Få den bedste opskrift på stifado, der er en klassisk græsk gryderet med masser af smag. Laves med enten okse eller lam, løg og rødvin.
Jeg er svært begejstret for det græske køkken, og græsk stifado er absolut ingen undtagelse. Denne gryderet hører til mine absolutte favoritter, og er simremad når det er størst.
Stifado er simremad og vintermad på vore breddegrader, men kan selvfølgelig nydes hele året rundt.
Det er græsk simremad på den helt store klinge, og består i korte træk af oksekød eller lammekød skåret i store rustikke stykker, som koges mørt i en god kraftig rødvin, skalotteløg, kanel, muskatnød og mange andre gode sager.
Den oprindelige udgave laves med kaninkød, som giver en mindre intens kødsmag, men en lige så velsmagende gryderet. Kaninkød minder smagsmæssigt om kylling, men du kan også bruge vildtkød, som virkelig nyder godt af de mange krydderier og ikke mindst rødvinen.
Efter sigende skulle det være venezianerne, der introducerede stifado for cyprioterne før det osmaniske imperiums fald, og den oprindelige udgave var uden tomater, da de endnu ikke var tilgængelige.
Se også de lækre opskrifter på:
Opskrift på græsk stifado
Denne græske gryderet er:
- Græsk simremad når det er bedst
- En nem og lækker simre gryderet med oksekød, skalotteløg, rødvin og krydderier
- Det græske svar på fransk boeuf bourguignon
- Lækkert mørt oksekød i en uimodståelig sovs spækket med varme og dybde
Yderligere tips
Stegeskorpe. Stegeskorpe. Stegeskorpe. Jeg kan ikke sige det ofte nok. En perfekt stegeskorpe indkapsler saften i ethvert stykke kød, og samtidig tilfører stegeresterne på panden ekstra smag og dybde til retten.
Start med at brune kødstykkerne af flere omgange ved høj varme (8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i et par minutter. Du skal kun vende kødstykkerne en enkelt gang, og stegeskorpen skal være mørk og sprød.
Skalotteløgene skal have samme tur i det resterende olie i gryden, hvor du lige har stegt kødet. Løgene skal karamellisere i overfladen, hvilket giver en fantastisk smag til retten.
Herefter skal vi til at skrue ned for tempoet og temperaturen, da oksekøds-stifado er en vaskeægte simreret, som bare skal have lov til at stå og hygge sig i minimum et par timer under låg.
Du kan evt. fjerne låget en halv times tid inden retten er færdig, så sovsen kan koge yderligere ind til noget der ligner en rødvinsglace.
Kan man fryse stifado?
Ja. Du kan sagtens fryse denne gryderet, hvis du ikke får spist det hele eller ønsker at dele retten op i mindre portioner.
Retten har en holdbarhed på frost på minimum 3-4 måneder, da den ikke indeholder mælkeprodukter, som kan forkorte holdbarheden.
På køl har retten en holdbarhed på 2-3 dage i en tætlukket beholder.
Hvad spiser man til denne simreret?
Traditionel græsk oksekøds-stifado kan serveres med ris, pasta, kartoffelmos, salat eller pommes frites.
Jeg serverer ofte en cremet kartoffelmos til denne simreret, som rigtig kan suge og absorbere den herlige sovs, som virkelig er intens og aromatisk takket være den forholdsvis lange tilberedning.
Hvornår vender du kødet i melet??
Hej Heidi,
Jeg vender kødet i melet inden det skal steges, og så bliver det brunet i gryden. Melet er også med til at jævne retten.
Venlig hilsen
Thomas
Tak fordi du bruger denne opskrift på stifado. Hvad synes du om den?