Forside » Brød » Hvidløgsbrød som pull-apart

Hvidløgsbrød som pull-apart

Hvidløgsbrød som pull-apart

Der sker noget magisk når man kombinerer brød, smør og hvidløg. Smagen af smør og hvidløg kombineret med et letsaltet knasende brød går direkte i hjertekulen hos mange danskere. Når selv et købe hvidløgsflute fra det lokale supermarked kan vække begejstring rundt om bordet, må der være noget om snakken, men når du først har smagt dette pull-apart hvidløgsbrød, går du aldrig tilbage til den nemme løsning på frost i supermarkedet. Forestil dig lige dette hvidløgsbrød stående på bordet som madbrød, eller som snack eller nemt måltid i selskab med et glas kølig rosé på terrassen en varm sommerdag ... Det tænkte jeg nok.

Prøv lige at se opskriften på: Pølsebrød

Opskrift på hvidløgsbrød som pull-apart

Jeg ved faktisk ikke hvor hvidløgsbrød oprindeligt stammer fra, men jeg tænker et godt bud kunne være landene omkring Middelhavet, hvor anvendelsen af madbrød er meget udbredt. Opskriften på dette hvidløgsbrød er mundvandsdrivende lækkert, og er resultatet af mange forskellige variationer gennem årene.

Dette hvidløgsbrød er et pull-apart hvidløgsbrød. Det betyder kort og godt, at det er skræddersyet til at blive delt uden man skal sidde og fedte med hele brødet på en gang. Hvidløgsbrødet er et stort madbrød bestående af en masse små hvidløgsbrød. Med to fingerspidser kan du så nemt som ingenting trække brødet fra hinanden, og får et passende portionsstykke uden at have rørt ved hele brødet.

Prøv lige at se opskriften på: Bløde og luftige pølsehorn

Denne opskrift på hvidløgsbrød er:

  • Vinder af "Månedens Bagværksfoto" hos De Danske Gærfabrikker
  • Et lækkert madbrød til hele familien
  • Spækket med god smag af frisk hvidløg, persille, oregano og salt
  • Frysegnet - det er altid rart at have et madbrød som backup
  • Hvidløgsbrød som pull-apart, hvor man selv kan tage et stykke af brødet
  • Legende let at tilberede på blot 30 minutter
  • Velegnet til at blive bagt i en springform (diameter 28 cm.)

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Vand
  • Mælk (kan erstattes med vand)
  • Smør
  • Hvedemel
  • Gær
  • Sukker
  • Salt
  • Persille
  • Hvidløg
  • Oregano

Prøv lige at se opskriften på: Koldhævede morgenboller

Hvidløgsbrød som pull-apart
Her ser du hvidløgsbrødet inden det sættes i ovnen. Jeg har valgt at bage brødet i en stor rund springform med en diameter på 28 cm., men du kan også vælge at bage det i to mindre rugbrødsforme. Som du kan se på billedet, har jeg formet en masse små kugler af dej som dyppes i toppingen inden de placeres i formen.
Hvidløgsbrød som pull-apart
Hvidløgsbrød som pull-apart

Prøv lige at se opskriften på: Ostebrød med krydderurter som pull-apart

Sådan laver du det perfekte hvidløgsbrød

Det er ingen overdrivelse, når jeg påstår at dette hvidløgsbrød er legende let at fremtrylle i køkkenet. Det kan måske godt ligne noget der har krævet en voldsom indsats i køkkenet, men det modsatte er faktisk tilfældet. Jeg har forkælet mig selv med en køkkenmaskine fra Ankarsrum (som jeg har lavet en anmeldelse af her), så selve æltningen foregår som en leg, og den får lov til at stå og arbejde med dejen i 10-15 minutter, hvilket omdanner glutenproteinerne i melet til lange strenge - et netværk, som gør hvidløgsbrødet mere elastisk, svampet og frem for alt hæver det bedre.

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgssnurrer

Trin for trin:

  1. Ælt dejen i minimum 10 minutter.
  2. Lad dejen hæve tildækket i 60 minutter.
  3. Skær dejen ud i små kugler eller firkanter, og vend dem i toppingen.
  4. Placer de små kugler i en springform (eller to rugbrødsforme). Jeg undlader at benytte bundpladen i min springform, da jeg benytter et bagestål. På denne måde får dejen den direkte varme fra det varme stål.
  5. Lad dejen efterhæve i 60 minutter.
  6. Bag hvidløgsbrødet i ovnen i ca. 30 minutter til det er flot gylden.
  7. Server det lunt.

