Indisk Keema Madras består normalt af hakket oksekød kombineret med en masse aromatiske krydderier, ris og indisk madbrød. Denne opskrift siger for en stund farvel til oksekødet, og velkommen til røde linser, kartofler, gulerødder og lækre valnødder. Resultatet en en vegansk udgave af den klassiske Keema Madras, og hvis jeg selv skal sige det, bliver dette måltid absolut ikke ringere uden kød, tværtimod.
Prøv lige at se opskriften på: Indisk dahl
Indisk Keema Madras uden kød
Jeg er hverken vegetar eller veganer, og elsker indimellem en god rød bøf fra slagteren - stegt i rigelige mængder smør, rosmarin og hvidløg. Det smager altså bare godt. Men hånden på hjertet - jeg savner ikke kød på tallerkenen, når de kødfrie måltider melder sig på ugens madplan. Det er et måltid som denne opskrift på vegansk Keema Madras med til at vende op og ned på. De mange krydderier, fyldet og den cremede gør kødet helt overflødigt.
Prøv lige at se opskriften på: Veganergryde
Derfor skal du lave vegansk Keema Madras:
- Autentisk indisk måltid spækket med aromatiske krydderier
- Linser, gulerødder og hakkede valnødder gør det ud for kødet
- Perfekt at lave dagen forinden, så det blot skal varmes op
- Mættende og sund aftensmad
- Billig i indkøb, men det bliver måltidet ikke ringere af
Disse ingredienser skal du bruge:
- Røde linser
- Kartofler
- Hvidløg
- Løg
- Gulerødder
- Valnødder
- Grofthakkede tomater
- Frisk koriander
- Lime
- Kokosmel
- Kanel
- Stødt fennikel (kan undlades)
- Birkes
- Spidskommen
- Frisk eller stødt salvie
Fyldig og aromatisk helt uden kød
Denne veganske udgave af indisk Keema Madras er utrolig fyldig takket være de røde linser og kartofler. Du koger linser og kartofler al dente, og tilsætter dem så til retten midtvejs i processen, hvor de både tilfører fylde og stivelse til retten, og samtidig suger de noget af den aromatiske sovs til sig, så man ender op med en lækker fyldig ret på lige fod med den klassiske opskrift.
Prøv lige at se opskriften på: Veganske kødboller i indisk karrysovs
Krydderier som stødt koriander, spidskommen, salvie og kanel tilfører retten smagen af kød, og de finthakkede valnødder og groftrevne gulerødder giver konsistensen af hakket kød. Det er ikke unden grund, at denne kødfrie udgave går direkte i hjertekulen hos selv store kødelskere.
God fornøjelse med opskriften.
Ingredients
- 150 gr. røde linser (alternativt en dåse forkogte røde linser på ca. 400 gr.)
- 400 gr. kartofler
- 6 fed hvidløg
- 2 løg
- 2 gulerødder
- 75 gr. valnødder, grofthakkede
- 1 ds. grofthakkede tomater
- 1 bdt. frisk koriander
- Saften fra 1 lime
- 2 spsk. kokosmel
- 1 tsk. friskkværnet sort peber
- 1½ tsk. kanel
- 2 tsk. stødt fennikel (kan undlades)
- 1 tsk. birkes
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. frisk eller stødt salvie
Instructions
- Hæld vand i en gryde, og bring det i kog. Når vandet koger tilsætter du lidt salt, og herefter linser og kartofler Kog kartoflerne indtil de er al dente - dvs. de skal stadigvæk have bid og være faste i konsistensen. Det tager ca. 15 minutter, og du kan lige prikke i dem med en knivspids eller kødnål. Hæld det meste af vandet fra gryden (du skal bruge ca. 1 dl. til sidst i opskriften).
- Imens rister du alle krydderierne af i lidt olie på en sauterpande eller stor gryde ved middel varme i 2-3 minutter.
- Tilføj finthakket hvidløg til krydderiblandingen på panden eller gryden, og lad det stege med i et minut, hvorefter du tilsætter finthakket løg i små tern og lidt salt. Lad løgene stege blanke i 3-4 minutter.
- Tilsæt kokosmel og de grofthakkede tomater, og lad det simre videre i yderligere 5 minutter.
- Imens skræller du gulerødderne, og river dem groft på et rivejern.
- Hak eller blend valnødderne fint, og vend dem i gryden sammen med de revne gulerødder.
- Vend kartoflerne og linserne ned i retten, og tilsæt lidt af kartoffelvandet hvis du ønsker en mere lind konsistens.
- Smag til med salt og friskkværnet peber, og lad retten simre videre i et par minutter.
- Tilsæt friskhakket koriander og lidt limesaft.
- Server retten sammen med ris og naanbrød.
- Velbekomme.
Notes
Lav en dobbelt portion af denne kødfrie udgave af Keema Madras, og frys halvdelen ned til en dag hvor tiden og overskuddet ikke lige er til den store madlavning. Du kan også sagtens udskifte linserne med bønner, og krydderierne kan sagtens erstattes med andre varianter, eller helt undlades. Det er en ret som man løbende kan stå og smage til, og selv sætte sit personlige præg på.
Ingredienslisten mangler kokosmælk, jeg måtte på cyklen midt i madlavningen, så jeg gik igang med selve opskriften😅
Hej Jesper,
Det beklager jeg meget og mange tak fordi du gør mig opmærksom på dette. Det er ikke kokosmælk der skal i retten, men kokosmel. Jeg har føjet det til ingredienslisten og opskriften, og beklager skrivefejlen. Håber resultatet blev godt til trods for den ekstra cykeltur midt i madlavningen 😊.
Venlig hilsen
Thomas