Vegetarisk one pot pasta. Nem og lækker aftensmad uden kød, men spækket med grøntsager og smag. Det er den ultimative vegetar pastaret, som kan varieres i det uendelige. One pot pasta går i al sin enkelhed ud på, at du kun skal benytte én gryde til tilberedningen af din pastaret. Du sparer tid og opvask, da du kun har en og samme gryde i brug. Du kan lave one pot pasta i en gryde på kogepladen, eller også kan du tilberede pastaretten i ovnen, hvor det hele bare skal hældes op i et ildfast fad. Din indsats i køkkenet er med andre ord minimal. Der skal snittes nogle grøntsager, som så skal tilberedes i en gryde tilsat pasta og væske. I løbet af 20-25 minutter har du et lækkert velsmagende måltid, som kan toppes med et par håndfulde revet mozzarella eller parmesan.
Opskrift på vegetarisk one pot pasta
One pot pasta kan stort set passe sig selv, når først alle ingredienserne er tilføjet og kommet i kog. Jeg foretrækker dog, at stege løgene klare og de øvrige grøntsager let gyldne i gryden, inden væsken og pastaen tilsættes. Lidt stegeskorpe på grøntsagerne tilfører langt mere smag til retten, end hvis du blot hælder alle ingredienserne op i gryden på en gang, og bringer det i kog. Du kan som udgangspunkt godt tilsætte al væsken på en gang, som står angivet i opskriften, men det kræver så, at du løbende holder øje med mængden af væske i gryden, som du kan styre ved at lade retten småkoge helt eller delvist uden grydelåg. Det kræver lige lidt øvelse, men resultatet bliver altid vellykket, da stivelsen fra pastaen gør sovsen lækker cremet, når den først lige får lov at sætte sig i retten. Alternativt kan du jævne sovsen med lidt majsmel opløst i koldt vand.
Prøv lige at se opskriften på: Quesadillas
Denne opskrift på vegetarisk one pot pasta er:
- Den ultimative opskrift på one pot pasta uden kød
- En nem og velsmagende pastaret spækket med grøntsager
- Nem hverdagsmad til travle hverdage
- En oplagt mulighed for at få bugt med dine grøntsagsrester i køleskabet
Disse ingredienser skal du bruge:
- Tørret pasta efter eget valg
- Gulerødder
- Løg
- Hvidløg
- Champignon
- Rød peberfrugt
- Squash
- Tørret oregano
- Tørret basilikum
- Grøntsagsbouillon
- Tomat passata
- Salt
- Friskkværnet peber
- Revet mozzarella eller parmesan
Prøv lige at se opskriften på: Blomkålsgratin
Prøv lige at se opskriften på: Pasta i ovn
Nem vegetarisk one pot pastaret
One pot pasta er genial aftensmad, når tiden og overskuddet til den helt store kogekunst ikke er tilstede i hverdagen. Som sagt kan du variere denne pastaret i det uendelige, hvilket gør dette koncept til en elsket traver på familiens ugentlige madplan. Denne opskrift er som sagt vegetarisk, og er spækket med grøntsager, som gør dette måltid sundt og nærende. Skal pastaretten være ekstra cremet og lækker, kan du erstatte bouillonen (selve væsken) med fløde eller soyamælk, hvis du foretrækker en vegansk udgave. Du skal dog stadigvæk tilsætte selve grøntsagsbouillon-terningen til væsken, som er en vigtig smagsforstærker i retten.
Prøv lige at se opskriften på: Vegetarisk bolognese i svampedrøm
Du skal lave one pot pastaretter fordi:
- De er mindre tidskrævende
- Stort set ingen opvask
- Velsmagende og snasket
- Kan varieres i det uendelige
- En god måde at få tømt sit køleskab på
- De både kan tilberedes i gryde på komfur eller i ovn
Hvilken type pasta skal du bruge?
Du kan som udgangspunkt bruge alle pastatyper – med eller uden gluten. Skal du lave en vegansk udgave, kræver det selvfølgelig vegansk pasta uden æg og mælk. Jeg foretrækker fuldkornspasta, men du kan sagtens anvende helt almindelig pasta, som dog ikke har de samme gode ernæringsmæssige egenskaber som fuldkornspasta. Kogetiden i opskriften vil variere alt efter pastatype, og forvent en lidt længere tilberedningstid end der står angivet på pakken, da pastaen bliver tilberedt med alle de øvrige ingredienser.
God fornøjelse.
Ingredients
- 300 gr. tørret pasta efter eget valg (fx penne, skruer eller rigatoni)
- 2-3 gulerødder, skrællet og skåret i tynde skiver
- 1 stort løg, pillet og finthakket
- 4 fed hvidløg, finpresset
- 300-350 gr. champignon, skåret i skiver
- 1 rød peberfrugt, skåret i små tern
- 1 squash (zucchini), halveret på langs og skåret i mundrette stykker
- 0,5 tsk. tørret oregano
- 0,5 tsk. tørret basilikum
- 4 dl. grøntsagsbouillon ( kan evt. erstattes med 2,5 dl. piskefløde og 1,5 dl. grøntsagsbouillon)
- 700 gr. tomat passata
- 2 tsk. salt
- Friskkværnet peber
- Topping:
- Revet mozzarella eller parmesan
Instructions
- Opvarm lidt olie i en stor gryde, og steg løgene klare og bløde sammen med finpresset hvidløg og skiveskårne gulerødder. Det tager ca. 4-5 minutter.
- Skyl champignonerne grundigt under koldt vand, og skær dem ud i tynde skiver. Vend champignonerne ned til de øvrige grøntsager på panden, når løgene er klare og bløde, og steg videre ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) imens du klargør squash og peberfrugt.
- Vend herefter squash og peberfrugt ned til de øvrige grøntsager i gryden, og tilsæt oregano, basilikum, pasta og grøntsagsbouillon. Rør godt rundt og læg et låg på gryden. Deg gør ikke noget, hvis alle grøntsagerne og pastaen ikke er dækket helt til af væsken. Bring det hele i kog, og skru herefter lidt ned for varmen - væsken skal hele tiden stå og småkoge. Rør rundt i pastaen undervejs. Kogetiden vil variere alt efter pastatype, men forvent 10-15 minutters tilberedningstid.
- Når pastaen er mør, tilsætter du den blendede tomatsovs (passata) ned til de øvrige ingredienser. Rør godt rundt i gryden og smag pastaretten til med salt og friskkværnet peber.
- Fordel et par håndfulde revet mozzarella eller parmesan ovenpå grøntsagerne i gryden, og rør osten lidt ind i retten, så den smelter.
- Server din one pot pasta direkte i gryden, eller hæld det over i et velegnet fad.
- Velbekomme.
Notes
Server pastaretten med revet mozzarella eller parmesan - alternativt gærflager, hvis du ønsker en vegansk udgave. Som tilbehør kan du servere lidt madbrød eller en simpel salat. Ønsker du en mere cremet udgave, kan du med fordel erstatte grøntsagsbouillonen (selve væsken) med piskefløde eller soyamælk.