Forside » Forretter » Tagliata

Tagliata

Tagliata

Tagliata de manzo. Toscansk salat med oksekød. Oksekødssalat. Tagliata. Jeg elsker det italienske køkken, og ikke mindst de gode råvarer og enkle tilberedning. Italienerne formår virkelig at lave mad, der både forkæler ganen og øjnene. Jeg er personlig stor tilhænger af mad, som er nem at tilberede og som indeholder få, men gode råvarer. Tagliata med skiver af oksemørbrad på en salatbund med hjemmerørt aioli er ingen undtagelse.

Sommerferien gik i 2016 til Florida i USA, og sikke en oplevelse for livet. Amerikanerne er meget stolte af deres store grillede steaks og bevares - de smager fortrinligt, og man får virkelig smæk for skillingen rent portionsmæssigt. Men hvor amerikanerne favoriserer volumen, vinder italienerne med deres lethed, ynde, enkelhed og gode råvarer. De papirstynde skiver oksekød anrettet lidt tilfældigt ovenpå en skøn salatbund bestående af blandt andet rucola, stegte cherrytomater, pinjekerner, ansjoser og parmesan kan gøre ethvert gastronomisk madhjerte blødt som smør.

Prøv lige at se opskriften på: Vitello tonnato

Opskrift på klassisk italiensk tagliata

Opskriften på denne lækre tagliata med skiver af oksemørbrad er min helt egen tilpassede udgave, som blandt andet er inspireret af Nigella Lawson og adskillige italienske opskriftssider på nettet. Tagliata med oksemørbrad er utrolig nem at tilberede, og leverer virkelig varen i forhold til smag og udseende. Tagliata kan laves af mange forskellige udskæringer på koen, men da vi forleden skulle have gæster, faldt valget altså på oksemørbrad, som man aldrig går galt i byen med. Du kan sagtens bruge kalveschnitzler eller bøffer af oksetyksteg, da den intense smag fra ingredienserne i tomatblandingen løfter ethvert kødstykke til himmelske højder.

Du kan tilberede denne toscanske salat med oksekød på to forskellige måder. Du kan enten vælge at brune og stege oksemørbraden i ovn, og så skære den ud i papirstynde skiver når den er færdigtilberedt. Alternativt kan du vælge at skære oksemørbraden ud i store bøffer, som steges og serveres som en stor bøf af oksemørbrad. Uanset stegemetode, er det vigtigt at kødet får lov til at hvilke utildækket i ca. 10 minutter - uagtet om du vælger at servere kødet skiveskåret eller som bøf.

Prøv lige at se opskriften på: Blinis med laks

Denne opskrift på tagliata er:

  • Den klassiske toscanske salat med skiver af oksemørbrad på en bund af rucolasalat
  • Også kendt som Tagliata de manzo, som på italiensk betyder "skåret" og "bøf"
  • En virkelig lækker anretning, som er nem at tilberede med forholdsvis få råvarer
  • Som skabt til at blive serveret som mundvandsdrivende lækker gæstemiddag eller som hovedret nytårsaften

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Oksemørbrad (kalveschnitzler, oksetyksteg, flankesteak og entrecote kan fx også anvendes)
  • Rucolasalat
  • Cherrytomater
  • Hvidløg
  • Frisk rosmarin
  • Ansjoser
  • Parmesan
  • Pinjekerner
  • Balsamicoeddike
  • Persille

Prøv lige at se opskriften på: Daim islagkage

Tagliata

Prøv lige at se opskriften på: Panna Cotta med mango-gelé

Velegnede udskæringer til tagliata

Den toscanske oksekødssalat tilberedes som navnet antyder af oksekød. Jeg anvender ofte oksemørbrad, som er den ultimative udskæring, og som har ry for at være det møreste og mest elegante stykke kød af alle. Oksemørbrad er forholdsvis mild i smagen med et let marmoreret udseende, hvilket efter min mening gør oksemøbrad ekstra velegnet til denne italienske klassiker, da kødet ikke stjæler opmærksomheden fra den stegte tomatblanding med både hvidløg og moste ansjosfileter.

Oksekød udskæringer:

  • Oksemørbrad
  • Afpudset oksefilet
  • Oksetyksteg
  • Okse striploin
  • Roastbeef (okseinderlår)
  • Entrecote (Ribeye steak)
  • Flankesteak
  • Kalveschnitzel

God fornøjelse.

Tagliata - salat med skiver af oksemørbrad

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 450 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 44 voted )

Ingredients

  • 800 gr. oksemørbrad, skåret i tynde skiver efter tilberedning
  • 150 gr. rucolasalat
  • 500 gr. cherrytomater, skyllet og halveret
  • 3 fed hvidløg, finpresset
  • 2 stilke frisk rosmarin
  • 5 ansjosfileter
  • 100 gr. parmesan, skåret i tynde flager
  • 40 gr. pinjekerner, ristet gyldne på pande
  • 2-3 spsk. balsamicoeddike
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Olie til stegning
  • Pynt:
  • Persille, grofthakket
  • Forslag til tilbehør:
  • Fx smørstegte kartofler eller pommes ratatouille
  • Hjemmelavet aioli
  • Foccacia brød

Instructions

Tagliata:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader almindelig over- og undervarme.
  2. Tag kødet ud af køleskabet minimum en halv time før det skal tilberedes, og lad det temperere på køkkenbordet.
  3. Skyl rucolasalaten og lad den dryppe af i en sigte.
  4. Rist pinjekernerne gyldne på en tør pande, og læg dem til side på en tallerken.
  5. Puds oksemørbraden fri for fedt, sener og hinder, og krydre kødet med salt og friskkværnet peber.
  6. Opvarm lidt olie eller smør på en stor pande, og brun oksemørbraden godt af på alle sider ved høj varme. Stil panden til side, da du skal bruge den igen. Læg oksemørbraden ned i et ildfast fad, og steg den færdig i ovnen i ca. 20 minutter, eller til kødet har en kernetemperatur på 54 grader. Tag oksemørbraden ud af ovnen, og lad den hvilke utildækket på et skærebræt i ca. 10 minutter, hvor kernetemperaturen vil stige yderligere med 3-4 grader. Resultatet er en saftig rosa oksemørbrad.
  7. Hæld lidt mere olie på den pande, som du har brunet oksemørbraden på, og mos ansjosfileterne med en gaffel på panden. Tilsæt finpresset hvidløg og de to stilke rosmarin, og lad det stege videre ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i et par minutter.
  8. Vend de halverede tomater ned på panden, og lad tomaterne stege med i yderligere 8-10 minutter, eller til cherrytomaterne begynde at falde sammen på panden.
  9. Smag tomatblandingen til med balsamicoeddike, salt og friskkværnet peber.
  10. Fordel rucolasalaten på et stort fad, og arranger tomatblandingen ovenpå salaten. Skær oksemørbraden ud i tynde skiver, og anret dem ovenpå salaten og tomaterne. 
  11. Slut af med at drysse parmesanflager, ristede pinjekerner og lidt grofthakket persille ovenpå salaten, og server den færdigtilberedte tagliata med smørstegte kartofler (tilvalg), hjemmerørt aioli og friskbagt foccacia brød.
  12. Buon appetito.

Notes

Tagliata med skiver af oksemørbrad kan serveres med hjemmerørt aioli og friskbagt madbrød som fx foccacia brød. Du kan også servere ovnstegte kartofler til retten, hvis oksekødssalaten serveres som et hovedmåltid.

Tagliata

2 kommentarer til “Tagliata”

  1. Lækker ret - mums - elsker Italien og deres madkultur og denne version er virkelig lækker 🙂

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Gitte,
      Man tak for dit feedback 🙂 Det glæder mig, at du synes om min udgave af tagliata, som også er en af mine helt store favoritter indenfor det italienske køkken.

      Hilsen
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *