Melanzana alla parmigiana er en vaskeægte italiensk klassiker, som i al sin enkelhed er en aubergine-parmesan-lasagne i tomatsovs. En mundvandsdrivende lækker plantebaseret lasagne helt uden kød, som du trygt kan servere for hele familien. Melanzana alla parmigiana er auberginer lagt i lag som en traditionel lasagne i et smurt ildfast fad. Aubergineskiverne får selskab af seriøse mængder friskrevet parmesan og en lækker hjemmelavet tomatsovs. På toppen kulminerer det hele med endnu mere parmesan, bøfmozzarella revet i rustikke stykker og rasp. Resultatet er et bid af Italien, og en skøn fyldig grøntsagslasagne.
Prøv lige at se opskriften på: Ratatouille
Denne opskrift på melanzana alla parmigiana er:
- Den helt klassiske norditalienske opskrift på aubergine-parmesan-lasagne i tomatsovs
- En lagdelt vegetarlasagne bestående af stegte aubergineskiver, tomatsovs, parmesan og bøfmozzarella
- Perfekt som forret, vegetarisk hovedret eller som tilbehør til et stykke kød (du har slet ikke brug for kød med denne ret til bords)
- En lækker ovnret spækket med smag og italiensk feriestemning
Prøv lige at se opskriften på: Gratineret pasta med ovnbagte auberginer og mascarpone
Disse ingredienser skal du bruge:
- Auberginer
- Grofthakkede dåsetomater
- Rødløg
- Hvidløg
- Parmesan
- Bøfmozzarella
- Frisk basilikum
- Tørret oregano
- Balsamico- eller rødvinseddike
- Rørsukker
- Hvedemel
- Rasp
Prøv lige at se opskriften på: Bagt aubergine i cremet tomatsovs
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart
Aubergine-parmesan-lasagne
Melanzana alla parmigiana er som nævnt i indledningen en aubergine-parmesan-lasagne, som er en fantastisk lækker ovnret. Jeg er personlig meget begejstret for auberginer, og elsker teksturen af tilberedt aubergine i en ret, som på mange måder minder lidt om konsistensen af kød. Auberginer er fyldt med helbredsmæssige fordele, og rig på næringsstoffer samtidig med et lavt kalorieindhold. Så til trods for at aubergineskiverne steges i lidt olie på panden, er denne vegetariske lasagne et sundt måltid, som du med god samvittighed kan nyde til gavn for både krop og sjæl.
Prøv lige at se opskriften på: Tiktok feta pasta
Tilberedning på pande eller i ovn
En rå aubergine smager ikke rigtig af noget, men når den først tilberedes på pande eller i ovn, skal jeg lige love for at der sker ting og sager. Jeg foretrækker at panere aubergineskiverne i lidt mel, og så stege dem gyldne i lidt olie på en pande. Alternativt kan du også fordele aubergineskiverne på et par bageplader beklædt med bagepapir, pensle dem og så stege dem forholdsvis møre i ovnen i 15-20 minutter. Hvorvidt du foretrækker den ene tilberedningsmetode fremfor den anden er helt op til dig, men jeg synes de pandestegte auberginer får den bedste smag. Det færdige resultat skal ende op med bløde gratinerede aubergineskiver, som falder fra hinanden på tallerkenen.
Prøv lige at se opskriften på: Pasta alla Norma
Melanzana alla parmigiana med crunch på toppen
Denne opskrift på melanzana alla parmigiana er en kombination af mange forskellige opskrifter, og ikke mindst egne erfaringer med retten. Jeg har smagt melanzana alla parmigiana på italienske restauranter, og der er ikke to aubergine-lasagner der er ens. Heldigvis for det. Nogle opskrifter har mozzarella i hvert lag, men jeg foretrækker kun mozzarella på toppen ledsaget af parmesan og rasp. Masser af rasp. Den gratinerede rasp på toppen giver et lækkert sprødt modspil til de garantimøre aubergineskiver, som nærmest falder fra hinanden i fadet. Mængden af rasp må du selv vurdere og gøre dine egne erfaringer med, men jeg synes det bidrager væsentligt til den samlede smagsoplevelse.
God fornøjelse.
Ingredients
- Aubergineskiver:
- 3 store auberginer
- Hvedemel til panering
- Salt
- Friskkværnet peber
- Tomatsovs:
- 4 fed hvidløg, fintpresset
- 2 rødløg, finthakket
- 2 ds. grofthakkede tomater
- 2 spsk. tomatpuré
- 150 gr. parmesan, fintrevet
- 1 håndfuld frisk basilikum, grofthakket
- 3 spsk. balsamico- eller rødvinseddike
- 1 spsk. økologisk rørsukker
- 1 tsk. tørret oregano (kan undlades)
- Olie til stegning
- Salt
- Friskkværnet peber
- Topping:
- 1 dl. rasp
- 50 gr. parmesan, fintrevet
- 1 bøfmozzarella
- 1 tsk. tørret oregano
Instructions
Aubergineskiver:
- Skyl auberginerne under koldt vand, og skær auberginerne i tykke skiver på ca. 1 cm. Vend aubergineskiverne i mel krydret med salt og friskkværnet peber.
- Steg aubergineskiverne af flere omgange i olie på en pande, og læg de færdigstegte skiver på en tallerken eller fedtsugende papir. Aubergineskiverne skal steges gyldne ved middelhøj varme i ca. 2-3 minutter på hver side. Alternativt kan du placere aubergineskiverne på et par bageplader beklædt med bagepapir, pensle med lidt god olivenolie og så tilberede dem i ovnen i 15-20 minutter imens du laver tomatsovsen.
Tomatsovs:
- Forvarm ovnen til 200° grader almindelig over- og undervarme.
- Svits hvidløg og rødløg i den samme olie, som du anvendte til aubergineskiverne, og steg løgene bløde i ca. 3-4 minutter ved middelhøj varme.
- Tilsæt de hakkede tomater, tomatpuré, oregano, balsamicoeddike, sukker, salt og friskkværnet peber, og lad tomatsovsen koge op og simre videre i ca. 10 minutter under låg. Smag den færdige tomatsovs til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt mere balsamicoeddike. Tilsæt til sidst den grofthakkede basilikum.
- Fordel et tyndt lag tomatsovs i bunden af et smurt ildfast fad. Læg aubergineskiverne ovenpå tomatsovsen, og drys med friskrevet parmesan. Gentag processen indtil alle aubergineskiver er brugt.
- Afslut med tomatsovs, rasp og parmesan.
- Bag retten i ca. 25 minutter eller til aubergine-lasagnen er gylden og sprød i overfladen.
- Lad aubergine-lasagnen køle af i ca. 10 minutter inden servering, og top med friske basilikumblade.
- Velbekomme.
Notes
Melanzane alla parmigiana kan anvendes som forret eller som en vegetarisk hovedret, og smager godt både kold og varm. Du kan også servere din aubergine-lasagne som tilbehør til en hovedret med et stykke grillet eller ovnstegt kød. Savner du lidt at suge den gode tomatsovs op med, kan du med fordel servere et stykke madbrød.