Forside » Galette med champignon, spinat og feta

Galette med champignon, spinat og feta

Galette med champignon, spinat og feta

Her i huset er vi helt pjattede med galette, som er den franske udgave af den klassiske danske tærte bagt i tærteform. Galette er en fransk tærte, som kan serveres som tilbehør eller som et hovedmåltid i selskab med en god simpel salat. Galette er tærte-freestyling, da den bages direkte på en bageplade uden tærteform. Det gør resultatet mere rustikt og indbydende at se på, og samtidig får du en lækker sprød tærtebund og krumme, som slår den klassiske tærte i fad med flere længder.

Prøv lige at se opskriften på: Langtidsbagte tomater

Denne opskrift på galette med champignon, spinat og feta er:

  • En freestyle-udgave af den klassiske tærte
  • Hurtig og velsmagende aftensmad
  • Velegnet som vegetarmad uden kød
  • Med garanteret sprød bund og rustikt udseende, da den bages direkte på din bageplade eller bagestål
  • Et bid af det franske landkøkken i Provence, hvor galette benævnes "Galette Bretonne"
  • Fransk fastfood som ikke kræver det store kørekort i gastronomi

Prøv lige at se opskriften på: Galette med bacon og karamelliserede rødløg

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Hvedemel
  • Fuldkornsmel
  • Bagepulver
  • Frisk eller tørret timian
  • Smør
  • Æg
  • Æblecidereddike
  • Hytteost
  • Champignon
  • Frossen helbladet spinat
  • Løg
  • Feta
  • Salt
  • Friskkværnet peber
Galette med champignon, spinat og feta

Prøv lige at se opskriften på: Ostebrød med krydderurter som pull-apart

Tærte-freestyling fra Provence

Galette kommer oprindeligt fra det klassiske landkøkken, hvor denne rustikke tærte benævnes "kale", som på dansk betyder "flad kage". Galette kan tilberedes på mange forskellige måder, hvor den fx på en parisisk fortorvscafe serveres som en slags sandwich med spejlæg, skinke og smeltet ost. I Bretagne fremstilles galette som en boghvedepandekage med fyld, så det er seriøs tærte-freestyling på slap line, når du kaster dig ud i denne rustikke fransk-inspirerede tærte.

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart

Sprød tærtebund og krumme

Denne opskrift på galette med champignon, spinat og feta er uden kød, men det bliver den absolut ikke ringere af - og det kommer fra en altædende jyde, som indimellem sætter pris på slagterens bedste udskæring. Den er mundvandsdrivende lækker - ikke mindst bliver bunden og hele kanten lækker sprød i modsætning til den danske udgave bagt i tærteform, hvor bunden tit kan være lidt blød og svampet.

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgssnurrer

Vi serverer altid galette som et hovedmåltid, og laver en stor tærte ud af opskriften med en diameter på ca. 34 cm. - samme størrelse som en stor pizzatallerken. Du kan også vælge at lave to mindre udgaver - det er lidt en smagssag, og fyldet vil så ikke blive så højt som i den store udgave. Man bygger sin galette op i lag, og slutter af med at folde dejen nogle centimeter ind over fyldet. Du kan vælge at pensle kanten med et sammenpisket æg, men det er ikke nødvendigt.

God fornøjelse.

Galette med champignon, spinat og feta

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 525 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 10 voted )

Ingredients

  • Dej til galette:
  • 200 gr. hvedemel
  • 50 gr. fuldkornsmel (kan erstattes med anden meltype som fx grahamsmel eller rugmel)
  • ¾ tsk. salt
  • ½ tsk. bagepulver
  • 1 tsk. frisk timian (0,5 tsk. tørret timian)
  • 160 gr. smør, skåret i små tern
  • 1 æg
  • 1 spsk. æblecidereddike (kan erstattes af koldt vand)
  • Fyld til din galette:
  • 2 æg
  • 3 spsk. hytteost
  • 1 tsk. friskhakket timian (½ tsk. tørret timian)
  • Ca. 300 gr. champignon, skåret i skiver
  • 200 gr. frossen spinat
  • 1 løg, skåret i tynde skiver
  • 200 gr. feta, skåret i rustikke tern (gedeost kan også anvendes)
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Instructions

Dej til galette:

  1. Forvarm ovnen til 225° grader varmluft.
  2. Start med at blande mel, bagepulver og salt sammen i en røreskål.
  3. Skær smørret i små tern og fordel det i melblandingen. Du kan med fordel anvende en gaffel eller en foodprocessor til at få smørret arbejdet ind i melet, så det ligner brødkrummer.
  4. Tilsæt æg og ælt hurtigt dejen sammen til den har samlet sig, men undgå at arbejde alt for meget med dejen, da den så bliver for blød (smørret bliver for varmt).
  5. Form dejen til en kugle og rul den ud på en meldrysset bordplade med en tykkelse på ca. 3-4 mm. Du kan vælge at lave to små eller en stor galette. Hvis du laver den store udgave (min favorit) skal den have en diameter på ca. 34 cm.
  6. Placer dejen på et stykke bagepapir ovenpå en bageplade.
  1. Fordel fyldet ovenpå dejen i denne rækkefølge: 
    1. Spinat
    2. Æggemasse
    3. Champignon
    4. Løg
    5. Feta
  2. Fold kanten af dejen lidt ind over fyldet.
  3. Bag tærten i ca. 25-30 minutter, eller til bunden og kanten er sprød og gylden. Skru ned til 180° graders varmluft efter 10 minutters bagetid.
  4. Server den færdige galette i selskab med en skål salat - fx græsk salat.
  5. Velbekomme.

Fyld til din galette:

  1. Rør de to æg sammen med hytteost, salt, peber og timian.
  2. Pil løget og halver det på midten, og skær det ud i tynde skiver.
  3. Vrid den frosne spinat for al væden.
  4. Rens champignonerne og skær dem ud i tynde skiver.
  5. Opvarm en pande uden fedtstof, og rist champignonerne ved hård varme i ca. 5 minutter eller til de har smidt det meste af væden, og tag panden af varmen.
  6. Smuldre fetaosten i mindre rustikke stykker.

Notes

Galette kan opbevares på køl i 2-3 dage, og skal blot lige lunes i en mikroovn. Som sagt er galette fransk tærte-freestyling, og med en base af æg og hytteost er du rigtig godt kørende som fundament for en vellykket galatte. Du kan fx anvende andre typer oste, broccoli, peberfrugter, kartofler, asparges, kylling, skinke osv.

Galette med champignon, spinat og feta

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *