ovnen.

Farsbrødet skal tilberedes i ovnen i ca. 50 minutter, eller til kernetemperaturen er minimum 78 grader. Når den forlorne hare er stegt færdig i ovnen, skal stegeskyen sies fra ned i en gryde, og så er du klar til at lave den velsmagende vildtsovs.

Fars til forloren hare
Form farsen til et aflangt farsbrød i et smurt ildfast fad, og tryk farsen godt sammen med klør fem. Der skal være plads til stegeskyen i fadet, som du hælder ned langs kanterne under tilberedningen i ovnen.
Forloren hare svøbt ind i bacon
Fordel baconskiverne ovenpå farsbrødet, og tryk baconskiverne godt ind under farsbrødet, så de ikke flytter sig under tilberedningen i ovnen.

Tilbehør til forloren hare

Der er uanede muligheder, når det kommer til tilbehør og garniture. Jeg mindes min mormor serverede kogte kartofler, mormorsalat og vildtsovs smagt til med blåskimmelost, hvilket nok kommer den klassiske udgave nærmest.

Jeg plejer at servere smørstegte kartofler, bønnesalat med bacon og glaserede perleløg til farsbrødet, men skal det laves på en hverdag kan du sagtens nøjes med kogte kartofler eller den fyldige bønnesalat med bacon.

Bønnesalaten passer rigtig godt til den kraftige vildtsovs, som med sin syrlige marinade giver et frisk modspil til sovsen og farsbrødet.

Du kan også undlade bønnesalaten, og servere ovnstegte rodfrugter som fx gulerødder, rødbeder, pastinak og evt. lidt kartofler vendt i raps- eller solsikkeolie og krydret med tørret timian, salt og friskkværnet peber.

Forloren hare

1 kommentar til “Forloren hare”

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.