Annonce
Quinoasalat

Jeg er vild med den sydamerikanske quinoa, som er superfood på den helt store klinge. Her i huset indgår quinoa i rigtig mange måltider – lige fra en sund og mættende ingrediens i salater, men også som erstatning for ris og pasta. Disse små sydamerikanske frø er spækket med proteiner, amino- og sunde fedtsyrer. Quinoa kan godt minde om et korn, men tilhører faktisk salturt-familien, som også omfatter spinat og rødbede. Jeg er ikke stødt på nogen officiel udtale af ordet quinoa, men jeg har ladet mig fortælle, at det på originalsproget udtales ‘keen-wah’. Jeg er ikke jyde for ingenting, og udtaler det ‘ki-no-a’ med tryk på ‘no’. Heldigvis skal jeg ikke snakke med frøene …

Denne opskrift på quinoasalat er en mættende og sund måltidssalat, som hele familien med statsgaranti vil elske, og som kan varieres i det uendelige. Salaten kan stå klar på bordet i løbet af tyve minutter, og hvis du allerede har noget kogt quinoa på køl, kan salaten tilberedes på blot 10 minutter. Quinoa skal koges i letsaltet vand i ti minutter, hvorefter vandet skal hældes fra gryden, og så skal quinoaen hvile under låg i yderligere fem minutter. Quinoaen bliver ekstra lækker og luftig af at hvile under låg, og er et lille trick, som jeg gerne vil dele med dig.

Superfood som mættende måltidssalat

Jeg er hverken vegetar eller veganer, men det man i dag kalder for flexitar. Sagt på en anden måde, elsker jeg i ny og næ en god velhængt bøf, men sætter lige så stor pris på kødfrie måltider i dagligdagen, som uden problemer kan sætte sovs, kartofler og kød til vægs. Derfor må du tage mine ord for gode varer, når jeg skamroser denne lækre quinoasalat, som både kan serveres som sundt tilbehør til fisk og kød, eller som en mættende måltidssalat. Både store og små vil elske denne sunde salat, som beriger kroppen med masser af vitaminer, fibre, aminosyrer og proteiner fra den sydamerikanske quinoa. Du kan købe hvid, rød og sort quinoa , men der er ikke den store smagsmæssige forskel mellem de forskellige typer. Hvid quinoa er afskallet, og indeholder derfor færre kostfibre end den mørke og røde type, men ellers er der ikke den store forskel.

Prøv lige at se opskriften på: Caprese pastasalat

Denne opskrift på quinoasalat er:

  • En super lækker og velsmagende måltidssalat spækket med fibre, vitaminer og proteiner
  • Tilberedt af hvid quinoa, men kan tilberedes af både sort, rød og hvid quinoa – smagsmæssigt er der ingen forskel
  • Kan nydes som lækkert tilbehør eller som mættende måltidssalat
  • En skøn vegetarsalat vendt i en lækker dressing

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Quinoa
  • Kikærter
  • Rød peberfrugt
  • Gul peberfrugt
  • Rødløg
  • Agurker
  • Persille
  • Olivenolie
  • Citronsaft
  • Rødvinseddike
  • Hvidløg

Prøv lige at se opskriften på: Vandmelonsalat

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Quinoasalat

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Prøv lige at se opskriften på: Glaserede perleløg

Sådan koger du quinoa

Det er ikke spor svært at koge quinoa, og på bare femten minutter kan du fremtrylle de mest velsmagende luftige quinoa-korn. Quinoa-kornene skal koges i letsaltet vand, og i forholdet 1:2 – fx 1 dl. quinoa til 2 dl. vand. Kogetiden er 10 minutter, hvorefter vandet hældes fra gryden, og så skal quinoaen hvile under låg i yderligere 5 minutter, hvilket gør kornene ekstra luftige og lækre. Herefter er du klar til at servere denne superfood som erstatning for ris og pasta, eller som et mættende element i en salat.

Sådan gør du:

  1. Skyl quinoaen under koldt vand i en sigte.
  2. Hæld quinoaen ned i en gryde, og tilsæt vand i forholdet 1:3.
  3. Bring vandet i kog og tilsæt lidt salt.
  4. Lad nu quinoa-kornene småkoge i ca. 10 minutter.
  5. Hæld vandet fra gryden, og lad den kogte quinoa hvile under låg i yderligere 5 minutter. Dette trick med at hælde vandet fra, og lade quinoa-kornene hvile under låg, gør kornene ekstra luftige og lækre.
  6. Server quinoaen varm eller kold.

Opskrift på quinoasalat

Det er legende let at fremtrylle denne superfood-salat, som kan tilberedes på få minutter, hvis du allerede har forkogt og afkølet quinoaen. Alle grøntsagerne skal snittes i små tern, og quinoaen skal koges efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for, at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte (eller i gryden), inden du koger frøene. Frøene er fra naturens side af beskyttet af et bitterstof, som hedder saponiner og som smager lidt af sæbe. Hæld den afkølede quinoa op i en stor salatskål eller røreskål, og fordel dressingen grundigt i quinoaen. Krydre med salt og friskkværnet peber, og tilsæt herefter alle de øvrige grøntsager. Vend grøntsagerne godt rundt i quinoa salaten, og lad salaten trække i 5-10 minutter inden den serveres, så dressingen lige får lov til at trække ind i de forskellige ingredienser. Du kan sagtens tilberede salaten dagen i forvejen, hvilket den absolut ikke bliver ringere af.

God fornøjelse.

Quinoasalat

Quinoasalat

Antal personer: 4-6 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 425 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 86 bedømmelser )

Ingredienser:

Quinoasalat:

  • 200 gr. quinoa (ukogt)
  • 1 ds. kikærter (du kan også koge kikærterne selv - du skal bruge ca. 240 gr. kogte kikærter)
  • 1 rød peberfrugt, udkernet og skåret i små tern
  • 1 gul peberfrugt, udkernet og skåret i små tern
  • 2 rødløg, finthakket
  • 2 agurker, udkernet og skåret i små tern
  • 2 bdt. persille i potte, grofthakket (ca. 2-3 dl. grofthakket persille)

Dressing til quinoasalat:

  • 0,5 dl. olivenolie
  • 0,5 dl. citronsaft
  • 3 spsk. rødvinseddike
  • 4 fed hvidløg, finpresset
  • 1 tsk. fint salt
  • Friskkværnet peber

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Quinoasalat:

  1. Kog quinoaen efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte, inden du koger quinoaen i en gryde. Quinoa skal koges uden låg de første 15 minutter, og når vandet er blevet absorberet tager du gryden af varmen, og lægger låg på gryden i ca. 5 minutter, hvilket får den færdigkogte quinoa til at puffe op. Lad den færdigkogte quinoa køle lidt af inden du blander quinoaen med de øvrige ingredienser.
  2. Hæld vandet fra de forkogte kikærter, og hæld kikærterne op i en stor røreskål.
  3. Udkern agurkerne og skær agurkerne i små fine tern.
  4. Skyl peberfrugterne under koldt vand, og fjern kernerne. Skær peberfrugterne ud i små tern.
  5. Pil rødløgene og hak dem fint.
  6. Hak persillen groft.
  7. Hæld den let afkølede quinoa op i en stor salatskål eller røreskål, og fordel dressingen grundigt i quinoaen.
  8. Krydre med salt og friskkværnet peber, og tilsæt herefter alle de øvrige grøntsager. Vend grøntsagerne godt rundt i quinoa salaten, og lad salaten trække i 5-10 minutter inden den serveres, så dressingen lige får lov til at trække ind i de forskellige ingredienser.
  9. Opbevar quinoa salaten på køl indtil den skal serveres.

Dressing til quinoasalat:

  1. Bland alle ingredienserne til dressingen i en lille skål, og smag den til med salt, citronsaft og rødvinseddike.

Yderligere kommentarer

Quinoasalaten skal opbevares på køl indtil den skal serveres, og har en holdbarhed på ca. 3-4 dage i en tætlukket beholder.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2022 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner