Pasta al forno. Pasta i fad. Gratineret pasta. Pasta i ovn. Kært barn har mange navne, men når alt kommer til alt drejer det sig om hjemmelavet bagt pasta, som kan varieres i det uendelige. Ovnbagte pastaretter er helt geniale til den travle børnefamilie, da tilberedningstiden er kort og forberedelserne i køkkenet minimale. Selvfølgelig uden at gå på kompromis med et sundt og nærende aftensmåltid. Denne opskrift på pasta i ovn er min grundopskrift uden kød, som du så selv kan komponere videre på - med eller uden kød.
Det er ikke alle her i husstanden der er kødspisere, så mange af mine måltider er ofte uden kød, som så kan suppleres med kød efter ønske og behov. Denne pastaret i fad er ingen undtagelse, og er ikke uden grund en elsket pastaret her på matriklen. Du kan fx servere et stegt kyllingebryst eller helt klassiske frikadeller til pastaretten, hvis kød obligatorisk skal indgå i aftensmaden, men det er absolut ikke nødvendigt (det kommer fra en der selv spiser kød).
Prøv lige at se opskriften på: Nem pastaret
Opskrift på pasta i ovn
Denne opskrift på bagt pasta med grøntsager, ost og en uimodståelig cremet tomatflødesovs, er nem og lige til at gå til med forholdsvis få og billige basisvarer. Hvad skal du bruge? Hovedrolleindehaveren i dette måltid er pasta, og hvorvidt pastaen skal være med fuldkorn er helt op til dig. Jeg anvender normalt pastapenne, men rigatoni er også meget velegnet, som er pastapenne på steroider. Et bredt udvalg af grøntsager har den helt store birolle i denne gratinerede pastaret, som du ret beset selv kan komponere alt efter hvilke grøntsager du har liggende i køleskabet.
Pasta i fad er sådan en tømme-køleskabet-pastaret, hvor du virkelig kan få ryddet op i grøntsagsskufferne. Rødløget tilfører retten sødme, den røde og gule peberfrugt farve og tekstur, babyspinaten farve og den alsidige squash suger alle smagsindtrykkene til sig. De grofthakkede dåsetomater giver fylde og smag, som sammen med madlavningsfløden giver en overdådig snasket tomatflødesovs. Jeg benytter ofte to forskellige ostetyper i mine bagte pastaretter. Cheddar tilfører en fantastisk smag og gyldenbrun gratinering, og mozzarellaosten giver det klæbrige lange ostetræk, som enhver pastaret i ovn skal have.
Prøv lige at se opskriften på: Maskeret blomkål
Sådan gør du i korte træk
Steg rødløget blødt og klart i lidt olie, og tilsæt alle de øvrige grøntsager, krydderurter og tomatpuré. Lad grøntsagerne stege ved middelhøj varme i 3-4 minutter, og rør rundt undervejs. Tilsæt de grofthakkede tomater og madlavningsfløde, og bring retten i kog. Tilsæt den færdigtilberedte pasta og friske babyspinat, og rør alle ingredienserne godt sammen. Hæld halvdelen af retten ned i et smurt ildfast fad, og drys halvdelen af osten ovenpå. Fordel resten af pastafyldet i fadet, og fordel resten af osten ovenpå retten. Sæt fadet i ovnen og gratiner retten i ca. 20 minutter, eller til osten er gyldenbrun og pastaen sprød i kanterne.
Prøv lige at se opskriften på: Pasta alla Norma
Denne opskrift på pasta i ovn er:
- Pasta i fad bagt i ovn
- Spækket med grøntsager, revet ost og en uimodståelig cremet tomatflødesovs
- Hurtig og nem aftensmad i den travle hverdag
- Også kendt som pasta al forno, som ret beset bare er en generel betegnelse for bagt pasta i ovn
- Kan tilberedes med eller uden kød - denne opskrift er en vegetarudgave, som kødelskere med statsgaranti vil elske
Disse ingredienser skal du bruge:
- Pastapenne (rigatoni eller pastaskruer kan også anvendes)
- Rødløg
- Hvidløg
- Rød peberfrugt
- Gul peberfrugt
- Squash (courgette eller zucchini)
- Frisk babyspinat
- Grofthakkede dåsetomater
- Piske- eller madlavningsfløde (mascarpone kan også anvendes)
- Revet mozzarella
- Revet cheddar
- Tomatpuré
- Tørret oregano
- Tørret timian
Prøv lige at se opskriften på: Torsk i fad med spinat, fløde og pasta
Prøv lige at se opskriften på: Pasta i cremet parmesansovs
Hvilke grøntsager kan jeg bruge til gratineret pasta i fad?
Stort set alle grøntsager kan anvendes i bagt pasta i fad. Denne pastaret er det ultimative måltid, når der trænger til at blive ryddet op i grøntsagsskufferne i køleskabet. Der er selvfølgelig altid nogle grøntsager der er mere velegnede end andre, men som udgangspunkt er det kun fantasien og udbuddet af grøntsager, der sætter grænsen for det muliges kunst. Der er dog enkelte grøntsager som fx auberginer, som skal tilberedes selvstændigt inden de kommer i pastaretten, da de fra naturens side af er bitre i smagen.
Vil du anvende auberginer i retten, som har potentiale til at løfte enhver pastaret, skal du skære auberginen ud i rustikke mundrette stykker, og fordele dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Hæld lidt rapsolie ovenpå auberginerne, og drys dem med groft salt. Lad dem trække i ca. 10 minutter, og skyl dem under koldt vand. Saltet er med til at trække bitterstofferne ud af auberginen. Vend auberginestykkerne i lidt madolie som fx rapsolie, og fordel dem på bagepladen. Steg dem møre i ovnen i ca. 10-15 minutter (de skal stadigvæk være faste og have bid), og tag de gratinerede auberginer ud af ovnen. Vend auberginestykkerne ned i gryden til de øvrige ingredienser, og fordel fyldet i fadet som angivet i opskriften.
Velegnede grøntsager (#tømditkøleskab):
- Gulerødder
- Broccoli
- Squash
- Aubergine
- Grønne bønner
- Champignoner
- Ærter
- Majs
- Svampe
- Grønne asparges
- Løg
- Rødløg
- Hvidløg
- Porrer
- Cherrytomater
- Selleri
God fornøjelse.
Ingredients
- 500 gr. pastapenne (rigatoni eller pastaskruer kan også anvendes)
- 1 stort rødløg, pillet og skåret i tynde både
- 3 fed hvidløg, finpresset
- 1 rød peberfrugt, udkernet og skåret i mundrette stykker
- 1 gul peberfrugt, udkernet og skåret i mundrette stykker
- 1 stor squash (også kendt som courgette eller zucchini), halveret på langs og skåret i mundrette stykker
- 200 gr. frisk babyspinat
- 2 ds. grofthakkede tomater á 400 gr.
- 2,5 dl. piske- eller madlavningsfløde (mascarpone kan også anvendes)
- 150 gr. revet mozzarella
- 150 gr. revet cheddar
- 1 spsk. tomatpuré (med top)
- 0,5 tsk. tørret oregano
- 0,5 tsk. tørret timian
- Olie til stegning
- 1,5 tsk. salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Forvarm ovnen til 200° grader almindelig over- og undervarme.
- Kog pastaen efter anvisningerne på pakken, men reducer kogetiden med ca. 1 minut, så pastaen stadigvæk er fast med bid (al dente). Hæld vandet fra og lad pastaen dryppe af i en sigte.
- Opvarm lidt olie i en stor gryde imens pastaen koger, og steg rødløgene bløde og klare i ca. 3-4 minutter.
- Tilsæt finpresset hvidløg, røde- og gule peberfrugter, squash, tomatpuré, oregano, timian, salt og friskkværnet peber. Lad grøntsagerne stege videre ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 3-4 minutter, og rør rundt i grøntsagerne undervejs.
- Hæld de grofthakkede tomater og madlavningsfløden ned til grøntsagerne i gryden, og bring det hele i kog. Når tomatflødesovsen begynder at boble og småkoge, vender du den tilberedte pasta og friske spinatblade ned i gryden til de øvrige ingredienser. Rør alle ingredienserne godt sammen i gryden, og vend halvdelen af pastafyldet ned i et smurt ildfast fad.
- Drys halvdelen af de to revne oste ovenpå pastablandingen i fadet, og fordel resten af pastafyldet i fadet.
- Drys med resten af osten og bag pastaretten i den forvarmede ovn i ca. 20 minutter, eller til osten og pastaen er gylden og sprød i overfladen.
- Pynt evt. pastaretten med lidt grofthakket persille, og server den straks.
- Velbekomme.
Notes
Pasta bagt i ovn er fryseegnet i minimum tre måneder, og skal tø op i køleskabet aftenen forinden retten skal serveres. Lad pastaretten stuetemperere i en time før den skal opvarmes i ovnen, og gennemvarm herefter retten i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 20-25 minutter - det vil variere lidt alt efter ovntype. De første 10 minutter tildækket med alufolie, hvorefter alufolien fjernes. Hæld ca. en halv deciliter kogende vand eller grøntsagsbouillon ned i fadet inden det kommer i ovnen, så pastaretten forbliver snasket og sovset.