Jeg og familien (og mange af jer der besøger bloggen), er helt vilde med mine vegetarfrikadeller, og det kan jeg egentlig godt forstå. De er blevet til på forespørgsel af min kone, som ikke spiser kød, og som savnede et kødfrit alternativ til den klassiske frikadelle. De smager ganske enkelt fremragende, og det gør disse veganske frikadeller også, som minder utrolig meget om en klassisk frikadelle - både i konsistens, udseende og smag.
Prøv lige at se opskriften på: Indisk dahl
Denne opskrift på veganske frikadeller er:
- 100% kødfri
- Den ægte vare (fremstillet på rigtige grøntsager og veganske æg)
- Utrolig nem at tilberede
- Lige så velsmagende som klassiske frikadeller baseret på kød
- Fryseegnede
- Billig i indkøb
Prøv lige at se opskriften på: Vegetarfrikadeller
Veganske frikadeller fremstillet helt fra bunden
Disse veganske frikadeller er ikke fremstillet på plantebaseret hakket, plantefars eller plantekød, men på naturens helt egne råvarer uden tilsætningsstoffer, e-numre og farvestoffer. Som du måske nok kan fornemme, er jeg ikke den store tilhænger af de mange smarte erstatningsprodukter, som man i dag kan finde i køledisken i de fleste velassorterede supermarkeder. Jeg kan godt se, at det er nemt og bekvemt at tage en pakke plantefars til frikadeller med hjem i indkøbskurven, men det er altså bare ikke det samme som den ægte vare, og du ved ikke helt nøjagtig hvad du putter i munden. Det gør du med en hjemmelavet plantefars, og køber du forkogte linser, kan du stå med kødfri frikadellefars på 10 minutter.
Prøv lige at se opskriften på: Veganergryde
Kødfrie frikadeller med struktur som rigtig kødfars
Opskriften på disse veganske frikadeller består af få basale ingredienser, som efter en tur i blenderen ligner rigtig frikadellefars. Strukturen og konsistensen minder forbavsende meget om en rigtig kødfars, og linserne er ligesom basen i plantefarsen. Ved at stege løgene og champignonerne bløde, fordamper en del af vandet i grøntsagerne, hvilket giver den helt rigtige konsistens til farsen.
Forudsætningen for en god plantefars består af:
- Den rette struktur og fylde (linser)
- Bindemiddel (veganske æg fremstillet på hørfrø og kold vand)
- Smag (champignon, løg, hvidløg, salt, peber, evt. gærflager eller andre smagsforstærkere)
- Væske (den resterende væske i de stegte grøntsager og linser tilfører den nødvendige væske til farsen)
Sådan former du den perfekte veganske frikadelle
Spørger du mig skal veganske frikadeller steges på en pande i rigelige mængder olie. Det giver en fantastisk sprød stegeskorpe, som tilfører smag til frikadellen, og som samtidig holder på frikadellens midte, hvis du har fået lavet en lidt for lind plantefars. Farsen har godt af at trække i køleskabet i 10-15 minutter, så konsistensen lige kan stabilisere sig inden frikadellerne skal formes.
Prøv lige at se opskriften på: Vegansk Keema Madras med røde linser
Den perfekte frikadelle former du med en spiseske dyppet i lidt koldt vand. Det får farsen til at slippe på panden, så formen på frikadellen ikke bliver ødelagt. Sørg for at presse farsen godt sammen i din håndflade med skeen, og form den til en frikadelle med en tykkelse på 2-3 cm.
God fornøjelse.
Ingredients
- 160 gr. grønne eller brune linser (tørvægt)
- 2 løg
- 6 fed hvidløg
- 100 gr. vegansk rasp fra fx risbrød
- Ca. 125 gr. brune champignon
- 1 bdt. persille
- 2 veganske æg
- 2 tsk. salt
- Friskkværnet peber
- Evt. lidt gærflager, soyasauce eller andre smagsforstærkere (kan sagtens undlades)
Instructions
- Start med at koge linserne efter anvisningen på pakken. Det tager ca. 20-30 minutter.
- Hæld evt. overskydende vand fra de kogte linser, og lad dem dampe af uden låg.
- Lav to veganske æg af hørfrø og vand - se opskriften på vegansk æg her.
- Hak løg og hvidløg fint.
- Rens champignonerne under koldt vand, og skær dem i mindre tern.
- Opvarm lidt olie i en pande, og sauter løg, hvidløg og svampe ved høj varme i ca. 5 minutter.
- Når løgene og svampene er godt bløde, og så småt begynder at blive let gyldne, hælder du svampe- og løgblandingen op i en blender.
- Hæld de kogte linser, veganske æg, rasp, persille, salt og peber op i blenderen.
- Blend ingredienserne godt sammen til det ligner en almindelig frikadellefars.
- Skrab den veganske fars ud af blenderen med en dejskraber, og op i en røreskål. Smag evt. farsen til med mere salt, peber eller gærflager.
- Opvarm en halv deciliter olie i en stor pande.
- Form den veganske fars til frikadeller med en spiseske dyppet i lidt koldt vand.
- Steg de veganske frikadeller sprøde i olien ved middel varme i ca. 5-7 minutter på hver side. Undgå at vende frikadellerne mere end en gang ved hjælp af to gafler, så du undgår de går i stykker.
- Når frikadellerne er færdigstegte, placeres de på en tallerken beklædt med lidt køkkenrulle, som kan suge overskydende fedt fra.
- Server dem varme til fx en lækker blomkålssalat.
- Velbekomme.
Notes
Veganske frikadeller kan også tilberedes i ovnen. Opvarm ovnen til 175 grader varmluft, og placer frikadellerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Steg dem gyldne i ovnen i ca. 30 minutter, og vend dem midtvejs. Jo længere tilberedningstid de får i ovnen, jo mere sprøde bliver de. Lav en stor portion af disse veganske frikadeller, og frys dem ned, så du har nem vegansk aftensmad på en travl hverdag. Du kan også forme farsen til små runde kugler istedet for traditionel frikadelleform, og så servere dem til kogt spaghetti eller squashspaghetti ledsaget af en omgang tomatsovs.
Kan man bruge farsen til bolognese, jeg mangler en fars der er kogeegnet til lasagne.
Hej Andrea,
Tak for din besked 😊 Jeg har ikke umiddelbart brugt denne opskrift som fars til bolognese, så jeg må være dig et svar skyldig. Farsen kan sagtens bruges til små “kødboller”, som steges og vendes ned i en tomatsovs. Jeg har derimod en rigtig opskrift på både vegetarisk og vegansk bolognese her på bloggen, som er velegnet i lasagne og pasta.
Venlig hilsen
Thomas