Karbonader i fad er et super lækkert måltid, som du sagtens kan tilberede i hverdagen, men som med fordel også kan serveres i weekenden som en skøn gæstemiddag. Der er lidt mormormad over disse karbonader tilberedt i ovn, som nyder deres spaophold i den cremede flødesovs. Karbonaderne vendes i æg og rasp inden de steges, hvorefter de fordeles i et ildfast fad. De øvrige grøntsager tilberedes på panden sammen med finthakkede krydderurter, og det hele kulminerer med en himmelsk cremet flødesovs spækket med smag, som vendes over karbonaderne i fadet. Herefter færdigtilberedes retten i en forvarmet ovn i ca. 20 minutter. Se det er karbonader i fad. Og en mundvandsdrivende lækker fortolkning af klassiske karbonader.
Prøv lige at se opskriften på: Boller i karry i ovn
Opskrift på karbonader i fad
Karbonader i fad. Karbonader i ovn. Jeg har valgt at kalde denne opskrift for karbonader i fad, men reelt set er det jo karbonader i fad tilberedt i ovn. Og hvis jeg selv skal sige det, et gudemåltid hvis du sætter pris på en god karbonade og en uimodståelig flødesovs med vindruer, champignon, løg og krydderurter. Opskriften er utrolig enkel og lige til at gå til, og kræver kun et kvarters indsats i køkkenet, en stegepande og et fad. Du kan tilberede karbonaderne af både hakket svinekød og hakket svine- og kalvekød. Personligt foretrækker jeg karbonader tilberedt af ren svinekød, som kun er hakket en gang. Du kan selvfølgelig også tilberede karbonader af hakket svine- og kalvekød, og når alt kommer til alt er det jo en smagssag.
Prøv lige at se opskriften på: Mørbradgryde i cremet peanutbuttersovs
Denne opskrift på karbonader i fad er:
- Mundvandsdrivende lækker aftensmad til hverdag og weekend
- Vaskeægte mormormad tilberedt i ovn
- Nem aftensmad tilberedt på godt og vel en halv time
- Karbonader lynstegt på pande og færdigtilberedt i cremet sovs med vindruer og champignon
Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hakket svinekød 8-12% fedt
- Stenfri druer
- Løg
- Champignon
- Hvidløg
- Piskefløde 38%
- Frisk estragon (tørret kan også anvendes)
- Frisk rosmarin (tørret kan også anvendes)
- Persille
- Balsamico
- Økologisk rørsukker
- Salt
- Friskkværnet peber
- Smør eller olie til stegning
Prøv lige at se opskriften på: Frikadeller i fad

Prøv lige at se opskriften på: Græske hakkebøffer i fad
Karbonade eller krebinet
Hvad er forskellen på karbonader og krebinetter? Er det ikke bare to forskellige betegnelser for den samme kødret? Det korte svar er nej. De tilberedes begge af hakket svinekød, men her stopper samhørigheden også. Karbonader er runde flade bøffer, som paneres i æg og rasp. Krebinetter er aflange bøffer, som svøbes ind i et fedtnet, som på fransk hedder “crépine” – deraf navnet krebinetter.
God fornøjelse.

Ingredienser:
- 500 gr. hakket svinekød 8-12% fedt (hakket svine- og kalvekød kan også anvendes)
- 500 gr. stenfri vindruer (grønne/røde), halverede
- 1 stort løg, skåret i tynde både
- 400-500 gr. champignon, halverede
- 2 fed hvidløg, finpresset
- 3 dl. piskefløde 38%
- 1 spsk. frisk estragon, finthakket
- 1 spsk. frisk rosmarin, finthakket
- 1 spsk. balsamico
- 1 tsk. økologisk rørsukker
- Salt
- Friskkværnet peber
- 50 gr. smør eller olie til stegning
Tilbehør:
- Små nemme kartofler (fx smørstegte kartofler), kartoffelmos, ris eller frisk pasta
Pynt:
- 1 håndfuld persille, finthakket
Opskrift - sådan gør du trin for trin:
- Form fire lige store karbonader af det hakkede svinekød, og krydre det godt med salt og friskkværnet peber.
- Pisk et æg sammen med en gaffel i en dyb tallerken, og hæld et par deciliter rasp op i en anden dyb tallerken.
- Vend karbonaderne i det sammenpiskede æg og derefter i raspen.
- Smelt fedtstoffet på en pande, og steg karbonaderne ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 3 minutter eller indtil de har fået en fin gylden stegeskorpe. Læg de brunede karbonader op i et passende ildfast fad.
- Skyl og rens champignonerne under koldt vand, og halver dem på midten.
- Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
- Steg champignonerne i det resterende fedtstof fra karbonaderne i ca. 4-5 minutter ved middelhøj varme, eller indtil de har smidt det meste af deres væde (champignonerne skal være gyldne i farven). Fordel de stegte champignoner i fadet sammen med karbonaderne.
- Opvarm lidt ekstra olie eller smør på panden, og steg løgene klare i ca. 3-4 minutter. Rør rundt i løgene et par gange undervejs. Vend det finpressede hvidløg, vindruer og de finthakkede krydderuter ned til løgene på panden, og steg videre i et par minutter ved middel varme.
- Tilsæt piskefløde, balsamico, rørsukker, salt og friskkværnet peber, og bring sovsen i kog under omrøring.
- Lad sovsen simre videre i 3-4 minutter og smag den til med salt, peber og evt. lidt mere balsamico.
- Hæld hele indholdet fra panden ned i fadet til karbonaderne.
- Sæt fadet i ovnen i ca. 15-20 minutter.
- Tag fadet ud af ovnen med de færdige karbonader i fad, og pynt fadet med lidt finthakket persille og evt. en håndfulde friske halverede druer.
- Server karbonaderne i fad sammen med fx smørstegte kartofler, kartoffelmos, ris eller frisk pasta.
- Velbekomme.
Yderligere kommentarer
Karbonader i fad kan sagtens tilberedes dagen i forvejen, så retten blot skal varmes op i ovnen tildækket med alufolie. Retten har en holdbarhed på et par dage på køl. Hakket kød som fx karbonader skal altid gennemsteges til minimum 70-80° grader i kernetemperatur.

