Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
  • Test af køkkenudstyr
  • Opskriftsindex
  • Om “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik
Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
Billig aftensmadFjerkræForretterFrokostretter og tapasHovedretterInspirationInstagramJulMormormadPåskeSæsonSovs, dip og dressingerWeekendmad

Tarteletter med høns i asparges

af Thomas fra Barego'mad 15. april 2020
15. april 2020
Gå til opskrift Udskriv opskrift
Tarteletter med høns i asparges
0 kommentar
3
FacebookPinterestEmail

Tarteletter med høns i asparges er klassisk dansk retromad når det er allerbedst. Ret beset et simpelt måltid bestående af en opbagt sovs tilsat trevlet hønsekød og aspargessnitter – stedt til hvile i lune tarteletter. Jeg synes ikke man vinder det helt store ved at lave sine egne tarteletter, hvis man ellers køber luksusudgaven af de færdiglavede, men det forholder sig helt anderledes med høns i asparges. Her bør du ikke springe over hvor gærdet er lavest, men derimod investere lidt tid og energi i at lave dine høns i asparges helt fra bunden. Indsatsen kommer tifoldigt tilbage, tro mig.

LÆS OGSÅ: Frikadeller i fad

Denne opskrift på tarteletter med høns i asparges er:

  • Mundvandsdrivende mormor-mad på den helt store klinge
  • Kogt på hel kylling eller høne med tilhørende suppe
  • Et hit til påskebordet, julefrokosten eller blot når lysten til klassisk retromad melder sig
  • Opbagt på smør og mel med hjemmelavet suppe og fløde
  • Nem at fremstille, og kan med fordel tilberedes dagen i forvejen
  • Et hit for både store og små som forret eller som hovedret

LÆS OGSÅ: Stegt flæsk i ovn

Høns i asparges
Her har jeg anvendt en kylling på ca. 1600 gr., men du kan også sagtens anvende en høne. Jeg synes personligt, at der er lidt mere kød på kroppen af en stor kylling, men resultatet og smagen er det samme. For at få en rigtig kraftig suppe med noget smag i, skal du tilsætte nogle grøntsager som fx gulerødder, porrer, løg og friske krydderurter som persille og timian. Læg en 5-10 hele peberkorn i gryden sammen med et par laurbærblade. Så er du kørende, og får den mest smagfulde suppe til din opbagte sovs.

Opbagt sovs til høns i asparges

Opbagt sovs er en klassisk dansk spise, som i alt sin enkelhed består af smør, mel og en væske i form af mælk, vand, suppe eller fløde. Man laver opbagningen ved hjælp af smør og mel, som man så pisker sammen med væsken, hvorved sovsen bliver jævnet til den ønskede konsistens. Bliver din opbagte sovs for tynd, kan du bare lave en meljævning i form af lidt mel oprørt i vand eller mælk, og så jævne sovsen til den har den rette konsistens.

  1. Smelt smørret i en gryde, og tilsæt melet under omrøring med et piskeris.
  2. Lad melet “brænde” af i et par minutter ved middel varme, så du undgår smagen af mel i den færdige stuvning.
  3. Tilsæt herefter aspargesvandet, og bring opbagningen i kog under omrøring.
  4. Herefter tilsætter du suppen og fløden, og koger stuvningen godt igennem i nogle minutter til den har den ønskede konsistens – ikke for tyk og ikke for tynd. Juster evt. med lidt mere fløde eller suppe.
  5. Vend aspargessnitterne og det trevlede hønsekød i stuvningen, og smag til med salt, peber og evt. et par spsk. æblecidereddike, som giver sovsen det sidste pift hvis du spørger mig.
  6. Så er din opbagte sovs klar til at krybe ned i de lune tarteletter.
Tarteletter med høns i asparges

LÆS OGSÅ: Fattigmands tournedos

De små tærter vækker gode barndomsminder

Tarteletter med høns i asparges vækker gode barndomsminder, hvor disse små kager eller tærter blev serveret til fødselsdage, påske- eller julefrokosten – ofte i kombination med mørbrad a la creme, og så var bunden ligesom lagt. Tarteletter er oprindelig en fransk betegnelse, som stammer fra ordet “tartelette”, hvilket betyder “lille tærte”. Her i Danmark kender vi mest til den klassiske udgave, hvor lune tarteletter serveres med høns i asparges eller hamburgerryg i tern med ærter og gulerødder, men i andre lande anvendes tarteletter også i dessert-regi, hvor den søde tand tilgodeses.

Andre retro-opskrifter fra dengang mormor var ung:

  • Klassisk mørbradgryde
  • Tunmousse
  • Mørbrad a la creme
  • Langtidssimret oksegryde
  • Hakkebøffer i fad
  • Brændende kærlighed

Smid ikke den overskydende suppe ud

Når du koger en kylling eller høne til høns i asparges, får du som regel noget suppe i overskud, som man umiddelbart bare vil smide ud, men det er synd og skam, da det kan gøre gavn i en lang række andre måltider som fx kartoffel porresuppe og lyse sovse, hvis lysten til mormor-sovs lige pludselig melder sig.

God fornøjelse med madlavningen.

Tarteletter med høns i asparges

Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 9 bedømmelser )
Antal personer: 12-15 Tidsforbrug i alt: 120 minutter Forberedelsestid: 30 minutter 30 minutter Næringsindhold: 135 kalorier 20 grams fedt

Ingredienser:

Kogning af kylling eller høne:

  • 1 hel kylling på ca. 1600 gr.
  • 2-3 gulerødder i grove stykker
  • 2 løg i både
  • 2 porrer i grove stykker
  • 1 suppevisk (3-4 laurbærblade, 1 håndfuld frisk timian og persille)
  • 1 tsk. salt
  • 5-10 peberkorn
  • 1½ ltr. vand

Opbagt sovs til høns i asparges:

  • 2 ds. hvide aspargessnitter (husk at væden skal bruges til sovsen)
  • Ca. 3-4 dl. madlavningsfløde eller piskefløde
  • 7 dl. suppe fra kyllingen eller hønen
  • 100 gr. smør
  • 1½ dl. hvedemel
  • 1-2 spsk. æblecidereddike (kan undlades, men giver en god smag i sovsen lidt a la gastrik)
  • Ca. 2 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Tilbehør:

  • 24-30 stk. butterdejstarteletter
  • Finthakket persille eller brøndkarse til pynt

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Kogning af kylling eller høne:

  1. Skyl kyllingen/hønen godt under koldt vand, og sørg for at indmaden er ude og at den er rengjort.
  2. Læg kyllingen/hønen i en stor gryde, og læg alle grøntsagerne ned i gryden.
  3. Fyld gryden op med 1½ ltr. vand og bring det hele i kog.
  4. Skum suppen og lad suppen koge videre ved svag varme i ca. 60 minutter.
  5. Tag den kogte kyllingen/hønen op af gryden, og lad den køle lidt af.
  6. Pil kødet af i trevler med 2 gafler og stil det til side i en skål eller pose. Skindet skal du ikke bruge i den opbagte sovs, men du kan lægge det tilbage i gryden sammen med skroget fra kyllingen/hønen, og lad det småkoge i yderligere 30 minutter. Herved får du en kraftigere suppe til den opbagte sovs.
  7. Si suppen og skum fedtet af. Du skal bruge ca. 7 dl. suppe til sovsen.

Den opbagte sovs:

  1. Smelt smørret i en stor gryde ved middel varme og tilsæt melet under omrøring med et piskeris.
  2. Lad melet "brænde" af i et par minutter under omrøring (herved undgår du en melet smag i den opbagte sovs).
  3. Si vandet fra de to dåser asparges, og hæld aspargesvandet ned i gryden til melet og smørret.
  4. Bring opbagningen i kog under omrøring, og tilsæt så suppen fra kyllingen/hønen og fløden.
  5. Kog stuvningen godt igennem i nogle minutter til den har den ønskede konsistens - ikke for tyk og ikke for tynd.
  6. Vend kødet i trevler og aspargessnitterne ned i den opbagte sovs, og smag den til med salt, peber og evt. et par spsk. æbleeddike.
  7. Lad stuvningen koge videre ved svag varme i et par minutter indtil alle ingredienserne er gennenvarme.

Servering af tarteletter med høns i asparges:

  1. Lun tarteletterne efter anvisningen på pakken, og placer de lune tarteletter på et fad eller stor tallerken.
  2. Fyld tarteletterne op med din høns i asparges, og pynt dem evt. med lidt friskhakket persille eller lidt brøndkarse.
  3. Server dem straks.
  4. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Du kan med fordel lave dine høns i asparges dagen i forvejen, så den bare skal gennemvarmes og serveres i lune tarteletter. Høns i asparges kan sagtens holde sig på køl i 2-3 dage, og er fryseegnet i op til 3 måneder.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, eller tag @baregomad på Instagram og følg min profil på Instagram her. Gå ikke glip af de nyeste opskrifter på Facebook - følg Baregomad.dk på Facebook her.
Tarteletter med høns i asparges
Tarteletter med høns i asparges
0 kommentar
3
FacebookPinterestEmail

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Kanelgifler

Flødekartofler

Græske hakkebøffer i fad

Hjemmelavet hvidløgssmør

Paprikagryde med kylling

Risalamande is

Belgiske vafler

Canelé

Spinatvafler med feta

Spinatvafler med røget laks

Churros

Gulerodskage med ostecreme

Pasta alla Norma

One pot torsk med middelhavsstemning

Kyllingebryst i cremet svampesovs med spinat

Grønkålschips – sprøde chips af grønkål

Frikadeller

Rødbedesalat med valnødder og hvidløgsmayonnaise

Stuvet hvidkål

Så længe kan din mad holde sig på køl og i fryseren

Banoffee pie

Grov go’e fantasiboller

Kokkens gryderet med svinemørbrad og chorizo

Bruschetta med smørristede kantareller

Rustikke minitærter med gedeost og spinat

Melon med skinke, mozzarella og basilikum

Fyldt svinemørbrad med karamelliserede løg og bacon

Lakserilette med varmrøget laks og krydderurter

Hjemmelavet whiskysauce

Gratineret rosenkålssalat med bacon, pære og tranebær

forrige indlæg
Dressing til tunmousse
næste indlæg
Ris pilaf

Jeg vil meget gerne høre fra dig Annuller besvarelse

Gem mine oplysninger i denne browser til næste gang jeg ønsker at komme med en kommentar.

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Mest populære indlæg

  • 1

    Hakkebøffer i fad

    9. januar 2020
  • 2

    Svampet chokoladekage

    12. oktober 2020
  • 3

    Risalamande is

    20. december 2020
  • 4

    Spidskålssalat

    28. januar 2015
  • 5

    Bønnesalat med bacon

    16. marts 2015
  • 6

    Søren Ryge kringle med marcipanremonce

    17. marts 2020

Seneste indlæg

  • Kanelgifler

    26. januar 2021
  • Flødekartofler

    25. januar 2021
  • Græske hakkebøffer i fad

    22. januar 2021
  • Hjemmelavet hvidløgssmør

    18. januar 2021
  • Paprikagryde med kylling

    11. januar 2021
  • Risalamande is

    20. december 2020

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Thomas Udbye

Velkommen til mit fristed og madværksted, hvor jeg gerne vil dele min passion for god mad uden det kræver det sorte bælte i kogekunst. Baregomad.dk er ganske enkelt gode madoplevelser - uanset om du er til vegansk, stegt flæsk, salater, retro-bagværk eller lidt af det hele.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
Footer Logo
  • Bloggen “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik

@2020 - Barego'mad. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes uden tilladelse.
Tilpas cookiesomhandlende cookies eller læs mere om cookies og persondatapolitik her.

Baregomad.dk respekterer privatlivets fred
Baregomad.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedre din brugeroplevelse og til reklame. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af ip-numre til statistik, og du accepterer anvendelsen af cookies ved at klikke på "Accepter alle".
Tilpas cookiesAccepter alleAfvis alle
Cookies og persondata

Anvendelse af cookies på baregomad.dk

Baregomad.dk anvender cookies 🍪 til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedret brugeroplevelse og reklamelinks. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af IP-numre, og du accepterer dette ved at klikke på "Accepter alle". Læs mere om brugen af cookies og hvordan du sletter dem her.
Necessary
Altid aktiveret

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Other

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Performance

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Gem & Acceptér