Baregomad.dk » Opskrifter » Bagværk » Tærter » Galette med bacon og karameliserede rødløg

Galette med bacon og karameliserede rødløg

Galette

Galette stammer oprindeligt fra det normanniske køkken, hvor dette sprøde bagværk benævnes "kale", som på dansk betyder "flad kage". Galette er en form for fransk tærte, som kan serveres som tilbehør eller som et decideret hovedmåltid sammen med en gang lækker salat som fx græsk salat. Galette kan kombineres i det uendelige med forskellige grøntsager, oste og kødtyper. Man kan også servere galette som en dessert, som i grove træk minder om vores danske udgave af fx en rabarber- eller brombærtærte.

Prøv lige at se opskriften på: Galette med champignon, spinat og feta

Få det franske landkøkken hjem i stuen

Galette finder man i det franske landkøkken, og en ægte parisisk fortorvscafe, hvor man serverer galette som en slags sandwich eller tærte med spejlæg, skinke og smeltet ost. Alt efter hvor du befinder dig henne i Frankrig, tilberedes galette på forskellige måder som fx i Bretagne, hvor den fremstilles som en boghvedepandekage.

Prøv lige at se opskriften på: Ostebrød med krydderurter som pull-apart

I Provence benævnes denne franske tærte "Galette Bretonne", så galette er kort og godt en freestyle udgave af en dansk tærte, som bages direkte på en bageplade. Det giver et mere rustikt udseende, og samtidig bliver bunden altid lækker sprød, da dejen og fyldet kan komme af med fugten. Galette må betegnes som fransk fastfood, da den er nem at fremstille og samtidig ikke kræver det store kørekort i kogekunst.

Prøv lige at se opskriften på: En sommerdrøm af en jordbærgalette

Knasende sprød butterdejsskorpe

Denne opskrift på galette er med sprødstegt bacon, feta og de mest aromatiske kandiserede rødløg, som går direkte i hjertet på enhver person der sætter pris på god og enkel mad. For galette er en simpel fransk tærte, som benytter få, men gode råvarer.

Galette er helt ideel til et brunchbord, eller som et lækkert hovedmåltid i selskab med en skål salat som fx græsk salat. Galette fra det normanniske køkken tilberedes med smør, som giver en butterdejs-lignende skorpe og bund. Knasende og voldsom sprød. Så kan en dansk tærte i tærteform godt pakke sammen.

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart

Du kan med fordel lave dejen i forvejen, og så stille den i køleskabet til dagen efter, da dejen skal være kølig og fast når den skal rulles ud på bordet, så smørret ikke er for blødt og gør dejen klistret. Anvend opskriften på dejen som en basisopskrift, og lav så dine egne udgaver af galette alt efter hvad du har liggende i køleskabet. Det er med til at minimere madspild og gøre dit aftensmåltid budgetvenligt.

God fornøjelse.

Galette

Galette med bacon og karameliserede rødløg

Antal personer: 2-3 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 500 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 5.0/5
( 9 bedømmelser )

Ingredienser:

Tærtedej:

 • 250 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
 • ¾ tsk. salt
 • ½ tsk. bagepulver
 • 175 gr. smør
 • 1 ¼ dl. mælk

Tærtefyld:

 • Ca. 100 gr. smør
 • 2 rødløg
 • 2 spsk. friskhakket timian (tørret timian kan også anvendes)
 • 2 spsk. balsamico
 • ½ tsk. salt
 • 6-8 skiver bacon
 • 1 æg til pensling
 • Ca. 100 gr. fetaost
 • ½ dl. økologisk rørsukker

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Start med at blande mel, bagepulver og salt sammen i en røreskål. 
 2. Skær smørret i små firkanter og fordel det i melblandingen. Du kan med fordel anvende en gaffel eller stavblender til at få smørret arbejdet ind i melet. Tilsæt mælken og ælt dejen til en ensartet masse, men undgå at arbejde alt for meget med dejen, Form dejen til en rund kugle og pak den ind i madfilm, hvorefter den skal ligge på køl i ca. 45 minutter eller til dejen er fast og kølig.
 3. Imens halverer du rødløgene og skærer dem i tynde skiver. Smelt smørret på en pande, og tilsæt rødløgene. Steg løgene klare i ca. 5-6 minutter under jævnlig omrøring. Tilsæt rørsukker og balsamico og rør godt rundt i panden. Lad det simre i yderligere 8-10 minutter under jævnlig omrøring. Tilsæt 1 spsk. friskhakket timian og ½ tsk. salt til retten, og rør rundt i de karameliserede løg. Tag panden af varmen og løgblandingen køle lidt af.
 4. Opvarm ovnen til 225° grader med over- og undervarme. 
 5. Drys lidt mel på bordpladen og din kagerulle, og rul den afkølede dej ud på bordet til den dækker godt og vel en stor spisetallerken. Læg en spisetallerken ovenpå dejen med bunden opad, og skær den overskydende dej fra. Rul dejen op på kagerullen, og placer den på en bageplade beklædt med bagepapir.
 6. Prik en masse huller i dejen med en gaffel, men hold ca. 3 cm. afstand ud til kanten af dejen, som skal foldes ind over fyldet.
 7. Fordel de karameliserede løg på dejen, og strø den sprødstegte bacon ud på fyldet. Slut af med at smuldre fetaosten ud over den sprødstegte bacon og løgene. Pensel kanten med et sammenpisket æg.
 8. Bag nu galetten nederst i ovnen i ca. 22-24 minutter alt efter ovntype. Skorpen skal være fin gylden. Tag den færdigbagte galette ud af ovnen og drys den med det sidste timian. 
 9. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Galette kan serveres med det samme, eller kan også stå og køle lidt af og serveres lun sammen med fx en skål græsk salat.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Galette med bacon og karameliserede rødløg

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.