Forside » Fjerkræ » Tarteletter med høns i asparges

Tarteletter med høns i asparges

tarteletter med høns i asparges

Den bedste opskrift på tarteletter med høns i asparges som mormor lavede dem. Klassisk med tarteletter, kogt høne i opbagt sovs og asparges.

Tarteletter med høns i asparges er klassisk dansk retromad når det er allerbedst.

Ret beset et simpelt måltid bestående af en opbagt sovs tilsat trevlet hønsekød og aspargessnitter - stedt til hvile i lune tarteletter.

Jeg synes ikke man vinder det helt store ved at lave sine egne tarteletter, hvis man ellers køber luksusudgaven af de færdiglavede, men det forholder sig helt anderledes med høns i asparges.

Her bør du ikke springe over hvor gærdet er lavest, men derimod investere lidt tid og energi i at lave dine høns i asparges helt fra bunden. Indsatsen kommer tifoldigt tilbage, tro mig.

Se også de lækre opskrifter på:

Opskrift på tarteletter med høns i asparges

tarteletter med høns i asparges

Tarteletter med høns i asparges

5 fra 1 stemme
Den bedste opskrift på tarteletter med høns i asparges som mormor lavede dem. Klassisk med tarteletter, kogt høne i opbagt sovs og asparges.
Udskriv Facebook Pinterest
RetForret
KøkkenDansk
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid2 timer
Samlet tid2 timer 30 minutter
Antal12 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

Kogning af kylling eller høne

  • 1 hel kylling - på ca. 1600 gram
  • 2 gulerødder - i grove stykker
  • 2 løg - i både
  • 2 porrer - i grove stykker
  • 1 suppevisk - 3-4 laurbærblade, 1 håndfuld frisk timian og persille
  • 1 tsk salt
  • 10 peberkorn
  • 1,5 l vand

Opbagt sovs til høns i asparges

  • 2 dåser hvide aspargessnitter - husk at væden skal bruges til sovsen
  • 4 dl madlavningsfløde - eller piskefløde
  • 7 dl suppe - fra kyllingen eller hønen
  • 100 g smør
  • 1,5 dl hvedemel
  • 2 spsk æblecidereddike - kan undlades, men giver en god smag i sovsen lidt a la gastrik
  • salt og friskkværnet peber

Tilbehør

  • 24 tarteletter - klassiske butterdejstarteletter
  • persille - eller brøndkarse, til pynt

Sådan gør du

Kogning af kylling eller høne

  • Skyl kyllingen/hønen godt under koldt vand, og sørg for at indmaden er ude og at den er rengjort.
  • Læg kyllingen/hønen i en stor gryde, og læg alle grøntsagerne ned i gryden.
  • Fyld gryden op med 1½ ltr. vand og bring det hele i kog.
  • Skum suppen og lad suppen koge videre ved svag varme i ca. 60 minutter.
  • Tag den kogte kyllingen/hønen op af gryden, og lad den køle lidt af.
  • Pil kødet af i trevler med 2 gafler og stil det til side i en skål eller pose. Skindet skal du ikke bruge i den opbagte sovs, men du kan lægge det tilbage i gryden sammen med skroget fra kyllingen/hønen, og lad det småkoge i yderligere 30 minutter. Herved får du en kraftigere suppe til den opbagte sovs.
  • Si suppen og skum fedtet af. Du skal bruge ca. 7 dl. suppe til sovsen.

Den opbagte sovs

  • Smelt smørret i en stor gryde ved middel varme og tilsæt melet under omrøring med et piskeris.
  • Lad melet "brænde" af i et par minutter under omrøring (herved undgår du en melet smag i den opbagte sovs).
  • Si vandet fra de to dåser asparges, og hæld aspargesvandet ned i gryden til melet og smørret.
  • Bring opbagningen i kog under omrøring, og tilsæt så suppen fra kyllingen/hønen og fløden.
  • Kog stuvningen godt igennem i nogle minutter til den har den ønskede konsistens - ikke for tyk og ikke for tynd.
  • Vend kødet i trevler og aspargessnitterne ned i den opbagte sovs, og smag den til med salt, peber og evt. et par spsk. æbleeddike.
  • Lad stuvningen koge videre ved svag varme i et par minutter indtil alle ingredienserne er gennenvarme.

Servering af tarteletter med høns i asparges

  • Lun tarteletterne efter anvisningen på pakken, og placer de lune tarteletter på et fad eller stor tallerken.
  • Fyld tarteletterne op med din høns i asparges, og pynt dem evt. med lidt friskhakket persille eller lidt brøndkarse.
  • Server dem straks.

Noter

Du kan med fordel lave dine høns i asparges dagen i forvejen, så den bare skal gennemvarmes og serveres i lune tarteletter.
Høns i asparges kan sagtens holde sig på køl i 2-3 dage, og er fryseegnet i op til 3 måneder.

Næringsindhold

Næringsindhold
Tarteletter med høns i asparges
Mængde pr. portion
Kalorier
457
% Daglig værdi*
Fedt
 
30
g
46
%
Mættet fedt
 
12
g
75
%
Transfedt
 
0.4
g
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
8
g
Kolesterol
 
97
mg
32
%
Natrium
 
615
mg
27
%
Kalium
 
386
mg
11
%
Kulhydrater
 
24
g
8
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
5
g
6
%
Protein
 
23
g
46
%
Vitamin A
 
2588
IU
52
%
Vitamin C
 
7
mg
8
%
Calcium
 
83
mg
8
%
Jern
 
5
mg
28
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne opskrift på tarteletter med fyld er:

  • Mundvandsdrivende mormor-mad på den helt store klinge
  • Kogt på hel kylling eller høne med tilhørende suppe
  • Et hit til påskebordet, julefrokosten eller blot når lysten til klassisk retromad melder sig
  • Opbagt på smør og mel med hjemmelavet suppe og fløde
  • Nem at fremstille, og kan med fordel tilberedes dagen i forvejen
  • Et hit for både store og små som forret eller som hovedret
Høns i asparges
Her har jeg anvendt en kylling på ca. 1600 gr., men du kan også sagtens anvende en høne. Jeg synes personligt, at der er lidt mere kød på kroppen af en stor kylling, men resultatet og smagen er det samme. For at få en rigtig kraftig suppe med noget smag i, skal du tilsætte nogle grøntsager som fx gulerødder, porrer, løg og friske krydderurter som persille og timian. Læg en 5-10 hele peberkorn i gryden sammen med et par laurbærblade. Så er du kørende, og får den mest smagfulde suppe til din opbagte sovs.

Opbagt sovs til høns i asparges

Opbagt sovs er en klassisk dansk spise, som i alt sin enkelhed består af smør, mel og en væske i form af mælk, vand, suppe eller fløde.

Man laver opbagningen ved hjælp af smør og mel, som man så pisker sammen med væsken, hvorved sovsen bliver jævnet til den ønskede konsistens.

Bliver din opbagte sovs for tynd, kan du bare lave en meljævning i form af lidt mel oprørt i vand eller mælk, og så jævne sovsen til den har den rette konsistens.

  1. Smelt smørret i en gryde, og tilsæt melet under omrøring med et piskeris.
  2. Lad melet "brænde" af i et par minutter ved middel varme, så du undgår smagen af mel i den færdige stuvning.
  3. Tilsæt herefter aspargesvandet, og bring opbagningen i kog under omrøring.
  4. Herefter tilsætter du suppen og fløden, og koger stuvningen godt igennem i nogle minutter til den har den ønskede konsistens - ikke for tyk og ikke for tynd. Juster evt. med lidt mere fløde eller suppe.
  5. Vend aspargessnitterne og det trevlede hønsekød i stuvningen, og smag til med salt, peber og evt. et par spsk. æblecidereddike, som giver sovsen det sidste pift hvis du spørger mig.
  6. Så er din opbagte sovs klar til at krybe ned i de lune tarteletter.
Tarteletter med høns i asparges

De små tærter vækker gode barndomsminder

Tarteletter med høns i asparges vækker gode barndomsminder, hvor disse små kager eller tærter blev serveret til fødselsdage, påske- eller julefrokosten - ofte i kombination med mørbrad a la creme, og så var bunden ligesom lagt.

Tarteletter er oprindelig en fransk betegnelse, som stammer fra ordet "tartelette", hvilket betyder "lille tærte".

Her i Danmark kender vi mest til den klassiske udgave, hvor lune tarteletter serveres med høns i asparges eller hamburgerryg i tern med ærter og gulerødder, men i andre lande anvendes tarteletter også i dessert-regi, hvor den søde tand tilgodeses.

Smid ikke den overskydende suppe ud

Når du koger en kylling eller høne til høns i asparges, får du som regel noget suppe i overskud, som man umiddelbart bare vil smide ud, men det er synd og skam, da det kan gøre gavn i en lang række andre måltider som fx kartoffel porresuppe og lyse sovse, hvis lysten til mormor-sovs lige pludselig melder sig.

Tarteletter med høns i asparges

2 kommentarer til “Tarteletter med høns i asparges”

  1. Tak fordi du bruger opskriften på tarteletter med høns i asparges. Kom gerne med din vurdering af opskriften her.

  2. Mormors Tarteletter har det intet med at gøre ! Mormors Tarteletter er lavet af den høne suppen er kogt på! En høne skal være over 3200 gram .. en skam i alle ødelægger den gamle danske madkultur ..

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.