Forside » Grill » Quinoasalat

Quinoasalat

Quinoasalat

Jeg er vild med den sydamerikanske quinoa, som er superfood på den helt store klinge. Her i huset indgår quinoa i rigtig mange måltider - lige fra en sund og mættende ingrediens i salater, men også som erstatning for ris og pasta. Disse små sydamerikanske frø er spækket med proteiner, amino- og sunde fedtsyrer. Quinoa kan godt minde om et korn, men tilhører faktisk salturt-familien, som også omfatter spinat og rødbede. Jeg er ikke stødt på nogen officiel udtale af ordet quinoa, men jeg har ladet mig fortælle, at det på originalsproget udtales 'keen-wah'. Jeg er ikke jyde for ingenting, og udtaler det 'ki-no-a' med tryk på 'no'. Heldigvis skal jeg ikke snakke med frøene ...

Denne opskrift på quinoasalat er en mættende og sund måltidssalat, som hele familien med statsgaranti vil elske, og som kan varieres i det uendelige. Salaten kan stå klar på bordet i løbet af tyve minutter, og hvis du allerede har noget kogt quinoa på køl, kan salaten tilberedes på blot 10 minutter. Quinoa skal koges i letsaltet vand i ti minutter, hvorefter vandet skal hældes fra gryden, og så skal quinoaen hvile under låg i yderligere fem minutter. Quinoaen bliver ekstra lækker og luftig af at hvile under låg, og er et lille trick, som jeg gerne vil dele med dig.

Superfood som mættende måltidssalat

Jeg er hverken vegetar eller veganer, men det man i dag kalder for flexitar. Sagt på en anden måde, elsker jeg i ny og næ en god velhængt bøf, men sætter lige så stor pris på kødfrie måltider i dagligdagen, som uden problemer kan sætte sovs, kartofler og kød til vægs. Derfor må du tage mine ord for gode varer, når jeg skamroser denne lækre quinoasalat, som både kan serveres som sundt tilbehør til fisk og kød, eller som en mættende måltidssalat. Både store og små vil elske denne sunde salat, som beriger kroppen med masser af vitaminer, fibre, aminosyrer og proteiner fra den sydamerikanske quinoa. Du kan købe hvid, rød og sort quinoa , men der er ikke den store smagsmæssige forskel mellem de forskellige typer. Hvid quinoa er afskallet, og indeholder derfor færre kostfibre end den mørke og røde type, men ellers er der ikke den store forskel.

Prøv lige at se opskriften på: Caprese pastasalat

Denne opskrift på quinoasalat er:

  • En super lækker og velsmagende måltidssalat spækket med fibre, vitaminer og proteiner
  • Tilberedt af hvid quinoa, men kan tilberedes af både sort, rød og hvid quinoa - smagsmæssigt er der ingen forskel
  • Kan nydes som lækkert tilbehør eller som mættende måltidssalat
  • En skøn vegetarsalat vendt i en lækker dressing

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Quinoa
  • Kikærter
  • Rød peberfrugt
  • Gul peberfrugt
  • Rødløg
  • Agurker
  • Persille
  • Olivenolie
  • Citronsaft
  • Rødvinseddike
  • Hvidløg

Prøv lige at se opskriften på: Vandmelonsalat

Quinoasalat

Prøv lige at se opskriften på: Glaserede perleløg

Sådan koger du quinoa

Det er ikke spor svært at koge quinoa, og på bare femten minutter kan du fremtrylle de mest velsmagende luftige quinoa-korn. Quinoa-kornene skal koges i letsaltet vand, og i forholdet 1:3 - fx 1 dl. quinoa til 3 dl. vand. Kogetiden er 10 minutter, hvorefter vandet hældes fra gryden, og så skal quinoaen hvile under låg i yderligere 5 minutter, hvilket gør kornene ekstra luftige og lækre. Herefter er du klar til at servere denne superfood som erstatning for ris og pasta, eller som et mættende element i en salat.

Sådan gør du:

  1. Skyl quinoaen under koldt vand i en sigte.
  2. Hæld quinoaen ned i en gryde, og tilsæt vand i forholdet 1:3.
  3. Bring vandet i kog og tilsæt lidt salt.
  4. Lad nu quinoa-kornene småkoge i ca. 10 minutter.
  5. Hæld vandet fra gryden, og lad den kogte quinoa hvile under låg i yderligere 5 minutter. Dette trick med at hælde vandet fra, og lade quinoa-kornene hvile under låg, gør kornene ekstra luftige og lækre.
  6. Server quinoaen varm eller kold.

Opskrift på quinoasalat

Det er legende let at fremtrylle denne superfood-salat, som kan tilberedes på få minutter, hvis du allerede har forkogt og afkølet quinoaen. Alle grøntsagerne skal snittes i små tern, og quinoaen skal koges efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for, at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte (eller i gryden), inden du koger frøene. Frøene er fra naturens side af beskyttet af et bitterstof, som hedder saponiner og som smager lidt af sæbe. Hæld den afkølede quinoa op i en stor salatskål eller røreskål, og fordel dressingen grundigt i quinoaen. Krydre med salt og friskkværnet peber, og tilsæt herefter alle de øvrige grøntsager. Vend grøntsagerne godt rundt i quinoa salaten, og lad salaten trække i 5-10 minutter inden den serveres, så dressingen lige får lov til at trække ind i de forskellige ingredienser. Du kan sagtens tilberede salaten dagen i forvejen, hvilket den absolut ikke bliver ringere af.

God fornøjelse.

Quinoasalat

Print
Serves: 4-6 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 425 calories 20 grams fat
Rating: 4.6/5
( 87 voted )

Ingredients

  • Quinoasalat:
  • 200 gr. quinoa (ukogt)
  • 1 ds. kikærter (du kan også koge kikærterne selv - du skal bruge ca. 240 gr. kogte kikærter)
  • 1 rød peberfrugt, udkernet og skåret i små tern
  • 1 gul peberfrugt, udkernet og skåret i små tern
  • 2 rødløg, finthakket
  • 2 agurker, udkernet og skåret i små tern
  • 2 bdt. persille i potte, grofthakket (ca. 2-3 dl. grofthakket persille)
  • Dressing til quinoasalat:
  • 0,5 dl. olivenolie
  • 0,5 dl. citronsaft
  • 3 spsk. rødvinseddike
  • 4 fed hvidløg, finpresset
  • 1 tsk. fint salt
  • Friskkværnet peber

Instructions

Quinoasalat:

  1. Kog quinoaen efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte, inden du koger quinoaen i en gryde. Quinoa skal koges uden låg de første 10 minutter, og når vandet er blevet absorberet tager du gryden af varmen, og lægger låg på gryden i ca. 5 minutter, hvilket får den færdigkogte quinoa til at puffe op. Lad den færdigkogte quinoa køle lidt af inden du blander quinoaen med de øvrige ingredienser.
  2. Hæld vandet fra de forkogte kikærter, og hæld kikærterne op i en stor røreskål.
  3. Udkern agurkerne og skær agurkerne i små fine tern.
  4. Skyl peberfrugterne under koldt vand, og fjern kernerne. Skær peberfrugterne ud i små tern.
  5. Pil rødløgene og hak dem fint.
  6. Hak persillen groft.
  7. Hæld den let afkølede quinoa op i en stor salatskål eller røreskål, og fordel dressingen grundigt i quinoaen.
  8. Krydre med salt og friskkværnet peber, og tilsæt herefter alle de øvrige grøntsager. Vend grøntsagerne godt rundt i quinoa salaten, og lad salaten trække i 5-10 minutter inden den serveres, så dressingen lige får lov til at trække ind i de forskellige ingredienser.
  9. Opbevar quinoa salaten på køl indtil den skal serveres.

Dressing til quinoasalat:

  1. Bland alle ingredienserne til dressingen i en lille skål, og smag den til med salt, citronsaft og rødvinseddike.

Notes

Quinoasalaten skal opbevares på køl indtil den skal serveres, og har en holdbarhed på ca. 3-4 dage i en tætlukket beholder.

2 kommentarer til “Quinoasalat”

  1. Hejsa
    Jeg bliver lidt i tvivl mht. kogningen af quinoa.
    Først skriver du, som en generel vejledning, at quinoa koges i forholdet 1:2.
    Dernæst skriver du i vejledningen til opskriften at quinoa koges i forholdet 1:3.
    Måske er der er god forklaring på dette - men jeg er ny ud i quinoa, så jeg bliver i tvivl om det er en tastefejl, eller der er en mening med det?
    Venlig hilsen Sisse

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Sisse,
      Først og fremmest tak for din besked og interesse for min madblog 😊 Quinoa er virkelig lækkert, og en sund erstatning for ris og pasta. Du skal tage udgangspunkt i forholdet 1:3 - dvs. en del quinoa og tre dele vand. Kog quinoaen under låg, og kog den i letsaltet vand. Jeg får lige rettet 1:2 i opskriften - det er 1:3 der er det rigtige forhold. Det kommer sig ikke så nøje - hellere for meget vand end for lidt, når du koger quinoa - det overskydende vand kan du altid hælde fra når de er færdigkogte - evt. gennem en sigte.

      God fornøjelse.

      Venlig hilsen
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *