Blomkålssalat

Jeg er personlig helt pjattet med blomkålssalat, og denne salat med blomkål, feta og æbler er ingen undtagelse. Hånden på hjertet – denne blomkålssalat er familiens favoritsalat i vinterhalvåret, når det kommer til fyldige måltidssalater, som skal smage af noget. Her får du en sund og velsmagende salat med knasende sprød blomkål, som både er nem at tilberede og forholdsvis budgetvenlig.

Konsistensen i denne salat er helt eminent. Den rå blomkål er knasende sprød, og tilfører virkelig salaten en lækker tekstur. De rå tynde blomkålsskiver, de syrlige æbler, grofthakkede mandler og den cremede feta gør denne blomkålssalat helt uimodståelig. Det gode ved en blomkålssalat er, at den holder sig frisk og sprød længe – minimum 2-3 dage på køl. Den let syrlige sennepsdressing fuldender salaten, og giver et frisk modspil til den cremede feta og den sprøde blomkål. Det er kort og godt et vellykket miks af noget cremet, sprødt, syrligt og aromatisk, som har utallige anvendelsesmuligheder.

Salaten kan stå klar på bordet i løbet af 15 minutter, hvis du allerede har forkogt quinoaen. Quinoa skal koges i letsaltet vand i ti minutter, hvorefter vandet skal hældes fra gryden, og så skal quinoaen hvile under låg i yderligere fem minutter. Quinoaen bliver ekstra lækker og luftig af at hvile under låg, og er et lille trick, som jeg gerne vil dele med dig. Lad quinoaen køle lidt af – evt. på køl, inden den vendes i salaten.

Prøv lige at se opskriften på: Quinoasalat

Denne opskrift på blomkålssalat med feta og æbler er:

 • En mættende og sund salat med blomkål skåret i tynde strimler
 • Nem og enkel rå blomkålssalat, som kan tilberedes på 10 minutter
 • Helt ideel som tilbehør til kød eller som en sund måltidssalat
 • Med en mundvandsdrivende lækker sennepsdressing
 • Knasende sprød og frisk

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Blomkål
 • Quinoa
 • Æbler
 • Frisk spinat
 • Persille
 • Mandler
 • Feta (jeg bruger den blå Puck ost)
 • Olivenolie
 • Æbleeddike
 • Agavesirup (honning kan også bruges)
 • Dijonsennep

Prøv lige at se opskriften på: Grønkålssalat

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Blomkålssalat
Jeg er personlig helt pjattet med quinoa i salater, og denne fyldige blomkålssalat med æble, feta og sennepsdressing, er absolut ingen undtagelse. Det er virkelig en frisk og mættende måltidssalat, som sagtens kan serveres som det eneste tilbehør til utallige aftensmåltider.

Er du også vild med græsk mad?
Jeg er personlig helt pjattet med det græske køkken, som på bedste vis repræsenterer det fantastiske Middelhavskøkken, og ikke mindst autentisk og rustik kogekunst. Det græske køkken udnytter til fulde det spisekammer, som findes i og omkring det græske fastland og de mange græske småøer. Her har danskerne for længst kastet deres kærlighed på de mange græske retter – lige fra moussaka, græske frikadeller til gyros og fladbrød. Se opskrifter på græsk mad her.

Fyldig måltidssalat med blomkål og quinoa

Jeg er pjattet med den sydamerikanske quinoa, som er superfood på den helt store klinge. Her i huset indgår quinoa i rigtig mange måltider – lige fra en sund og mættende ingrediens i salater, men også som erstatning for ris og pasta. Disse små sydamerikanske frø er spækket med proteiner, fibre, amino- og sunde fedtsyrer. Quinoa kan godt minde om et korn, men tilhører faktisk salturt-familien, som også omfatter spinat og rødbede. Jeg er ikke stødt på nogen officiel udtale af ordet quinoa, men jeg har ladet mig fortælle, at det på originalsproget udtales ‘keen-wah’. Jeg er ikke jyde for ingenting, og udtaler det ‘ki-no-a’ med tryk på ‘no’. Heldigvis skal jeg ikke snakke med frøene …

Sådan koger du quinoa

Det er ikke spor svært at koge quinoa, og på bare femten minutter kan du fremtrylle de mest velsmagende luftige quinoa-korn. Quinoa-kornene skal koges i letsaltet vand, og i forholdet 1:2 – fx 1 dl. quinoa til 2 dl. vand. Kogetiden er 10 minutter, hvorefter vandet hældes fra gryden, og så skal quinoaen hvile under låg i yderligere 5 minutter, hvilket gør kornene ekstra luftige og lækre. Herefter er du klar til at servere denne superfood som erstatning for ris og pasta, eller som et mættende element i en salat.

