Tagliata

Tagliata

Tagliata de manzo. Toscansk salat med oksekød. Oksekødssalat. Tagliata. Jeg elsker det italienske køkken, og ikke mindst de gode råvarer og enkle tilberedning. Italienerne formår virkelig at lave mad, der både forkæler ganen og øjnene. Jeg er personlig stor tilhænger af mad, som er nem at tilberede og som indeholder få, men gode råvarer. Tagliata med skiver af oksemørbrad på en salatbund med hjemmerørt aioli er ingen undtagelse.

Sommerferien gik i 2016 til Florida i USA, og sikke en oplevelse for livet. Amerikanerne er meget stolte af deres store grillede steaks og bevares - de smager fortrinligt, og man får virkelig smæk for skillingen rent portionsmæssigt. Men hvor amerikanerne favoriserer volumen, vinder italienerne med deres lethed, ynde, enkelhed og gode råvarer. De papirstynde skiver oksekød anrettet lidt tilfældigt ovenpå en skøn salatbund bestående af blandt andet rucola, stegte cherrytomater, pinjekerner, ansjoser og parmesan kan gøre ethvert gastronomisk madhjerte blødt som smør.

Prøv lige at se opskriften på: Vitello tonnato

Opskrift på klassisk italiensk tagliata

Opskriften på denne lækre tagliata med skiver af oksemørbrad er min helt egen tilpassede udgave, som blandt andet er inspireret af Nigella Lawson og adskillige italienske opskriftssider på nettet. Tagliata med oksemørbrad er utrolig nem at tilberede, og leverer virkelig varen i forhold til smag og udseende. Tagliata kan laves af mange forskellige udskæringer på koen, men da vi forleden skulle have gæster, faldt valget altså på oksemørbrad, som man aldrig går galt i byen med. Du kan sagtens bruge kalveschnitzler eller bøffer af oksetyksteg, da den intense smag fra ingredienserne i tomatblandingen løfter ethvert kødstykke til himmelske højder.

Du kan tilberede denne toscanske salat med oksekød på to forskellige måder. Du kan enten vælge at brune og stege oksemørbraden i ovn, og så skære den ud i papirstynde skiver når den er færdigtilberedt. Alternativt kan du vælge at skære oksemørbraden ud i store bøffer, som steges og serveres som en stor bøf af oksemørbrad. Uanset stegemetode, er det vigtigt at kødet får lov til at hvilke utildækket i ca. 10 minutter - uagtet om du vælger at servere kødet skiveskåret eller som bøf.

Prøv lige at se opskriften på: Blinis med laks

Denne opskrift på tagliata er:

  • Den klassiske toscanske salat med skiver af oksemørbrad på en bund af rucolasalat
  • Også kendt som Tagliata de manzo, som på italiensk betyder "skåret" og "bøf"
  • En virkelig lækker anretning, som er nem at tilberede med forholdsvis få råvarer
  • Som skabt til at blive serveret som mundvandsdrivende lækker gæstemiddag eller som hovedret nytårsaften

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Oksemørbrad (kalveschnitzler, oksetyksteg, flankesteak og entrecote kan fx også anvendes)
  • Rucolasalat
  • Cherrytomater
  • Hvidløg
  • Frisk rosmarin
  • Ansjoser
  • Parmesan
  • Pinjekerner
  • Balsamicoeddike
  • Persille

Prøv lige at se opskriften på: Daim islagkage

Tagliata

Prøv lige at se opskriften på: Panna Cotta med mango-gelé

Velegnede udskæringer til tagliata

Den toscanske oksekødssalat tilberedes som navnet antyder af oksekød. Jeg anvender ofte oksemørbrad, som er den ultimative udskæring, og som har ry for at være det møreste og mest elegante stykke kød af alle. Oksemørbrad er forholdsvis mild i smagen med et let marmoreret udseende, hvilket efter min mening gør oksemøbrad ekstra velegnet til denne italienske klassiker, da kødet ikke stjæler opmærksomheden fra den stegte tomatblanding med både hvidløg og moste ansjosfileter.

Oksekød udskæringer:

  • Oksemørbrad
  • Afpudset oksefilet
  • Oksetyksteg
  • Okse striploin
  • Roastbeef (okseinderlår)
  • Entrecote (Ribeye steak)
  • Flankesteak
  • Kalveschnitzel

God fornøjelse.

Tagliata

Tagliata - salat med skiver af oksemørbrad

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 450 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.8/5
( 44 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 800 gr. oksemørbrad, skåret i tynde skiver efter tilberedning
  • 150 gr. rucolasalat
  • 500 gr. cherrytomater, skyllet og halveret
  • 3 fed hvidløg, finpresset
  • 2 stilke frisk rosmarin
  • 5 ansjosfileter
  • 100 gr. parmesan, skåret i tynde flager
  • 40 gr. pinjekerner, ristet gyldne på pande
  • 2-3 spsk. balsamicoeddike
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Olie til stegning

Pynt:

  • Persille, grofthakket

Forslag til tilbehør:

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Tagliata:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader almindelig over- og undervarme.
  2. Tag kødet ud af køleskabet minimum en halv time før det skal tilberedes, og lad det temperere på køkkenbordet.
  3. Skyl rucolasalaten og lad den dryppe af i en sigte.
  4. Rist pinjekernerne gyldne på en tør pande, og læg dem til side på en tallerken.
  5. Puds oksemørbraden fri for fedt, sener og hinder, og krydre kødet med salt og friskkværnet peber.
  6. Opvarm lidt olie eller smør på en stor pande, og brun oksemørbraden godt af på alle sider ved høj varme. Stil panden til side, da du skal bruge den igen. Læg oksemørbraden ned i et ildfast fad, og steg den færdig i ovnen i ca. 20 minutter, eller til kødet har en kernetemperatur på 54 grader. Tag oksemørbraden ud af ovnen, og lad den hvilke utildækket på et skærebræt i ca. 10 minutter, hvor kernetemperaturen vil stige yderligere med 3-4 grader. Resultatet er en saftig rosa oksemørbrad.
  7. Hæld lidt mere olie på den pande, som du har brunet oksemørbraden på, og mos ansjosfileterne med en gaffel på panden. Tilsæt finpresset hvidløg og de to stilke rosmarin, og lad det stege videre ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i et par minutter.
  8. Vend de halverede tomater ned på panden, og lad tomaterne stege med i yderligere 8-10 minutter, eller til cherrytomaterne begynde at falde sammen på panden.
  9. Smag tomatblandingen til med balsamicoeddike, salt og friskkværnet peber.
  10. Fordel rucolasalaten på et stort fad, og arranger tomatblandingen ovenpå salaten. Skær oksemørbraden ud i tynde skiver, og anret dem ovenpå salaten og tomaterne. 
  11. Slut af med at drysse parmesanflager, ristede pinjekerner og lidt grofthakket persille ovenpå salaten, og server den færdigtilberedte tagliata med smørstegte kartofler (tilvalg), hjemmerørt aioli og friskbagt foccacia brød.
  12. Buon appetito.

Yderligere kommentarer

Tagliata med skiver af oksemørbrad kan serveres med hjemmerørt aioli og friskbagt madbrød som fx foccacia brød. Du kan også servere ovnstegte kartofler til retten, hvis oksekødssalaten serveres som et hovedmåltid.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Tagliata

2 kommentarer

Gitte 2. juli 2022 - 19:44

Lækker ret - mums - elsker Italien og deres madkultur og denne version er virkelig lækker 🙂

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 3. juli 2022 - 12:14

Hej Gitte,
Man tak for dit feedback 🙂 Det glæder mig, at du synes om min udgave af tagliata, som også er en af mine helt store favoritter indenfor det italienske køkken.

Hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.