Torsk i fad er et hit her i huset. Det er sund og nem aftensmad, som vil få mundvandet til at løbe hos de fleste - også hos børn og voksne der normalt går i en stor bue udenom fisk. Torsk er ret neutral i smagen, og smager som sådan ikke af fisk, men af det den er blevet tilberedt i. Det vil sige fløde, gouda, purløg, citron, tomater og spinat. Ikke den værste kombination, hvis jeg selv skal sige det.
Prøv lige at se opskriften på: Pochéret torsk a la lady og vagabonden
Denne opskrift på torsk i fad er:
- Sund og nem aftensmad på godt en halv time
- En oplagt lejlighed til at få fiskeforskrækkede individer til at spise fisk, da det bare smager p.... godt
- Fryseegnet og kan opbevares på køl i minimum et par dage
- Tilberedt med torsk, men du kan sagtens erstatte torsken med fx mørksej, kuller, hvilling eller brosme
Prøv lige at se opskriften på: Bagt torsk med spidskål og krydret flødesauce
Disse ingredienser indgår i torsk i fad:
- Torskefilet
- Pastapenne
- Helbladet spinat
- Grofthakkede tomater
- Piskefløde
- Gouda eller mozzarella
- Purløg
- Citron
- Rasp
- Salt
- Peber
Prøv lige at se opskriften på: Tomatsalat
Fakta om torsken og de sunde omega-3-fedtsyrer:
Torsken er en fantastisk spisefisk, som er ret neutral i smagen, og derfor meget nem at præge rent smagsmæssigt. Du har med garanti hørt om omega-3-fedtsyrer, og torsken er en af de fisk, der faktisk har det største indhold af disse sunde fedtsyrer, hvilket er meget gavnligt for hjertet og dit velbefindende. "Du skal spise fisk to gange om ugen" - det er vi blevet tudet ørerne fulde med gennem 90'erne, hvor Minna og Gunnar skulle lære os danskere at spise mere fisk. Rent faktisk er to fiskemåltider om ugen nok til at sænke kolesterolet i blodet, og har samtidig en gavnlig effekt på blodtrykket. Torsken er lys og blød i kødet, og rig på proteiner. Torsken er i familie med laksen, og kan du ikke få torsk (eller ønsker at betale prisen), kan du sagtens erstatte torsk med fx mørksej, kuller, brosme og hvilling.
Sådan laver du torsk i fad:
- Forvarm ovnen til 180° grader varmluft.
- Start med at koge pastapennene efter anvisningerne på pakken. Hæld kogevandet fra og hæld pastapennene ned i et smurt ildfast fad.
- Skær filterne ud i mundrette stykker og læg dem ned i fadet til de færdigkogte pastapenne.
- Hak purløget fint og fordel det over pastaen i fadet.
- Skyl spinaten under koldt vand, og sigt vandet fra. Kom spinaten op i fadet til de øvrige ingredienser - du kan evt. hakke spinaten groft hvis du ønsker mindre stykker.
- Vend de grofthakkede tomater og fløden ud over de øvrige ingredienser i fadet, og krydre med salt og friskkværnet peber. Rør forsigtigt rundt i fadet og slut af med revet gouda eller mozzarella og et par spiseskefulde rasp på toppen.
- Sæt fadet i ovnen i ca. 18-20 minutter eller til osten er gylden og sprød på toppen.
- Server retten direkte fra ovnen.
Prøv lige at se opskriften på: Bønnesalat med bacon
Friskfanget torsk fra Det Gule Rev
Jeg har altid drømt om at komme ud på Det Gule Rev og fiske torsk fra barnsben, men det er først blevet til en realitet i en alder af fire-og-fyrre-år. Min søn Emil og jeg elsker at fiske, men fiskeriet har indtil i år foregået i lystfiskesøer og vandløb med ferskvand. Havfiskeri er noget helt andet - ikke mindst på Det Gule Rev, hvor man med jævne mellemrum lander torsk på 15-20 kg.
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart
Torsk i fad gange tyve
Vi har gennem årene hørt og læst meget omkring fiskeriet på Det Gule Rev, og i år skulle det være. Tidligere på året stævnede vi ud fra Hanstholm i M/S Bonito, og efter godt to timers sejlads befandt vi os ved kanten af Det Gule Rev tæt ved "Norskedybet". Linerne påmonteret pirke blev kastet ned i det mørke dyb, og efter få minutters fiskeri var den første torsk på krogen. Fem timer senere stod vi med 40 torsk i vores to fiskekasser, som efter ankomsten til Hanstholm blev forvandlet til godt 20 kg. ren torskefilet på fiskerifabrikken. Så med andre ord er vores fryser spækket til brisepunktet med de flotteste torskefileter, som løbende bliver forvandlet til fisk i fad og fish and chips med sauce tartare.
God fornøjelse og husk at spise fisk minimum to gange om ugen.
Ingredients
- 500-600 gr. torskefilet skåret i mundrette stykker (sej, brosme, hvilling og kuller kan også anvendes)
- 500 gr. pastapenne
- 200 gr. frisk helbladet spinat
- 1 ds. grofthakkede tomater
- 2½ dl. piskefløde
- 200 gr. revet gouda eller mozzarella
- 1 bdt. finthakket purløg
- Saften fra en økologisk citron
- 2 spsk. rasp
- Salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Forvarm ovnen til 180° grader varmluft.
- Kog pastapennene efter anvisningerne på pakken. Hæld vandet fra de færdigkogte pastapenne, og hæld dem ned i et smurt ildfast fad.
- Skær torskefileterne ud i mundrette stykker og læg dem ned i fadet til pastaen.
- Skyl purløget under koldt vand og hak det fint. Fordel det finthakkede purløg i fadet.
- Skyl den helbladede spinat under koldt vand, og sigt vandet fra. Kom spinaten op i fadet til de øvrige ingredienser.
- Hæld de grofthakkede tomater og fløden over de øvrige ingredienser i fadet, og krydre med salt og friskkværnet peber. Vend alle ingredienserne godt sammen i fadet.
- Drys med revet Gouda eller mozzarella og et par spiseskefulde rasp.
- Bag nu din torsk i fad i ca. 18-20 minutter eller til osten og raspen er gyldent og sprødt.
- Server retten direkte fra ovnen.
- Velbekomme.
Notes
Du kan erstatte torsken med fx kuller, brosme, hvilling eller sej. Jeg synes ikke man behøver noget tilbehør til retten, men vil du have retten til at strække lidt længere, kan du fx servere lidt friskbagt madbrød og en grøn salat til. Retten er fryseegnet i op til tre måneder, og kan holde sig frisk på køl i et par dage.