Annonce
Laks i ovn

Laks i ovn er sund og nem aftensmad for hele familien, som samtidig er antiinflammatorisk kost takket være de mange grøntsager i quinoa salaten, og ikke mindst de sunde omega-3 fedtsyrer i laksestykkerne. Omega-3 fedtsyrer er livsvigtige for kroppen, og findes i en lang række fødevarer som fx fisk, skaldyr, hørfrø, græskarkerner og valnødder. Jeg er helt vild med disse laksestykker tilberedt i ovn, som bliver løftet til nye kulinariske højder takket være den lækre aromatiske senneps-flødesovs, som rent smagsmæssigt løfter disse laksestykker til nye kulilnariske højder.

Antiinflammatorisk aftensmad med fisk

Jeg og min kone laver mere og mere antiinflammatorisk kost i hverdagen, idet min kone har leddegigt. Fisk og i særdeleshed laks finder derfor ofte vej til vores ugentlige madplan, som på den ene eller anden måde indgår i en opskrift spækket med grøntsager, quinoa, bælgfrugter og andre gavnlige fødevarer, som har en positiv effekt på inflammatorisk gigt. Vi følger ikke nogen bestemt kostplan, men har efterhånden fået en god indsigt i de fødevarer, som har en gavnlig effekt på gigt og betændelsestilstande i kroppen. Og som giver en generel velvære i hele kroppen.

Laks i ovn er både nem og velsmagende aftensmad med fisk, og kan varieres i det uendelige rent smagsmæssigt. I løbet af godt og vel en halv time, kan du servere ovnbagte laksestykker for hele familien, og jeg er ret overbevist om, at disse laksestykker vil gå rent ind hos selv de mest fiskeforskrækkede individer. Den velsmagende quinoa salat med feta fuldender dette måltid, og skulle der være lidt quinoa salat tilovers, vil der med statsgaranti blive kamp om resterne dagen derpå. Jeg skal hilse og sige, at quinoa salat i madpakken er et hit.

Prøv lige at se opskriften på: Stegte laksestykker i ovn med valnødde-crumble

Denne opskrift på laks i ovn med cremet senneps-flødesovs er:

  • Et super lækkert og velsmagende måltid med laksestykker i ovn
  • Laks i ovn på den nemme måde
  • Aftensmad med fisk, som hele familien vil kunne lide
  • Sund antiinflammatorisk aftensmad

Disse ingredienser skal du bruge:

Laks og senneps-flødesovs

  • Laksefileter
  • Piskefløde
  • Parmesan
  • Dijonsennep
  • Revet skal og saft fra en økologisk citron
  • Dild
  • Forårsløg

Quinoasalat med feta

  • Quinoa
  • Feta
  • Rødløg
  • Grønkål
  • Rød peberfrugt
  • Avocado
  • Grønne bønner
  • Olivenolie
  • Æbleeddike
  • Akaciehonning
  • Citron

Prøv lige at se opskriften på: Fyldte peberfrugter med quinoa og grønkål

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Laks i ovn
Her serveres laksestykkerne sammen med en lækker quinoasalat med feta, som er en utrolig sund og mættende salat – spækket med fibre, essentielle amino- og omega-3 fedtsyrer samt masser af proteiner.

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Prøv lige at se opskriften på: Fanøgryde

Opskrift på laks i ovn

Laks i ovn kan næsten tilberedes med bind for øjnene, og er samtidig utrolig velsmagende. Det er sund aftensmad med fisk for hele familien, som kan tilberedes på selv den mest travle hverdag, hvor overskuddet ikke er til timelang madlavning. Laksestykkerne passer jo sig selv i ovnen, og imens kan du tilberede quinoasalaten eller andet passende tilbehør. Kombinationen af fløde, parmesan, dijonsennep, dild, citron og forårsløg løfter disse laksestykker til nye højder rent smagsmæssigt. Du skal starte med at tilberede senneps-flødesovsen og koge quinoaen til salaten. Laksestykkerne skal placeres i et smurt ildfast fad, hvorefter den cremede flødesovs fordeles ovenpå og langs siderne af fiskestykkerne. Sæt fadet med fisken i ovnen, og når laksen er færdigtilberedt, topper du laksestykkerne med forårsløg skåret i tynde skiver.

Hvornår er laksen færdig?

Tilberedningstiden er ca. 10-12 minutter alt afhængig af størrelsen på laksestykkerne. Du kan altid se hvornår et stykke laks er færdigtilberedt, ved at stikke en gaffel ned mellem flagerne i kødet. Kan du skille lakseflagerne ad, samtidig med at kødet i midten ikke længere er råt, er laksen færdig og klar til servering. Der er ikke noget at sige til, at laks er en af de mest populære fisk på middagsbordet, og denne opskrift på laks i ovn er helt klart en af familiens helt store favoritter.

God fornøjelse.

Laks i ovn

Laks i ovn

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 675 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 146 bedømmelser )

Ingredienser:

Laks i ovn:

  • 4 laksefileter á ca. 125-150 gr. pr. stk.
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Olie eller smør
  • Lidt forårsløg i tynde skiver til pynt

Senneps-flødesovs:

  • 2,5 dl. piskefløde
  • 50 gr. parmesan, fintrevet
  • 1 tsk. dijonsennep
  • Skallen fra en hel økologisk citron
  • Friskpresset saft fra en halv økologisk citron
  • 2 spsk. dild, finthakket
  • 4-5 forårsløg, skåret i tynde skiver
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Quinoasalat med feta:

  • 1,5 dl. quinoa (ukogt)
  • 200 gr. feta, skåret eller smuldret i mundrette stykker
  • 1 rødløg, finthakket
  • 100 gr. grønkål, grofthakket
  • 1 stor rød peberfrugt eller to røde snackpeber, udkernet og skåret i tynde skiver
  • 1 avocado, udkernet og skåret i mundrette stykker
  • 1 stor håndfuld grønne bønner (frosne bønner optøet i kogende vand)

Dressing:

  • 0,5 dl. olivenolie
  • 3 spsk. æbleeddike
  • 1 spsk. akaciehonning
  • Friskpresset saft fra en halv økologisk citron
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Laks i ovn:

  1. Forvarm ovnen til 180° grader varmluft eller 200° grader almindelig over- og undervarme.
  2. Smør et ildfast fad med lidt neutral madlavningsolie eller smør. Læg laksefileterne ned i det ildfaste fad, og krydre med salt og friskkværnet peber.
  3. Fordel sovsen ovenpå og ved siden af laksestykkerne i det ildfaste fad, og sæt fadet i ovnen i ca. 12-15 minutter, eller til laksestykkerne er gennemstegte med en kernetemperatur på ca. 55-60° grader.
  4. Tag fadet ud af ovnen, og drys lidt forårsløg ovenpå laksestykkerne i fadet.
  5. Server din laks i ovn sammen med en fyldig quinoasalat, pasta, ris eller små nemme kartofler og lidt grønt.
  6. Velbekomme.

Senneps-flødesovs:

  1. Hæld alle ingredienserne til senneps-flødesovsen ned i en lille gryde med undtagelse af forårsløg, dild og parmesan, og bring sovsen i kog under omrøring.
  2. Lad sovsen simre i ca. 5 minutter under jævnlig omrøring, og vend  herefter parmesan, dild og forårsløg ned i sovsen. Lad sovsen koge op under omrøring i yderligere et par minutter, og smag den til med salt og friskkværnet peber.

Quinoasalat med feta:

  1. Kog quinoaen efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte, inden du koger quinoaen i en gryde. Quinoa skal koges uden låg de første 10 minutter, og når vandet er blevet absorberet tager du gryden af varmen, og lægger låg på gryden i ca. 5 minutter, hvilket får den færdigkogte quinoa til at puffe op. Lad den færdigkogte quinoa køle lidt af inden du blander quinoaen med de øvrige ingredienser.
  2. Hæld de grønne bønner op i en dyb tallerken, og hæld kogende vand over bønnerne, så de kan tø op. Lad de optøede bønner dryppe af i en sigte, og halver dem på midten.
  3. Skyl peberfrugten under koldt vand, og halver den på langs. Fjern kernehuset og alle frøene, og skær peberfrugten ud i tynde strimler.
  4. Skyl grønkålen grundigt under koldt vand, og hak den groft. 
  5. Pil rødløget og hak det fint.
  6. Udkern avocadoen og skær frugtkødet ud i mindre tern.
  7. Hæld alle grøntsagerne op i en stor salat- eller røreskål.
  8. Vend den kogte quinoa ned til alle de øvrige grøntsager i skålen, og hæld dressingen ud over alle ingredienserne. Krydre med salt og friskkværnet peber, og rør alle ingredienserne godt sammen med en grydeske.
  9. Hak eller smuldre fetaen groft, og vend fetaen ned til grøntsagerne i røreskålen, og vend det forsigtigt rundt.
  10. Velbekomme.

Dressing:

  1. Rør alle ingredienserne til dressingen sammen i en lille skål, og hæld det ud over alle grøntsagerne i røreskålen. Krydre med salt og friskkværnet peber, og rør alle ingredienserne godt sammen.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2022 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner