Klassiske frikadeller er indbegrebet af gammeldags mormormad, og er en klassisk spise der nydes i stor stil hver dag i mange danske hjem. Det er ganske enkelt den ultimative middagsbords-klassiker, som kan få mundvandet til at løbe hos mange. At noget så simpelt som en rørt frikadellefars nærmest er nationalspise – kun overhalet af stegt flæsk med persillesovs, er ganske enkelt lidt af en bedrift. Men har man først smagt en klassisk frikadelle med den mest sprøde stegeskorpe, forstår man frikadellens popularitet.
Prøv lige at se opskriften på: Frikadeller i fad
Denne opskrift på frikadeller er:
- Den helt klassiske opskrift på hjemmelavede frikadeller
- Frikadellefars med både havregryn, rasp, mel, revet løg, æg og mælk
- Den bedste grundopskrift på gammeldags frikadeller, som min mor lavede dem
- Lige til at gå til uden det sorte bælte i gastronomi
- Vejen til klassiske frikadeller, som hele familien vil elske
Prøv lige at se opskriften på: Græske frikadeller
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hakket kalv- og flæsk
- Løg
- Æg
- Mælk
- Rasp
- Mel
- Havregryn
- Salt
- Peber
Prøv lige at se opskriften på: Frikadeller i fad
Støt min hobby baregomad.dk, så jeg også fremover kan inspirere dig med madopskrifter og go’ mad til hverdag og fest uden forstyrrende annoncer. Hvis du køber noget via dette link, får jeg en lille provision, som er med til at finansiere driften af min madblog. Find den perfekte stegepande i KitchenOne’s store sortiment af stegepander eller hos Coop.dk (reklamelink).
Sådan laver du de bedste frikadeller
Sådan rører du en frikadellefars
Et godt forarbejde er det halve resultat, og vejen til de mest sprøde og velsmagende frikadeller. Forudsætningen for at lave den bedste frikadellefars består i, at røre saltet ind i kødet før de øvrige ingredienser tilsættes. Saltet opløser et protein i kødet, som gør at vand og fedt binder bedre sammen, når farsen røres, hvilket reducerer behovet for mel i farsen for at undgå, at frikadellerne flyder ud på panden under stegningen. Kilde: Samvirke.dk.
Hvorfor skal frikadellefarsen hvile
Du kan sagtens stege dine frikadeller så snart du har rørt farsen, men for at undgå at frikadellerne flyder ud på panden under stegningen, anbefales det at lade farsen hvile på køl i minimum en halv time. Fars er en emulsion af blandt andet væske og fedt i mikroskopisk dråbeform, og når farsen røres med salt, udskilles der et protein, som får væske og fedt til at binde bedre sammen. Det er denne proces der forstærkes, ved at lade farsen hville i køleskabet inden frikadellerne formes og steges. Kilde: Samvirke.dk.
Hvor længe skal frikadeller stege
Dine frikadeller skal steges gyldne og sprøde indtil de har en kernetemperatur på minimum 75 grader. Frikadeller skal steges i rigeligt fedtstof og ved middel varme. Jeg plejer altid at stege frikadeller ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på vores komfur). Jeg former frikadellerne med en spiseske, hvilket giver en god mellemstor middagsfrikadelle. Stegetiden varierer mellem 5-7 minutter på hver side alt efter størrelse. Fordel frikadellerne på panden i et mønster, så du har styr på hvilken frikadelle der skal vendes først. Betragt stegepanden som et ur, og start fx ud for håndtaget. Undgå at vende frikadellerne for meget, og lad dem få en gylden sprød stegeskorpe inden de vendes.
Hvilket kød og fedtprocent til klassiske frikadeller
Den klassiske opskrift på frikadellefars er med både hakket kalv- og flæsk, og fedtprocenten skal ligge mellem 8-12%. Der må godt være lidt fedt i kødet, da det giver en rigtig god smag sammen med kalvekødet, som smager af mere end skært flæskesmåkød. En fornuftig fedtprocent og hakket kalv- og flæsk er med andre ord den direkte vej til velsmagende frikadeller som mormor lavede dem.
Frikadellefars uden æg
Du kan sagtens røre en frikadellefars uden æg, og rent smagsmæssigt vil du ikke opleve nogen forskel. Ægget tilfører væske til farsen, og er med til at samle de forskellige ingredienser, men hvis du rører farsen sej med salt først, og måske tilsætter lidt ekstra mælk, bliver resultatet lige så godt uden æg.
Frikadellefars uden mælk
Hvis du er allergisk overfor mælk, eller der er andre i husstanden der lider af laktoseintolerans, kan du sagtens erstatte mælken i farsen med koldt vand fra vandhanen. Du kan også bruge danskvand med kulsyre, som efter sigende skulle give en mere let og fyldig frikadellefars.
Frikadeller i ovn
Frikadeller skal steges på en pande i rigeligt med fedtstof, hvis der skal klassiske pandestegte frikadeller på bordet. Den sprøde stegeskorpe og ikke mindst smagen er uovertruffen. Jeg har prøvet at stege frikadeller i ovn, men resultatet bliver ikke det samme. Frikadellerne bliver mere tørre og kedelige, og de får ikke den samme lækre stegeskorpe og smag som pandestegte frikadeller. Du sparer selvfølgelig lidt kalorier ved at stege frikadellerne i ovnen, da farsen blot skal fordeles med en spiseske på bagepladen beklædt med bagepapir.
Hvad skal frikadeller stege i af fedtstof
Frikadeller skal steges på en pande der er helt dækket af fedtstof. Du skal med andre ord ikke spare på fedtstoffet, da det er med til at give den eftertragtede stegeskorpe og smag, som får mundvandet til at løbe hos mange. Det bedste stegeresultat får du med lige dele rapsolie og smør. Rapsolie kan tåle en højere stegetemperatur end smør, og når smør og rapsolie kombineres, vil sandsynligheden for at smørret branker være lille, og samtidig tilfører smørret en masse smag til frikadellerne. Stegetemperaturen er også vigtig. Det skal syde, når du lægger frikadellerne på panden, så de får den eftertragtede stegeskorpe. Er stegetemperaturen for lav, vil frikadellerne koge på panden fremfor at stege.

Er den klassiske frikadelle dansk
Jeg må desværre skuffe dig. Frikadellen er på ingen måder en dansk opfindelse, selv om den er så dybt forankret i det danske køkken. Frikadeller og persillesovs. Disse pandestegte kødboller er i min optik lige så stor en del af danskheden som Shu-bi-dua og Den Lille Havfrue, men noget tyder på, at frikadellen faktisk har internationale rødder, og at frikadellefars stegt på pande måske er en italiensk opfindelse.
Prøv lige at se opskriften på: Stuvet hvidkål
Har du styr på de forskellige måleenheder for ingredienser?
Du har garanteret søgt en gang eller to efter madopskrifter på nettet, hvor du er stødt på forskellige begreber for måleenheder og forkortelser som fx cups, ounces og sticks. I USA anvender man betegnelsen “cup” for både tørre og våde ingredienser, hvor vi i Danmark anvender det gængse decilitermål som rummål. Så hvor meget er det lige en cup sukker svarer til i gram og hvor meget svarer to sticks smør til i gram? Læs mere om de forskellige måleenheder her.
Prøv lige at se opskriften på: Karbonader i fad
Den universelle frikadelle
Det italienske ord “fritta” betyder noget i retning af “stegt”, og i en romersk kogebog af gourmeten Apicius fra det 1. århundrede, har man fundet en frikadelle-lignende opskrift, hvor pølsefars med både mel og æg skulle tilberedes på pande. Men er det virkelig en italiensk opfindelse? Når man vender blikket mod resten af verden, har stort set alle svinekøds-spisende lande en frikadelle-lignende udgave, så når alt kommer til alt bliver vi nok nødt til at dele frikadellen med resten af verden.
Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad
Jeg har dog ikke tænkt mig at give op så let, når det kommer til frikadellen og vores danske madkultur, og er ret overbevist om, at en frikadellefars med både hakket kalv- og flæsk, æg, mælk, løg, rasp, havregryn og mel er så dansk som noget kan være.
God fornøjelse.

Ingredienser:
- 500 gr. hakket kalv- og flæsk 8-12%
- 1 æg
- 2 dl. mælk
- 1 spsk. hvedemel
- 1 spsk. havregryn (kan erstattes med rasp eller hvedemel)
- 1 spsk. rasp
- 1 mellemstort fintrevet løg
- 2 tsk. salt
- 1 tsk. stødt sort peber
- Olie og smør til stegning (50/50)
Opskrift - sådan gør du trin for trin:
- Hak løget fint på et rivejern eller med en grøntsagskniv til løget har den ønskede størrelse.
- Hæld kødet op i en røreskål, og rør saltet ind i farsen, da det binder de øvrige ingredienser bedre til farsen.
- Vend det finthakkede løg og alle de øvrige ingredienser i farsen. Rør frikadellefarsen godt igennem med en ske eller el-pisker til farsen er ensartet og lind i konsistensen.
- Stil frikadellefarsen på køl i en halv time, så krydderierne kan få lov til at sætte sig i farsen. Har du travlt kan du sagtens springe hviletiden over, og gå videre til stegningen.
- Kom godt med smør eller olie på en pande, og varm fedtstoffet op ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på komfuret).
- Fyld koldt vand i en lille skål (til at dyppe skeen i, så frikadellefarsen ikke hænger fast i skeen).
- Dyp en spiseske ned i det kolde vand, og så ned i frikadellerfarsen. Form farsen til en frikadelle (størrelsen bestemmer du helt selv), og læg frikadellen på panden. Gentag processen indtil der ikke er mere fars.
- Lad nu frikadellerne stege på den ene side i ca. 5-7 minutter (alt efter størrelse) eller til de har en fin gylden sprød stegeskorpe, og vend dem så om på den anden side med en gaffel, og lad dem stege færdige i yderligere 5-7 minutter. Kernetemperaturen i en færdigstegt frikadelle skal være minimum 75° grader.
- Server de færdigstegte frikadeller til fx stuvet hvidkål, rødbedesalat med valnødder eller kartofler med persillesovs.
- Velbekomme.