Sådan gør du:

 1. Skyl quinoaen under koldt vand i en sigte.
 2. Hæld quinoaen ned i en gryde, og tilsæt vand i forholdet 1:3.
 3. Bring vandet i kog og tilsæt lidt salt.
 4. Lad nu quinoa-kornene småkoge i ca. 10 minutter.
 5. Hæld vandet fra gryden, og lad den kogte quinoa hvile under låg i yderligere 5 minutter. Dette trick med at hælde vandet fra, og lade quinoa-kornene hvile under låg, gør kornene ekstra luftige og lækre.
 6. Server quinoaen varm eller kold.

Opskrift på blomkålssalat

Denne salat kan tilberedes på godt og vel et kvarter, og kan sagtens tilberedes i forvejen – på køl kan den holde sig frisk og sprød i minimum et par dage. Snit blomkålen i tynde skiver, og kog quinoaen efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for, at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte (eller i gryden), inden du koger frøene. Frøene er fra naturens side af beskyttet af et bitterstof, som hedder saponiner og som smager lidt af sæbe. Hæld den let afkølede quinoa op i en stor salatskål eller røreskål, og tilsæt de øvrige ingredienser. Krydr med salt og friskkværnet peber, og fordel dressingen i salaten. Smuldr fetaen i rustikke stykker, og fordel den ovenpå salaten. Du kan med fordel lade blomkålssalaten trække i 5-10 minutter inden servering, så dressingen lige får lov til at trække ind i de forskellige ingredienser.

God fornøjelse.

Blomkålssalat

Blomkålssalat med feta og æbler

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 275 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 89 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 1,5 dl. quinoa (ukogt)
 • 1 stort blomkål, halveret og skåret i tynde rustikke skiver
 • 2-3 æbler, skrællet og skåret i tynde både
 • 2 store håndfulde frisk spinat, skyllet og grofthakket
 • 1 bdt. persille, grofthakket
 • 1 håndfuld mandler, grofthakket
 • 200 gr. feta (jeg bruger den blå Puck ost)

Dressing:

 • 3 spsk. olivenolie
 • 3 spsk. æbleeddike
 • 2 spsk. agavesirup (honning kan også bruges)
 • 1 spsk. dijonsennep
 • Salt
 • Friskkværnet peber

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Kog quinoaen efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte, inden du koger quinoaen i en gryde. Quinoa skal koges uden låg de første 10 minutter, og når vandet er blevet absorberet tager du gryden af varmen, og lægger låg på gryden i ca. 5 minutter, hvilket får den færdigkogte quinoa til at puffe op. Lad den færdigkogte quinoa køle lidt af inden du blander quinoaen med de øvrige ingredienser.
 2. Skyl blomkålen under koldt vand, og fjern de grønne blade og det nederste af stokken på blomkålen. Halver blomkålen og skær det i tynde skiver på tværs af længderetningen - evt. på et mandolinjern. Hæld blomkålen op i en stor salat- eller røreskål.
 3. Skræl æblerne og skær dem ud i tynde både eller tern, og kom dem ned i skålen til blomkålsstykkerne.
 4. Hak mandlerne groft og kom dem ned i skålen til de øvrige grøntsager.
 5. Skyl spinaten under koldt vand og hak det groft. Vend det ned i skålen til de øvrige grøntsager.
 6. Hak persillen groft og vend det meste af persillen ned i skålen til de øvrige ingredienser. Gem lidt af persillen til at toppe den færdige salat med.
 7. Hæld den afkølede quinoa ned til de øvrige ingredienser, og fordel dressingen i salaten.
 8. Smuldr fetaen i rustikke stykker, og fordel den ovenpå salaten.
 9. Pynt blomkålssalaten med lidt ekstra grofthakket persille og server salaten.
 10. Velbekomme.

Dressing:

 1. Pisk alle ingredienserne til dressingen sammen i en lille skål - dressingen skal piskes godt igennem med et piskeris, så den bliver cremet og ensartet. Krydr dressingen med salt og friskkværnet peber.

Yderligere kommentarer

Du kan også tilsætte en håndfuld tørrede tranebær i salaten, som med deres syre og sødme understøtter de øvrige elementer rigtig godt.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner