Blomkålscurry

Blomkålscurry er hurtig og velsmagende aftensmad, som kan tilberedes på under en halv time. Her får du en kødfri gryderet spækket med smag og farver, og som for en stund inviterer dig indenfor i det indiske køkken. Denne vegetariske karryret består i al sin enkelhed af små blomkålsbuketter, som koges møre i den mest velsmagende cremede karrysovs. Karrysovsen består af hjemmelavet karrypasta, som giver en utrolig aromatisk dybde til retten, men som på ingen måder er stærk og svedfremkaldende. Du kan selvfølgelig selv skrue op for mængden af chili i retten, men jeg foretrækker nu en forholdsvis blid udgave, som favner alle smagsløg og aldersgrupper i husstanden.

Opskrift på vegetarisk curry med blomkål og kokosmælk

Blomkålscurry er en super nem og budgetvenlig gryderet, som kræver en minimal arbejdsindsats i køkkenet. Det er vegetarisk fastfood når det er bedst, og en god måde at få indarbejdet flere kødfrie måltider i madplanen på. Blomkålskarry er inspireret af det indiske køkken, og den dejlige krydrede smag kommer fra den hjemmelavede karrypasta og den friske ingefær. Det er en vegetarisk gryderet, som du kan variere i det uendelige. De mange små blomkålsbuketter tilfører struktur og fylde til retten, og er den bærende hovedingrediens i karryretten. Du kan nemt tilføje endnu mere struktur og fylde til retten i form af fx kikærter, linser, kartofler, broccoli, rød peberfrugt og gulerødder. Grøntsagerne tilberedes direkte i karrysovsen, og de mange krydderier fra karrypastaen forplanter sig dybt i grøntsagerne.

Prøv lige at se opskriften på: Svamperagout

Denne opskrift på blomkålscurry er:

  • En utrolig lækker vegetarisk gryderet spækket med smag og farver
  • En nem karryret med blomkålsbuketter, karrypasta, tomater og kokosmælk
  • Er færdigtilberedt på 30 minutter
  • Med en cremet aromatisk karrysovs inspireret af det indiske køkken
  • Sund, mættende og billig aftensmad

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Blomkål
  • Løg
  • Forårsløg
  • Æbler
  • Grofthakkede tomater
  • Mandler
  • Kokosmælk
  • Æbleeddike
  • Rørsukker
  • Karry
  • Garam masala
  • Stødt koriander
  • Gurkemeje
  • Tørret chili (kan undlades)
  • Frisk ingefær
  • Hvidløg

Prøv lige at se opskriften på: Vegetarisk one pot pasta

Kan man fryse fløde?
Det korte svar er ja. Du kan sagtens fryse piskefløde ned i op til tre måneder, og gemme en overskydende rest eller storindkøb af billig fløde til senere brug. Læs her hvordan.

Prøv lige at se opskriften på: Blomkålsgratin

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Hvad kan jeg servere til blomkålscurry?

Blomkålscurry kræver som udgangspunkt ikke noget tilbehør, men her i huset serverer vi kogte ris og naanbrød til karryretten, som både er med til at forstærke mæthedsfornemmelsen, og som samtidig hjælper til med at få den lækre cremede karrysovs med kokosmælk op fra tallerkenen. Prøv at toppe retten med lidt frisk koriander, persille eller lidt topping, hvis det skal være ekstra godt. Toppingen består af ristede cashewnødder eller mandler, æbletern og snittede forårsløg, som går rigtig godt i spænd med den cremede aromatiske karrysovs. Du kan variere blomkålskarry i det uendelige, og lave dine helt egne personlige favoritudgaver med mange andre grøntsager udover blomkål.

Tilbehør til blomkålskarry

  • Mandler eller cashewnødder: Ristede mandler eller cashewnødder smager rigtig godt som topping ovenpå retten, og bidrager med et ekstra knasende element til retten.
  • Forårsløg: Forårsløg skåret i tynde skiver som topping giver et ekstra saftigt og sprødt indslag til karryretten.
  • Æbletern: Tilfører syre, sødme og en dejlig friskhed til retten.
  • Kogte ris: Giver en god mæthedsfornemmelse, og passer rigtig godt til en gryderet som blomkålskarry.
  • Blomkålsris: Er det sunde alternativ til kogte ris, hvis du gerne vil spare lidt på kalorierne, og bare ikke kan få nok af blomkål.
  • Naanbrød: Lidt madbrød smager altid godt til gryderetter, og naanbrød er som skabt til denne karryret.
  • Kokosmel: Kokos komplementerer den cremede karrysovs, og tilfører en dejlig smag af kokos i retten.
  • Mangochutney: Passer perfekt til næsten alle indiske måltider, og giver et ekstra pift til retten med søde og syrlige elementer.

God fornøjelse.

Blomkålscurry

Blomkålscurry

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 425 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 66 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 1 stort blomkål, skåret i små buketter
  • 1 løg, halveret og skåret i tynde både
  • 1 ds. grofthakkede tomater (ca. 400 gr.)
  • 1 ds. kokosmælk (ca. 400 gr.)
  • 1 spsk. æbleeddike
  • 1 spsk. rørsukker

Hjemmelavet karrypasta:

  • 1 spsk. karry
  • 1 spsk. garam masala
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 2 tsk. gurkemeje
  • 0,5 tsk. tørret chili (kan undlades)
  • 2 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • 4 spsk. rapsolie (anden madlavningsolie kan også anvendes)
  • 30 gr. frisk ingefær
  • 3 fed hvidløg
  • 1 løg

Topping (kan undlades):

  • 1 bdt. forårsløg, skåret i tynde skiver
  • 2 æbler, skrællet og skåret i små tern
  • 1 håndfuld mandler, ristede og grofthakkede (cashewnødder kan også anvendes, men de skal ikke hakkes)

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Hjemmelavet karrypasta:

  1. Pil løgene og skræl det friske ingefær. Kom alle ingredienserne til karrypastaen i en blender, og purér alle ingredienserne til konsistensen er ensartet og fin. Du kan også rive det friske ingefær og løg helt fint på et rivejern, og så røre alle ingredienserne sammen efterfølgende i en skål.

Sådan tilbereder du blomkålscurry:

  1. Skyl og rens blomkålen under koldt vand, og skær det ud i små buketter.
  2. Blend eller mos de grofthakkede tomater gennem en sigte.
  3. Opvarm lidt olie i en gryde eller sauterpande, og svits karrypasta og løg skåret i tynde både ved forholdsvis høj varme (7-8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i et par minutter under omrøring.
  4. Vend blomkålsbuketterne ned til karrypastaen på panden eller gryden, og lad dem stege med i yderligere et par minutter.
  5. Krydre retten med salt og friskkværnet peber, og tilsæt herefter blendede tomater, kokosmælk, æbleeddike og rørsukker. Bring blandingen i kog under omrøring, og skru herefter ned for varmen og lad retten småsimre i ca. 15 minutter eller til blomkålene er møre, men stadigvæk med bid.
  6. Smag retten til med salt, friskkværnet peber, sukker og evt. lidt citronsaft.
  7. Drys toppingen ovenpå retten (kan undlades), og server retten varm ledsaget af kogte ris eller naanbrød.
  8. Velbekomme.

Topping:

  1. Skyl og rens forårsløgene under koldt vand., og skær dem ud i tynde skiver.
  2. Skræl æblerne og skær dem ud i små tern.
  3. Rist mandlerne på en pande ved forholdsvis høj varme indtil de begynder at tage farve, og hak herefter mandlerne groft på et skærebræt med en brødkniv.

Yderligere kommentarer

Retten er fryseegnet i op til 3 måneder, og har en holdbarhed på køl i minimum et par dage. Hvis du ønsker mere struktur i retten, kan du tilføje kikærter fra dåse, som skal koge med sammen med blomkålsbuketterne. Du kan også anvende grønne ærter, som først skal vendes ned i gryden til de øvrige ingredienser ca. 3-4 minutter før servering, hvor retten lige varmes godt igennem inden servering. Har du ikke lige blomkål ved hånden, kan du også bruge kartofler, broccoli, gulerødder og aubergine - blot for at nævne nogle eksempler.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner