Forside » Frokost, brunch og tapas » Blinis med laks

Blinis med laks

Blinis med laks

Nem mad er god mad. Blinis med laks er nem at tilberede, og samtidig en utrolig lækker og populær spise, som jeg ynder at servere som forret med forskelligt fyld og toppings. Blinis er kort og godt lækre små pandekager, som har sin oprindelse i Rusland og generelt Østeuropa, hvor de tilberedes med boghvedemel og skylles ned med rigelige mængder vodka. Det er en klassisk og meget populær forret, som du også kan servere til tapas, brunch, påskefrokosten og som lille appetitvækker ledsaget af et glas mousserende bobler.

Traditionelt set bliver blinis lavet af både boghvedemel og hvedemel. Det er dog de færreste husholdninger, der ligger inde med boghvedemel i deres køkkenskuffer, så denne opskrift på russiske mini-pandekager laves udelukkende af hvedemel og bagepulver. Har du boghvedemel på lager, kan du erstatte godt og vel en tredjedel af hvedemelet med boghvedemel, hvilket tilfører en nøddeagtig smag til disse små madpandekager. Du kan tilberede dine hjemmelavede blinis i forvejen, da de skal serveres kolde, og du kan sagtens anrette dem på forhånd og opbevare dem på køl, så de blot skal serveres når gæsterne sætter sig til bords.

Prøv lige at se opskriften på: Spinatroulade med laks

Opskrift på blinis med laks

Opskriften på disse små mini-pandekager er lige til at gå til, og kræver ikke det store gastronomiske kørekort. Du kan have dine hjemmelavede blinis klar til servering inden du når at stave dig igennem "Speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode" bagfra. Med andre ord laver du fremover selv disse mini-pandekager, da det på ingen måde kan betale sig at købe de færdiglavede i køledisken, som på ingen måder tåler sammenligning med de hjemmelavede af slagsen. Har vi en aftale?

Sådan laver du blinis

Start med at røre de tørre ingredienser sammen i en røreskål (reklamelink) - benyt evt. en håndmixer, og tilsæt herefter de våde ingredienser bestående af æg, mælk og let afkølet smeltet smør. Rør alle ingredienserne godt sammen til en ensartet tyktflydende dej. Smelt lidt smør på en stegepande ved middelhøj varme, og fordel 4 klatter dej på stegepanden med et decilitermål, som du fylder halvt op med dej per blinis. Når jeg skal lave blinis som forret, og ikke kun som appetitvækker, anvender jeg ca. en halv deciliter dej til hver enkelt blinis med en diameter på ca. 8-10 cm. Opskriften giver 4-6 blinis af denne størrelse alt afhængig af tykkelsen, og om du anvender en blinispande. Steg mini-pandekagerne let gyldne i et par minutter på hver side, og vend dem halvvejs når der begynder at vise sig bobler på overfladen af dejen. Lad de færdigstegte blinis køle af på en tallerken inden du anretter dem med fyldet.

Prøv lige at se opskriften på: Butterdejsreder med laks

Denne opskrift på blinis med laks er:

  • Den ultimative opskrift på luftige blinis med laks
  • Små pandekager bagt med bagepulver og hvedemel
  • Blinis opskrift uden gær og boghvedemel
  • En uimodståelig portionsanrettet forret, som kan tilberedes i forvejen

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Hvedemel
  • Bagepulver
  • Æg
  • Smør
  • Mælk
  • Skiveskåret røget laks
  • Cremefraiche 38%
  • Rødløg
  • Citronsaft
  • Purløg
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Prøv lige at se opskriften på: Bruschetta med smørristede kantareller

Blinis med laks
Jeg anvender altid en cremefraiche med en fedtprocent på 38% til dressingen, da den både er mere fast i konsistensen, men fremfor alt har en meget bedre smag end en almindelig cremefraiche på 18%. Og da du kun bruger godt og vel en stor spiseskefuld dressing per blinis, behøver du ikke tænke på fedtprocenter og kalorier. Det er smagen der tæller.
Blinis opskrift
Jeg har købt mig en blinispande (reklamelink), som jeg både anvender til amerikanske pandekager, og ikke mindst til blinis når de skal serveres som forret. Denne opskrift giver med statsgaranti luftige blinis, som giver tykke og svampede mini-pandekager, som du selv kan skalere op og ned i størrelse.

Prøv lige at se opskriften på: Lakserilette med varmrøget laks og krydderurter

Kan jeg lave blinis på forhånd?

Ja. Du kan sagtens lave blinis på forhånd, og så fryse dem ned til senere brug. På frost har de små pandekager en holdbarhed på minimum en måned, og skal efterfølgende lunes i ovnen inden servering. Fordel de færdigbagte bliniser på et stykke bagepapir, og pak dem ind i husholdningsfilm. Læg dem herefter ned i en lufttæt beholder, og opbevar dem på frost til senere brug. Forvarm ovnen til 150° grader almindelig over- og undervarme, og lun de frosne tykke mini-pandekager i ca. 5-7 minutter eller til kanten er sprød og lækker. Blinis bør serveres lune eller som minimum have stuetemperatur. Anret de genopvarmede pandekager på et passende fad eller portionsanrettet på en tallerken, og server dem straks. Du kan godt anrette pandekagerne med fyld, og så opbevare dem på køl i et par timer inden de skal serveres.

God fornøjelse.

Blinis med laks

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 275 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 64 voted )

Ingredients

  • Dej til blinis:
  • 120 gr. hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 2 æg
  • 25 gr. smør, smeltet
  • 0,5 dl. mælk
  • 0,25 tsk. salt
  • Smør til stegning
  • Blinis fyld og topping:
  • 100 gr. røget laks, skiveskåret
  • 1 dl. cremefraiche 38%
  • 0,5 rødløg, finthakket
  • Friskpresset citronsaft (smag dressingen til)
  • Friskkværnet peber
  • Purløg til pynt

Instructions

Dej til blinis:

  1. Rør hvedemel, bagepulver og salt sammen i en røreskål.
  2. Smelt smørret og lad det køle lidt af.
  3. Vend æg, smeltet smør og mælk ned til de tørre ingredienser i skålen, og pisk alle ingredienserne godt sammen til en ensartet tyktflydende dej.
  4. Smelt lidt smør på en stegepande ved middelhøj varme (6 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen), og fordel 4 klatter dej på stegepanden. Anvend et decilitermål - der går ca. en halv deciliter dej til hver enkelt blinis, hvis du laver dem store som vist på mine billeder med en diameter på ca. 8-10 cm.
  5. Steg dem let gyldne i ca. et par minutter på hver side, og vend dem halvvejs når der begynder at vise sig bobler på overfladen af dejen.
  6. Lad de færdigstegte blinis køle af på en tallerken inden du anretter dem med fyldet.

Blinis fyld og topping:

  1. Skyl purløget under koldt vand, og hak det fint.
  2. Pil rødløget og skær det ud i små fine tern.
  3. Rør cremefraiche og finthakket purløg sammen i en skål, og smag dressingen til med citronsaft, salt og friskværnet peber.
  4. Fordel ca. en spiseskefuld dressing ovenpå de afkølede blinis, og fordel en skive laks på hver blinis (fold en skive røget laks sammen til en rose).
  5. Drys det finthakkede rødløg ovenpå den færdiganrettede blinis.
  6. Pynt med lidt purløgsstrå og server straks.
  7. Velbekomme.

 

Notes

Hjemmelavede blinis er fryseegnet med en holdbarhed på minimum en måned, hvilket gør at du kan lave dem i forvejen, og så bare lune dem i ovnen inden de skal serveres. Fordel de færdige bliniser på et stykke bagepapir, og pak dem ind i husholdningsfilm. Læg dem herefter ned i en lufttæt beholder, og opbevar dem på frost. Forvarm ovnen til 150° grader almindelig over- og undervarme, og lun de frosne mini-pandekager i ca. 5-7 minutter eller til kanten er sprød og lækker igen.

Blinis med laks

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *