Forside » Svinekød » Frikadeller i fad

Frikadeller i fad

billede med frikadeller i fad

Skøn opskrift på mormormad i form af frikadeller i fad med lækker cremet flødesovs, kartoffelmos og dampede bønner vendt i lidt olivenolie.

Frikadeller i fad er en skøn ret i ovnen, og så får du en variant af den klassiske danske frikadelle.

Her tilberedes frikadellerne nemlig i et fad sammen med porre, champignon og en lækker sovs, og det er bestemt en ret for hele familien.

Nyd den sammen med en god mos, som du også får opskriften på her.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på frikadeller i fad

billede med frikadeller i fad

Frikadeller i fad

5 fra 1 stemme
Skøn opskrift på mormormad i form af frikadeller i fad med lækker cremet flødesovs, kartoffelmos og dampede bønner vendt i lidt olivenolie.
Udskriv Facebook Pinterest
RetAftensmad
KøkkenDansk
Forb. tid1 time
Tilb. tid30 minutter
Samlet tid1 time 30 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

Frikadeller

  • 500 g hakket kalv og flæsk - 8-12% fedt
  • 1 mellemstort løg
  • 1 æg
  • 2 dl mælk
  • 2 spsk rasp
  • 1 spsk hvedemel
  • 2 tsk salt
  • friskkværnet peber
  • 0,5 tsk muskatnød - stødt

Sovs

  • 2,5 dl fløde - 38%
  • 2,5 dl mælk
  • 1 oksebouillonterning
  • 2,5 spsk engelsk sauce
  • 1 tsk dijonsennep
  • 3 tsk ribsgele
  • 1 stor porre - eller to små
  • 200 g champignon - eller svampe
  • 2 spsk. majsstivelse - (Maizena) opløst i koldt vand til jævning
  • madlavningskulør
  • 1 tsk salt
  • friskkværnet peber

Kartoffelmos

  • 1,2 kg kartofler
  • 125 g smør
  • 1 dl mælk - varm
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Frikadeller

  • Hak løget fint og rør det i farsen sammen med æg, mælk, rasp, mel, salt, peber og muskatnød.
  • Rør farsen godt sammen indtil den er ensartet og har en lind konsistens.
  • Stil den på køl i en time eller længere hvis du har tid, så krydderierne får lov til at trænge bedre ind i farsen.
  • Opvarm noget smør eller flydende margarine på en stor pande ved høj varme, og lad fedtstoffet bruse af.
  • Form farsen til frikadeller med en spiseske dyppet i lidt koldt vand og steg frikadellerne et par minutter på hver side til de har en fin sprød stegeskorpe. De skal ikke være gennemstegte, da de steges færdige i ovnen.
  • Fordel de lynstegte frikadeller i en bradepande eller andet velegnet fad.
  • Opvarm ovnen til 180° grader varmluft eller 200° almindelig ovn og gå i gang med at tilberede sovsen.

Sovs

  • Skær roden af porren.
  • Lav et snit i porren ved at skære fra toppen ned til der hvor porren bliver hvid (det letter rengøringen af porren).
  • Rens porren godt under koldt vand, og skyl den grønne hvor du har lavet et snit, så den bliver helt fri for sand og jord.
  • Skær nu porren ud i tynde ringe.
  • Rens champignonerne under koldt vand og skær det yderste af roden væk.
  • Halver de rensede champignon og skær dem i kvarter.
  • Svits porreringene og champignonerne i det resterende fedtstof på panden fra frikadellerne (tilsæt evt. lidt mere fedtstof) i ca. 3-4 minutter.
  • Hæld fløde, mælk, ribsgele, Engelsk Sauce, dijonsennep, salt, peber og oksebouillonterningen ned til grøntsagerne på panden.
  • Bring sovsen i kog under omrøring og smag den til.
  • Opløs lidt majsmel i koldt vand og jævn sovsen til den har en lækker syndig konsistens der skriger langt væk af go' gammeldags mormormad.
  • Fordel den færdige sovs ovenpå frikadellerne i fadet.
  • Stil fadet i ovnen i 30-35 minutter.

Kartoffelmos

  • Skræl kartoflerne og skær dem ud i grove tern.
  • Hæld dem i en gryde med koldt vand så de lige akkurat er dækkede.
  • Bring vandet i kog og kog dem helt møre under låg (de skal koges i usaltet vand).
  • Hæld kogevandet fra de færdigkogte kartofler, og kom kartofler op i en skål eller lad dem forblive i gryden.
  • Tilsæt smør og mælk og mos eller pisk kartoflerne godt.
  • Smag til med salt og friskkværnet peber - tilsæt evt. lidt mere mælk.
  • Server den færdige kartoffelmos sammen med de færdige frikadeller i fad.

Noter

Frikadeller i fad er skøn mormormad, som du kan kombinere alt efter hvad du lige har liggende af grøntsager i hjemmet.
Du kan også med fordel anvende peberfrugter, gulerødder, pastinakker og persillerødder.
Hvis du gerne vil servere lidt ekstra grønt tilbehør til retten, kan du dampe nogle grønne bønner og vende dem i lidt olivenolie og krydre dem med salt og peber.

Næringsindhold

Næringsindhold
Frikadeller i fad
Mængde pr. portion
Kalorier
1202
% Daglig værdi*
Fedt
 
81
g
125
%
Mættet fedt
 
43
g
269
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
5
g
Enkelumættet fedt
 
25
g
Kolesterol
 
285
mg
95
%
Natrium
 
2962
mg
129
%
Kalium
 
2170
mg
62
%
Kulhydrater
 
84
g
28
%
Kostfibre
 
8
g
33
%
Sukker
 
17
g
19
%
Protein
 
38
g
76
%
Vitamin A
 
2368
IU
47
%
Vitamin C
 
67
mg
81
%
Calcium
 
312
mg
31
%
Jern
 
5
mg
28
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Opskriften på disse frikadeller i fad er:

  • Ægte mormormad til den helt store guldmedalje
  • En nyfortolkning af de klassiske frikadeller og brun sovs
  • Et lige stort hit i hverdagen eller som lækker gæstemiddag
  • Et måltid hvor du ikke skal tænke på kalorier (retten feder først i morgen, og der er du vist ikke hjemme)
  • Nem tilberedning - klar på ca. 30 minutter til at komme en tur i ovnen

Frikadeller i den syvende himmel

Det må være en drøm for enhver frikadelle at være med på setlisten i denne opskrift på frikadeller i fad. Tænk engang at ligge med en sprød stegeskorpe i en syndig mundvandsdrivende mormor-sovs.

Bare ligge og slappe af imens den cremede sovs trænger ind i alle hjørner og kanter af den sprøde stegeskorpe. Det er ren wellness for krop og sjæl.

Jeg siger dig disse frikadeller smager godt, og jeg har aldrig oplevet en mere saftig frikadelle end disse.

Det må være kombinationen af "lynstegningen" der frembringer den sprøde skorpe, og at de så efterfølgende får lov til at stege færdige i den lækre sovs, der gør dem så saftige.

Var jeg en frikadelle, må det at flade ud i en syndig mormor-sovs svare til at komme i den syvende himmel.

Med inspiration fra farserede porrer og svenske köttbullar

Frikadeller i fad er gastronomisk freestyling med inspiration hentet fra de meget populære hakkebøffer i fad, farserede porrer og svenske köttbullar.

Det er en ny fortolkning af de klassiske frikadeller, hvor sovsen og grøntsagerne sammen med frikadellerne smelter sammen til en enhed. Frikadeller i fad.

Hertil hjemmelavet kartoffelmos tilsat rigelige mængder smør, som gør den lækker cremet og luftig. Moderne mormormad. Det bliver ikke meget større.

Frikadeller i fad

1 kommentar til “Frikadeller i fad”

  1. Tak fordi du bruger opskriften på frikadeller i fad, og du er velkommen til at komme med din mening om den.

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.