Forside » Vegetarmad » Vegansk svampe bourguignon

Vegansk svampe bourguignon

Vegansk svampe bourguignon

Vegansk svampe bourguignon er en plantebaseret gryderet, som tager afsæt i den klassiske boeuf bourguignon, som er en fransk oksestuvning tilberedt med rødvin og forskellige grøntsager. Boeuf Bourguignon er slowfood-cooking på den helt store klinge - spækket med smag og umami, og oprindelig fattigmandskost i Bourgogne i Frankrig.

Så det store spørgsmål er nu - kan man virkelig lave en plantebaseret udgave af denne klassiske simreret, som samtidig smager og dufter lige så godt? Svaret er et stort og rungende ja. Det kan man faktisk godt takket være righoldige mængder af svampe, rødvin og grøntsager. Denne kødfrie udgave kan derfor ikke hedde andet end vegansk svampe bourguignon.

Prøv lige at se opskriften på: Veganske frikadeller

Denne opskrift på vegansk svampe bourguignon er:

  • 100% plantebaseret og vegansk
  • Et sundt og mættende måltid med masser af smag og en uforglemmelig duft
  • Nem og enkel at tilberede på under en time
  • En kødfri udgave af den klassiske boeuf bourguignon

Prøv lige at se opskriften på: Vegansk blomkålscurry med ris

Vegansk svampe bourguignon

Fyldig og velsmagende gryderet

Denne opskrift på svampe bourguignon er kommet på familiens favoritliste over veganske aftensmåltider. Det er god og velsmagende aftensmad, som er legende let at tilberede, og som stort set passer sig selv i gryden. Det er one-pot-cooking inspireret af det franske køkken. Jeg er stor fan af den klassiske boeuf bourguignon med oksekød og den intense rødvinssovs, men jeg savner ærlig talt ikke kødet i denne plantebaserede udgave. Portobellosvampene er en glimrende erstatning for oksekødet, som samtidig tilfører masser af umami til retten. Det røgede paprika giver lige et smagsmæssigt boost til retten, som sammen med hvidløg og timian gør denne ret uforglemmelig rent smagsmæssigt.

Prøv lige at se opskriften på: Vegansk Keema Madras med røde linser

Denne svampe bourguignon består af få simple ingredienser:

  • Svampe eller champignon - erstatter oksekødet i den klassiske udgave, og tilfører masser af umami til retten
  • Ærter, gulerødder og løg - de forskellige grøntsager tilfører smag og næringsstoffer til retten
  • Grøntsagsbouillon - tilfører den klassiske "bourguignon-smag" til retten, og erstatter den animalske oksekødsbouillon
  • Plantebaseret mælkedrik - gør retten lækker cremet og samler sovsen når den bliver jævnet med majsmelet

God fornøjelse!

Vegansk svampe bourguignon

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 400 calories 20 grams fat
Rating: 4.7/5
( 7 voted )

Ingredients

  • 6 store portobellosvampe (du kan også anvende brune champignon eller andre svampe - mængde ca. 300-400 gram)
  • 1 stort løg
  • 4 gulerødder
  • 2 pastinakker (kan undlades)
  • 200 gr. frosne ærter
  • 6 fed hvidløg
  • 1 spsk. friskhakket eller tørret timian
  • ½ tsk. røget paprika
  • 2 dl. vegansk rødvin
  • 2 dl. grøntsagsbouillon (1 grøntsagsbouillonterning)
  • 1 spsk. soyasauce
  • 2 dl. plantebaseret mælk (fx havre- eller mandelmælk)
  • 3-4 tsk. majsmel til jævning
  • Olie til stegning
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Evt. en spsk. Calvados (fransk æblebrændevin), som giver en fantastisk smag i sovsen
  • Kartoffelmos:
  • 1,2 kg. kartofler
  • 1½ dl. plantebaseret mælkedrik
  • Lidt olivenolie
  • 1 tsk. muskatnød
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Instructions

Vegansk svampe bourguignon:

  1. Start med at skære portobellosvampene ud i tynde skiver.
  2. Halver løget og skær det ud i  tynde både.
  3. Hak hvidløget fint.
  4. Skræl gulerødder og pastinakker og skær dem i tynde skiver eller rustikke stykker.
  5. Hak det friske timian fint.
  6. Opvarm lidt olie i en stor gryde, og steg løgene klare i ca. 5 minutter ved forholdsvis høj varme.
  7. Tilsæt svampe, gulerødder, ærter, hvidløg, timian og alle krydderierne ned til løgene.
  8. Lad alle ingredienserne stege videre i et par minutter ved jævnlig omrøring.
  9. Hæld rødvinen i gryden, og lad det stege videre med alle de øvrige ingredienser i et par minutter.
  10. Tilsæt soyasauce og grøntsagsbouillon og rør det rundt i gryden.
  11. Lad nu retten simre videre under låg ved middel varme i ca. 12-15 minutter eller indtil gulerødderne er møre, men stadigvæk med lidt bid i konsistensen.
  12. Rør majsmelet op i den plantebaserede mælkedrik, og jævn sovsen under omrøring indtil den har den ønskede konsistens. Sovsen skal lige op og småkoge i et par minutter.
  13. Smag nu retten til med salt og friskkværnet peber.
  14. Server den færdige svampe bourguignon med hjemmelavet kartoffelmos.
  15. Velbekomme.

Kartoffelmos:

  1. Skræl kartoflerne og skær dem i store tern.
  2. Hæld dem i en gryde med koldt vand og bring vandet i kog.
  3. Tilsæt et par teskefulde salt
  4. Lad kartoflerne koge helt møre under låg ved svag varme.
  5. Hæld vandet fra de færdigkogte kartofler, men lad ½ dl. kartoffelvand forblive i gryden.
  6. Pisk de kogte kartofler med en el-pisker, og tilsæt mælk og en lille smule olivenolie.
  7. Smag kartoffelmosen til med salt, friskkværnet peber og lidt muskatnød.

Notes

Du kan med fordel lave din veganske svampe bourguignon dagen i forvejen, da alle krydderierne får mulighed for at sætte sig i retten. Retten kan holde sig på køl i minimum tre dage, og er fryseegnet i op til tre måneder. Som udgangspunkt kan du godt anvende en almindelig rødvin, men i alle supermarkeder kan du i dag også købe vegansk rødvin, hvis du vil være helt sikker på at produktet er vegansk.

Vegansk svampe bourguignon

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *