Annonce
Svampelasagne

Jeg er altså helt pjattet med denne grøntsagslasagne, som er spækket med svampe, champignoner og den mest cremede béchamelsovs. Det er vegetarisk svampelasagne på den helt store klinge. Femhundrede gram blandede svampe og champignoner definerer denne velsmagende grøntsagslasagne. Det er svampelasagne med mere, for du skal selvfølgelig heller ikke gå glip af friske spinatblade, løg, hvidløg, røde eller grønne linser og en masse tørrede krydderurter.

Jeg er hverken vegetar eller veganer, men måske det man meget tidstypisk kalder for en flexitar, som kun spiser kød et par gange i ugen. Denne grøntsagslasagne er uden kød, men det gør ikke smagsoplevelsen ringere, tværtimod. Og det vil jeg som kødspiser gerne stå til måls for. Der er umami for alle pengene takket være de mange svampe og champignoner, og du kan derfor med god ro i sindet servere svampelasagnen for hele familien – til trods for at der venter dem en grøntsagslasagne uden hakket oksekød.

Opskrift på svampelasagne

Lasagne med svampe og champignoner kan nok få nogle til at rynke på næsen, men når du først sidder med en mundfuld af denne lasagne i munden, forsvinder alle dine fordomme som dug for solen. Det smager bare godt med godt på. Cremet béchamelsovs med revet citronskal, som giver denne hjemmelavede ostesovs en ny smagsmæssig dimension. Gylden mozzarellaost på toppen og sprød rasp. Saftig midte med bløde lasagneblader, svampefyld og spinatblade. Det er ikke uden grund, at denne vegetariske lasagne med svampe meget velfortjent er på vores favoritliste her i huset, når det kommer til lasagner og plantebaserede måltider. I løbet af en halv time er lasagnen klar til at komme i ovnen, og resultatet er ikke til at tage fejl af, hvor omdrejningspunktet er svampe, champinoner, skovbund og umami. Masser af umami.

Prøv lige at se opskriften på: Melanzana alla parmigiana

Denne opskrift på svampelasagne er:

  • Den ultimative opskrift på grøntsagslasagne med svampe og champignoner
  • Med cremede lag af svampefyld, béchamelsovs, spinatblade og sprød i kanten
  • En vegetarlasagne med et smagsregister af den anden verden
  • Nem at tilberede på en time inklusiv tilberedning i ovnen
  • Forholdsvis budgetvenlig aftensmad med ingredienser for ca. hundrede kroner

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Svampe og/eller champignoner
  • Løg
  • Hvidløg
  • Frisk helbladet spinat
  • Lasagneplader
  • Røde eller grønne linser
  • Rødvin (kan erstattes med grøntsagsbouillon eller piskefløde)
  • Balsamicoeddike
  • Citron

  • Tørret timian
  • Tørret basilikum
  • Rasp eller panko rasp
  • Mælk
  • Smør
  • Mel
  • Stødt muskat
  • Parmesan
  • Mozzarellaost

Prøv lige at se opskriften på: Vegetarlasagne

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Svampelasagne

Prøv lige at se opskriften på: Vegetar moussaka

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Hvilke linser skal jeg bruge til vegetarlasagne med svampe?

Linserne i lasagnen tilfører fylde, tekstur og smag. Jeg bruger som regel røde linser, som vi næsten altid har på lager, og som blot skal koges møre i ca. 15-20 minutter, inden de indgår som en del af svampefyldet i lasagnen, som ret beset minder om hjemmelavet bolognesesovs. Kog linserne efter anvisningen på emballagen, da kogetiden vil variere. Du kan også vælge den nemme løsning, og købe en dåse forkogte linser, som blot skal vendes ned til svampefyldet. Jeg har som regel altid et par dåser forkogte linser på lager, hvis tiden er knap i dagligdagen. Linser har en mild og let nøddeagtig smag, og er generelt meget velegnede i vegetarretter.

Disse linser er meget velegnede til champignonlasagne:

  • røde linser
  • grønne linser
  • gule linser
  • brune linser
  • grønne franske Le Puy-linser (reklamelink)

Velegnede svampe og champignoner

Til trods for, at denne grøntsagslasagne er kødfri, går du absolut ikke ned på smag. Tværtimod. Her sender jeg en hilsen til de mange svampe og champignoner, som er de helt store hovedrolleindehavere i denne fantastiske vegetarlasagne. Svampe og champignoner er nemlig leveringsdygtige i umami, som også kendertegner smagen af kød, og derfor vil denne lasagne tilfredsstille selv de største kødelskere. Umamien fra svampene og champignonerne giver oplevelsen af kødkraft, mundfylde og velsmag, og er med til at fremhæve smagen fra de mange andre ingredienser i retten.

Du kan fx bruge:

  • Brune champignoner
  • Almindelige hvide champignoner,
  • Mark champignoner
  • Karl Johan
  • Kantareller
  • Portobello
  • Bøgehatte
  • Shitakesvampe
  • Østershatte

God fornøjelse.

