500ghakket svinekød - 8-12% fedt, hakket svine- og kalvekød kan også anvendes
500gvindruer - stenfri, grønne/røde, halverede
1stortløg - skåret i tynde både
400gchampignon - halverede
2fedhvidløg - presset
3dlpiskefløde - 38%
1spskestragon - frisk, finthakket
1spskrosmarin - frisk, finthakket
1spskbalsamico
1tskrørsukker
salt og friskkværnet peber
50gsmør - eller olie til stegning
Fremgangsmåde
Form fire lige store karbonader af det hakkede svinekød, og krydre det godt med salt og friskkværnet peber.
Pisk et æg sammen med en gaffel i en dyb tallerken, og hæld et par deciliter rasp op i en anden dyb tallerken.
Vend karbonaderne i det sammenpiskede æg og derefter i raspen.
Smelt fedtstoffet på en pande, og steg karbonaderne ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 3 minutter eller indtil de har fået en fin gylden stegeskorpe. Læg de brunede karbonader op i et passende ildfast fad.
Skyl og rens champignonerne under koldt vand, og halver dem på midten.
Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
Steg champignonerne i det resterende fedtstof fra karbonaderne i ca. 4-5 minutter ved middelhøj varme, eller indtil de har smidt det meste af deres væde (champignonerne skal være gyldne i farven). Fordel de stegte champignoner i fadet sammen med karbonaderne.
Opvarm lidt ekstra olie eller smør på panden, og steg løgene klare i ca. 3-4 minutter. Rør rundt i løgene et par gange undervejs. Vend det finpressede hvidløg, vindruer og de finthakkede krydderuter ned til løgene på panden, og steg videre i et par minutter ved middel varme.
Tilsæt piskefløde, balsamico, rørsukker, salt og friskkværnet peber, og bring sovsen i kog under omrøring.
Lad sovsen simre videre i 3-4 minutter og smag den til med salt, peber og evt. lidt mere balsamico.
Hæld hele indholdet fra panden ned i fadet til karbonaderne.
Sæt fadet i ovnen i ca. 15-20 minutter.
Tag fadet ud af ovnen med de færdige karbonader i fad, og pynt fadet med lidt finthakket persille og evt. en håndfulde friske halverede druer.
Server karbonaderne i fad sammen med fx smørstegte kartofler, kartoffelmos, ris eller frisk pasta.
Bemærkninger
Tilbehør: Små nemme kartofler (fx smørstegte kartofler), kartoffelmos, ris eller frisk pastaPynt: håndfuld persille, finthakketKarbonader i fad kan sagtens tilberedes dagen i forvejen, så retten blot skal varmes op i ovnen tildækket med alufolie.Retten har en holdbarhed på et par dage på køl.Hakket kød som fx karbonader skal altid gennemsteges til minimum 70-80 grader i kernetemperatur.
Næringsindhold
Næringsindhold
Karbonader i fad
Mængde pr. portion
Calories
813
% Daglig værdi*
Fat
64
g
98
%
Saturated Fat
34
g
213
%
Trans Fat
0.4
g
Polyunsaturated Fat
4
g
Monounsaturated Fat
21
g
Cholesterol
202
mg
67
%
Sodium
764
mg
33
%
Potassium
1113
mg
32
%
Carbohydrates
35
g
12
%
Fiber
3
g
13
%
Sugar
27
g
30
%
Protein
28
g
56
%
Vitamin A
1596
IU
32
%
Vitamin C
12
mg
15
%
Calcium
125
mg
13
%
Iron
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.