2spsk.majsstivelse - (Maizena) opløst i koldt vand til jævning
madlavningskulør
1tsksalt
friskkværnet peber
Kartoffelmos
1,2kgkartofler
125gsmør
1dlmælk - varm
salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Frikadeller
Hak løget fint og rør det i farsen sammen med æg, mælk, rasp, mel, salt, peber og muskatnød.
Rør farsen godt sammen indtil den er ensartet og har en lind konsistens.
Stil den på køl i en time eller længere hvis du har tid, så krydderierne får lov til at trænge bedre ind i farsen.
Opvarm noget smør eller flydende margarine på en stor pande ved høj varme, og lad fedtstoffet bruse af.
Form farsen til frikadeller med en spiseske dyppet i lidt koldt vand og steg frikadellerne et par minutter på hver side til de har en fin sprød stegeskorpe. De skal ikke være gennemstegte, da de steges færdige i ovnen.
Fordel de lynstegte frikadeller i en bradepande eller andet velegnet fad.
Opvarm ovnen til 180° grader varmluft eller 200° almindelig ovn og gå i gang med at tilberede sovsen.
Sovs
Skær roden af porren.
Lav et snit i porren ved at skære fra toppen ned til der hvor porren bliver hvid (det letter rengøringen af porren).
Rens porren godt under koldt vand, og skyl den grønne hvor du har lavet et snit, så den bliver helt fri for sand og jord.
Skær nu porren ud i tynde ringe.
Rens champignonerne under koldt vand og skær det yderste af roden væk.
Halver de rensede champignon og skær dem i kvarter.
Svits porreringene og champignonerne i det resterende fedtstof på panden fra frikadellerne (tilsæt evt. lidt mere fedtstof) i ca. 3-4 minutter.
Hæld fløde, mælk, ribsgele, Engelsk Sauce, dijonsennep, salt, peber og oksebouillonterningen ned til grøntsagerne på panden.
Bring sovsen i kog under omrøring og smag den til.
Opløs lidt majsmel i koldt vand og jævn sovsen til den har en lækker syndig konsistens der skriger langt væk af go' gammeldags mormormad.
Fordel den færdige sovs ovenpå frikadellerne i fadet.
Stil fadet i ovnen i 30-35 minutter.
Kartoffelmos
Skræl kartoflerne og skær dem ud i grove tern.
Hæld dem i en gryde med koldt vand så de lige akkurat er dækkede.
Bring vandet i kog og kog dem helt møre under låg (de skal koges i usaltet vand).
Hæld kogevandet fra de færdigkogte kartofler, og kom kartofler op i en skål eller lad dem forblive i gryden.
Tilsæt smør og mælk og mos eller pisk kartoflerne godt.
Smag til med salt og friskkværnet peber - tilsæt evt. lidt mere mælk.
Server den færdige kartoffelmos sammen med de færdige frikadeller i fad.
Noter
Frikadeller i fad er skøn mormormad, som du kan kombinere alt efter hvad du lige har liggende af grøntsager i hjemmet.Du kan også med fordel anvende peberfrugter, gulerødder, pastinakker og persillerødder.Hvis du gerne vil servere lidt ekstra grønt tilbehør til retten, kan du dampe nogle grønne bønner og vende dem i lidt olivenolie og krydre dem med salt og peber.
Næringsindhold
Næringsindhold
Frikadeller i fad
Mængde pr. portion
Kalorier
1202
% Daglig værdi*
Fedt
81
g
125
%
Mættet fedt
43
g
269
%
Transfedt
1
g
Flerumættet fedt
5
g
Enkelumættet fedt
25
g
Kolesterol
285
mg
95
%
Natrium
2962
mg
129
%
Kalium
2170
mg
62
%
Kulhydrater
84
g
28
%
Kostfibre
8
g
33
%
Sukker
17
g
19
%
Protein
38
g
76
%
Vitamin A
2368
IU
47
%
Vitamin C
67
mg
81
%
Calcium
312
mg
31
%
Jern
5
mg
28
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Opskriften på disse frikadeller i fad er:
Ægte mormormad til den helt store guldmedalje
En nyfortolkning af de klassiske frikadeller og brun sovs
Et lige stort hit i hverdagen eller som lækker gæstemiddag
Et måltid hvor du ikke skal tænke på kalorier (retten feder først i morgen, og der er du vist ikke hjemme)
Nem tilberedning - klar på ca. 30 minutter til at komme en tur i ovnen
Frikadeller i den syvende himmel
Det må være en drøm for enhver frikadelle at være med på setlisten i denne opskrift på frikadeller i fad. Tænk engang at ligge med en sprød stegeskorpe i en syndig mundvandsdrivende mormor-sovs.
Bare ligge og slappe af imens den cremede sovs trænger ind i alle hjørner og kanter af den sprøde stegeskorpe. Det er ren wellness for krop og sjæl.
Jeg siger dig disse frikadeller smager godt, og jeg har aldrig oplevet en mere saftig frikadelle end disse.
Det må være kombinationen af "lynstegningen" der frembringer den sprøde skorpe, og at de så efterfølgende får lov til at stege færdige i den lækre sovs, der gør dem så saftige.
Var jeg en frikadelle, må det at flade ud i en syndig mormor-sovs svare til at komme i den syvende himmel.
Med inspiration fra farserede porrer og svenske köttbullar
Frikadeller i fad er gastronomisk freestyling med inspiration hentet fra de meget populære hakkebøffer i fad, farserede porrer og svenske köttbullar.
Det er en ny fortolkning af de klassiske frikadeller, hvor sovsen og grøntsagerne sammen med frikadellerne smelter sammen til en enhed. Frikadeller i fad.
Hertil hjemmelavet kartoffelmos tilsat rigelige mængder smør, som gør den lækker cremet og luftig. Moderne mormormad. Det bliver ikke meget større.
1 kommentar til “Frikadeller i fad”
Holger
Tak fordi du bruger opskriften på frikadeller i fad, og du er velkommen til at komme med din mening om den.
Tak fordi du bruger opskriften på frikadeller i fad, og du er velkommen til at komme med din mening om den.