Baregomad.dk » Opskrifter » Bagværk » Brød med gærdej » Pizzadej (opskrift på hjemmelavet dej til nem pizza)

Pizzadej (opskrift på hjemmelavet dej til nem pizza)

hjemmelavet pizzadej nem pizza

Her får du den bedste opskrift på hjemmelavet pizzadej med tørgær, som giver en både nem og perfekt sprød pizza med luftig krumme.

At lave hjemmelavet pizza er noget af det nemmeste her på jorden. Det er en sandhed med modifikationer, for til trods for at en pizzadej er forholdsvis nem at fremstille, kræver det lidt øvelse at forme pizzaen og ikke mindst få afbagningen til at sidde lige i skabet med den perfekte luftige skorpe.

Mange madelskere med et blødende hjerte for hjemmelavet pizza (inklusiv undertegnede) får kamp til stregen, når det kommer til udformningen af selve pizzadejen, og ikke mindst transporten fra bordplade til ovn.

Mellem os to er jeg mislykkedes rigtig mange gange med hjemmelavet pizza, men øvelse gør mester, og efterhånden har jeg fået styr på de mest basale teknikker, som gør at jeg i dag kan fremstille en pizza der kan få mundvandet til at løbe hos de fleste. Denne viden efter mange dyrt købte erfaringer og frustrationer, vil jeg nu dele med dig.

Men først til opskriften på den bedste hjemmelavede pizzadej.

Prøv lige at se opskriften på: Pizzasauce

Opskrift på pizzadej

hjemmelavet pizzadej nem pizza

Pizzadej (opskrift på hjemmelavet dej til nem pizza)

5 fra 1 stemme
Her får du den bedste opskrift på hjemmelavet pizzadej med tørgær, som giver en både nem og perfekt sprød pizza med luftig krumme.
Udskriv Facebook Pinterest
RetAftensmad
KøkkenItaliensk
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid1 time
Samlet tid1 time 10 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas fra Baregomad.dk

Ingredienser

 • 490 g hvedemel - Tipo 00 eller Manitoba hvedemel
 • 280 g vand - ca. 40 grader
 • 2,5 tsk tørgær - (ca. 7 gr.)
 • 2 tsk sukker
 • 1 tsk salt
 • 3 spsk olivenolie
 • 1 spsk citronsaft - eller hvidvinseddike (forstærker hæveprocessen)

Sådan gør du

 • Forvarm ovnen til højeste temperatur. Hvis du benytter et bagestål, kan du med fordel anvende grillfunktionen i ovnen til at opvarme bagestålet, så stålet får lagret så meget varme som muligt inden pizzaen sættes i ovnen. Sluk for grillfunktionen minimum 10 minutter før du du sætter pizzaen ind i ovnen.
 • Rør alle de tørre ingredienser sammen i en røreskål (hvedemel, gær, salt og sukker).
 • Hæld det fingervarme vand, citronsaft og olivenolie ned i røreskålen til de øvrige ingredienser, og rør dejen godt igennem med en grydeske, køkkenmaskine eller el-mixer indtil den slipper røreskålen. Du kan også ælte dejen med fingrene i røreskålen (smør lidt madolie på fingrene, så er dejen nemmere at arbejde med).
 • Form dejen til en glat kugle, og læg dejkuglen ned i en røreskål (smør skålen med lidt olivenolie). Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i minimum 45 minutter eller op til 2 timer.
 • Kontroller dejens størrelse efter 45 minutter. Dejen skulle gerne være vokset 50-100% i skålen alt efter rumtemperatur. Du kan lade dejen hæve yderligere i en times tid, hvilket giver en luftigere pizzadej, eller dele og forme dejen til 4 kugler, og spænde dem op på en meldrysset bordplade. Du former dejen til en kugle ved at strække kanterne af dejen ind under bunden med den ene hånd, imens du holder om dejen med den anden. Denne proces gentages indtil du har 4 runde kugler. Lad dejkuglerne hvile tildækket på bordplanden i 10-15 minutter (hvis du har meget travlt, kan du springe dette trin over).
 • Nu skal du forme dejkuglerne til 4 lige store pizzaer med en diameter på ca. 28-30 cm. Du kan vælge at strække eller forme dejkuglerne ved hjælp af tyngdekraft-metoden - alternativt kan du rulle dejen ud med en kagerulle, men det gør dejen mindre luftig, og uden den karakteristiske kant. Strække-metoden går ud på at flytte luften fra midten af dejen og ud til kanterne. Dette gør du ved hjælp af dine fingerspidser, hvor du skånsomt trykker dejen ud fra midten, og ud mod kanten indtil du har grundformen på en pizza.
 • Pensl kanten på pizzaen med lidt olivenolie (det gør den ekstra gylden).
 • Top pizzaerne med en god tomatsovs og dit favoritfyld, og bag pizzaerne skiftevis til bundene er sprøde og fyldet gyldent og lækkert.

Noter

Dejen kan opbevares på køl i op til to dage, hvilket bunden i øvrigt bliver mere sprød af.
Dejen er fryseegnet i op til et par måneder, og skal blot samles og så fryses ned.
Dejen skal tø op ved stuetemperatur i ca. 3 timer inden brug.
Spar på fyldet og tomatsovsen - less is more. Med for meget tomatsovs på pizzaen, risikerer du at bunden bliver blød, mindre luftig og sprød. Derfor hold lidt igen med fyldet og den hjemmelavede tomatsovs, og brug derimod få, men gode råvarer.
Gå ikke på kompromis med melet. Du bør ikke bruge almindelig hvedemel, men fx Tipo 00 hvedemel, semola durummel eller decideret pizzamel med fin formaling og et højt indhold af gluten, som gør pizzadejen ekstra elastisk, og medvirker til en sprød skorpe og lækker krumme.
Du kan med fordel bage din pizza på et forvarmet bagestål eller bagesten, som giver en hurtig afbagning med en fantastisk smag og sprød skorpe.
Olivenolie og lidt grønt på toppen som fx rucola eller snittet icebergsalat løfter lige den samlede smagsoplevelse, men vent med det grønne og olivenolien til pizzaen er færdigbagt.

Næringsindhold

Næringsindhold
Pizzadej (opskrift på hjemmelavet dej til nem pizza)
Mængde pr. portion
Kalorier
554
% Daglig værdi*
Fedt
 
12
g
18
%
Mættet fedt
 
2
g
13
%
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
8
g
Natrium
 
589
mg
26
%
Kalium
 
154
mg
4
%
Kulhydrater
 
97
g
32
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
2
g
2
%
Protein
 
13
g
26
%
Vitamin A
 
0.2
IU
0
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
22
mg
2
%
Jern
 
6
mg
33
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Den perfekte pizzadej

En hjemmelavet pizza som sidder lige i skabet, fordrer en god pizzadej og ikke mindst pizzamel, som sikrer at pizzaen får bid og den helt rigtige smag.

Det er ganske enkelt pizzadejen, og ikke mindst afbagningen der afgør, om resultatet bliver vellykket.

Og så kræver den ultimative pizzadej tålmodighed. Gærdej og tålmodighed lønner sig når det kommer til pizzadej og afbagning.

Jeg er vild med det italienske køkken, og ikke mindst pizza. I alskens afskygninger. Italiensk fastfood når det er bedst.

Kan du virkelig lave en pizza på en time, som smager som en ægte italiensk pizza? Selvfølgelig kan du det, men vi kan ikke undgå at gå lidt på kompromis med smagen og dejens konsistens.

En lynhurtig pizzadej kan ikke nå at udvikle sig som en koldhævet pizzadej på fx 48 timer, men mindre kan også gøre det, og derfor har jeg lavet fire forskellige grundopskrifter på pizzadeje, som du med tiden selv kan udvikle videre på i forhold til fx meltyper og hydration.

Se også: Lasagne (opskrift på hjemmelavet italiensk lasagne)

4 forskellige pizzadeje:

Sådan former du din pizzadej:

Prøv lige at se opskriften på: Græsk pitabrød

Sådan lykkes du med din hjemmelavede pizza

 • Brug den rigtige meltype – hvedemel med et højt glutenindhold som fx durumhvedemel eller Tipo00.
 • Hæld ikke salt over gæren, da det forringer gærcellernes hæveevne
 • Opløs frisk gær i fingervarmt vand (tørgær fordeles i melet) og tilsæt de øvrige ingredienser efterfølgende
 • Husk lidt sukker – det er en smagsforstærker til pizzadejen og virker som brændstof til gæren
 • Ælt pizzadejen godt igennem – den skal være elastisk og smidig
 • Lang hævetid giver super luftig krumme – gerne 24 til 48 timer i køleskab eller ved stuetemperatur (alt efter opskrift)
 • Langtidshævet pizzadej har mere smag, da gærcellerne får tid til at danne flere aromastoffer
 • Brug aldrig en kagerulle til din pizzadej, da kagerulle-metoden presser luften ud af dejen, hvilket gør den mindre luftig
 • Brug trykke/strække-metoden til at forme din pizzabund (sådan bevarer du luften i dejen)
 • Høj varme – gerne 300-500 grader. Med høj varme er pizzaen færdig på få minutter, og giver en mere luftig krumme og sprød skorpe
 • Brug et bagestål (hvis du ikke har en pizzaovn). Bagestålet får nærmest pizzabunden til at eksplodere på det glohede bagestål, og gør din pizza ekstra sprød og luftig
 • Husk at drysse godt med mel på bordpladen, når du former din pizzadej. Melet bevirker, at din pizzadej ikke hænger fast på pizzaspaden (og bordpladen), når den skal ind i ovnen

Pizzadej skal have stuetemperatur

Bring din dej til stuetemperatur. Inden du begynder at strække, skal du opvarme din kolde dej i mindst 30 minutter ved stuetemperatur.

Gluten, proteinet, der gør pizzadej sej, er strammere under kolde forhold som køleskabet, hvorfor kold pizzadej strækker sig ud og klikker tilbage ligesom et elastik.

Dette trin løsner dejen og gør det lettere at forme. Hvis det er i plast fra købmanden (eller fryseren, du mester!) Tag det ud af plastikken og flyt den til en olieret blandeskål. Dæk skålen, og læg den på et varmt sted i mindst 30 minutter.

Hvis du arbejder med hjemmelavet pizzadej lavet samme dag, starter du dette trin efter den første 1 1 / 2- til 2-timers hævetid, efter at du har delt dejen i to portioner.

Prøv lige at se opskriften på: Fladbrød

Opskrift pizzadej
Hjemmelavet pizzadej

Prøv lige at se opskriften på: Spaghetti carbonara

Den optimale temperatur i ovnen

Hvordan kan det være, at din lokale pizza-pusher henne om hjørnet kan bage din pizza på 1-3 minutter?

Hemmeligheden ligger gemt i pizzaovnen, hvor temperaturen i ovnen er afgørende for hvor hurtigt pizzaen bliver bagt.

Professionelle pizzaovnen kan komme op på 500 varmegrader eller mere, hvilket er langt højere end en almindelig ovn.

Derfor er der også forskel på bageresultatet, hvorvidt du anvender denne samme dej som den professionelle pizzabager henne om hjørnet.

Hvor en pizza normalt bliver bagt på få minutter i en professionel pizzaovn, tager det ofte tre til fire gange så lang tid i en almindelig ovn.

En længere afbagning afgiver mere vand – det fordamper ganske enkelt, hvilket giver en mere kompakt og tør skorpe, og ikke mindst en kedelig kant, som ofte bliver helt stiv i det.

Det sker ikke i en napolitansk træfyret pizza-stenovn, men af naturlige årsager er det de færreste af os der har sådan en stående.

Men fortvivl ikke – du kan sagtens nå rigtig langt med højeste varmeindstilling og et bagestål i en helt almindelig ovn.

Højeste varmeindstilling

Tænd din ovn på den højeste varmeindstilling – ofte omkring 300 grader i en almindelig ovn. Din pizza skal bages ved den højest mulige temperatur i din ovn.

Den høje temperatur er nødvendig for at reducere bagetiden, og for at opnå det optimale bageresultat.

Jo længere afbagning ved lavere temperatur, jo mere vand vil fordampe i ovnen, hvilket efterlader dig med en tør og bastant skorpe.

Anvend et bagestål eller pizzasten

Som nævnt tidligere er det de færreste der har en træfyret napolitansk pizza-stenovn stående i baghaven eller på altanen, men du kan sagtens lykkedes med din hjemmelavede pizza for langt mindre midler.

Løsningen er et bagestål (test af bagestål) eller pizzasten, som efterligner en traditionel pizzaovn ved at lagre varmen i bagestålet, som placeres på en rist i midten af ovnen.

Bagestålet har en fantastisk evne til at holde på varmen, som så ledes op i bunden af pizzaen. Resultatet er en hurtig afbagning med en fantastisk smag og sprød skorpe.

For det perfekte bageresultat skal du forvarme bagestålet i ovnen i minimum 45 minutter – gerne med ovnens grillfunktion tændt de sidste 15 minutter, inden du sætter din pizza ind på det glohede bagestål.

Prøv lige at se opskriften på: Naanbrød

Pizzadej i hævekasse
Hvis du jævnligt laver hjemmelavede pizzaer, eller andet bagværk som skal koldhæve, kan jeg helt klart anbefale en hævekasse til pizzadej. Du kan sagtens anvende skåle, husholdningsfilm eller condibøtter til din dej, men en hævekasse gør håndteringen af koldhævet pizzadej til en leg. Hævekassen kan stå på en af hylderne i køleskabet, og er udstyret med et kliklåg. Når du opbevarer din dej i en hævekasse, er du sikker på et ensartet og perfekt resultat
Sådan former du pizzadej til en dejkugle

Prøv lige at se opskriften på: Pitabrød

Sådan former du din pizza

Kagerulle-metoden (den forbudte metode)

Hvis du spørger en napolitansk pizzabager, eller en inkarneret pizza-nørd (på den gode måde), må du aldrig – som i A-L-D-R-I-G anvende kagerulle-metoden.

Ved at anvende en kagerulle, klemmer du fuldstændig luften ud af de små bobler i dejen (som opstår under gæringen og hævningen), hvilket efterlader dig med en kompakt skorpe, og fremfor alt ingen cornicione – den eftertragtede sprøde kant på pizzaen.

Det forholder sig nu bare engang således, at det ikke er alle os dødelige, der mestrer strække-metoden eller den såkaldte italienske metode.

Strække-metoden

Den mest anvendte metode til at forme en pizza er strække-metoden, hvor du ved hjælp af dine hænder former pizzaen til en rund form med tynd bund og den klassiske cornicione (kanten på pizzaen).

Strække-metoden er den mest udbredte, og fremfor alt den nemmeste måde at forme sin pizza på på ægte napolitansk manér.

Det at forme en pizza er uden tvivl den mest udfordrende del ved hele fremstillingsprocessen, men det er også her du former og definerer det endelige resultat.

Napolitansk pizza formes i hånden. Punktum. Den klassiske runde form med den meget tynde midte, og en forholdsvis tyk kant, som er let og luftig takket være en god dej og ikke mindst det rette håndelåg.

Kort og godt går det ud på at flytte så meget luft som muligt fra midten af dejen, og ud til kanten af pizzaen.

Når du først har formet pizzaen til en rund form med den karakteristiske kant, kan du forsigtigt begynde at strække pizzaen, indtil den har den ønskede tykkelse i midten.

Det gør du ved hjælp af fingerspidserne, hvor hænderne placeres kant mod kant med overlappende pegefingre.

