Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
  • Test af køkkenudstyr
  • Opskriftsindex
  • Om “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik
Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
Billig aftensmadHovedretterInspirationInstagramJulMormormadNem aftensmadPåskeSæsonSvinekød

Frikadeller

af Thomas fra Barego'mad 3. november 2020
3. november 2020
Frikadellefars
0 kommentar
4
FacebookPinterestEmail

Klassiske frikadeller er indbegrebet af gammeldags mormormad, og er en klassisk spise der nydes i stor stil hver dag i mange danske hjem. Det er ganske enkelt den ultimative middagsbords-klassiker, som kan få mundvandet til at løbe hos mange. At noget så simpelt som en rørt frikadellefars nærmest er nationalspise – kun overhalet af stegt flæsk med persillesovs, er ganske enkelt lidt af en bedrift. Men har man først smagt en klassisk frikadelle med den mest sprøde stegeskorpe, forstår man frikadellens popularitet.

LÆS OGSÅ: Frikadeller i fad

Denne opskrift på frikadeller er:

  • Den helt klassiske opskrift på hjemmelavede frikadeller
  • Med både havregryn, rasp, mel, revet løg, æg og mælk
  • Den bedste grundopskrift på gammeldags frikadeller
  • Nem og lige til at gå til
  • Vejen til klassiske frikadeller, som hele familien vil elske

LÆS OGSÅ: Græske frikadeller

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Hakket kalv- og flæsk
  • Løg
  • Æg
  • Mælk
  • Rasp
  • Mel
  • Havregryn
  • Salt
  • Peber

Støt min hobby baregomad.dk, så jeg også fremover kan inspirere dig med madopskrifter og go’ mad til hverdag og fest uden forstyrrende annoncer. Hvis du køber noget via dette link, får jeg en lille provision, som er med til at finansiere driften af min madblog. Find den perfekte stegepande i KitchenOne’s store sortiment af stegepander eller hos Coop.dk (reklamelink).


Sådan laver du de bedste frikadeller

Sådan rører du en frikadellefars

Et godt forarbejde er det halve resultat, og vejen til de mest sprøde og velsmagende frikadeller. Forudsætningen for at lave den bedste frikadellefars består i, at røre saltet ind i kødet før de øvrige ingredienser tilsættes. Saltet opløser et protein i kødet, som gør at vand og fedt binder bedre sammen, når farsen røres, hvilket reducerer behovet for mel i farsen for at undgå, at frikadellerne flyder ud på panden under stegningen. Kilde: Samvirke.dk.

Hvorfor skal frikadellefarsen hvile

Du kan sagtens stege dine frikadeller så snart du har rørt farsen, men for at undgå at frikadellerne flyder ud på panden under stegningen, anbefales det at lade farsen hvile på køl i minimum en halv time. Fars er en emulsion af blandt andet væske og fedt i mikroskopisk dråbeform, og når farsen røres med salt, udskilles der et protein, som får væske og fedt til at binde bedre sammen. Det er denne proces der forstærkes, ved at lade farsen hville i køleskabet inden frikadellerne formes og steges. Kilde: Samvirke.dk.

Hvor længe skal frikadeller stege

Dine frikadeller skal steges gyldne og sprøde indtil de har en kernetemperatur på minimum 75 grader. Frikadeller skal steges i rigeligt fedtstof og ved middel varme. Jeg plejer altid at stege frikadeller ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på vores komfur). Jeg former frikadellerne med en spiseske, hvilket giver en god mellemstor middagsfrikadelle. Stegetiden varierer mellem 5-7 minutter på hver side alt efter størrelse. Fordel frikadellerne på panden i et mønster, så du har styr på hvilken frikadelle der skal vendes først. Betragt stegepanden som et ur, og start fx ud for håndtaget. Undgå at vende frikadellerne for meget, og lad dem få en gylden sprød stegeskorpe inden de vendes.

Hvilket kød og fedtprocent til klassiske frikadeller

Den klassiske opskrift på frikadellefars er med både hakket kalv- og flæsk, og fedtprocenten skal ligge mellem 8-12%. Der må godt være lidt fedt i kødet, da det giver en rigtig god smag sammen med kalvekødet, som smager af mere end skært flæskesmåkød. En fornuftig fedtprocent og hakket kalv- og flæsk er med andre ord den direkte vej til velsmagende frikadeller som mormor lavede dem.

Frikadellefars uden æg

Du kan sagtens røre en frikadellefars uden æg, og rent smagsmæssigt vil du ikke opleve nogen forskel. Ægget tilfører væske til farsen, og er med til at samle de forskellige ingredienser, men hvis du rører farsen sej med salt først, og måske tilsætter lidt ekstra mælk, bliver resultatet lige så godt uden æg.

Frikadellefars uden mælk

Hvis du er allergisk overfor mælk, eller der er andre i husstanden der lider af laktoseintolerans, kan du sagtens erstatte mælken i farsen med koldt vand fra vandhanen. Du kan også bruge danskvand med kulsyre, som efter sigende skulle give en mere let og fyldig frikadellefars.

Frikadeller i ovn

Frikadeller skal steges på en pande i rigeligt med fedtstof, hvis der skal klassiske pandestegte frikadeller på bordet. Den sprøde stegeskorpe og ikke mindst smagen er uovertruffen. Jeg har prøvet at stege frikadeller i ovn, men resultatet bliver ikke det samme. Frikadellerne bliver mere tørre og kedelige, og de får ikke den samme lækre stegeskorpe og smag som pandestegte frikadeller. Du sparer selvfølgelig lidt kalorier ved at stege frikadellerne i ovnen, da farsen blot skal fordeles med en spiseske på bagepladen beklædt med bagepapir.

Hvad skal frikadeller stege i af fedtstof

Frikadeller skal steges på en pande der er helt dækket af fedtstof. Du skal med andre ord ikke spare på fedtstoffet, da det er med til at give den eftertragtede stegeskorpe og smag, som får mundvandet til at løbe hos mange. Det bedste stegeresultat får du med lige dele rapsolie og smør. Rapsolie kan tåle en højere stegetemperatur end smør, og når smør og rapsolie kombineres, vil sandsynligheden for at smørret branker være lille, og samtidig tilfører smørret en masse smag til frikadellerne. Stegetemperaturen er også vigtig. Det skal syde, når du lægger frikadellerne på panden, så de får den eftertragtede stegeskorpe. Er stegetemperaturen for lav, vil frikadellerne koge på panden fremfor at stege.

Frikadellefars

Er den klassiske frikadelle dansk

Jeg må desværre skuffe dig. Frikadellen er på ingen måder en dansk opfindelse, selv om den er så dybt forankret i det danske køkken. Frikadeller og persillesovs. Disse pandestegte kødboller er i min optik lige så stor en del af danskheden som Shu-bi-dua og Den Lille Havfrue, men noget tyder på, at frikadellen faktisk har internationale rødder, og at frikadellefars stegt på pande måske er en italiensk opfindelse.

LÆS OGSÅ: Stuvet hvidkål

Den universelle frikadelle

Det italienske ord “fritta” betyder noget i retning af “stegt”, og i en romersk kogebog af gourmeten Apicius fra det 1. århundrede, har man fundet en frikadelle-lignende opskrift, hvor pølsefars med både mel og æg skulle tilberedes på pande. Men er det virkelig en italiensk opfindelse? Når man vender blikket mod resten af verden, har stort set alle svinekøds-spisende lande en frikadelle-lignende udgave, så når alt kommer til alt bliver vi nok nødt til at dele frikadellen med resten af verden.

LÆS OGSÅ: Hakkebøffer i fad

Jeg har dog ikke tænkt mig at give op så let, når det kommer til frikadellen og vores danske madkultur, og er ret overbevist om, at en frikadellefars med både hakket kalv- og flæsk, æg, mælk, løg, rasp, havregryn og mel er så dansk som noget kan være.

God fornøjelse.

Frikadeller

Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 9 bedømmelser )
Antal personer: 4 Tidsforbrug i alt: 45 minutter Forberedelsestid: 15 minutter 15 minutter Næringsindhold: 220 kalorier 20 grams fedt

Ingredienser:

  • 500 gr. hakket kalv- og flæsk 8-12%
  • 1 æg
  • 2 dl. mælk
  • 1 spsk. hvedemel
  • 1 spsk. havregryn (kan erstattes med rasp eller hvedemel)
  • 1 spsk. rasp
  • 1 mellemstort fintrevet løg
  • 2 tsk. salt
  • 1 tsk. stødt sort peber
  • Olie og smør til stegning (50/50)

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Hak løget fint på et rivejern eller med en grøntsagskniv til løget har den ønskede størrelse.
  2. Hæld kødet op i en røreskål, og rør saltet ind i farsen, da det binder de øvrige ingredienser bedre til farsen.
  3. Vend det finthakkede løg og alle de øvrige ingredienser i farsen. Rør frikadellefarsen godt igennem med en ske eller el-pisker til farsen er ensartet og lind i konsistensen.
  4. Stil frikadellefarsen på køl i en halv time, så krydderierne kan få lov til at sætte sig i farsen. Har du travlt kan du sagtens springe hviletiden over, og gå videre til stegningen.
  5. Kom godt med smør eller olie på en pande, og varm fedtstoffet op ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på komfuret).
  6. Fyld koldt vand i en lille skål (til at dyppe skeen i, så frikadellefarsen ikke hænger fast i skeen).
  7. Dyp en spiseske ned i det kolde vand, og så ned i frikadellerfarsen. Form farsen til en frikadelle (størrelsen bestemmer du helt selv), og læg frikadellen på panden. Gentag processen indtil der ikke er mere fars.
  8. Lad nu frikadellerne stege på den ene side i ca. 5-7 minutter (alt efter størrelse) eller til de har en fin gylden sprød stegeskorpe, og vend dem så om på den anden side med en gaffel, og lad dem stege færdige i yderligere 5-7 minutter. Kernetemperaturen i en færdigstegt frikadelle skal være minimum 75° grader.
  9. Server de færdigstegte frikadeller til fx stuvet hvidkål, rødbedesalat med valnødder eller kartofler med persillesovs.
  10. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, eller tag @baregomad på Instagram og følg min profil på Instagram her. Gå ikke glip af de nyeste opskrifter på Facebook - følg Baregomad.dk på Facebook her.
Frikadellefars
0 kommentar
4
FacebookPinterestEmail

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Kanelgifler

Flødekartofler

Græske hakkebøffer i fad

Hjemmelavet hvidløgssmør

Paprikagryde med kylling

Risalamande is

Belgiske vafler

Canelé

Spinatvafler med feta

Spinatvafler med røget laks

Churros

Gulerodskage med ostecreme

Pasta alla Norma

One pot torsk med middelhavsstemning

Kyllingebryst i cremet svampesovs med spinat

Grønkålschips – sprøde chips af grønkål

Rødbedesalat med valnødder og hvidløgsmayonnaise

Stuvet hvidkål

Så længe kan din mad holde sig på køl og i fryseren

Banoffee pie

Grov go’e fantasiboller

Kokkens gryderet med svinemørbrad og chorizo

Bruschetta med smørristede kantareller

Rustikke minitærter med gedeost og spinat

Melon med skinke, mozzarella og basilikum

Fyldt svinemørbrad med karamelliserede løg og bacon

Lakserilette med varmrøget laks og krydderurter

Hjemmelavet whiskysauce

Gratineret rosenkålssalat med bacon, pære og tranebær

Svampet chokoladekage

forrige indlæg
Rødbedesalat med valnødder og hvidløgsmayonnaise
næste indlæg
Grønkålschips – sprøde chips af grønkål

Jeg vil meget gerne høre fra dig Annuller besvarelse

Gem mine oplysninger i denne browser til næste gang jeg ønsker at komme med en kommentar.

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Mest populære indlæg

  • 1

    Hakkebøffer i fad

    9. januar 2020
  • 2

    Svampet chokoladekage

    12. oktober 2020
  • 3

    Risalamande is

    20. december 2020
  • 4

    Kylling i fad med karry og ananas

    11. november 2019
  • 5

    Spidskålssalat

    28. januar 2015
  • 6

    Søren Ryge kringle med marcipanremonce

    17. marts 2020

Seneste indlæg

  • Kanelgifler

    26. januar 2021
  • Flødekartofler

    25. januar 2021
  • Græske hakkebøffer i fad

    22. januar 2021
  • Hjemmelavet hvidløgssmør

    18. januar 2021
  • Paprikagryde med kylling

    11. januar 2021
  • Risalamande is

    20. december 2020

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Thomas Udbye

Velkommen til mit fristed og madværksted, hvor jeg gerne vil dele min passion for god mad uden det kræver det sorte bælte i kogekunst. Baregomad.dk er ganske enkelt gode madoplevelser - uanset om du er til vegansk, stegt flæsk, salater, retro-bagværk eller lidt af det hele.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
Footer Logo
  • Bloggen “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik

@2020 - Barego'mad. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes uden tilladelse.
Tilpas cookiesomhandlende cookies eller læs mere om cookies og persondatapolitik her.

Baregomad.dk respekterer privatlivets fred
Baregomad.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedre din brugeroplevelse og til reklame. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af ip-numre til statistik, og du accepterer anvendelsen af cookies ved at klikke på "Accepter alle".
Tilpas cookiesAccepter alleAfvis alle
Cookies og persondata

Anvendelse af cookies på baregomad.dk

Baregomad.dk anvender cookies 🍪 til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedret brugeroplevelse og reklamelinks. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af IP-numre, og du accepterer dette ved at klikke på "Accepter alle". Læs mere om brugen af cookies og hvordan du sletter dem her.
Necessary
Altid aktiveret

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Other

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Performance

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Gem & Acceptér