Panna cotta er italiensk flødedessert på den helt store klinge. Oprindeligt kommer denne enkle, men mundvandsdrivende lækre flødebudding fra Piemonte i Norditalien, hvor den går under betegnelsen "Crema Cotta". Man kan sige, at panna cotta er en videreudvikling af den originale "Crema Cotta", idet den oprindelige udgave kun bestod af fløde og intet andet.
Panna Cotta består i al sin enkelhed af fløde, sukker, vaniljekorn og husblas, og er det italienske svar på en dansk flødebudding, hvor teksturen og konsistensen dog er dirrende blød og på grænsen til at falde sammen. Tricket består i at anvende akkurat nok husblas til at fløden kan sætte sig i metalformen eller skålen, og det gør den, så det skal du ikke bekymre dig om. Hjemmelavet panna cotta er en af de mest simple desserter du kan fremtrylle i det lille hjem på ganske få minutter plus nogle timer på køl så flødeblandingen kan stivne.
Prøv lige at se opskriften på: Mazarintærte med sommerbær og citroncreme
Denne opskrift på panna cotta med friske bær er:
- En mundvandsdrivende lækker flødedessert med en dirrende og yppig blødhed
- Italiensk flødedessert som italienerne laver den
- Med fløde, husblas, sukker og vaniljekorn
- Den perfekte dessert til gæstemiddagen eller når familien skal forkæles i weekenden
- Her serveret med hjemmelavet jordbærsovs og friske bær, men kan også serveres helt uden tilbehør
Prøv lige at se opskriften på: Panna cotta med mango-gelé
Disse få ingredienser indgår i panna cotta:
- Fløde 38%
- Sukker
- Vaniljestang eller vaniljepaste
- Husblas
Prøv lige at se opskriften på: Citrontrifli med kiksekrummer og marengs
Sådan laver du hjemmelavet panna cotta:
- Hæld fløden op i en gryde. Tilsæt sukker, vaniljekorn og den flækkede vaniljestang.
- Varm langsomt flødeblandingen op og kom husblassen i en dyb tallerken og dæk dem til med koldt vand for at udbløde dem.
- Når flødeblandingen er lige ved at komme i kog, og det småsimrer i gryden, tager du gryden af varmen og fjerner vaniljestangen.
- Klem husblassen for overskydende vand, og pisk husblassen i den varme flødeblanding.
- Hæld flødeblandingen i formene, og stil dem på køl i minimum 3-4 timer.
- Vend den færdige panna cotta ud af formene ved at dyppe formene eller skålene i varmt vand der for nylig har kogt, og læg den tallerken du vil anvende til servering ovenpå formen. Vend bunden i vejret på formen, og lad den færdige panna cotta glide ud på tallerkenen.
- Server med jordbærsovs og friske bær.
Servering af panna cotta
Panna cotta består af blot fire ingredienser, og serveres traditionelt uden tilbehør i Italien, og så alligevel ikke helt. Det er efterhånden meget almindeligt, at man serverer et par friske bær eller en frugtsovs som fx jordbærsovs til panna cotta. Det både smager godt og ikke mindst giver det noget konstrast til den flødefarvede dessert med de bittesmå vaniljekorn i toppen.
Jeg er stor fan af friske bær eller danske jordbær skåret i små tern og marineret i lidt sukker og balsamico, som man så sirligt arrangerer på tallerkenen. Om vinteren kan du fx anvende friske granatæblekerner, da deres syre og sødme giver et frisk modspil til den fede fløde.
Marinerede jordbærstykker:
- Skær 200 gr. jordbær i små tern og kom dem i en skål med 1 tsk. sukker og 1 tsk. balsamico. Vend jordbærstykkerne rundt i marinaden og stil skålen på køl i et par timer. Vend jordbærstykkerne et par gange undervejs, så alle bærrene får mulighed for at trække i marinanden. Anret en skefuld eller to på tallerkenen, og fordel eventuelt lidt af marinaden på toppen af panna cottaen.
God fornøjelse.
Ingredients
- Panna cotta:
- ½ ltr. piskefløde
- 50 gr. sukker
- 1 vaniljestang eller vaniljepaste (koncentreret vaniljemasse)
- 3 blade husblas
- ½ tsk. revet økologisk citronskal (kan undlades)
- Jordbærsovs:
- 200 gr. frosne jordbær
- 50 gr. sukker
- ½ dl. vand
- Lidt limesaft (kan undlades)
- 1 tsk. majsmel eller Maizena (kan undlades alt efter hvilken konsistens du ønsker jordbærsovsen skal have)
Instructions
Panna cotta:
- Hæld fløden op i en lille gryde og rør sukkeret i.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen eller tilsæt vaniljepaste svarende til en hel vaniljestang, og kom dem og selve den flækkede vaniljestang i gryden sammen med revet citronskal.
- Blød husblassen op i koldt vand i en dyb tallerken (det tager ca. 3-4 minutter). Konsistensen på husblas minder om en vandmand.
- Imens bringer du langsomt flødeblandingen i kog under omrøring. Når flødeblandingen så småt begynder at boble i gryden, tager du gryden af varmen og fjerner den flækkede vaniljestang (hvis du har brugt rigtig vanilje).
- Klem husblassen for overskydende vand, og pisk husblassen i den varme flødeblanding.
- Fordel den færdige flødeblanding gennem en sigte i fire velegnede portionsskåle eller forme.
- Stil skålene med panna cottaen på køl i minimum 3-4 timer eller gerne længere.
- For let at vende dem ud af formene, kan du dyppe skålene (bunden og siderne) i lidt vand der for nylig har kogt. En ad gangen og i ca. 6-8 sekunder. Tør skålen for overskydende vand og læg den tallerken du vil anvende til servering ovenpå skålen. Vend bunden i vejret på skålen og tallerkenen, og lad den færdige panna cotta glide ud på tallerkenen. Gentag processen med de øvrige skåle.
- Server den færdige panna cotta med lidt jordbærsovs og friske bær.
- Velbekomme.
Jordbærsovs:
- Kom de frosne jordbær, sukker og vand ned i en lille gryde, og bring jordbærrene i kog (skal kun småsimre).
- Når sukkeret er opløst blender du jordbærrene med en stavblender. Lad jordbærsovsen simre videre under låg i ca. 5 minutter og tag så gryden af varmen.
- Opløs majsmelet i et par teskefulde koldt vand og jævn jordbærsovsen, hvis du ønsker en tykkere konsistens.
- Stil den færdige jordbærsovs på køl indtil den skal serveres sammen med den færdige panna cotta.