Svinemørbrad i Riesling-drøm. Svinemørbrad i hvidvin. Mørbrad au vin. Kort fortalt er denne opskrift en lækker mørbradgryde tilberedt på Riesling - spækket med skønne aromaer fra hvidvinen. Alkoholen er for længst fordampet, når du sætter gryden på bordet, men det er aromaerne fra dronningedruen ikke. De skønne aromaer fra hvidvinen har forplantet sig i de saftige mørbradbøffer og grøntsager, som virkelig løfter dette måltid til nye gastronomiske højder. Vin i madlavning kan noget helt specielt.
Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad
Riesling som smagsforstærker
Riesling er Tysklands store druesort, som er kendt for sin elegante og aromatiske karakter, som tydeligt kommer til udtryk i denne lækre mørbradgryde. Jeg har lavet denne mørbradgryde et par gange i henholdsvis en let sommerudgave, og en lidt tungere vinterudgave med fløde, som mormor ville lave den. Uanset hvilken udgave du vælger at servere, er denne opskrift på svinemørbrad i Riesling-drøm et sandt overflødighedshorn af forskellige aromaer som fx hvide blomster, honning, citrus og grønne æbler.
Prøv lige at se opskriften på: Mørbradgryde i cremet peanutbuttersovs
Denne opskrift på svinemørbrad i Riesling-drøm er:
- Lækker svinemørbrad marineret i Riesling-hvidvin
- En drøm af en mørbradgryde med en let syre og sødme fra hvidvinen
- Nem at tilberede og velegnet som weekend- og gæstemad serveret til løse ris eller kartoffelmos
- Mulig at lave i to udgaver - en tungere vinterudgave eller en let forårs- og sommerudgave
Prøv lige at se opskriften på: Mørbrad i fad
Disse ingredienser skal du bruge:
- Svinemørbrad
- Bacontern
- Riesling-hvidvin
- Løg
- Skalotteløg (kan undlades)
- Piskefløde (kan undlades)
- Gulerødder
- Champignon
- Grønne stenfri vindruer
- Hvidløg
- Frisk timian
- Laurbærblade
- Tomatpuré
Prøv lige at se opskriften på: Mørbradgryde i cremet peanutbuttersovs
Prøv lige at se opskriften på: Græske hakkebøffer i fad
Valg af Riesling-hvidvin
Jeg er personlig helt pjattet med Riesling-hvidvin. Og jeg er ikke alene. Det er en af de mest populære grønne druesorter blandt de danske forbrugere, og det er ikke uden grund. Riesling som druesort leverer en forfriskende og frugtig hvidvin, som både rummer syre og sødme i perfekt balance.
Svinemørbrad i Riesling-drøm kræver ingen dyr hvidvin, men kan tilberedes på en af de mest populære Riesling-vine i Danmark til en flad 50'er. Navnet på denne hvidvin er Peter Bott Riesling (reklamelink), og er en af de helt store favoritter her i huset, når lysten til en easy-to-drink hvidvin melder sig, som du kan købe til laveste netpris hos Den Sidste Flaske (reklamelink).
Prøv lige at se opskriften på: Boller i karry i ovn
En vinterudgave og en sommerudgave
Jeg kan spise svinemørbrad i Riesling-drøm hele året rundt. I sommerhalvåret kan den tilberedes i en lettere sommerudgave uden piskefløde og tung kartoffelmos, men med løse ris og måske en skøn sommersalat eller ratatouille. I vinterhalvåret kan du give den lidt mere gas, og lade retten koge ind på et par deciliter piskefløde, som giver en cremet syndig mormor-sovs, og ekstra meget "go-daw" på smagsbarometeret. Hvis du vælger at tilberede retten uden piskefløde, får du en lækker tynd skysovs, som i konsistensen minder meget om den lækre simreret Boeuf Bourguignon, som tilberedes på rødvin.
God fornøjelse.
Ingredients
- 1 svinemørbrad, pudset
- 150 gr. bacontern
- 3,75 dl. Riesling-hvidvin
- 2,5 dl. piskefløde (kan undlades)
- 2 løg, pillet og skåret i tynde både
- 10-12 hele skalotteløg (kan undlades)
- 3 gulerødder, skrællet og skåret i rustikke mundrette stykker
- 250-300 gr. champignon eller svampe, skåret i kvarter
- 1 klase grønne stenfri vindruer, halveret
- 2 fed hvidløg, fintpresset
- 4 kviste timian
- 2 laurbærblade
- 1 spsk. tomatpuré
- Salt
- Friskværnet peber
Instructions
- Svinemørbraden pudses fri for sener og fedt og skæres ud i ca. 1½ cm. tykke skiver, som bankes flade med håndfladen.
- Hæld Riesling-hvidvinen op i en frysepose, og læg mørbradbøfferne ned i vinen. Slå en knude på fryseposen, og lad nu mørbradbøfferne marinere i vinen i 2-3 timer på køl.
- Steg baconternene sprøde og gyldne ved middelhøj varme i en stor gryde.
- Imens baconternene steges sprøde, renser og klargør du alle grøntsagerne.
- Pil løget og halver det på midten. Skær løget ud i tynde både.
- Pil skalotteløgene.
- Skræl gulerødderne, og skær dem ud i rustikke mundrette stykker
- Skyl champignonerne under koldt vand, og skær dem ud i kvarte stykker.
- Pil hvidløgene og hak dem fint.
- Tag de færdigstegte bacontern op af gryden, og læg dem ned i en stor røreskål.
- Lynsteg champignonerne i lidt olie eller smør ved høj varme i 4-5 minutter, eller til de har smidt det meste af væsken. Tilsæt alle de øvrige grøntsager sammen med laurbærblade og timiankviste. Grøntsagerne skal kun stege ved middelhøj varme i 5-6 minutter, hvorefter de hældes ned i skålen til baconternene.
- Hæld marinaden fra mørbradbøfferne op i en skål, og dup bøfferne tørre med lidt køkkenrulle. Opvarm lidt olie eller smør i gryden, og brun mørbradbøfferne ved forholdsvis høj varme i 2-3 minutter på hver side. Steg evt. mørbradbøfferne af et par omgange, så de ikke koger i fedtstoffet, men steger og får den flotte gyldne stegeskorpe.
- Kom alle grøntsagerne og baconternene tilbage i gryden til de brunede mørbradbøffer, og tilsæt tomatpuré, piskefløde og marinaden fra bøfferne.
- Lad retten småsimre under låg i ca. 20 minutter eller til kødet er mørt. Smag retten til med salt og friskkværnet peber.
- Pynt retten med grønne vindruer og lidt grofthakket persille eller et par timiankviste.
- Server din svinemørbrad i Riesling-drøm til hjemmelavet kartoffelmos eller løse ris.
- Velbekomme.
Notes
Svinemørbrad i Riesling-drøm kan du med fordel tilberede dagen i forvejen, så smagen fra den skønne Riesling-hvidvin virkelig kan forplante sig i retten. Du kan også anvende andre grøntsager som fx rød peberfrugt, squash og broccoli. I vinterhalvåret kan retten med fordel serveres med hjemmelavet kartoffelmos, og i sommerhalvåret med løse ris og måske en lækker salat eller ratatouille.