Et efterår uden hokkaidosuppe er som juleaften uden et juletræ eller fødselsdage uden flag på bordet. Hjemmelavet hokkaidosuppe er sådan en rigtig efterårssuppe, som giver én varmen i kroppen når først de grå og regnfulde efterårsdage sætter ind på vores breddegrader.
Der findes et utal af forskellige opskrifter på græskarsuppe som også benævnes hokkaidosuppe, men denne opskrift er inspireret af en amerikansk opskrift på hokkaidosuppe, hvor man marinerer græskarret og bager det i ovnen i en halv times tid inden man tilbereder det i gryden sammen med de øvrige grøntsager. Marianden med chili og kanel tilfører græskarret en fantastisk varme og aroma, som forplanter sig i suppen til de øvrige ingredienser. Suppen bliver rundet af med kokosmælk, som lige sætter prikken over i'et rent smagsmæssigt.
Prøv lige at se opskriften på: Cremet vegansk suppe med broccoli
Denne opskrift på hokkaidosuppe er:
- En af mine foretrukne supper i vinterhalvåret
- Spækket med smag og herlige aromaer af kanel, chili og kokosmælk
- En mættende og sund suppe med indbygget varme
- God og billig mad
- Et festligt indslag til halloweenfesten, hvor suppen kan serveres i krus
Prøv lige at se opskriften på: Kartoffel porresuppe
Disse ingredienser skal du bruge til din hokkaidosuppe:
- Hokkaidogræskar
- Løg
- Hvidløg
- Gulerødder
- Frisk ingefær
- Kokosmælk
- Kanel
- Mild stødt chili
- Spidskommen
- Olivenolie
- Grøntsagsbouillonterning
- Vand
- Salt
- Friskkværnet peber
En orange efterårsklassiker indenfor suppeverdenen
Hjemmelavet hokkaidosuppe er en af vores foretrukne efterårsupper i hjemmet sammen med kartoffelsuppe med porre, pikantost og sprødstegte bacontern. Det er sådan nogle dejlige mættende supper, som både smager godt og samtidig er billige i indkøb. God mad behøver nemlig ikke koste spidsen af en jetjager eller kræve det sorte bælte i kogekunst. Tværtimod.
Prøv lige at se opskriften på: Grøntsagssuppe
Vores madlavning i hjemmet er groft sagt inddelt i to hovedsæsoner, som defineres af de råvarer der nu engang er tilgængelige i det danske spisekammer. Det giver rigtig god mening set ud fra et klimamæssigt synspunkt, at købe danske råvarer når de er tilgængelige lige udenfor døren fremfor at spise udenlandske grøntsager der aldrig har set skyggen af en blå himmel. Danske grøntsager både smager bedre, og er samtidig billige når de er i sæson. Præcis som med græskar, som hører sig efteråret til, og i indkøb kan erhverves for 10 kr. stykket. Billigere og mere mættende aftensmad skal man lede længe efter, og samtidig giver hokkaidosuppe en helt naturlig varme i kroppen.
Prøv lige at se opskriften på: Vegansk karry blomkålssuppe
Tyrol og hjemmelavet hokkaidosuppe
Hjemmelavet hokkaidosuppe er en rigtig populær spise hos vores naboer sydpå i Østrig, hvor delstaten Steiermark i Østrig er landskendt for sine græskar. Hokkaidosuppe er en "to-go"-spise, som forefindes på gader og stræder, hvor små boder med deres dampende varme gryder udbyder denne herlige orange efterårssuppe, som har til formål at give varmen i kroppen, når først kulden melder sig i alperne.
Festligt indslag til halloweenfesten
Står du og skal holde halloweenfest for dine børn og deres forældre, vil hjemmelavet hokkaidosuppe være et festligt, farverigt og originalt indslag at servere for dine gæster. Det er både nemt at stå med, og kan tilberedes i god tid inden huset bliver hjemsøgt af spøgelser og andre uhyggelige skabninger.
God fornøjelse med hokkaidosuppen, og husk at du selv kan skræddersy din helt egen udgave ved at smage dig frem - tilsætte ekstra krydderier og så videre.
Ingredients
- 1 hokkaidogræskar
- 2 store løg
- 3 fed hvidløg
- 3 gulerødder
- Ca. 5 cm. friskrevet ingefær
- 1 ds. kokosmælk (400 ml.)
- 1 spsk. kanel
- 1 tsk. mild stødt chili
- 1 tsk. spidskommen
- Olivenolie til marinade
- 1 grøntsagsbouillonterning
- Vand
- Flagesalt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Start med at vaske din hokkaidogræskar grundigt under kold vand med en grydesvamp eller lignende. Skallen skal bevares og indgå i den færdige suppe, da den både tilfører farve og smag.
- Halver græskarret på midten, og fjern græskarkerner og de mange fibretråde med en spiseske. Læg nu den ene halvdel af hokkaidogræskarret på et skærebræt, og skær tommelfingertykke "både" på tværs af græskarret. Dette gentages med den anden halvdel.
- Bland chilipulver og kanel i en skål med ca. 3 spsk. olivenolie. Gnid græskarstykkerne ind i marinanden, og fordel stykkerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Sæt dem i en forvarmet ovn på 180° varmluft, og bag dem i ca. 30 minutter. Denne proces tilfører græskarret en lækker aroma, og gør det meget nemmere at skære græskarret i mindre stykker, når de skal tilberedes i gryden sammen med de øvrige ingredienser.
- Skræl gulerødderne og løgene, og skær dem i grove tern. Hak hvidløget groft.
- Hæld lidt oliven- eller rapsolie i en stor tykbundet gryde, og svits grøntsagerne ved høj varme i et par minutter sammen med spidskommen og revet ingefær.
- De færdigbagte græskarbåde tages ud af ovnen og skæres i grove stykker, hvorefter de tilsættes de øvrige grøntsager i gryden.
- Dæk grøntsagerne med vand i gryden så ca. ⅔ er dækket til, og tilsæt en grøntsagsbouillonterning. Mængden af vand vil variere efter størrelsen på græskarret og grydens størrelse, men regn med ½-1 liter, og tilsæt evt. en ekstra bouillonterning.
- Bring vandet i kog, og lad ingredienserne simre under låg i ca. 30 minutter til de er møre.
- Blend de møre grøntsager med en stavblender direkte i gryden, og tilsæt herefter en dåse kokosmælk. Rør godt rundt i suppen, og skru op for varmen uden det begynder at koge.
- Smag til med flagesalt og friskkværnet peber.
- Server den færdige hokkaidosuppe med cremefraiche, lidt friskhakkede krydderurter og sprødstegte bacontern.
- Velbekomme.
Notes
Alt efter størrelsen på hokkaidogræskarret, kan du nemt stå med noget suppe tilovers, som du med fordel kan opbevare på køl i 2-3 dage. Suppen bliver faktisk kun bedre af at stå og samle sig, hvor krydderierne rigtig får lov til at trække ind i suppen. Du kan også vælge at servere nogle stegte eller kogte kyllingestrimler til suppen, hvis du gerne vil gøre den endnu mere fyldig og mættende, og egentlig er det kun fantasien der sætter grænser for hvad du kan servere af kød eller andet tilbehør til suppen.