Prøv lige at se opskriften på: Pizzadej

Hævningen af dejen er alfa og omega for at lave et godt brød. Jo længere hævetid jo bedre. Og det skal foregå ved stuetemperatur, så processen hvor enzymerne trækker sukkeret ud af melet, får lov til at ske i et stille og roligt tempo. Derfor opnår du det bedste resultat ved at lade dejen hæve af to omgange. Når dejen er æltet, skal den hæve tildækket i en times tid. Herefter hælder du dejen ud på et let meldrysset bord, og skærer dejen ud i små kugler på størrelse med en bordtennisbold. Vend de små kugler dej i toppingen med smør, hvidløg, persille, oregano og salt, og placer dejen i bageformen. Nu skal hvidløgsbrødet efterhæve - gerne en times tid igen, som får dejen til at hæve til dobbelt størrelse igen. Og så skal dejen en tur i ovnen. Voila. Hjemmelavet hvidløgsbrød.

Hvidløgsbrød som pull-apart

Det perfekte madbrød til lidt af det hele

Hvidløgsbrød kan mine børn spise i rå mængder. De får ganske enkelt julelys i øjnene, når brødkurven med et lunt hvidløgsflute fra det lokale supermarked bliver sat på bordet, og jeg kan egentlig godt følge deres begejstring. Hvidløg og smør indbagt i et hvedebrød er noget nær det perfekte match. Et madbrød med mange anvendelsesmuligheder. Men hov - det er fortid nu. Fremover er det dette hvidløgsbrød der bliver serveret foran familien, som absolut tåler ingen sammenligning med frost-udgaven fra supermarkedet.

Prøv fx at servere hvidløgsbrødet til:

  • Simre- og gryderetter
  • Sommerens mange grillmåltider
  • Salater
  • Forskellige supper
  • Tapas
  • - eller bare som en lækker appetizer når familien er sulten for sjov ...

God bagelyst.

Hvidløgsbrød som pull-apart

Print
Serves: 8 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 350 calories 20 grams fat
Rating: 4.6/5
( 97 voted )

Ingredients

  • Dej til hvidløgsbrød:
  • 2½ dl. fingervarm vand (ca. 37° grader)
  • 2½ dl. mælk (kan erstattes med vand)
  • 25 gr. blødt smør
  • Ca. 750 gr. hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 2 tsk. tørgær (25 gr. frisk gær kan også anvendes)
  • 2 spsk. sukker
  • 2½ tsk. salt
  • Topping:
  • 100 gr. smeltet smør
  • 1 bdt. persille
  • 1 tsk. tørret oregano eller to tsk. frisk oregano
  • 3-4 fed presset hvidløg
  • 1 tsk. salt

Instructions

Dej til hvidløgsbrød:

  1. Hæld det tempererede vand op i en røreskål, og opløs gæren heri.
  2. Tilsæt salt, sukker, mælk, smør og det meste af melet (gem lidt af melet, så du rammer den rigtige konsistens).
  3. Ælt dejen med hænderne eller på en køkkenmaskine i 5-10 minutter.
  4. Tilsæt evt. lidt mere mel til dejen - den skal være smidig og lige akkurat slippe din finger når du prikker i dejen.
  5. Stil dejen til hævning tildækket et lunt sted i en times tid.
  6. Imens laver du toppingen til hvidløgsbrødet.
  7. Smør en stor springform med lidt smør eller to rugbrødsforme.
  8. Drys lidt mel på dit køkkenbord, og vend den færdighævede dej ud på bordet.
  9. Skær dejen ud i små portioner på størrelse med en bordtennisbold, og vend dejen i skålen med den færdige topping.
  10. Fordel de små portioner dej i den smurte springform eller rugbrødsforme, og stable dem ovenpå hinanden.
  11. Når du er færdig sættes dejen til efterhævning tildækket i ca. 60 minutter.
  12. Opvarm ovnen til 180° grader varmluft.
  13. Bag det færdighævede hvidløgsbrød i ca. 30 minutter eller til det er flot lys gylden.
  14. Drys det færdigbagte hvidløgsbrød med lidt groft salt og lidt friskhakket persille.
  15. Server brødet lunt som tilbehør eller som en lækker appetizer.
  16. Velbekomme.

Topping:

  1. Skyl persillen og hak det fint. Anvender du frisk oregano skal det også skylles og hakkes fint.
  2. Hæld det smeltede smør ned i en røreskål, og rør det sammen med de pressede hvidløgsfed.
  3. Vend det finthakkede persille, oregano og salt ned i skålen, og rør godt rundt med en ske.
  4. Stil den færdige topping til side indtil dejen er færdighævet.

Notes

Hvidløgsbrødet er fryseegnet med en holdbarhed på minimum tre måneder. Lav en dobbeltportion og frys hvidløgsbrødet ned i nogle portioner, så har du altid hjemmelavet hvidløgsbrød lige ved hånden.

Hvidløgsbrød som pull-apart
Hvidløgsbrød som pull-apart

10 kommentarer til “Hvidløgsbrød som pull-apart”

  1. camilla Jørgensen

    Det smagte bare SÅ godt, absolut ikke sidste gang jeg prøver den. Tak for en genial side ☺️

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Camilla,
      Tusinde tak for din positive tilbagemelding og rosende ord om min lille madblog 🙂 Det varmer mit gastronomiske hjerte, og gør arbejdet med bloggen det sjovere. Hvidløgsbrødet og ostebrødet er også de helt store favoritter indenfor madbrød her i huset. Endnu en gang tak.

      Venlig hilsen
      Thomas

  2. Tina Øgaard Hundal

    Hej
    Pull apart hvidløgsbrødet kan jeg fryse det ned inden det er bagt og så bage det på dagen hvor jeg skal bruge det?

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Tina,
      Tak for din besked 😊 Du kan sagtens fryse hvidløgsbrødet ned efter det er færdighævet, og så tage det op en times tid før det skal bages, eller lade det tø op natten over i køleskabet, og så ellers bage det som normalt.

      God bagelyst.

      Hilsen
      Thomas

  3. Jacqueline Beck

    Hey, det ser super lækkert ud. Kan jeg bruge plantemælk i stedet for alm. mælk? Eller blir jeg nød til at bruge vand på vand? 😅
    Hvis jeg kan bruge plantemælk- er der så en der er bedre end de andre? Jeg er godt rusten i bage verdenen, så sætter kæmpe pris på hjælp 🙃

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Jacqueline,
      Mange tak for din besked 😊 Du kan sagtens bruge plantemælk istedet for traditionel komælk, men du kan også sagtens anvende vand på vand. Hvis du vil bruge plantemælk til hvidløgsbrødet, vil jeg anbefale dig at bruge soya- eller rismælk, som begge er velegnede til bagværk. Men igen kan du sagtens anvende vand i opskriften og stadigvæk ende op med et godt bageresultat 😊

      Håber du kan bruge det til noget, ellers skal du endelig bare spørge løs.

      Venlig hilsen
      Thomas

  4. Elif Yerlikaya

    Jeg har lavet hvidløgsbrød min lære sagde til mig den var god og jeg skal lave brødet igen til galla.
    Det er den bedste opskrift

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Elif,
      Tusinde tak for din søde besked 🙂 Jeg er utrolig glad for at høre, at du synes om opskriften på hvidløgsbrødet, og at du skal bage det igen til galla. Det er også et fantastisk madbrød, som er i høj kurs her på matriklen 🙂
      God bagelyst og tak for din kommentar.

      Hilsen
      Thomas

  5. Hej. Jeg vil høre, om man kan langtidshæve? Altså den sidste hævning fra den ene dag til den anden?
    Hilsen Hanne

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Hanne,
      Du kan sagtens langtidshæve dejen natten over, men så brug kun den halve gærmængde i forhold til opskriften, hvis den kommer på køl i minimum 8 timer (natten over eller mere). Tag dejen ud af køleskabet en time før brødet skal bages, så det stille og roligt kan vågne op. Væskerne skal være kolde, når du vil koldhæve natten over og ikke lunkne.

      God bagelyst 😊

      Hilsen
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *