Jeg er meget begejstret for det italienske køkken, og det er ikke kun på grund af pizza og pasta. I Italien forstår de at fremelske god mad med hjertet, som ofte består af forholdsvis få, men gode råvarer. Lokale råvarer selvfølgelig. Parmesanost. Mozzarella. Charcuteri. Friske grøntsager. Pastasauce. Pesto. Pasta. Brød. Det er ganske enkelt et sandt overflødighedshorn af gode råvarer. God mad er simpel mad. Det behøver ikke være molekylær gastronomi for viderekomne.
Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad
Denne opskrift på italiensk farsbrød er:
- Italiensk inspireret farsbrød i fad med soltørrede tomater, hvidløg, tomatsauce, parmesan og serrano- eller parmaskinke
- Nem tilberedning - passer sig selv i ovnen, når først farsen er rørt sammen og formet til et farsbrød
- Lækker aftensmad spækket med smagen af det italienske køkken
- Velegnet som lækker og forholdsvis billig gæstemad
Prøv lige at se opskriften på: Frikadeller i fad
Hvad kan du fx servere til et italiensk farsbrød?
- Kartofler i ovn med gremolata
- Broccolisalat med ruccola, rødløg, avocada, fetaost og tranebær
- Lidt italiensk madbrød som fx foccaciabrød med rosmarin
- Gratineret kartoffelmos med parmesan
Farsbrød med inspiration hentet fra det italienske køkken
Når alt kommer til alt består et farsbrød af hakket kød, som fx oksekød, grisekød, kalv eller lidt af det hele. Denne opskrift på italiensk farsbrød består af lige dele okse- og grisekød. Det giver en god smag og konsistens til farsbrødet. Sammen med tomatsaucen som på italiensk benævnes passata, får kødet en flot rødlig farve, som præsenterer sig rigtig flot når farsbrødet skæres i skiver og anrettes på et fad eller en tallerken.
Prøv lige at se opskriften på: Nem pastaret
Forloren hare i nye sydeuropæiske klæder
I bund og grund minder dette farsbrød meget om forloren hare, som er klassisk mormormad fra de gode gamle dage. Ovnstegt farsbrød pakket ind i baconskiver. Denne italienske udgave bygger videre på forloren hare, og får tilføjet nogle klassiske ingredienser fra det italienske køkken som fx parmesanost, passata og serrano- eller parmaskinke. Fetaosten skiller sig lidt ud i mængden, men kan sagtens erstattes med en god bøfmozzarella, som man skære ud i nogle skiver og placere midt inde i farsbrødet, når det formes. Det giver en blødende midte af smeltet mozzarellaost.
God fornøjelse med dit italienske farsbrød.
Ingredients
- 500 gr. hakket oksekød 8-12%
- 500 gr. hakket svinekød 8-12%
- 1 stort løg
- 4 fed hvidløg
- 75 gr. soltørrede tomater
- 1 bdt. persille
- 1 håndfuld basilikum
- 75 gr. friskrevet parmesanost
- 150 gr. fetaost (kan erstattes med en stor bøfmozzarella, som fordeles midt på den ene halvdel af farsen, som så bliver indbagt i farsen)
- 2 dl. tomatsauce (passata)
- 1 dl. rasp
- 2 æg
- 1 pakke serrano- eller parmaskinke (min. 8 skiver)
- 2 tsk. salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
- Læg kødet ned i en stor røreskål.
- Pil løget og hak det i små tern.
- Pil og pres hvidløgene.
- Hak persille og basilikum fint.
- Hæld olien fra de soltørrede tomater, og hak dem groft.
- Rør æg, rasp, krydderurter, løg, hvidløg, tomatsauce, friskrevet parmesan, salt og peber i kødet, så du får en ensartet jævn fars.
- Riv fetaen i grove rustikke stykker, og vend det i farsen sammen med de grofthakkede soltørrede tomater.
- Rør farsen jævn og sæt den færdige fars på køl i 30-60 minutter.
- Læg serrano- eller parmaskinken ud på et stykke bagepapir, så stykkerne lige akkurat går ind over hinanden.
- Fordel farsen midt på skinken, og form farsbrødet med fingrene.
- Fold nu serrano- eller parmaskinken op omkring farsbrødet, og vend farsbrødet rundt og ned i et smurt ovnfast fad.
- Smør farsbrødet med lidt af den overskydende olie fra de soltørrede tomater.
- Sæt det italienske farsbrød i den forvarmede ovn i ca. 45-50 minutter.
- Velbekomme.
Notes
Du kan evt. servere det italienske farsbrød sammen med ovnkartofler og en lækker broccolisalat med avocado, tranebær, rødløg, feta og ruccolasalat. Italiensk farsbrød er fryseegnet i op til tre måneder, og kan sagtens holde sig på køl i op til tre dage.
Jeg har lavet dit italienske farsbrød, og vi var begejstrede. Det smager dejligt både varmt og koldt.
Tomatpassata gør farsbrødet saftigt og giver en god smag, sammen med krydderierne 👍😃
Hej Kirsten,
Mange tak for din søde besked 😊 Jeg er rigtig glad for at høre, at I synes om det italienske farsbrød. Tomatsovsen gør nemlig farsbrødet ekstra saftigt og velsmagende, så det er også en populær farsret her i huset.
Hilsen
Thomas