Jeg er svært begejstret for det græske køkken, og græsk stifado er absolut ingen undtagelse. Denne gryderet hører til mine absolutte favoritter, og er simremad når det er størst. Stifado er simremad og vintermad på vore breddegrader, men kan selvfølgelig nydes hele året rundt. Det er græsk simremad på den helt store klinge, og består i korte træk af oksekød eller lammekød skåret i store rustikke stykker, som koges mørt i en god kraftig rødvin, skalotteløg, kanel, muskatnød og mange andre gode sager. Opskriften på ægte græsk kogekunst. Og jeg er stor fan.
Oksekøds-stifado er en intens og aromatisk simreret, som virkelig sender smagsløgene i den syvende himmel. Den oprindelige udgave laves med kaninkød, som giver en mindre intens kødsmag, men en lige så velsmagende gryderet. Kaninkød minder smagsmæssigt om kylling, men du kan også bruge vildtkød, som virkelig nyder godt af de mange krydderier og ikke mindst rødvinen. Efter sigende skulle det være venezianerne, der introducerede stifado for cyprioterne før det osmaniske imperiums fald, og den oprindelige udgave var uden tomater, da de endnu ikke var tilgængelige.
Prøv lige at se opskriften på: Mørbradgryde
Denne opskrift på stifado er:
- Græsk simremad når det er bedst
- En nem og lækker simre gryderet med oksekød, skalotteløg, rødvin og krydderier
- Det græske svar på fransk boeuf bourguignon
- Lækkert mørt oksekød i en uimodståelig sovs spækket med varme og dybde
Disse ingredienser skal du bruge:
- Tykkam, oksebov eller lammekød
- Gulerødder
- Skalotteløg
- Hvidløg
- Tomatkoncentrat
- Rødvin
- Oksebouillon
- Kanelstænger
- Laurbærblade
- Hele nelliker (stødte nelliker kan også bruges)
- Brun farin
- Tørret oregano
- Stødt muskatnød
- Hvedemel (til at vende kødstykkerne i)
- Salt
- Friskkværnet peber
- Olie
Prøv lige at se opskriften på: Paprikagryde
Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.
Prøv lige at se opskriften på: Vegetar moussaka
Opskrift på græsk stifado
Stegeskorpe. Stegeskorpe. Stegeskorpe. Jeg kan ikke sige det ofte nok. En perfekt stegeskorpe indkapsler saften i ethvert stykke kød, og samtidig tilfører stegeresterne på panden ekstra smag og dybde til retten. Start med at brune kødstykkerne af flere omgange ved høj varme (8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i et par minutter. Du skal kun vende kødstykkerne en enkelt gang, og stegeskorpen skal være mørk og sprød. Skalotteløgene skal have samme tur i det resterende olie i gryden, hvor du lige har stegt kødet. Løgene skal karamellisere i overfladen, hvilket giver en fantastisk smag til retten. Herefter skal vi til at skrue ned for tempoet og temperaturen, da oksekøds-stifado er en vaskeægte simreret, som bare skal have lov til at stå og hygge sig i minimum et par timer under låg. Du kan evt. fjerne låget en halv times tid inden retten er færdig, så sovsen kan koge yderligere ind til noget der ligner en rødvinsglace.
Kan man fryse stifado?
Ja. Du kan sagtens fryse denne gryderet, hvis du ikke får spist det hele eller ønsker at dele retten op i mindre portioner. Retten har en holdbarhed på frost på minimum 3-4 måneder, da den ikke indeholder mælkeprodukter, som kan forkorte holdbarheden. På køl har retten en holdbarhed på 2-3 dage i en tætlukket beholder.
Hvad spiser man til denne simreret?
Traditionel græsk oksekøds-stifado kan serveres med ris, pasta, kartoffelmos, salat eller pommes frites. Jeg serverer ofte en cremet kartoffelmos til denne simreret, som rigtig kan suge og absorbere den herlige sovs, som virkelig er intens og aromatisk takket være den forholdsvis lange tilberedning.
God fornøjelse.

Ingredienser:
- 1 kg tykkam, oksebov eller lammekød, skåret i rustikke stykker
- 3 gulerødder, skrællet og skåret i rustikke tern
- 500 gr. skalotteløg, pillet
- 5 fed hvidløg, pillet
- 2 spsk. tomatkoncentrat (70 gr.)
- 5 dl. rødvin
- 2,5 dl. oksebouillon (1 oksebouillonterning opløst i kogende vand)
- 2 stænger kanel
- 2 laurbærblade
- 4 hele nelliker (0,5 tsk. stødte nelliker kan også bruges)
- 1 spsk. brun farin
- 1 spsk. tørret oregano
- 1 spsk. stødt muskatnød
- 2 spsk. hvedemel (til at vende kødstykkerne i)
- Salt
- Friskkværnet peber
- Olie
Opskrift - sådan gør du trin for trin:
- Puds kødet fri for hinder, sener og fedt, og skær det ud i rustikke fingertykke stykker.
- Pil skalotteløgene og hvidløgene.
- Skræl gulerødderne og skær dem ud i forholdsvis tykke skiver.
- Hæld godt med olie op i en stor gryde, og brun kødstykkerne af flere omgange ved høj varme (8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i et par minutter. Læg de brunede kødstykker op i en røreskål eller dyb tallerken.
- Brun skalotteløgene i det resterende olie fra kødet i ca. 4-5 minutter ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen), eller til de har fået en gylden stegeskorpe.
- Tilsæt hvidløg og gulerødder, og lad grøntsagerne stege videre i yderligere et par minutter.
- Kom kødet tilbage i gryden, og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Rør rundt i gryden med en grydeske, så alle de forskellige ingredienser bliver jævnt fordelt.
- Læg låg på gryden og lad nu retten småsimre i et par timer eller når kødet er mørt. Tilsæt evt. lidt mere væske undervejs. Rør forsigtigt rundt i gryden et par gange undervejs, og fjern låget den sidste halve time, så retten kan koge yderligere ind og komme af med dampen.
- Smag retten til med salt og friskkværnet peber, og server den færdige stifado med hjemmelavet kartoffelmos eller kogte ris.
- Velbekomme.

2 kommentarer
Hvornår vender du kødet i melet??
Hej Heidi,
Jeg vender kødet i melet inden det skal steges, og så bliver det brunet i gryden. Melet er også med til at jævne retten.
Venlig hilsen
Thomas