Denne håndstilling er ideel til at forme dejen rund og ikke mindst pressen luften i dejen ud mod kanten af pizzaen – ene og alene ved hjælp af dine arme.

Når du har defineret den runde grundform på pizzaen, skal du i gang med at strække dejen. Hold på dejen med den ene hånd, og stræk forsigtigt dejen med den anden hånd.

Med samme hånd som du strækker dejen med, folder du nu dejen blidt op på den hånd som holder fast på dejen og vender hånden 90 grader, hvorefter du klasker dejen ned på bordoverfladen.

Teknikken kalder man også for ”slap”-metoden. Gentag denne proces indtil pizzaen har opnået sin ønskede tykkelse.

Her er de forskellige trin:

 1. Samle dine to hænder kant mod kant med overlappende pegefingre.
 2. Pres luften fra midten af dejen ud mod kanten, så du får den eftertragtede pizzaskorpe.
 3. Drej løbende dejen på bordpladen imens du former dejen rund og tynd – uden at ødelægge den forhøjede skorpe, som rummer på en masse luft.
 4. Hold på den ene halvdel af dejen med en hånd, og stræk forsigtigt dejen med den anden. Fold blidt dejen op på den håndryg der holder på dejen, og vend hånden og dejen 90 grader, hvorefter du klasker dejen ned på bordoverfladen. Gentag processen indtil pizzaen har den ønskede tykkelse og størrelse.
 5. Så er du klar til at komme fyldet på pizzaen.

Tyngdekraft-metoden

Strække-metoden er en af de mest udbredte (og imponerende) metoder, hvorpå du kan forme en pizzadej, men den kræver også noget øvelse.

Har du ikke tiden eller tålmodigheden til at tilegne dig disse færdigheder, kan du benytte tyngdekraft-metoden, som S-U-R-P-R-I-S-E gør brug af tyngdekraften.

Du skal stadigvæk forme dejen rund og tynd med dine to hænder og overlappende pegefingre, men herefter skal du lade tyngdekraften hjælpe dig på vej til en vellykket pizza.

Tag forsigtigt dejen op fra bordoverfladen, og hold dejen med begge hænder på den øverste halvdel af pizzaen.

Lad resten af dejen hænge ned mod bordpladen, og drej forsigtigt dejen i en retning som når du drejer på et rat.

Træk langsomt dejen fra hånd til hånd, og lad dejen hænge ned ved hjælp af tyngdekraften, som hjælper dig med at strække pizzaen til den ønskede størrelse og tykkelse.

God bagelyst.

3 kommentarer

Gitte M 3. november 2021 - 22:08

Hej Thomas. Flot skrevet om alt det pizza. Man får helt lyst til at gå i gang her sent om aftenen 😜
Jeg har bestilt den her
ved du noget om der skal bruges det samme vand som i din 24 timers dej, og om den overhovedet kan bruges til det?

Besvar
Thomas fra Barego'mad 3. november 2021 - 22:33

Hej Gitte,
Mange tak for de pæne ord, og dejligt at indlægget om pizzadej kan inspirere andre 😊 Nuvola er jo toppen af poppen indenfor pizzamel, og kan anvendes alene eller sammen med en eller flere andre typer pizzamel. Hvis du kun bruger nuvola, vil jeg starte med vandmængden angivet i opskriften, og så tilsætte lidt løbende, da melet kan gå højt op i hydration. Alternativt kan du anvende fx 70% nuvola og 30% blå Caputo eller en god almindelig pizzamel fra supermarkedet. Du vil uden tvivl få en meget smidig og elastisk dej, som vil frembringe en skøn cornicione og en meget let skorpe. Er spændt på at høre resultatet.

God bagelyst.

Hilsen
Thomas

Besvar
Holger 21. juni 2024 - 10:37

Tak fordi du bruger opskriften på hjemmelavet pizzadej. Kom gerne med din kommentar her.

Besvar
5 from 1 vote

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Giv gerne din vurdering af opskriften her.
Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.