Svampelasagne

Svampelasagne

Antal personer: 4-5 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.8/5
( 50 bedømmelser )

Ingredienser:

Svampefyld:

  • 500 gr. brune champignon, finthakket (du kan fx også bruge mark-champignoner, Karl Johan, kantareller og østershatte)
  • 2 løg, finthakket
  • 3 fed hvidløg, finpresset
  • 200 gr. frisk helbladet spinat
  • 12 friske lasagneplader
  • 250 gr. røde eller grønne linser, kogte (svarende til ca. 80-100 gr. tørre linser)
  • 2,5 dl. rødvin (kan erstattes med grøntsagsbouillon eller piskefløde)
  • 1 spsk. balsamicoeddike
  • 1 tsk. tørret timian
  • 2 tsk. tørret basilikum
  • 1 dl. rasp eller panko rasp
  • 1 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Bechamelsovs:

  • 7,5 dl. mælk
  • 75 gr. smør
  • 3 spsk. mel (med top)
  • 0,5 tsk. revet muskat
  • 100 gr. revet parmesan
  • 1 tsk. salt
  • 1 økologisk citron, fintrevet skal

Topping:

  • 200 gr. revet mozzarellaost

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Svampefyld:

  1. Forvarm ovnen til 180° grader varmluft.
  2. Kog linserne efter anvisningen på pakken, så du får hvad der svarer til 250 gr. kogte linser.
  3. Pil og hak løg og hvidløg fint.
  4. Skyl de friske spinatblade under koldt vand, og lad dem dryppe af i en sigte.
  5. Skyl de forskellige svampe og champignoner under koldt vand, og hak dem fint. Du kan også skære svampene i tynde skiver, men jeg foretrækker små fine tern, som giver tekstur og fylde i lasagnen.
  6. Opvarm lidt olie i en pande eller stor gryde, og sauter de to finthakkede løg i et par minutter ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen).
  7. Tilsæt det finpressede hvidløg, og lad det stege med i yderligere et minut under omrøring.
  8. Tilsæt alle champignonerne og svampene, og steg dem bløde i ca. fem minutter, eller til de har smidt noget af deres væske.
  9. Tilsæt rødvinen og lad det bulderkoge i et par minutter under omrøring, så alkoholen kan fordampe.
  10. Vend de kogte linser ned til svampeblandingen sammen med tørret basilikum, timian, balsamicoeddike, salt og friskkværnet peber, og lad nu svampefyldet småsimre i ca. ti minutter imens du går i gang med at tilberede béchamelsovsen. Smag svampefyldet til med salt og friskkværnet peber.
  11. Smør et ildfast fad med lidt olie, og læg din svampelasagne sammen efter nedenstående oversigt.
  12. Bag lasagnen ved 180° grader varmluft på nederste ovnrille i ca. 30 minutter. Vent med at toppe lasagnen med revet mozzarellaost før der er ca. 15-20 minutter tilbage af tilberedningstiden. 
  13. Velbekomme.

Béchamelsovs:

  1. Smelt smørret i en gryde, og tilsæt melet under omrøring med et piskeris. Lad melet "brænde af" i et par minutter, så du undgår smagen af mel i béchamelsovsen.
  2. Tilsæt mælken og bring ostesovsen i kog under omrøring. Lad sovsen småkoge et par minutter, og tilsæt herefter revet parmesan. Lad parmesanen smelte i sovsen under omrøring, og smag til med salt, peber, revet muskat og citronskal.

Sådan lægger du din svampelasagne sammen - start med nr. 1:

  1. En tredjedel béchamelsovs
  2. En tredjedel svampefyld
  3. Lasagneplader
  4. En tredjedel béchamelsovs
  5. En tredjedel svampefyld
  6. Halvdelen af spinatbladene
  7. Lasagneplader
  8. En tredjedel svampefyld
  9. Halvdelen af spinatbladene
  10. En tredjedel béchamelsovs
  11. Rasp og revet ost. Vent med at toppe lasagnen med revet mozzarellaost og rasp før der er ca. 20 minutter tilbage af tilberedningstiden.

Yderligere kommentarer

Svampelasagne har en holdbarhed på frost i minimum 3 måneder, og kan opbevares på køl i minimum et par dage. Du kan bruge både friske og tørre lasagneplader, og du kan med fordel blanchere (koge lasagnepladerne let) i et par minutter, inden du samler din lasagne. Ved at koge lasagnepladerne let inden de kommer i ovnen, er du sikker på at de ikke tørrer under tilberedningen i ovnen. Blancheringen af lasagnepladerne er især fordelagtig ved tørre lasagneplader. Hjemmelavet béchamelsovs er færdigtilberedt på ti minutter, men er tiden knap kan du også anvende færdiglavet mornaysovs.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2022 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner