Forside » Vegetarmad » Vegansk Sri Lanka gryde

Vegansk Sri Lanka gryde

Vegansk Sri Lanka gryde

Jeg er personlig helt pjattet med gryderetter og one-pot-cooking, som bare kan stå og passe sig selv indtil retten skal serveres. Det er go' mad på den nemme og bekvemme måde, og det bliver det absolut ikke ringere af. Denne veganske udgave af den traditionelle Sri Lanka gryde er selvsagt uden kød, men spækket med krydderier og grøntsager. Det er hurtig og simpel hverdagsmad uden animalske produkter, som også sagtens kan serveres i weekenden som en lækker gæstemiddag.

Prøv lige at se opskriften på: Vegansk blomkålscurry med ris

Denne opskrift på vegansk Sri Lanka gryde er:

  • 100% plantebaseret og vegansk
  • Sund og mættende
  • Spækket med krydderier og en lækker cremet sovs på kokosmælk
  • Hurtig og nem at tilberede
  • Et måltid der varmer på en trist gråvejsdag, og med masser af grøntsager som giver fylde til retten

Prøv lige at se opskriften på: Veganergryde

Vegansk Sri Lanka gryde

Et sandt sansebombardement af farver og aromaer

På selv den mest triste regnfulde gråvejsdag i Danmark, kan denne kødfrie udgave af Sri Lanka gryden få solen til at skinne i det lille hjem. Tag lige og kig på billederne af retten - det er et sandt farveorgie og under overfladen venter der dig en himmelsk smagsoplevelse takket være de mange krydderier som karry, gurkemeje, paprika og spidskommen, som er i den syvende himmel takket være den lækre cremede sovs af kokosmælk.

Prøv lige at se opskriften på: Vegansk brownie

Skab din egen udgave af Sri Lanka gryden

Denne herlige veganske simreret ligger op til ægte gastronomisk freestyling i køkkenet. Det er en ret som du kan kombinere i det uendelige - alt efter hvad du lige har liggende af grøntsager og krydderier i hjemmet. Du kan fx også anvende frisk ingefær eller chili i retten - mængden af chili skal selvfølgelig tilpasses efter laveste fællesnævner hos dem der skal spise retten.

Prøv lige at se opskriften på: Veganske frikadeller

Du kan fx også anvende:

  • Kartofler
  • Rodfrugter som fx pastinak og persillerod
  • Squash
  • Tomater
  • Champignon eller svampe
  • Hokkaido eller butternut squash

Prøv lige at se opskriften på: Vegansk svampe bourguignon

Vegansk Sri Lanka gryde

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 375 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 10 voted )

Ingredients

  • 3 gulerødder
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 bdt. forårsløg
  • 1 stort broccoli
  • 1 håndfuld edamamebønner
  • 2 tsk. karry
  • 2 tsk. mild paprika
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 ds. kokosmælk
  • 1 lille ds. tomatpuré
  • Saften fra ½ citron
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Tilbehør:
  • Brune ris, basmatiris eller bulgur

Instructions

  1. Halver løget på midten og skær det ud i tynde både.
  2. Hak de tre fed hvidløg fint eller pres dem med en hvidløgspresser.
  3. Skyl peberfrugten under koldt vand, og skær rundt om stilken, så du kan fjerne både frøstol og vægge. Halver peberfrugten og skær den ud i tynde strimler.
  4. Skræl gulerødderne og skær dem ud i tynde strimler med et juliennejern eller rivejern med indsats. Du kan også sagtens skære dem ud med en god grøntsagskniv ved at halvere dem på langs, og så snitte dem i tynde strimler.
  5. Skær forårsløgene i tynde ringe, og skyl dem grundigt under koldt vand i en sigte.
  6. Skyl broccolien under koldt vand og fjern stokken. Skær herefter broccolien ud i små buketter.
  7. Opvarm lidt olie i en stor gryde ved høj varme, og steg løgbådene klare i en 2-3 minutter.
  8. Tilsæt det finthakkede hvidløg, og lad det stege med i yderligere et par minutter.
  9. Hæld herefter alle de øvrige grøntsager ned i gryden sammen med alle krydderierne med undtagelse af broccolien.
  10. Lad krydderierne "brænde af" i et par minutter under omrøring.
  11. Tilsæt tomatpuré og kokosmælk og rør godt rundt.
  12. Smag retten til med friskpresset citronsaft, salt og friskkværnet peber.
  13. Lad retten simre under låg i ca. 8-10 minutter.
  14. Tilføj broccolien og lad retten simre videre i ca. 10 minutter eller til broccolien er mør, men stadigvæk med lidt bid i konsistensen.
  15. Kog risene efter anvisningerne på pakken (bemærk at brune ris har længere tilberedningstid end fx basmatiris).
  16. Server nu din veganske Sri Lanka gryde sammen med ris og evt. lidt madbrød. Skal det være ekstra fint, kan du evt. toppe retten med nogle cashewnødder og lidt friskhakket koriander eller persille.
  17. Velbekomme.

Notes

Du kan med fordel lave retten dagen i forvejen, så alle krydderierne får tid til at trænge ind i grøntsagerne og sovsen. Du kan opbevare retten på køl i op til tre dage, og den er også fryseegnet i op til tre måneder. Du kan sagtens anvende andre grøntsager end dem jeg lige har benyttet i opskriften. Sri Lanka gryde er en "tømme-køleskabet-ret", hvor du stort set kan benytte alverdens grøntsager lige fra kartofler, squash til forskellige rodfrugter.

Vegansk Sri Lanka gryde

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *